Gość: Kasiaszsz IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.03, 21:56 Muszę sobie w miarę szybko kupić butki wyjściowe, oczywiście nie skórzane. Może ktoś wie, gdzie można kupić jakieś (w wawie), dobre jakościowo i w cenie nie sięgającej nieba. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wojciech Re: A co z butami? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.03, 00:50 Gość portalu: Kasiaszsz napisał(a): > Muszę sobie w miarę szybko kupić butki wyjściowe, oczywiście nie skórzane. > Może ktoś wie, gdzie można kupić jakieś (w wawie), dobre jakościowo i w cenie > nie sięgającej nieba. W kazdym sklepie obuwniczym bedziesz mogla skonfrontowac swoj gust z masa butow wykonanych ze skoropodobnych materialow. Naprawde gro obuwia to nie skora, lecz "podrobka", takze nie widze problemu ze znalezieniem, gorzej z wyborem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
corzano Re: A co z butami? 06.06.03, 10:16 Poczytaj to: www.vege.pl/str.php?dz=42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakosz Re: A co z butami? IP: 149.156.12.* 06.06.03, 18:37 Tak najlepiej kup sobie plastikowe, zatruwające środowisko w procesie produkcji i utylizacji, niezwykle zdrowe dla stóp. Oj fanatycy, fanatycy. To tak jak ze sztucznymi choinkami. Odpowiedz Link Zgłoś
wojbus Re: A co z butami? 07.06.03, 08:51 Gość portalu: smakosz napisał(a): > Tak najlepiej kup sobie plastikowe, zatruwające środowisko w procesie produkcji > > i utylizacji, niezwykle zdrowe dla stóp. > Oj fanatycy, fanatycy. > To tak jak ze sztucznymi choinkami. A Ty powtarzasz te stare mity przmysłu skórzanego. Pojedź do garbarni i zobacz, że garbarnia bardziej zanieczyszcza środowisko niż inny przemysł. Nie mówię już o tym, że garbarnia zużywa o wiele więcej wody niż inne gałęzie przemysłu i produkuje ścieki. Co do choinek to ja mam już wiele lat sztuczną i jakoś nie niszczę środowiska bo mam jedną i tą samą. Leśnicy wytną 10 choinek i sprzedadzą a jak posadzą te dziesięć w to samo miejsce to muszą czekać kilka lat by wyrosły. Mi z działki ukradli choinkę co rosła 14 lat, po to by postała chwilę czasu w czyimś domu lub stroiki z niej zrobione postały i zaraz na śmietnik. Nie mówię już o tym jak fanatycy religijni niszczą masowo brzozy w czasie jednego ze swoich zabobonów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakosz Re: A co z butami? IP: 149.156.12.* 07.06.03, 08:54 A czy wiesz ile lat taka choinka będzie się rozkładać. A jaka jest paskudna. A pomyślałeś o choinkach w doniczce-to jest bardziej ekologiczne. Buty skórzane są najzdrowsze, w plastikach noga się poci, ale to kwestia wyboru. Garabarnie nie sa rzeczywiście obojętne dla środowiska, ale to kwestia oczyszczalni ścieków. Odpowiedz Link Zgłoś
syrenka23 Re: A co z butami? 19.06.03, 15:02 Gość portalu: Kasiaszsz napisał(a): > Muszę sobie w miarę szybko kupić butki wyjściowe, oczywiście nie skórzane. > Może ktoś wie, gdzie można kupić jakieś (w wawie), dobre jakościowo i w cenie > nie sięgającej nieba. Z tym naprawde nie ma problemu. W wielu sklepach sa wyroby skoropodobne, ja nawet zima chodze w fajnych modnych kozaczkach, jesienia w szpilkach i choc wygladaja jak skora, sa z jakiejs "ekologicznej skory" tak bynajmniej powiedzial mi sprzedawca. Moje torebki tez sa ze sztucznych materialow, czy sportowe czy eleganckie. Bogaty wybor znajdziesz w ofercie adidasa, nike jak i firmy deichmann (eko obuwie na caly rok) jak i tak modny przeciez teraz jeans, sama mam klapeczki jeansowe, torebke, czapeczke, dobre i latwo prac. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: A co z butami? 20.06.03, 08:44 > Z tym naprawde nie ma problemu. W wielu sklepach sa wyroby skoropodobne, ja > nawet zima chodze w fajnych modnych kozaczkach, jesienia w szpilkach i choc > wygladaja jak skora, sa z jakiejs "ekologicznej skory" tak bynajmniej > powiedzial mi sprzedawca. Ja się kiedyś spytałam, co to jest ta "ekologiczna skóra" jest to mieszanka syntetyków i mielonej SKÓRY ZWIERZĘCEJ - Około 30%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozakrowka Re: A co z butami? IP: *.dip.t-dialin.net 20.06.03, 23:00 emka_waw napisała: > > Z tym naprawde nie ma problemu. W wielu sklepach sa wyroby skoropodobne, j > a > > nawet zima chodze w fajnych modnych kozaczkach, jesienia w szpilkach i cho > c > > wygladaja jak skora, sa z jakiejs "ekologicznej skory" tak bynajmniej > > powiedzial mi sprzedawca. > > Ja się kiedyś spytałam, co to jest ta "ekologiczna skóra" jest to mieszanka > syntetyków i mielonej SKÓRY ZWIERZĘCEJ - Około 30%. Emka, sa rozne rodzaje takich skor. Pojawil sie na Zachodzie syntetyk, oddychajacy jak normalna skora, rozkladajacy sie itp, ale drogi ( na azie), bo nowosc, tylko nie pamietam, jak sie nazywa Odpowiedz Link Zgłoś
syrenka23 Re: A co z butami? 22.06.03, 00:06 emka_waw napisała: > > Ja się kiedyś spytałam, co to jest ta "ekologiczna skóra" jest to mieszanka > syntetyków i mielonej SKÓRY ZWIERZĘCEJ - Około 30%. Niekoniecznie skarbie, moze i sa gdzies faktycznie takie oszukane tworzywa, ale w wiekszosci tworzywo jest pochodzenia syntetycznego, mamy na rynku mnostwo faktur. Niestety do wyrobu wiekszosci butow czy toreb, takze tych z tworzyw sztucznych (ktore sa takze latwo rozkladalne w przyrodzie jako odpadki) dodaje sie kleju, ktory to zawiera resztki odzwierzece (bodajze sproszkowane kosci wolowe) ale i od tego sporo firm odchodzi, bo znaleziono tansze sposoby i ciagle szuka sie nowych. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boza krowka Syrenko!!! IP: *.dip.t-dialin.net 22.06.03, 00:12 syrenka23 napisała: > emka_waw napisała: > > > > > > Ja się kiedyś spytałam, co to jest ta "ekologiczna skóra" jest to mieszank > a > > syntetyków i mielonej SKÓRY ZWIERZĘCEJ - Około 30%. > > Niekoniecznie skarbie, moze i sa gdzies faktycznie takie oszukane tworzywa, ale > > w wiekszosci tworzywo jest pochodzenia syntetycznego, mamy na rynku mnostwo > faktur. Niestety do wyrobu wiekszosci butow czy toreb, takze tych z tworzyw > sztucznych (ktore sa takze latwo rozkladalne w przyrodzie jako odpadki) dodaje > sie kleju, ktory to zawiera resztki odzwierzece (bodajze sproszkowane kosci > wolowe) ale i od tego sporo firm odchodzi, bo znaleziono tansze sposoby i > ciagle szuka sie nowych. :))) Ha, brawo, syrenka, obalilas specjalistycznie mit o tej ekologicznej skorze. A wiadomosc o kleju mnie pocieszyla. Ponoc tak samo wiele rodzajow serow produkuje sie bez podpuszczki zwierzecej? Wiesz cos moze na ten temat? Albo inni forumowicze? Kupuje ser zolty na sztucznej podpuszce, ale chodzi mi o mozarelle czy fete. ( w kazdym razie to spory krok od butow, no coz) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: A co z butami? 23.06.03, 11:16 Odpowiadam na oba posty: Podczas mojej rozmowy ze sprzedawcą upewniłam się, że skóra ekologiczna normalnie zawiera taką ilość skóry zwierzęcej, nie jest to tajemnicą i w takim razie nie jest to "oszukane tworzywo". Chodzi o połączenie niskiej ceny produktu i jednocześnie utrzymanie jakości wynikającej z zastosowania surowców naturalnych. Taka jest właśnie "skóra ekologiczna" w Polsce. Za granicą jest pewnie inaczej, ale nie miałam okazji tego sprawdzić. Niemniej w Polsce tak właśnie wygląda sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
corzano Re: A co z butami? 23.06.03, 12:01 emka_waw napisała: > Podczas mojej rozmowy ze sprzedawcą upewniłam się, że skóra ekologiczna > normalnie zawiera taką ilość skóry zwierzęcej Wybacz, ale sprzedawca naopowiadał Ci głupot. Nie zawsze trzeba wierzyć w to, co inni plotą. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: A co z butami? 23.06.03, 14:33 Nie zawsze trzeba wierzyć w to, > co inni plotą. Właśnie, więc nie bądź tak naiwny... Odpowiedz Link Zgłoś
corzano Jeszcze jedno... 23.06.03, 12:03 ...poczytaj sobie: www.ok.most.org.pl/buty.html Odpowiedz Link Zgłoś