kika50 19.02.05, 19:26 Czy ktos zna dzialanie alg japonskich? Czy to prawda, ze po 6 miesiacach uzywania trzeba zrobic przerwe??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nie-wegetarianin Re: algi morskie japonskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 20:25 A czy wiesz, co to jest Google? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAZDY WIE.... Re: algi morskie japonskie IP: *.ip-pluggen.com 20.02.05, 10:28 Szukalam na google i znalazlam jedynie OFERTY kupienia alg z Alegro!!! A ja kupic nie chce bo mam, tylko chce sie dowiedziec jak sie je uzywa i na co pomagaja! Bede wdzieczna jesli znajdziesz mi stronke, gdzie dostane odpowiedz na moje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Re: algi morskie japonskie IP: 206.73.209.* 21.02.05, 02:49 Jesli chodzi o seaweed czyli rozmaite algi morskie spozywane zarowno w Japoni jak i w wielu innych krajach Azji to jest to po prostu jedzenie. Sa one bogate w mineraly i ogolnie zdrowe ale nie slyszalem zeby na cos konkretnego "pomagaly", to po prostu cos do jedzenia jak grzyby czy marchewka. Tak wiec nie widze jak mozna rozpatrywac je w kontekscie medycznym. O przepraszam wlasnie skojarzylem ze jest pewien wyjatek. Jako ze zawieraja one sporo jodu to byly kiedys uzywane w Chinach przez ludzi ktorzy mieli niedobor jodu w diecie (glownie w rejonach daleko od morza polozonych). Niedobor jodu powoduje miedzy innymi zgrubienie szyi. Ale to juz jest naprawde rzadkosc bo sol jest ogolnie jodowana. Co do sposobow uzywania w kuchni to zalezy od tego jakie te algi konkretnie masz, ogolnie robi sie z nich zupy, salatki lub zawija w nie sushi. Odpowiedz Link Zgłoś
katrinko Re: algi morskie japonskie 21.02.05, 09:38 Podejrzewam, że kika ma na myśli nie typowe algi, np nori, tylko tzw. krysztalki japońskie, podobno lecznicze Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Kika50 to moja znajoma... Dziekuje w jej imieniu.. 21.02.05, 11:16 Wlasnie jej chodzilo o dzialanie lecznicze, pije napoj tylko z tego powodu! Pomagalam jej szukajac na google polskim, a takze szwedzkim. Znalazlam tylko to, ze alg uzywa sie do jedzenia (wlasnie sushi) i ze sa bardzo wartosciowe. Teraz kiedy katinka napisala o NORI, bede mogla szukac tego wyrazu na google. Poszukam tez krysztalkow japonskich. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed [...] 21.02.05, 11:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
katrinko Re: Kika50 to moja znajoma... Dziekuje w jej imie 21.02.05, 21:41 Jeśli chodzi o nazwy wodorostów , moge podać więcej... arame - stosowane w chorobach kobiecych hiziki - dla wzmocnienia jelit, nadają też połysk włosom i oczyszczają krew kombu - obniża cisnienie krwi, zwalcza odmę wakame - do oczyszczania krwi po porodzie nori - w leczeniu beri-beri i cyst gruczołów łojowych mech irlandzki (to już nie japoński oczywiście) - łagodzi choroby układu oddechowego. inne to np. dulse,agar-agar,korsykański glon morski (makuri), spaghetti morskie, sałata morska, ulve Ogólnie uważa się, że algi polepszają jakość krwi, wzmacniają serce i układ krążenia,, znakomicie działają na nerki, narząd moczowy i narząd rozrodczy; uelastyczniają tętnice i żyły oraz przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania wielu zależnych od siebie organów.Mają silne działanie antybakteryjne, antygrzybicze, antywirusowe, antyrakowe. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, chronią przed arteriosklerozą i wysokim ciśnieniem, korzystnie oddzialują na przemianę tłuszczową. Niektóre gatunki zawierają podobne do heparyny substancje hamujące krzepnięcie krwi. Chronią przed skutkami napromieniowania radioaktywnego. (za M. Kushio, "Wielka ksiega makrobiotycznego sposobu życia i odżywiania") Mogę napisac krótko, jak się je przyrządza,ale to potrawy, nie leki! Natomiast kryształy japońskie - nie wiem czy to, co pisze w ich reklamach jest prawdą. Skoro potrzebują cukru i rodzynek do rozmnażania się, co to w ogóle jest, nie wiem.. Odpowiedz Link Zgłoś
kuchniatajska Re: Kika50 to moja znajoma... Dziekuje w jej imie 30.03.05, 13:08 Nori to wodorosty uzywane do produkcji sushi do kupienia w kazdym sklepie z azjatycka żywnością, mają postać cienkich arkuszy koloru ciemnozielonego, czarnego, natomiast alga japońska to żyjątko które hoduje się w celu uzyskania płynu z zawartościa przetworzonych przez algi mikroelementów które w znaczny sposób oczyszczają organizm, szcególnie pozytywne działanie na układ moczowy, żólciowy, wydalanie toksyn, pije sie uzyskiwany płyn kilka razy dziennie i tak to działa, hodowla alg jest bardzo prosta Odpowiedz Link Zgłoś
panteraa mam pytanie.. 21.04.05, 11:04 Dlaczego po jedzeniu alg wychodza mi pryszcze??Slyszalam,ze ma to zwiazek z tarczyca ale nie wiem jaki..Moze ktos zna odpowiedz?? Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś