Dodaj do ulubionych

majonez sojowy

27.10.05, 11:09
witajcie!
chodzi za mną majonez sojowy, tzn. jeszcze nie chodzi, tylko stoi na półce
sklepowej i czeka, aż go zakupię. czy polecacie taki sklepowy (wiem, wiem,
można zrobić samemu)? warto? choc cena nie jest zachęcająca...
Obserwuj wątek
    • chihiro2 Re: majonez sojowy 27.10.05, 11:31
      Ja kupilam majonez weganski egg-free, nie pamietam czy jest tam soja, ale chyba
      musi byc, no bo co innego?
      Musze przyznac, ze smak ma duuuzo lepszy niz zwykly majonez, ktorego od lat nie
      jadlam, bo wlasnie smak mnie odrzucal. Ten kupilam z wahaniem, ale
      potrzebowalam do pewnego przepisu, no i nie zaluje. A cena byla podobna do ceny
      lepszych zwyklych majonezow.
      • m.rycho Re: majonez sojowy 27.10.05, 12:32
        Ja robię sam majanez.Osiągam dzięki temu dwa cele,mam zawsze świeży i smak
        dokładnie taki jaki chcę.obię go z mieszanki olejów z:pestek winogron,oliwy z
        oliwek i oleju z pestek dyni.
        • chihiro2 Re: majonez sojowy 27.10.05, 12:37
          Jak sie go robi?
        • jagapie Re: majonez sojowy 27.10.05, 12:54
          a zdradzisz tajniki jego wyrobu? podejrzewam, że nie tylko mi slinka cieknie...
      • jagapie smak 27.10.05, 12:55
        właśnie - mnie też nie bardzo kręci smak tradycyjnego majonezu, poza tym unikam
        jajek. piszesz, że majonez "egg-free" ma ciekawsze smak... hm... chyba udam sie
        do sklepu. a cena? chyba ok. 7 zł.
        • chihiro2 Re: smak 27.10.05, 13:03
          www.plamilfoods.co.uk/mayo.htm
          Ja mam taki, najzwyklejszy, nie zaden smakowy. Cena oczywiscie wyzsza niz 7zl,
          ale nie porazajaca. No i to Anglia...
      • roman_j Re: majonez sojowy 27.10.05, 13:18
        chihiro2 napisała:

> Musze przyznac, ze smak ma duuuzo lepszy niz zwykly majonez, ktorego od lat
        > nie jadlam, bo wlasnie smak mnie odrzucal.

Skoro mowa o smaku, to chciałbym zauważyć, że na rynku są majonezy różnych firm
        często zasadniczo różniące się od siebie smakiem. Jeśli chodzi o mnie, to sa
        takie, które mi w ogóle nie podchodzą (np. Kętrzyński) i takie, za którymi
        przepadam (np. zwykły Hellmann's). Może więc po prostu nie trafiłaś na
        tradycyjny majonez o takim smaku, jaki by Ci odpowiadał? Piszą "tradycyjny" mam
        na myśli majonez mający w skałdzie wszystkie typowe dla majonezu składniki. :-))
        • chihiro2 Re: majonez sojowy 27.10.05, 13:23
          Oczywiscie, bardzo mozliwe. Moja mama uzywala kiedys majonezu, potem mixu jogo-
          majo. Ja wlasciwie w ogole nie przepadam za tego rodzaju sosami, gestymi,
          smietanowymi, nabialowymi itp. Wole takie leciutkie, vinegraitte, bazujace na
          oliwie. Bardziej mi takie smakuja. Wiec pewnie nawet ten bezjajeczny majonez
          bede kupowala tylko sporadycznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka