Gość: fren IP: *.chello.pl 12.01.05, 20:43 Czytam sobie trochę wypowiediz na tym forum i takie pytanie mi się urodziło ;) -> Czym karmicie swojego psa/kota etc.? Pytam serio, to żadna prowokacja żeby nie było watpliwości. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aga Re: czym karmicie swojego PSA? IP: *.toya.net.pl 14.01.05, 11:10 Miesem , oczywiscie. On nie ma wyboru, ja mam. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: czym karmicie swojego PSA? 14.01.05, 22:27 zawsze możesz mu narzucić swoja wolę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
caprice83 Re: czym karmicie swojego PSA? 14.01.05, 23:02 1. pies to miesozerca 2. dlaczego mam mu narzucac swoja wole? czy to moja właśność? odp. nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarosz Re: czym karmicie swojego PSA? IP: *.gim1bem.pcs.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 02:20 karmie go grochowka i fasola. Czasem rzuce mu kostke tofu. Na wiosne lubi kielki uwielbia jak jak je opsika. W sumie pies jes chorowity, ma astme i zadyszke, przybyl tez na wage i jest zawsze zmeczony. Strach stac za nim gdy idzie za drzewko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: czym karmicie swojego PSA? IP: *.toya.net.pl 18.01.05, 14:52 Nie lubie narzucac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzynek Re: czym karmicie swojego PSA? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.01.05, 14:00 Wegetarianie ideologiczni mają tylko koty/psy znalezione na ulicy, przygarnięte. Nie kupują ich w hodowlach itd. Ponieważ tylko wtedy mogą twierdzić, że dla ich kaprysu nie giną inne zwierzęta. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
l2m offtopic właściwie :) 15.01.05, 14:42 Ażebyś wiedział :) Jedna moja znajoma, właśnie weganka ideologiczna, kupiła sobie akwarium, ale nabyć rybki – to jeszcze nie nadążyła. Pochwaliła się tym akwarium swym przyjaciółom na pewnej stronie wegańskiej (na dobitkę - z gatunku zooliberation). Wywiązała się z tego dyskusja na temat "czy wolno kupować rybki w slepie zoologicznym czy w ogóle gdziekolwiek". Bo to przecież jest wyzysk zwierząt przez człowieka. I przysparza (zapewne, w jakiś metafizyczny sposób, bo materialistycznego uzasadnienia tego stwierdzenia nie potrafię znaleźć ;)) tymże zwierzętom cierpień. Postanowiono, że kupować - nie wolno. A ponieważ o bezdomne rybki na miejskim bruku jest raczej trudno :D - stanęli na tym, że biedaczka powinna dać ogłoszenie treści "Przyjmę rybki w darze". Co z tego wyniknie – na razie nie wiem. Akwarium stoi puste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzynek Re: offtopic właściwie :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.01.05, 16:15 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=10639743&a=10656254 :) Odpowiedz Link Zgłoś
l2m Re: offtopic właściwie :) 18.01.05, 20:00 Gdzieś ja to już słyszałam :) Szczególnie ta wypowiedź: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=10639743&a=10648777 ... i nie wstyd wam, ;) że pozostawiliście biedaczkę w nieświadomości, iż karmy dla zwierząt wcale nie produkuje się z odpadków. Że dla ludzi na mięso zabija się specjalnie tuczone na rzeź świnie, owce i krowy etc – a na karmę zwierzęcią zabija się zestarzałe reproduktory, stare krowy mleczne, stare owce, których używano do produkcji wełny etc. Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa jolka sloma i trymbulak 19.01.05, 16:10 Zrobili ze swojego psa wegetarianina. I dobrze, z niektórymi to sie moze udac. ale ich pies mial kilka lat kiedy go wzieli, w dojrzalym wieku stal sie wege, i to mu jak twierdza przedluza zycie. tylko jestem ciekawa, czy pies kompletnie zatracil instynkt i jakby mu teraz podac kawal miecha, czy pogardzil by? No ja w kazdym razeie tego nie praktykuje na moim psie(husky). ale nie kupuje dla niego miecha i nie gotuje sama. Kupuje gotowa karme, bo on ze wzgledu na problemy z watroba musi jesc karme weterynaryjna, miesna oczywiscie... Odpowiedz Link Zgłoś
l2m Re: jolka sloma i trymbulak 19.01.05, 19:35 kraxa napisała: > tylko jestem ciekawa, czy pies kompletnie > zatracil instynkt i jakby mu teraz podac kawal miecha, czy pogardzil by? Tak się składa, że na to pytanie akurat mogę odpowiedzieć. Instynktu nie zatracił. Znam podobną historię. Pewna moja znajoma miała sukę rasy kundel ;) W pewnej chwili jej sytuacja materialna bardzo się pogorszyła, i ona po prostu nie miała pieniędzy na mięso dla psa. No, na ulicę zwierzę przeciaż nie mogła wyrzucić, wobec czego karmiła je ziemniakami, makaronem, kaszą etc. Sunia już nie pamiętała, co to jest mięso - ale kiedy pewnego dnia dostała kość - do tego stopnia nią nie pogardziła, iż prawie że zeżarła okazały gnat za jeden raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna Re: czym karmicie swojego PSA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 10:40 Gotuję psom i kotom płatki owsiane lub makaron razowy dodaję trochę tłuszczu/masło lub olej/ 2 jajka i bardzo im to smakuje Odpowiedz Link Zgłoś
alcoola Re: czym karmicie swojego PSA? 03.02.05, 13:22 Gość portalu: Grażyna napisał(a): > Gotuję psom i kotom płatki owsiane lub makaron razowy dodaję trochę > tłuszczu/masło lub olej/ 2 jajka i bardzo im to smakuje Skoro nie mają wyboru, to MUSI im smakować.....Ciekawe co by było gdybyś postawiła im dwie miski - jedną z tymi bebłami a drugą z mięskiem ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grazyna Re: czym karmicie swojego PSA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.05, 08:59 Nie będę dla moich psów zabijać zwierząt Odpowiedz Link Zgłoś
kappaa Re: czym karmicie swojego PSA? 08.02.05, 09:09 ...więc lepiej być sadystą i pastwić się nad własnym psem, zmuszając go do żywienia się wbrew jego naturze. Po co Ci w ogóle pies? Dla podłechtania własnego ego "zobaczcie, potrafię wykrzywiać naturę zwierząt jak tylko mi się podoba"? To tylko dowodzi, że każdy właściciel psa powinien przechodzić badania psychiatryczne. Bo nie tylko ludziom potrafią tacy wyrządzić krzywdę, ale przede wszystkim psom. Odpowiedz Link Zgłoś
motylanoga2 Re: czym karmicie swojego PSA? 08.02.05, 18:05 Gość portalu: Grazyna napisał(a): > Nie będę dla moich psów zabijać zwierząt ale swoje bedziesz meczyc i karmic wbrew ich naturze drapieznika??? Zeby to smieszne bylo, ale to jest tragiczne. Ktos powinien doniesc na ciebie do TPZ za znecanie sie nad zwierzetami, fanatyczko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna Re: czym karmicie swojego PSA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 09:13 Moje psy biegają wolno po lesie i mają zupełną wolność jeśli chodzi o zwyczaje żywieniowe, tzn mogą polować ale wolą moje jedzenie. A poza tym niech żyje tolerancja i dobre obyczaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Judith Re: czym karmicie swojego PSA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 11:28 Psy wychowane w domu nie mają w pełni rozwiniętego insntktu łowieckiego Odpowiedz Link Zgłoś
motylanoga2 Re: czym karmicie swojego PSA? 15.02.05, 14:23 Gość portalu: Judith napisał(a): > Psy wychowane w domu nie mają w pełni rozwiniętego insntktu łowieckiego i tu sie mylisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Judith Re: czym karmicie swojego PSA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 19:48 A mają? Moje nie mają, uciekają na widok zwierząt większych od siebie... Dlatego ze nie są głodne? Odpowiedz Link Zgłoś
motylanoga2 Re: czym karmicie swojego PSA? 15.02.05, 14:22 wczoraj nakarmilem koty gabka nasycona olejem! zjadly, znaczy im smakowalo! niech zyje tolerancja... zanim zaczniesz wypisywac pierdoly, zastanow sie nad znaczeniem slow. aha, i pragne cie poinformowac, ze za puszczanie luzem psow w lesie grozi spory mandat, a moze takze sie skonczyc na tym, ze jakis gajowy odstrzeli twoje bukiety i bedzie po zwierzakach. Walesajace sie psy robia spore szkody, np. dosc szybko znajduja gniazda pokrzewek i innych ptakow gniezdzacych sie w niskich krzakach i na ziemi i zrzeraja piskleta lub jaja. a jako ze nie wiesz, co psinki robily pare minut wczesniej, to scisnij czasem mozg i pomysl, ze jestes potencjalnym szkodnikiem, porownywalnym z tymi, co wyrzucaja w lesie smieci. Tak, ze na zakonczenie: W LESIE PSOW LUZEM PUSZCZAC NIE WOLNO, Szkodniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za hipokryzja Re: czym karmicie swojego PSA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 15:45 Ciemna kobieto, przeczytaj jeszcze raz to co napisalas. Wypuszczasz do lasu swoje GŁODNE psy ? Bo psy bez jedzenia białka zwierzecego SĄ głodne. Qrna, potraficie wydziwiać na wieśniakow, ktorzy karmia psy kartoflami, a sami co ? Wiesniacy chociaż kosc rzucą lub resztki z uboju domowego. Te twoje wegetariańskie psy tępia zwierzynę. Nie żal ci tych malych sarenek, ktore zeżarły ? Tych zajączkow ? Btw zajęcy juz malo u nas. Pewnie dlatego że coraz więcej pieprzniętych obroncow zwierząt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za hipokryzja Re: czym karmicie swojego PSA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 15:46 To było do Grażyny oczywiscie, cos nie trafilo mi sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 19:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanys100procent Re: czym karmicie swojego PSA? 16.02.05, 16:46 Tak tu czytam i niezdadzam sie z niektorymi wypowiedziami. Nie mozna psa lub czlowieka do niczego zmusic. Takwiec jest to ludzka rzecz co wybierze i co robi, Tak wlasnie chce BOG. Czlowiek wedlug Pisma Swietego jest wegetarianinem, jednak z powodu grzechu, to znaczy dokladniej z powodu konsenkwenji tego grzechu zacza jesc inne rzeczy. To ludzki wybor jezeli chca jesc swinskie mieso, ktore zawiera wiecej toksyny ja trudzizny. mfg Hanys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ykke Re: czym karmicie swojego PSA? IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.03.05, 13:48 Czytałam, że pies moze nie jeść mięsa i będzie zdrow , ale kot musi, niestety. To by sie zgadzało, bo niby czemu mój pies uwielbia banany, makaron i jabłka, a kot nie? :) (Chociaz kot sasiądki uwielbiał świeże ogórki!) Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: czym karmicie swojego PSA? 04.03.05, 15:36 Psy i koty na ogół mają jakieś niemięsne przysmaki, ale to nie znaczy, że można je karmić wyłącznie nimi. MUSZĄ jeść mięso, bo to zwierzęta mięsożerne, drapieżniki i ich organizm najlepiej przyswaja składniki odżywcze z mięsa. Moje psy uwielbiają chrupać surową marchewkę, ale to nie znaczy, że na samej marchewce by wyżyły. Jadają także źdźbła trawy, a raczej nie przyszłoby mi do głowy, żeby w związku z tym przerzucić je na trawkę i siano ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
8-e Re: czym karmicie swojego PSA? 10.03.05, 01:58 Mama czasem naszej suni rzuci jakims mięskiem na obiad, ale ona i tak jest strasznie wybredna i np. większości kiełbas nie je. Nie lubi też karmy dla psów, ale uwielbia ryż gotowany z warzywami, owoce z kompotu, surowe owoce i uwielbia gryźć marchewki. :) Tak więc ja karmię swoim, a mama czasem da "psie" jedzenie. (8€ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies to pies Re: czym karmicie swojego PSA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 11:35 Jest takie przyslowie "nie dla psa kiełbasa" i to jest świeta prawda. Kiełbasy są ostro przyprawion e, z saletra i innymi rzeczami, ktore są akurat dobre dla ludzi/byle bez przesady/. Sunia sie zna, jednym slowem. Próbowalas jej dac surową wolowinkę ? Mniej wiecej pokrojoną. Najlepiej nieco przeleżalą. Nie ? to spróbuj. Psy lubią tez twaróg. Coś trzeba dawac z bialek zwierzecych. Aha, [podobno niektore lubią karme dla kotow. Odpowiedz Link Zgłoś