Dodaj do ulubionych

Kiszone pomidory

30.08.06, 12:39
Przepis babuni ;)))
Składniki:
-5 kg nie przejrzałych średniej wielkości pomidorów
-kilka gałązek świeżego kopru
-kawałki korzenia chrzanu
-kilka liści czarnej porzeczki
-5-6 dag soli na 3 litry wody

Wybrać gładkie jędrne pomidory.
Umyć je i ułozyć w kamiennym garnku lub słoju o dużym otworze i dodać umyte przyprawy.
Zagotować wodę z solą, gorąca zalać pomidory, przycisnąć spodkiem aby nie wypływały z zalewy.
Przykryć i zostawić na 1-2 dni w temperaturze pokojowej, a później wynieść do chłodnego pomieszczenia.
Można kiszonkę zalać z wierzchu 1-2 cm warstwą oleju sojowego lub oliwy co zapobiegnie powstawaniu pleśni.
Tyle babunia :) Sam od siebie dodaję na tę ilość 6-8 ząbków czosnku. Zamiast liści czanej porzeczki moga być liście wiśni lub dębu (ostatnie moim zdaniem są najlepsze)

--
Pieniądze szczęścia nie dają, ale zdają się mieć wpływ na wszystko, co owe szczęście daje.
Obserwuj wątek
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka