Dodaj do ulubionych

algi morskie japonskie

19.02.05, 19:26
Czy ktos zna dzialanie alg japonskich?
Czy to prawda, ze po 6 miesiacach uzywania trzeba zrobic przerwe???
Obserwuj wątek
    • Gość: nie-wegetarianin Re: algi morskie japonskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 20:25
      A czy wiesz, co to jest Google?
      • Gość: KAZDY WIE.... Re: algi morskie japonskie IP: *.ip-pluggen.com 20.02.05, 10:28
        Szukalam na google i znalazlam jedynie OFERTY kupienia alg z Alegro!!!
        A ja kupic nie chce bo mam, tylko chce sie dowiedziec jak sie je uzywa i na co
        pomagaja!
        Bede wdzieczna jesli znajdziesz mi stronke, gdzie dostane odpowiedz na moje
        pytanie.
        • Gość: szopen Re: algi morskie japonskie IP: 206.73.209.* 21.02.05, 02:49
          Jesli chodzi o seaweed czyli rozmaite algi morskie spozywane zarowno w Japoni
          jak i w wielu innych krajach Azji to jest to po prostu jedzenie.

Sa one bogate w mineraly i ogolnie zdrowe ale nie slyszalem zeby na cos
          konkretnego "pomagaly", to po prostu cos do jedzenia jak grzyby czy marchewka.
          Tak wiec nie widze jak mozna rozpatrywac je w kontekscie medycznym.

O przepraszam wlasnie skojarzylem ze jest pewien wyjatek.
          Jako ze zawieraja one sporo jodu to byly kiedys uzywane w Chinach przez ludzi
          ktorzy mieli niedobor jodu w diecie (glownie w rejonach daleko od morza
          polozonych). Niedobor jodu powoduje miedzy innymi zgrubienie szyi.
          Ale to juz jest naprawde rzadkosc bo sol jest ogolnie jodowana.

Co do sposobow uzywania w kuchni to zalezy od tego jakie te algi konkretnie
          masz, ogolnie robi sie z nich zupy, salatki lub zawija w nie sushi.
          • katrinko Re: algi morskie japonskie 21.02.05, 09:38
            Podejrzewam, że kika ma na myśli nie typowe algi, np nori, tylko tzw.
            krysztalki japońskie, podobno lecznicze
            • pia.ed Kika50 to moja znajoma... Dziekuje w jej imieniu.. 21.02.05, 11:16
              Wlasnie jej chodzilo o dzialanie lecznicze, pije napoj
              tylko z tego powodu!
              Pomagalam jej szukajac na google polskim, a takze szwedzkim.

Znalazlam tylko to, ze alg uzywa sie do jedzenia (wlasnie sushi)
              i ze sa bardzo wartosciowe.
              Teraz kiedy katinka napisala o NORI, bede mogla szukac tego wyrazu na google.
              Poszukam tez krysztalkow japonskich.
              • pia.ed [...] 21.02.05, 11:31
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • katrinko Re: Kika50 to moja znajoma... Dziekuje w jej imie 21.02.05, 21:41
                Jeśli chodzi o nazwy wodorostów , moge podać więcej...
                arame - stosowane w chorobach kobiecych
                hiziki - dla wzmocnienia jelit, nadają też połysk włosom i oczyszczają krew
                kombu - obniża cisnienie krwi, zwalcza odmę
                wakame - do oczyszczania krwi po porodzie
                nori - w leczeniu beri-beri i cyst gruczołów łojowych
                mech irlandzki (to już nie japoński oczywiście) - łagodzi choroby układu
                oddechowego.
                inne to np. dulse,agar-agar,korsykański glon morski (makuri), spaghetti
                morskie, sałata morska, ulve
                Ogólnie uważa się, że algi polepszają jakość krwi, wzmacniają serce i układ
                krążenia,, znakomicie działają na nerki, narząd moczowy i narząd rozrodczy;
                uelastyczniają tętnice i żyły oraz przyczyniają się do prawidłowego
                funkcjonowania wielu zależnych od siebie organów.Mają silne działanie
                antybakteryjne, antygrzybicze, antywirusowe, antyrakowe. Obniżają poziom
                cholesterolu we krwi, chronią przed arteriosklerozą i wysokim ciśnieniem,
                korzystnie oddzialują na przemianę tłuszczową. Niektóre gatunki zawierają
                podobne do heparyny substancje hamujące krzepnięcie krwi. Chronią przed
                skutkami napromieniowania radioaktywnego. (za M. Kushio, "Wielka ksiega
                makrobiotycznego sposobu życia i odżywiania")
                Mogę napisac krótko, jak się je przyrządza,ale to potrawy, nie leki!
                Natomiast kryształy japońskie - nie wiem czy to, co pisze w ich reklamach jest
                prawdą. Skoro potrzebują cukru i rodzynek do rozmnażania się, co to w ogóle
                jest, nie wiem..
                • kika50 Dziekuje bardzo wszytkim! 26.02.05, 21:13
              • kuchniatajska Re: Kika50 to moja znajoma... Dziekuje w jej imie 30.03.05, 13:08
                Nori to wodorosty uzywane do produkcji sushi do kupienia w kazdym sklepie z
                azjatycka żywnością, mają postać cienkich arkuszy koloru ciemnozielonego,
                czarnego, natomiast alga japońska to żyjątko które hoduje się w celu uzyskania
                płynu z zawartościa przetworzonych przez algi mikroelementów które w znaczny
                sposób oczyszczają organizm, szcególnie pozytywne działanie na układ moczowy,
                żólciowy, wydalanie toksyn, pije sie uzyskiwany płyn kilka razy dziennie i tak
                to działa, hodowla alg jest bardzo prosta
                • panteraa mam pytanie.. 21.04.05, 11:04
                  Dlaczego po jedzeniu alg wychodza mi pryszcze??Slyszalam,ze ma to zwiazek z
                  tarczyca ale nie wiem jaki..Moze ktos zna odpowiedz??
                  Z gory dziekuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka