balbinia 23.11.04, 18:01 Cmentarz pluszowych zwierzat S. Kinga. Dopiero zaczelam czytac ale juz zapowiada sie ciekawie. Podobno dobry horror. Wpisujcie Wasze typy ;)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tripper Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 23.11.04, 18:02 "dreszcze" giorgio rayzacher Odpowiedz Link Zgłoś
balbinia Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 23.11.04, 18:20 Ale sie napisalas/es. :p Kilka slow o czym jest ta ksiazka i jaki gatunek, nie zaszkodziloby ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
egaheer82 Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 23.11.04, 18:35 Nie masz na myśli 'Smętarza dla zwierząt'? nie wiem czy tak to dokładnie brzmiało, bo chyba były dwa tłumaczenia, tytuł jest dziwny i niegramatyczny. A ja... 'Bozy bojownicy' Sapkowskiego (rozczarowałam się) i 4 tomy 'Kronik brata Cadfaela'(?) Teraz zaczęłam 'Wojne o raj' - celtyckie fantasy, i notatki z warzywnictwa:) pozdrawiam egaheer Odpowiedz Link Zgłoś
energeia Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 24.11.04, 09:25 Ostatnio przeczytalam "According to Mary" Marianne Fredrikson (nie mam pojecia czy to zostalo przetlumaczone na polski). Powiesc z tlem filozoficzno-telologicznym. Zywot Marii Magdaleny na pierwszym planie, na drugim rozwazania dotyczace prawdopodobnego rozwoju dogmy Chrzescijanskiej. Autorka przyznaje, ze impulsem do napisania tej ksiazki byly rozwazania Simone Weil, ktora zastanawiala sie, jak mozliwe jest to, ze religia zapoczatkowana przez wybaczajacego i milosiernego Ciesle z Nazaretu mogla obrocic sie w system, ktory osadza i potepia. Bardzo dobra ksiazka - polecam. Teraz czytam ostatnie rozdzialy "Spring Moon" Bette Bao Lord. Powiesc obyczajowo-historyczna, ogarnia okres konca XIXgo wieku, po poczatki komunizmu w Chinach. Interesujace. Mentalnosc Chinczykow przed komunizmem i ich oddanie dla klanu jest ciekawe. Rozwoj komunizmu tez. Ta ksiazka przypomniala mi o okropnym, wymazanym z pamieci obyczaju krepowania kobiecych stop. Jedna dobra rzecza jaka rewolucja komunistyczna przyniosla chinskiemu spoleczenstwu byl zakaz krepowania stop dziewczynkom. Odpowiedz Link Zgłoś
balbinia Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 25.11.04, 21:09 egaheer82 napisała: > Nie masz na myśli 'Smętarza dla zwierząt'? nie wiem czy tak to dokładnie > brzmiało, bo chyba były dwa tłumaczenia, tytuł jest dziwny i niegramatyczny. Nie bardzo wiem jaki jest tytul po polsku bo czytam po niemiecku. Ale pewnie masz racje, cos ze "smetarzem" bylo. :)) A czytalas ? Jesli tak to jakie wrazenie ? Odpowiedz Link Zgłoś
egaheer82 Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 25.11.04, 21:42 balbinia napisała: > Nie bardzo wiem jaki jest tytul po polsku bo czytam po niemiecku. Ale pewnie > masz racje, cos ze "smetarzem" bylo. :)) A czytalas ? Jesli tak to jakie > wrazenie ? Czytać nie czytałam, ale kojarzę:) Chyba film zrobili na podstawie, a może 2 nawet? ja sie panicznie boje po horrorach i różnych strasznych filmach, ciemności, samotności i róznych nocnych szelestów, więc raczej unikam:) A jestem dośc podatna, na 'Osadzie' obgryzałam paznokcie od 20 sekundy, chociaż nic się nie działo:) Wracając do tematu, King jest niezły, i 'Smętarz... " chyba też. Moja siostra kiedys czytała i jej się podobało, ale byłam nieletnia wtedy i mi nie pozwolili:) pozdrawiam egaheer Odpowiedz Link Zgłoś
balbinia Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 30.11.04, 18:51 egaheer82 napisała: > m > dośc podatna, na 'Osadzie' obgryzałam paznokcie od 20 sekundy, chociaż nic się > nie działo:) Nie widzialam osady, ale czytalam recenzje zawiedzionych ludzi. No ale skoro sie balas.. ;)) > Wracając do tematu, King jest niezły, i 'Smętarz... " chyba też. Moja siostra > kiedys czytała i jej się podobało, ale byłam nieletnia wtedy i mi nie pozwolili > :) > pozdrawiam > egaheer Pamietam moje pierwsze obejrzane horrory. Koszmar z ulicy Wiazowej, Grzeczny chlopczyk i Nawiedzony dom. Dwa pierwsze moja starsza przyszywana siostra postanowila mi pokazac, pamietam, ze kilka kolejnych nocy spalam z glowa pod koldra. A trzeci, cholernie durny horror, w ktorym grupa mlodych ludzi trafia do jakiegos domu i nikt zywy z niego nie wychodzi, podarowal nam w prezencie nasz madry wujek. Dopiero co mielismy w domu video wiec to bylo pewnego rodzaju swieto, usiasc przed tv i wlaczyc kasete video. Tak wiec chyba z dziesiec razy siadalysmy i ogladalysmy na przemian ten horror od wujka i dwie kasety z bajkami (Flinstonowie, Jetsonowie itp..) To byly czasy hihi :))) Odpowiedz Link Zgłoś
metalfredzel Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 24.11.04, 12:49 Ja właśnie skończyłam czytać "Forresta Gumpa". Film obejrzałam już dawno i stwierdzam, że nie umywa się do książki...Polecam. Balbiniu, jeśli lubisz horrory, przeczytaj sobie "Nekroskop" Briana Lumley'a. Chyba najlepsza książka z tego gatunku (dla mnie przynajmniej). Odpowiedz Link Zgłoś
balbinia Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 25.11.04, 21:13 metalfredzel napisała: > Balbiniu, jeśli lubisz horrory, przeczytaj sobie "Nekroskop" Briana Lumley'a. > Chyba najlepsza książka z tego gatunku (dla mnie przynajmniej). Wielkie dzieki. :)) Wlasnie zerkam na ebayu i widze pare podtytulow; krew wampirow, dreamland i inne. Bede Ci wdzieczna jak zdradzisz co nie co o czym te ksiazki mowia i ktora czesc warto przeczytac. Odpowiedz Link Zgłoś
big_joe Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 25.11.04, 16:18 "Ostatni sedzia"-dosc ciekawy triller prawniczy bedacy na liscie bestsellerow. Mnie nie powalil z nog. Z braku czasu czytam bardzo malo. pozdr Adam Odpowiedz Link Zgłoś
miss_dronio Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 25.11.04, 21:28 Wczoraj siadłam i przeczytałam "Spaloną Żywcem" Souad. Tak wstrząsająca, że nie wstałam póki nie przeczytałam całej..... Odpowiedz Link Zgłoś
balbinia Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 29.11.04, 23:19 Slyszalam o tej ksiazce, podobno oparta na faktach autentycznych. Z tego typu ksiazek polecam "Ja, ksiezniczka z domu Al Saud" czy jakos tak (nie wiem jak brzmi dokladnie polskie tlumaczenie) A kolejna ktora polecam to Kwiat pustyni, Waris Dirie. Niesamowita ksiazka i czyta sie jednym tchem. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
energeia Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 26.11.04, 13:20 Lektura "Smetarza" dla mnie byla strasznym przezyciem - ten gatunek to nie dla mnie, zbyt plastyczna mam wyobraznie... :) Jak te ksiazke przeczytalam (sporo lat temu) to do dzis pamietam, jak sie balam spac w nocy, bo po glowie bladzily obrazowe przedstwienia opisanych tam okropienstw...:) pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
metalfredzel Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 26.11.04, 15:10 Balbiniu, jeśli chodzi o "Nekroskop" to książka składa się z pięciu tomów dość pokaźnych rozmiarów. Jak wspomniałam jest to książka o wampirach, ale napisana w taki sposób, że zapiera dech w piersiach. Nigdy nie czytałam czegoś podobnego, napisanego z taką fantazją i polotem. Wiele opisanych tam scen jest po prostu niesamowitych. Nie będę Ci Balbiniu streszczać, myśle, że zachęciłam Cię już wystarczająco :) Przyjemnej lektury życzę.:) Odpowiedz Link Zgłoś
balbinia Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 29.11.04, 23:24 :)) Zgadza sie, zachecilas wystarczajaco. Juz zaczynam sie rozgladac za nimi. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
andzia13 Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 26.11.04, 19:25 Aktualnie czytam coś z całkowicie innej półki - "100 cudów natury w Polsce". Część z tych miejsc już widziałam (i chętnie odwiedziłabym je ponownie), część koniecznie muszę zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
maroon Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 28.11.04, 22:42 Ostatnio zachwyciły mnie ksiązki J.M.Coetzee`go - "Hańba", "Czekając na barbarzyńców", "W sercu kraju", "Mistrz z Petersburga". Sięgnąłem po jedną z ciekawości, by poznać ubiegłorocznego Noblistę i tak mi się spodobała, że zabrałem się za kolejne. Coetzee to rewelacyjny pisarz, polecam każdemu, choć jego powieści nie nastrajają optymistycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 28.11.04, 23:03 A ja wlasnie dzis skonczylam "Zaproszenie do socjologii" P. Bergera, i tez niedawno skonczylam Antoine de Saint-Exupery "Southern Mail" i "NIght Flight". Ta pierwsza to niby przez PWN wydana, ale dla laika akurat. Fajnie napisana, wartko sie czyta. MOze skorzystam z zaproszenia. A drugie - 2 mini powiesci w konwencji troche poetycko-nostalgicznej o pilotach (bo w koncu autor Malego Ksiacia nim byl, jak sie dowiedzialam). A teraz Teorię Gai przyswajam. (tzn staram sie, bo tez niby ksiazeczka dla kazdego, ale troche jest opisow skladu chemicznego, a chemia zawsze wprawiala mnie w zaklopotanie) Autorstwa pana Lovelocka, oczywiscie. Pozdrawiam, Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
jedrus1a Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 28.11.04, 23:45 kociamama napisała: > A teraz Teorię Gai przyswajam. (tzn staram sie, bo tez niby ksiazeczka dla > kazdego, ale troche jest opisow skladu chemicznego, a chemia zawsze wprawiala > mnie w zaklopotanie) Autorstwa pana Lovelocka, oczywiscie. Ja ksiażki Loveloocka przerobiałem parę dobrych lat temu. Miło mi że ktoś tym również się interesuje. Pozdro. Jędruś – wegano-witarianin Odpowiedz Link Zgłoś
iza_luiza Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 30.11.04, 17:42 A ja przeczytałam ostatnio "Życie Pi" Yanna Martela, niesamowita książka z zaskakującym zakończeniem, chociaż chyba nie dla wegetarian :-))) Oraz tak chwalony "Kod Leonarda da Vinci" Dana Brown, taka lektura wakacyjna do leżaczka, trochę się rozczarowałam. A teraz się zabieram za wspomnianego tu już J.M.Coetzee "Żywoty zwierząt", czyli bardziej tematycznie :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
jaszczuria Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 01.12.04, 08:20 ja ostatnio robię "postępy", bo coraz częściej czytam kilka książek na raz. Tak więc ostatnio czytałam kolorowe wydanie o malarstwie Botticellego i mały praktyczny ( a raczej mało praktyczny) poradnik "malarstwo iluzoryczne". A tak naprawdę, to odkąd mam sporo pracy przy kompie, to coraz trudniej mi czytać. Kiepsko :(( **cały czas was siury obserwuję, nie myślcie, że poszedłem spać** Odpowiedz Link Zgłoś
coatlicue Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 04.12.04, 11:00 właśnie skończyłam "Egipcjanin Sinuhe" Mika Waltari'ego (po raz drugi) i w końcu zaczęłam zdowbytego niedawno Harry'ego Potter'a cz.5 (dla niezorientowanych Zakon Feniksa) :D Pozdrawiam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 16.12.04, 18:10 "Egipcjanin S." jest ekstra!! to piekna ksiazka, taka pelna magii i madrosci (chodzi o magiczna atmosfere). A jak sie zdziwlam, ze jest nawet stara hollywoodzka produkcja oparta na tej powiesci, ale stanowczo ksiazka lepsza. Co do Harrego, to nie czytalam i jakos mi sie nie chce zabrac, choc lezy tu ksiazka i czeka, jak wyrzut sumienia... POzdrawiam, Kociamama Odpowiedz Link Zgłoś
miss_dronio Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 16.12.04, 20:52 Ja tez bardzo lubie "Egipcjanina.." ;))) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
j.wierny Uważność na targowisku 13.12.04, 22:22 Dla ludzi, ktorzy przymierzaja sie do szalu swiatecznych zakupow proponuje lekture niezwykle madrej ksiazki "Uwaznosc na targowisku". Przedswiateczne zbiorowe szalenstwo w centrach handlowych jest idealna ilustracja dla pojecia "wzmozonej konsumpcji", ktora opanowala zachodnie spoleczenstwo. Czy rzeczywiscie "wiecej znaczy lepiej"? Czy moze "wiecej i szybciej znaczy po prostu powierzchowniej"? Ksiazka "Uwaznosc na targowisku" napisana przez kilkudziesieciu autorow z calego swiata zawiera bardzo prawdziwa konkluzje - "zdemaskujmy mit konsumpcji, ktory glosi, ze mozemy zapelnic przedmiotami pustke wlasnego serca i ducha...". Wiecej informacji o tej wyjatkowej ksiazce mozna znalezc na stronie: www.jsantorski.pl/inf.php?id=nr197 Odpowiedz Link Zgłoś
balbinia Re: Uważność na targowisku 13.12.04, 23:37 Wielkie dzieki za ten link. Takiej ksiazki mi wlasnie trzeba, bo niestety, szeczegolnie przed swietami popadam w nierozsadny zakupowy szal :( Jesli znasz angielski tytul czy tytul w oryginale, to dawaj ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
balbinia Re: Uważność na targowisku 13.12.04, 23:39 Ups.. znalazlam wlasnie na innej stronie. "Mindfulness in the Marketplace". :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 20.12.04, 02:44 Jaką? Dobrą. Jaką? Drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
android Zespół "TOR" Holender i Turowska 01.01.05, 21:57 Zespół "TOR" pod redakcją Barbary Hollender i Zofii Turowskiej wydawnictwa Prószyński i S-ka. Prawdziwa historia filmowego Zespołu "TOR" czyli od Różewicza po Holland w toku wielu interesującyh wypowiedzi uznanych polskich reżyserów, operatorów, scenarzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
balbinia Re: Ksiazka jaka ostatnio przeczytaliscie ? 02.01.05, 12:59 Chce sie poprawic, ze to nie o pluszowe ale o domowe zwierzeta chodzi, ale to chyba juz wiadomo. Ksiazka wcale mi sie nie podoba. Doszlam do ok 100ej strony i jestem rozczarowana. Natomiast "Necroscope 1" uuuhh... mocne fragmenty ale zapowiada sie bardzo ciekawie. :)) @metalfrendzel, doszlam na razie do sceny Moskwa, zaklad zamkniety, gdzie 3 mezczyzn siedzi w pomieszczeniu i obserwuje to co sie dzieje za szyba. Brr.. Bedzie gorzej? zdradz mi troszke, prosze! Odpowiedz Link Zgłoś