aquaria 08.02.06, 23:48 czy macie sprawdzone i lubiona przez Wasze Dzieci potrawy? Podeslijcie prosze jakies propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chihiro2 Re: smaczne potrawy dla wege dzieci 09.02.06, 17:14 Ja nie mam dzieci, a jak bylam dzieckiem, to moj wegetarianizm ograniczal sie do odrzucania miesa, niestety :( Ale ciekawe przepisy dla dzieci (i nie tylko) znajdziesz tutaj: www.spinacz.puszkkka.pl Bardzo mnie cieszy, ze wspierasz wegetarianizm swojego dziecka :) (jezeli moge oczywiscie wysnuc taki wniosek, dosc daleko idacy, przyznaje...) Odpowiedz Link Zgłoś
yuka66 Re: smaczne potrawy dla wege dzieci 09.02.06, 17:27 Moja corka (8 lat) lubi nalesniki (z pelnej maki) z pieczarkami (usmazonymi na masle) lub lososiem - moja je ryby - (ugotowanym na parze i rozdrobnionym) z sosem beszamelowym, mozesz tez posypac kielkami lub rzezucha, zawinac i jesc albo zapiec posypane tartym serem. Drugie z jej ulubionych dan - cieciorka w sosie pomidorowym podana z ryzem. Odpowiedz Link Zgłoś
aquaria potrawy dla wege dzieci 09.02.06, 19:18 jestem wege od ponad 15lat,nie mam swoich dzieci,wiec ciezko mi znalezc potrawy ktore beda smakowaly dziecku i beda na tyle pozywne zeby pociechy wzrastaly prawidlowo.Znajomi "miesozercy" maja powazny problem z corka,lekarz zaproponowal aby odstawili pokarmy pochodzenia zwierzecego - nie sadzilam ze sie kiedys takich czasow doczekam;) Kiedys krzywo patrzeli a dzis przyszli po prosbie o przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka66 Re: cieciorka 10.02.06, 13:02 Moczysz cieciorke (275g) i gotujesz az bedzie miekka. Oddzielnie przyrzadzasz sos pomidorowy: Smazysz jedna drobno pokrojona cebulke i czosnek na oliwie, dodajesz pomodory z puszki (puszka 400g), zalewasz jedna szklanka wywaru warzywnego, dorzucasz ugotowana wczesniej cieciorke i na malym ogniu gotujesz 25 minut (bez przykrycia) - sos powinien zgestniec. Jesli dziecko lubi mozna razem z cebulka podsmazyc czerwone i zolta papryke pokrojona w kostke. Mozna wszystko posypac natka przed podaniem. Najlepiej smakuje z ryzem, idealnie byloby z brazowym, ale nie wszystkie dzieci lubia. Odpowiedz Link Zgłoś
babsi.b Re: smaczne potrawy dla wege dzieci 12.02.06, 09:15 Jak bylam dzieckiem to moja ulubiona potrawa byly plastry cukinii panierowane i smazone. Ale to chyba nie na ta pore roku :-) Dzieci czesto lubia nalesniki nadziewane np warzywami czy serem, zupki jarzynowe z ryzem lub lanymi kluskami, ryz z jablkami, rozmaite pierozki z serem czy owocami, ryz lub kasze z warzywami, kasze manne na mleku, potrawki z soczewicy czy ciecierzycy, zazwyczaj uwielbiaja tez maslo orzechowe. Wiecej nic mi do glowy nie przychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś