Dodaj do ulubionych

Otępienie umysłowe a spożycie soi

24.11.06, 19:02
Badania National Institute on Aging z USA wskazują na istnienie korelacji
między wysokim spożyciem tofu, a występowaniem otępienia umysłowego.

www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=10763906&dopt=Abstract
Obserwuj wątek
    • vegenievege hmm... no - to mnie tylko utwierdza... 24.11.06, 19:15
      ...w przekonaniu, że soję muszę czymś zastąpić :-)

khurna, powiedzcie mi, czy da się zrobić innymi strączkami?
      • cyberski Re: hmm... no - to mnie tylko utwierdza... 24.11.06, 19:53
        Da się...
    • ollaboga77 Re: Otępienie umysłowe a spożycie tłuszczy zwierzę 24.11.06, 21:37
      Drogi misiu nie sasiewaj totalnego popłochu tym, którzy ida dobrą drogą.

Niech każdy doświadczy na sobie "zbawienia" stylów życia. Doświadczyłam diety
      dr Kwaśniewskiego specjalnie by się przekonać i otępienie było znaczne.
      Doświadczenie na samym sobie jest znacznie lepszą drogą, gdyż masz możliwośc
      przekonac się na samym sobie jak coś działa. Zapewniam Cię, że drugi raz nie
      wejdziesz na drogę, która Cię powala!!
      Choć ludzie są rózni, ale jednak tacy sami :-)
      Wierzę w to czego sama doświadcze.

Organizm ludzki jest tak skomplikowany, że nie ma szans by kontrolować to co
      się z nim dzieje totalnie, a artykułami w stylu "soja zabija intelekt"
      wprowadzasz strach dla tylko zapewne tych, którzy są młodymi vege.

Mnie na to nie nabierzesz. I życze by każdy sam doszedł spokojnie do
      przekonania, że warto by było jedzenie zmaczne i ładnie podane.

A na zakonczenie piękna myśl:" Nie bierz tego życia zbyt poważnie, bo i tak
      nikt z niego żywy nie wyjdzie" :-)))

pozdrówka
      Olla
      • misiu-1 Re: Otępienie umysłowe a spożycie tłuszczy zwierz 24.11.06, 21:58
        ollaboga77 napisała:

> Drogi misiu nie sasiewaj totalnego popłochu tym, którzy ida dobrą drogą.

Skąd wiesz, czy to dobra droga?

> Niech każdy doświadczy na sobie "zbawienia" stylów życia. Doświadczyłam diety
        > dr Kwaśniewskiego specjalnie by się przekonać i otępienie było znaczne.

Współczuję. I okazało się tak trwałe, że aż przeszłaś na wegetarianizm? :-p

> Doświadczenie na samym sobie jest znacznie lepszą drogą, gdyż masz możliwośc
        > przekonac się na samym sobie jak coś działa. Zapewniam Cię, że drugi raz nie
        > wejdziesz na drogę, która Cię powala!!

Dokładnie tak samo piszą optymalni, mający złe doświadczenia z dietą
        wegetariańską. Komu wierzyć - im, czy Tobie i dlaczego?

> Choć ludzie są rózni, ale jednak tacy sami :-)
        > Wierzę w to czego sama doświadcze.

Tak myślisz? A ja założyłbym się, że wierzysz w wiele rzeczy, których nie
        doświadczyłaś.

> Organizm ludzki jest tak skomplikowany, że nie ma szans by kontrolować to co
        > się z nim dzieje totalnie, a artykułami w stylu "soja zabija intelekt"
        > wprowadzasz strach dla tylko zapewne tych, którzy są młodymi vege.

Ja nie napisałem, że "soja zabija intelekt", a tylko zaprezentowałem badania,
        które wykazały zbieżność między otępieniem umysłowym a dużym spożyciem soi.
        Skoro wege nie przestają straszyć ludzi konsekwencjami spożycia nadmiernych
        ilości mięsa, to niech sami też się zmierzą z takimi strachami.

> Mnie na to nie nabierzesz.

No pewnie. Ciebie nabierają inni.

> A na zakonczenie piękna myśl:" Nie bierz tego życia zbyt poważnie, bo i tak
        > nikt z niego żywy nie wyjdzie" :-)))

Wiesz, nie biorę zbyt poważnie takich aforyzmów. :-)
    • dimedea Re: Otępienie umysłowe a spożycie soi 24.11.06, 22:03
      Misiu:tofu i inne przetworzone produkty sojowe termicznie zniszczone to nie to
      samo co podkiełkowana soja.

Dimedea
      • misiu-1 Re: Otępienie umysłowe a spożycie soi 24.11.06, 22:09
        Dimedea, termicznie zniszczone jedzenie jest wtedy, jak toster spali ci grzanki
        na węgiel. Z witariańskimi zabobonami udaj się do tych, którzy doświadczyli
        tytułowego otępienia.
        • dimedea Re: Otępienie umysłowe 24.11.06, 22:13
          misiu-1 napisał:

> Dimedea, termicznie zniszczone jedzenie jest wtedy, jak toster spali ci
          grzanki
          >
          > na węgiel. Z witariańskimi zabobonami udaj się do tych, którzy doświadczyli
          > tytułowego otępienia.
          >

Otępienie umysłowe już widoczne
          • misiu-1 Re: Otępienie umysłowe 24.11.06, 22:17
            Ciekawe. To kiedy to u siebie zauważyłeś?
            Jesteś może zwolennikiem soku marchewkowego własnej roboty?
            • dimedea Otępienie umysłowe widoczne 24.11.06, 22:19
              misiu-1 napisał:

> Ciekawe. To kiedy to u siebie zauważyłeś?
              > Jesteś może zwolennikiem soku marchewkowego własnej roboty?
              >
        • rd1993 brawo michu braaawo! 30.12.06, 20:25
          o właśnie
          i tutaj mamy przykład jak michu rozróżnia zdrową żywność od wręcz przeciwnej...

• kasiajn Re: Otępienie umysłowe a spożycie soi 24.11.06, 22:29
      Jesli mozna sie wtracic - by dobrze pojac sens tych badan, konieczne jest przeczytanie komentarza na
      ten temat, jaki ukazal sie w Journal of American College of Nutrition
      www.jacn.org/cgi/content/full/19/2/207. Wiecej tam pytan, niz odpowiedzi. Ciekawa jest
      rowniez dyskusja na temat wynikow badan w pelnej wersji tekstu.
      Podawanie samych wynikow badan z komentarzem o korelacji, jesli wystepuje tylko
      wspolwystepowanie, to co najmniej naduzycie ( konkluzja z abstraktu: In this population, higher midlife
      tofu consumption was independently associated with indicators of cognitive impairment and brain
      atrophy in late life). Istotne jest m.in. to, ze badano grupe wiekowa od 71 do 93 lat, czyli szczegolnie
      narazona na roznego rodzaju atrofie mozgowe i demencje.

• misiu-1 Re: Otępienie umysłowe a spożycie soi 25.11.06, 04:19
        Niezależnie od tego, że badano grupę szczególnie narażoną na demencję, faktem
        jest występowanie takiej, a nie innej korelacji. Gdyby zależność
        tego "współwystępowania" była odwrotna, zwolennicy soi (jak b***bak)
        poczytywaliby to jako dowód jej korzystnych właściwości. Nieraz były tu
        przytaczane badania, których sens sprowadzał się do współwystępowania
        niektórych chorób ze spożyciem niektórych produktów zwierzęcych, w dodatku
        także w grupach zwiększonego ryzyka. Wtedy prezentujący te badania wegusie nie
        mieli najmniejszych wątpliwości, że mają w ręku dowody na szkodliwość produktów
        zwierzęcych.
        • brumbak [...] 25.11.06, 10:30
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • ggigus no lasnie, grupa wiekowa 71 do 93 lat jest per se 31.12.06, 14:10
        narazona na demencje
        brawo kasiajn, a misoiu1 jak zwykla manipuluje
        • misiu-1 Re: no lasnie, grupa wiekowa 71 do 93 lat jest pe 31.12.06, 14:26
          Przeczytaj moje wyjaśnienie dwa posty wyżej i nie wypisuj głupot. Nikt nie
          twierdził, że soja powoduje demencję u niemowląt.
          • ggigus tto jaki jest sens badac osoby od 73 do 91 lat? 31.12.06, 20:54
            uzyskane wyniki i tak sie do niczego nie nadaja
            po co podawac takie art.????
          • ollaboga77 grupa wiekowa 71 do 93 lat ... 31.12.06, 22:39
            Panie Misiu niezły z Pana manipulatorek...

myślę, że na tym forum powinien powastać post jedne na górze "przygwożdzony" z
            Panskimi wywodami ... o tak dla potomnych by jesli wejdą na to forum nie wyszli
            za 5 min.

Dieta mięsna nigdy nie bedzie zdrowsza od mięsożernej typowej...
            • misiu-1 Re:i co z tego, że grupa wiekowa 71 do 93 lat ... 31.12.06, 22:54
              To zupełnie normalne, że bada się te grupy, w których zjawisko w ogóle
              występuje.
              Kiedy wegusie powołują się na badania sugerujące, że u kobiet po menopauzie,
              spożywających produkty sojowe osteoporoza występuje rzadziej niż u tych, które
              ich nie spożywaja, to jakoś nie przeszkadza im to, że badania wykonywane są na
              grupie szczególnie narażonej na ryzyko osteoporozy.
              Czyli wszystko po b***baczemu - jeśli wyniki jakiegoś badania są po myśli
              wegetarian - wtedy stanowią żelazny, niepodważalny dowód. Jeśli jednak wyniki
              są dla wegusiów niekorzystne, wówczas to manipulacja i oszustwo.
              • ggigus jesli sie bada grupy, w ktorych jakies zjawisko 31.12.06, 22:58
                wyytepuje w ogole i dorabia sie ideologie, ze to zjawisko wystepuje dzieki
                czemus tam, to po co?
                zdecydowana wiekszosc kobiet w wieku 15-45 l. miesiaczkuje, o ile nie sa w
                ciazy, nie odchudzaja sie itepe
                moze miesiaczkuja dzieki myciu zebow? myciu wlosow? kto wie?

co do badan dot. oestoporozy - sa takie wegebadania? nie przypominam sobie
                ale jak masz dane, to podaj misiu

jedyne co wiem ze sie w ramach osteoporzy porownuje kosc kobiety kolo 30 jako
                zdrowa i zestawia z koscmi kobiet nieco starszych jako chorych
            • ollaboga77 errata 31.12.06, 22:57
              Dieta mięsna nigdy nie bedzie zdrowsza od bezmięsnej....
              • misiu-1 Re: errata 31.12.06, 23:09
                ollaboga77 napisała:

> Dieta mięsna nigdy nie bedzie zdrowsza od bezmięsnej....

Nieprawda. Dieta zawierająca produkty zwierzęce jest potencjalnie zdrowsza od
                bezmięsnej. Z dwóch grup osób, które przywiązują podobną wagę do zdrowego trybu
                życia, zdrowsze będą osoby na diecie zawierającej mięso.
                Wegetarianizm pokazuje swoją pozorną przewagę tylko tam, gdzie porównuje się
                wegetarian z ogółem populacji, a to żadne porównanie.
                • ollaboga77 Re: errata 31.12.06, 23:18
                  chyba jest gorzej niż myślałam?

Specjalnie napisałam tego pościka... by zobaczyć czy odezwie się największy
                  fanatyk zwalaczania vege stylu życia. NO ia prosze jasnę, ze jest...

A podobno fajna żona, fajne dzieciaki itd... chyba nie do końca Panie MIsiu..
                  ale zdarza się niestety...

MOże jednka byłoby lepszym poszukac sobie wybranki niz zacietrzewiać się tu na
                  forum. I broń bosze nie może być vege, bo nie miałaby zycia...

Miłego 2007 roku!!!
                  • misiu-1 Re: errata 31.12.06, 23:29
                    ollaboga77 napisała:

> chyba jest gorzej niż myślałam?

> Specjalnie napisałam tego pościka... by zobaczyć czy odezwie się największy
                    > fanatyk zwalaczania vege stylu życia. NO ia prosze jasnę, ze jest...

Błędna diagnoza. Po pierwsze - kwestia fanatyzmu. Czy to ja pikietuję sklepy
                    albo knajpy z wegetariańskim żarciem, czy wegusie sklepy rybne, futrzarskie
                    albo cyrki? Czy to ja dokonuję podpaleń laboratoriów testujących swoje produkty
                    na zwierzętach? Czy to ja wykopuję wegetarianom z zemsty dziadków z grobów?
                    Nie zwalczam wegetariańskiego trybu życia, tylko wegetariańską propagandę.

> A podobno fajna żona, fajne dzieciaki itd... chyba nie do końca Panie MIsiu..
                    > ale zdarza się niestety...

Chyba masz niewielkie rozeznanie w tym temacie, prawda?

> MOże jednka byłoby lepszym poszukac sobie wybranki niz zacietrzewiać się tu
                    > na forum. I broń bosze nie może być vege, bo nie miałaby zycia...

A może to Ty powinnaś sobie znaleźć jakiegoś wybranka, zamiast szukac zaczepek
                    na forum? Czy to ja podniosłem ten wątek? A może go założyłem?

> Miłego 2007 roku!!!

Dziękuję i wzajemnie. Dla mnie będzie na pewno. Już Wy się zatroszczycie o moją
                    rozrywkę. :-))
                    • misiu-1 Re: errata 31.12.06, 23:31
                      > A może to Ty powinnaś sobie znaleźć jakiegoś wybranka, zamiast szukac
                      > zaczepek na forum? Czy to ja podniosłem ten wątek? A może go założyłem?

No masz. Wygląda, że jednak go założyłem. Wycofuję ostatnie pytanie. :-)
                      • ggigus otepienie umyslowe a spozycie miesa? temat na 31.12.06, 23:33
                        nowy watek?
                        • ollaboga77 Re: otepienie umyslowe a spozycie miesa? temat na 31.12.06, 23:52
                          To nie jest temat na nowy wątek.. Misiu sam wykazał doświadczalnie na swoim
                          przykładzie, że otępienie nie dotyczy vege spożywający soję, ale może dotknąc
                          każdego nawet jego samego!!

OJ tak jestem zaczepna. A najgorzej jak się przyczepię to potem trzeba mnie
                          odrywać bym się odczepiła. A pyskówki to moje hobby... ;)

--------------------------------------
                          Wegetarianie.pl
                    • ggigus hehe, misiu1 watek zalozyles Ty, wraz z manipula 31.12.06, 23:32
                      cja danymi
                      trzeba ci to przypominac?
                      • ollaboga77 Re: hehe, misiu1 watek zalozyles Ty, wraz z manip 31.12.06, 23:48
                        hahaaaaaaaaaa... pięknie wpadł... słodkie to było... przybij 5-tkę Misiu, bo
                        jesteś niezmiennie dla mnie nr 1 od zawsze :-)

Tak jesteśmy dla Ciebie rozrywką ...

Mam nadzieję, że uszanujesz moją wolę i na moje posty nie bedziesz odpowiadał.
                        POwód: OLA NIE CHCE BYĆ ROZRYWKĄ !!!
                        Wegetarianie.pl
                        • misiu-1 Re: hehe, misiu1 watek zalozyles Ty, wraz z manip 31.12.06, 23:58
                          ollaboga77 napisała:

> hahaaaaaaaaaa... pięknie wpadł... słodkie to było...

No, wreszcie odnotowałaś ogromny sukces. Przyłapałaś mnie na wprost
                          katastrofalnej pomyłce. Żebym jej jeszcze był nie sprostował wcześniej, byłoby
                          cudownie.

> Mam nadzieję, że uszanujesz moją wolę i na moje posty nie bedziesz
                          > odpowiadał.

Zobaczymy. Jeśli twoje posty zaczną być takim nudziarstwem i zawracaniem głowy,
                          jak posty ggigus, masz dużą szansę, że nie będę odpowiadał.

> POwód: OLA NIE CHCE BYĆ ROZRYWKĄ !!!
                          Ale jest!!! :-)))

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
                          • ollaboga77 Re: hehe, misiu1 watek zalozyles Ty, wraz z manip 01.01.07, 00:33
                            Mam nadzieję, że uszanujesz moją wolę i na moje posty nie bedziesz
                            > > odpowiadał.
                            >
                            > Zobaczymy. Jeśli twoje posty zaczną być takim nudziarstwem i zawracaniem
                            głowy,
                            >
                            > jak posty ggigus, masz dużą szansę, że nie będę odpowiadał.
                            >
                            > > POwód: OLA NIE CHCE BYĆ ROZRYWKĄ !!!
                            > Ale jest!!! :-)))

Z tego co wiem, to dla mięsożerców misie bywają rozrywką, jak ryby jak jelenie
                            itd. Nigdy nie spotakałam vegusia na polowaniu... a po lasach chodzę...

Więc trochę się jeszcze postaraj i zaczniesz być moją rozrywką... niezalenie
                            czy tego chcesz czy nie :-)))
                            • ggigus ollaboga77, wszystkiego najlepszego w Nowym Rok 01.01.07, 00:54
                              u!
                              uprzejmie donosze, ze sa osoby na forum, ktore uwazaja nas za jednosc dwunickowa
                              serio!
                              pozdrowka
                              • ollaboga77 Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku too..ggigus 01.01.07, 01:05
                                niech sobie uważają co chcą ani mnie to ziębi ani grzeje...
                                Cały czas uważam, że warto by było zmienić opiekuna forum na kompetentną osobę!

Tylko pytanie ile osób jest za tym? Zresztą na grupie vege powinien być
                                vegetarianin a czy b. pascal jest?
                                Chyba nie musze TŁUMACZYĆ DLACZEGO?
                                Wegetarianie.pl
                                • ggigus spasiba! i zajrzyj do skrzynki 01.01.07, 01:10

• misiu-1 Re: hehe, misiu1 watek zalozyles Ty, wraz z manip 01.01.07, 01:04
                              ollaboga77 napisała:

> Z tego co wiem, to dla mięsożerców misie bywają rozrywką, jak ryby jak
                              > jelenie itd. Nigdy nie spotakałam vegusia na polowaniu... a po lasach
                              > chodzę...

Ja też po lasach chodzę, ale nie z myśliwymi, więc nie widziałem żadnego. Nie
                              tylko wegusia. Jak będziesz następnym razem, pozdrów ich od misia. Darz bór.
                              :-)))

> Więc trochę się jeszcze postaraj i zaczniesz być moją rozrywką... niezalenie
                              > czy tego chcesz czy nie :-)))

Dobrze rozumiem? Marzy Ci się polowanko na misia? Chcesz być pierwszym wegusiem-
                              myśliwym? Dobre!
                • ggigus a skad to wiesz, ze z dwoch osob, przywiazujacych 31.12.06, 23:22
                  wage do zdrowego trybu zycia, ta jedzaca mieso bedzie zdrowsza??
                  masz jakies dane?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka