jagapie 27.10.05, 11:09 witajcie! chodzi za mną majonez sojowy, tzn. jeszcze nie chodzi, tylko stoi na półce sklepowej i czeka, aż go zakupię. czy polecacie taki sklepowy (wiem, wiem, można zrobić samemu)? warto? choc cena nie jest zachęcająca... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chihiro2 Re: majonez sojowy 27.10.05, 11:31 Ja kupilam majonez weganski egg-free, nie pamietam czy jest tam soja, ale chyba musi byc, no bo co innego? Musze przyznac, ze smak ma duuuzo lepszy niz zwykly majonez, ktorego od lat nie jadlam, bo wlasnie smak mnie odrzucal. Ten kupilam z wahaniem, ale potrzebowalam do pewnego przepisu, no i nie zaluje. A cena byla podobna do ceny lepszych zwyklych majonezow. Odpowiedz Link Zgłoś
m.rycho Re: majonez sojowy 27.10.05, 12:32 Ja robię sam majanez.Osiągam dzięki temu dwa cele,mam zawsze świeży i smak dokładnie taki jaki chcę.obię go z mieszanki olejów z:pestek winogron,oliwy z oliwek i oleju z pestek dyni. Odpowiedz Link Zgłoś
jagapie Re: majonez sojowy 27.10.05, 12:54 a zdradzisz tajniki jego wyrobu? podejrzewam, że nie tylko mi slinka cieknie... Odpowiedz Link Zgłoś
jagapie smak 27.10.05, 12:55 właśnie - mnie też nie bardzo kręci smak tradycyjnego majonezu, poza tym unikam jajek. piszesz, że majonez "egg-free" ma ciekawsze smak... hm... chyba udam sie do sklepu. a cena? chyba ok. 7 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: smak 27.10.05, 13:03 www.plamilfoods.co.uk/mayo.htm Ja mam taki, najzwyklejszy, nie zaden smakowy. Cena oczywiscie wyzsza niz 7zl, ale nie porazajaca. No i to Anglia... Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: majonez sojowy 27.10.05, 13:18 chihiro2 napisała: > Musze przyznac, ze smak ma duuuzo lepszy niz zwykly majonez, ktorego od lat > nie jadlam, bo wlasnie smak mnie odrzucal. Skoro mowa o smaku, to chciałbym zauważyć, że na rynku są majonezy różnych firm często zasadniczo różniące się od siebie smakiem. Jeśli chodzi o mnie, to sa takie, które mi w ogóle nie podchodzą (np. Kętrzyński) i takie, za którymi przepadam (np. zwykły Hellmann's). Może więc po prostu nie trafiłaś na tradycyjny majonez o takim smaku, jaki by Ci odpowiadał? Piszą "tradycyjny" mam na myśli majonez mający w skałdzie wszystkie typowe dla majonezu składniki. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: majonez sojowy 27.10.05, 13:23 Oczywiscie, bardzo mozliwe. Moja mama uzywala kiedys majonezu, potem mixu jogo- majo. Ja wlasciwie w ogole nie przepadam za tego rodzaju sosami, gestymi, smietanowymi, nabialowymi itp. Wole takie leciutkie, vinegraitte, bazujace na oliwie. Bardziej mi takie smakuja. Wiec pewnie nawet ten bezjajeczny majonez bede kupowala tylko sporadycznie. Odpowiedz Link Zgłoś