Gość: Ewa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.02, 23:49 Jestem wegetarianką od 7 lat. To już 6 tydzień ciąży lekarz cały czas karze NATYCHMIAST ZACZĄĆ JEŚĆ NORMALNIE. Sądzę ,że to gorsze dla mnie i dziecka . czy ma ktoś podobne doświadczenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jotka Re: ciąża IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.02, 16:51 Ewo, a nie możesz po prostu zmienić lekarza? Jestem wegetarianką od jedenastu lat, coraz częściej myślę o dziecku, ale nie wyobrażam sobie, że w tym czasie mogłabym wrócić do parówek, schabowych itd. To chyba najlepsze co możesz zrobić, zmień lekarza. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kukielka1 Re: ciąża 29.09.02, 19:13 Nie jem mięsa już od 9 lat a jakoś normalnie przeżyłam ciążę i urodziłam zdrowe dziecko. O swoim wege nie mówiłam żadnemu lekarzowi, bo po co. Trzeba się dobrze, racjonalnie odżywiać i to wszystko. Życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syrenka Re: ciąża IP: *.dip.t-dialin.net 29.09.02, 20:50 Ewciu, gratuluje stanu blogoslawionego, bedzie bejbik :-))) Tez mysle, zmien lekarza, ktory nie ma wiele pojecia o dietetyce (na studiach medycznych studenci maja zaledwie kilka godzin wykladow o odzywianiu); na stronie www.vege.pl jest link "lekarze wegetarian", moze cos znajdziesz. Sama mam lekarza wege i to normalna rzecz, a i komfort psychiczny. Moich kilka znajomych od urodzenia sa wege jak i ich rodzice od lat. Matka mojej przyjaciolki, karmila ja wegetariansko od urodzenia, jak i kiedy byla w czasie pologu. Nie mniej, dobrze zbilansuj diete, bo bledy w zywieniu moga byc oplakane. pozdrawiam :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
paskwalina Re: ciąża 29.09.02, 20:56 Polecam stronę www.seva.sotiko.pl/vege/tdziecko_pyt.html znajdziesz tam artykuł, który może Ci pomóc:) Pozdrawiam i życzę pozdrowienia i wytrwałości:) Paskwalina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: ciąża IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.02, 22:53 Dziękuję wszystkim!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sanvean Re: ciąża 30.09.02, 14:19 Gość portalu: Ewa napisał(a): > Jestem wegetarianką od 7 lat. To już 6 tydzień ciąży lekarz > cały czas karze NATYCHMIAST ZACZĄĆ JEŚĆ NORMALNIE. Po pierwsze jesz normalnie :-)) Po drugie zapytaj się lekarza wprost, dlaczego masz zacząć jeść mięso. Tylko nie "bo tak", albo "bo jest zdrowe" - niech udowodni Ci, że rzeczywiście MUSISZ. Dlaczego mięso jest zdrowe a wege nie? Co w Twoich wynikach świadczy o tym, że Twoja dieta jest nieodpowiednia? Po trzecie zmień lekarza i nie przyznawaj się do diety. Jeśli w Twoich wynikach będą jakieś nieprawidłowości lekarz sam zaleci Ci jakąś suplementacje diety, a nie tylko z tego powodu, że jesteś wege. > Sądzę ,że to gorsze dla mnie i dziecka . > czy ma ktoś podobne doświadczenie? Moja żona na diecie wege przechodziła dwie ciąże, dzieci urodziły się bez najmniejszych problemów, są zdrowe (o wiele mniej choruja niż dzieci znajomych) i - ku zdizwieniu niektórych znajomych i krewnych - wciąż żyją ;-)). Jeśli masz zdrową, dobrze zbilansowaną dietę, to jedzenie mięsa tylko mogłoby zaszkodzić - po takim czasie organizm "odzwyczaja" się od mięsa i łatwo się zatruć. Poza tym nie sądzę, by hormony zawarte w mięsie były Ci aż tak niezbędne. pozdrawiam sanvean Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: ciąża IP: *.dip.t-dialin.net 27.10.02, 21:44 Czesc! Jestem wegetarianka od 6 lat, mam 27 lat. 1 lipca urodzilam zdrowego synka. Mialam dwoch lelarzy. Jeden namawial do jedzenia miesa drugi nie. Oczywiscie nie jadlam miesa. I w tej chwili karmie dziecko. Urosl ponad norme i wazy majac nie cale 4 miesíace 8 kg i 180 gr. Nic nie zmieniaj... wega byc lepiej i zdrowo. Czlowiek jest mniej agresywny. Pozdrawiam Iza Odpowiedz Link Zgłoś