11.11.04, 10:37
Hej, moglibyscie mi powiedziec czy jako wegetarianka mogę przyjmować leki w
których występuje szelak? Czy ktos wie w jaki sposób się go uzyskuje?
Obserwuj wątek
    • jedrus1a Re: SZELAK 11.11.04, 22:03

Vega222

Szelak jest pochodzenia zwierzęcego.

Oprócz wosku pszczelego, niektóre ważniejsze woski będące przedmiotem handlu,
      jak: wosk chiński, laka, itd., produkowane są przez owady. Również szelak jest
      specyficzną substancją woskopodobną, wydzielaną przez różne czerwce z rodzaju
      Tachardia itp., nawet obecnie nie został on zupełnie wyparty przez substancje
      syntetyczne.
      Z linku:
      prace.sciaga.pl/4541.html
      Azjatyckie czerwce wytwarzają szelak, substancję podobną do laku, a pracowite
      jedwabniki przędą dla nas jedwabne nici.
      z linku:
      eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/1046/idc/48/
      Gatunki z rodzajów Tachardia, Gascardia i Lecanium od dawna wykorzystywane były
      do otrzymywania laku.
      z linku:
      www.wszechswiat.agh.edu.pl/archiwum/2003/01/owady_w_sluzbie.htm

Pozdro.
      Jędruś
    • Gość: real vegetarian Re: SZELAK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 22:42
      vega222 napisała:

> Hej, moglibyscie mi powiedziec czy jako wegetarianka mogę przyjmować leki w
      > których występuje szelak?

Nie!!!! Broń Boże!!!! Nigdy w życiu!!!! Tylko spróbuj!!!! Jesli zapadniesz na
      jakąś chorobę, z której wyleczyć cię będą mogły wyłącznie leki zawierające
      szelak, to nawet nie myśl o tym, żeby je brać!!!! Co na to powiedziałyby
      zwierzęta??? Jesli twoim przenaczeniem będzie umrzeć, to masz przyjąć z pokorą
      wyrok losu. Pamiętaj, że umrzesz dla Sprawy!!!!! Zwierzęta ci tego nigdy nie
      zapomną. Bywaj zdrowa, siostro.
    • Gość: telemasca Re: SZELAK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 23:05
      Czy to ty ostatnio mowilas ze "jako wegetarianka nie moge przeciez przyjmowac
      lekow"?
      • Gość: Vega222 Re: SZELAK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 11:33
        Jestem nowa na tym forum,wiec nic takiego nie mowilam ;) Nie bede siegac po te
        leki.
        • Gość: telemasca Re: SZELAK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 11:54
          Jezeli takie leki moga uratowac ci zycie to postepujesz bardzo niedojrzale i
          nieodpowiedzialnie. Badz wegetarianka ale nie poswiecaj zycia dla sprawy.
          • Gość: Vega222 Re: SZELAK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 12:12
            Na razie nie umieram, to są leki przeciw zgadze, refluksowi, wymiotom, itd.
            Więc wole ich nie brać, tylko pić herbatki ziołowe ;)
            • Gość: onlyTHElonely Re: SZELAK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 13:54
              I bardzo mądrze.... możesz korzystać z większości leków homeopatycznych
              DAGOMED'u. a głupimi docinkami się nie przejmuj....TO PONOĆ NORMALKA
              na FORUM ( vide: Misiu lub Rychu- lepiej wogóle ich nie czytać)
              • Gość: telemasca Re: SZELAK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 15:31
                Czy to jakas kryptoreklama? Poza tym leki homeopatyczne to nic nie znaczace
                cukiereczki. Oto przepis na homeopatyczna aspiryne: wrzuc tabletke aspiryny do
                rzeki, zjedz 2 kolimetry w dol rzeki, nabierz wiadro wody, z wiadra odmierz
                pipeta kilka kropel. Nie bede sie rozwodzila dalej na NIESKUTECZNOSCIA srodkow
                homeopatycznych ktore dzialaja tylko najwyzej na zasadzie placebo. Bycie wege
                nie oznacza rezygnowanie ze zdrowia, bycie wege nie oznacza bycia oszolomem
                medycyny naturalnej. Uwierzcie mi ze ja nie mowie tego zlosliwie, ale nie raz
                spotykalam sie z ludzmi w ciezkim stanie ktorzy z wlasnej glupoty rezygnowali z
                medycyny tradycyjnej na rzecz ziolek i srodkow homepatycznych. Nie musze chyba
                dodawac ze takie rezygnacja byla tragiczna w skutkach. Pamietajcie zeby zachowac
                zdrowy rozsadek. Nie mowie tu o lekach na zgage i niestrawnosc. Ale po tym jak
                uslyszalam ze od kogos ze jako wegetarianka nie powinna brac lekow, czuje ze
                ludzie sami sobie swiadomie, z wlasnej glupoty, szkodza.
                • Gość: Alispo Re: SZELAK IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.11.04, 19:35
                  co do homeopatii-moze i nie ma do konca wytlumaczenia czemu,ale naprawde
                  dzialaja,a ze to nie tylko placebo mozna sie przekonac obserwujac,ze swietnie
                  sie spisuja w weterynarii..
                  • Gość: telemasca Re: SZELAK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 19:54
                    To dobrze ze tak mowisz bo tylko potwierdzasz moje slowa. Homeopatia to taki sam
                    dzial jak bioenegrioterapia, badanie Oberonem, misy tybetanskie czy inne bzdury.
                    Niestety lobby jest tak silne ze leki homeopatyczne sprzedaje sie nawet w
                    aptekach. Nie dajcie sie nabrac bo to tylko naciagactwo. Ani w weterynarii ani w
                    chorobach ludzkich leki homeopatyczne nie dzialaja. Istota teorii homeopatii jak
                    na przyklad teoria tzw. "pamieci wody" zostala dawno obalona, a cala homeopatia
                    juz dawno powinna zostac uznana za nonsensowna.
                    • Gość: telemasca Re: SZELAK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 19:58
                      Poza tym ktos kto nie wezmie do ust szelaku nie powinien brac do ust lekow
                      homeopatycznych!!! Przeciez one jest pelne zwiazkow pochodzenia zwierzecego!
                      Jezeli ktos mysli ze homeopatia=zielarswto to sie GRUBO myli.
                      • Gość: telemasca Re: SZELAK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 20:03
                        polityka.onet.pl/artykul.asp?DB=162&ITEM=1145791
                        A srodki homeopatyczne w 20% sa ze srodkow pochodzenia zwierzecego takich jak
                        zeskrobiny z muszli malz, wyciagi z watroby kaczki, jady gadow. Hipokyzja jest
                        nie lykanie czegos co zawiera szelak, a branie lekow homeopatycznych majac do
                        nich 100% ZAUFANIE!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka