ggigus 27.04.06, 13:50 robil ktos? doswiadczenia? przepisy? to jest pyyycha Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misiu-1 Re: hummus - pasta z ciecierzycy 27.04.06, 14:37 Nie tylko z ciecierzycy: www.kompostech.pl/humuss.html :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: zwroc uwage na pisownie - huMMus 27.04.06, 17:27 Sprawdziłem pisownię, kotku. Można pisać na oba sposoby. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus a jednak nie mozna! 28.04.06, 16:11 humus humus m IV, D. -u, Ms. ~sie, blm geol. «część składowa gleb powstała z rozkładu resztek roślinnych i zwierzęcych, zwiększająca ich żyzność; jest jednym ze źródeł składników pokarmowych dla roślin; próchnica» łc. pisownie konsultuj ze slownikiem, nie z siecia Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Owszem, można. 28.04.06, 17:13 Ggigus, koteczku, Twoja pewność siebie jest odwrotnie proporcjonalna do wiedzy. Sprawdzałaś pisownię tego słowa w znaczeniu potrawy ze słownikiem? Jaki był wynik sprawdzenia? pl.wikipedia.org/wiki/Humus sasaneczka.eza.pl/artykuly/ciecierzyca.html Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Misiu, skarbie 11.06.06, 02:29 ani wikpedia, ani sasaneczka.eza.pl nie maja mocy normotworczej w jezyku polskim. Samo opublikowanie czegos ani w necie, ani w prasie i nnych mediach nie jest dowodem na prawidlowosc. Ergo - wrzuc poszlem i zdziw sie. Mam nadzieje, ze tak nie mowisz. gipsyradio.com/portal.htm Odpowiedz Link Zgłoś
zysyzy Re: Misiu, skarbie 12.06.06, 11:18 >misiu-1 napisał: >Wytłumaczyłem >chyba wyraźnie, że nie przyjmuję do wiadomości tej bzdurnej "reformy" >językowej. Bedę pisał i mówił według dotychczasowych zasad, a Ty pisz sobie w >tej sprawie na Berdyczów. Dotarło? nie wiesz ze misia nie dotycza normy slownikowe Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus link z przepisami 27.04.06, 15:56 www.google.pl/search?hl=de&q=hummus&btnG=Google-Suche&lr= a mnie chodzi o dosw. z hummusem masz je - poza zlosliwosciami? Odpowiedz Link Zgłoś
wsisiz Re: link z przepisami 12.05.06, 16:12 www.pesto.art.pl/kuchnia/warzywa/straczkowe/hummus.php Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus dzieki za przepis, uzupelnie 16.06.06, 11:48 soczewice po ugotowaniu i po lekkim ostzdzeniu nalezy wziac w rece o pocierac nasiona, az straca okrycie wiercznie, czyli takie jakby skorupki - to trwa pare minut wtedy humus jest delikatniejszy no i pasta sezamowa to wg mnie musi byc humus to pycha rzecz na upaly pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 czy ty naprawdę nie dostrzegasz różnicy pomiędzy 16.06.06, 07:34 hummusem a humusem? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawymsciciel app. pesto 16.05.06, 14:47 mozesz nie gotowac ciecierzycy tylko wziac taka z puszki, mozesz olac tahine i do mixera / maszynki wrzucic ziarno sezamowe Odpowiedz Link Zgłoś
hanna51 Re: hummus - pasta z ciecierzycy 28.06.06, 20:54 Ja robie z cietrzewicy gotowej z puszki--miksuje dobrze , dodaje przecisniety przez praske czosnek (ilosc zalezy od wykonawcy), dodaje troche soli i oliwe z oliwek.DObrze mieszam-i to tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotooka Re: hummus - pasta z ciecierzycy 30.06.06, 10:38 ja robiłam z ciecierzycy + ziarno sezamowe + olej + czosnek + sok z cytryny => mix => PYCHA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
veggeta Re: hummus - pasta z ciecierzycy 19.07.06, 13:05 sporo przepisów znajdziesz w puszzce. Generalnie b. prosta rzecz i b. tania. Spróbuj: puszka ciecierzycy, 3-4 łyżki sezamu, sok z cytryny, czosnek, pieprz, sól. Sezam upraż na patelni (ew. na blaszce pod grillem w piekarniku) aż nabierze złotego koloru. Wystudź, zmiel w młynku do kawy. To się nazywa tahini - możesz kupić gotową pastę sezamową, ale drożej wyniesie. Ciecierzycę osącz na sitku, wrzuć do wysokiego naczynia, dodaj tahini, ząbek czosnku, sok z cytryny, zmiksuj. Proporcje dowolne, możesz dodać więcej cytryny, czosnku, odrobinę oleju sezamowego, szczyptę papryki lub kminu rzymskiego (cumin). Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.kostyrko Re: hummus - pasta z ciecierzycy 10.08.06, 07:23 Do humusu mozna tez dodac troche zmielonych czarnych oliwek, suszonych pomidorow, roznych ziol, podsmazonego czosnku, ostrej papryki. Istnieje tez blisko spokrewniona pasta z ciecierzycy przetartej z baklazanem. Nazywa sie baba ganuz (z z kropka...). Jesli chodzi o pisownie, to radze skonsultowac z kims znajacym jezyk arabski. W restauracji Brama w W-wie w menu wystepuje "humus" przez jedno m. Zarowno w wymowie angielskiej jak i francuskiej jest pojedyncze m, podczas gdy po polsku pisownia "hummus" sugeruje wymowe z podwojnym m. Tak ze glosuje na humus... Odpowiedz Link Zgłoś
omararnaout Re: hummus - pasta z ciecierzycy 10.08.06, 13:59 Hummus prawdziwy po arabsku sie robi na jeden sposob. Ciecierzyca gotowana, masc sezamowa (tahini), sok z cytryny, czosnek, sól, mielony kminek (kammun) i oliwa z oliwek. Niektorzy jeszcze daja troche jogurtu naturalnego ale nie jest to konieczne. Humus w krajach arabskich jest podawany albo sam...wtedy trzeba dodac troche oliwy z oliwek, papryke mielona (arabska najlepiej bo smak jest troche inny). Jest rowniez podawany z miesem mielonym na wierzchu. Mieso mielone najlpeij z baraniny nalezy usmazyc z czosnkiem, sanobar (orzechy z pinii -> nie wiem czy dobrze napisalem :) ), sól i bhar (pieprz arabski = mieszanka kilku przypraw). Przed podaniem mozna dac troszke swiezej natki i polac deikatnie cytyna. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś