Dodaj do ulubionych

wegetarianin studiujący weterynarię???

08.11.03, 22:53
Chciałabym studiować weterynarię... Ale przeraża mnie to, że tam się uczy na
zdechłych zwierzątkach... Wiem, że gdy już będę weterynarzem, pomogę wielu
zwierzętom... Ale czy to oznacza, że mam zabić wiele innych, żeby się
nauczyć, jak pomagać następnym??? I sama nie wiem, co o tym mysleć... chyba
będę musiała zmienić przyszły wymarzony zawód... :( No ale lekarze medycyny
też się uczą na trupach...
Co wy o tym myślicie??
Obserwuj wątek
    • balbinia Re: wegetarianin studiujący weterynarię??? 09.11.03, 20:19
      Z tego co wiem na wielu uniwerkach jest mozliwosc zastapienia tradycyjnych
      sekcji i zdanie egzaminu bez uzycia zwierzat. Taka mozliwosc istnieje dla
      studentow medycyny np w Niemczech Francji Anglii USA. Nie wiem jak to wyglada w
      Polsce, ale mozesz pisac wniosek, odwolywac sie do gornych, a jesli
      potrzebujesz wsparcia, tu adres do organizacji lekarzy i naukowcow przeciwko
      wiwisekcji:

www.aerzte-gegen-tierversuche.de

(wersja ang lub niem)

I prosze, nie zmieniaj studiow z tak blahego powodu. Ponadto w ostatecznosci
      mozesz uzyc zwierzat, ktore zmarly smiercia naturalna a nie zostaly specjalnie
      zabite. pozdrawiam cieplo :-))
      • Gość: Alispo Re: wegetarianin studiujący weterynarię??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.03, 12:19
        studiuje weterynarie,wiec chetnie ci napisze co i ajk tylko nie w tym
        momencie ,bo mam malo czasu.ale absolutnie nie rezygnuj!bo na Twoje miejsce
        tylko przyjda "niewrazliwcy"pozniej napisze c.d.pozdrawiam!!
        • ziemniakk Re: wegetarianin studiujący weterynarię??? 12.11.03, 21:17
          dzieki... bo ja bym bardzo chcial pomagac zwierzatkom... :D

hehe... a tak poza tematem... mialam dzisiaj na godzinie wychowawczej zajecia z
          psychologiem. i ta psycholożka dała nam (jak zawsze :]) ankietę. było tam jedno
          takie dziwne pytanie... "czy zgadzas się ze stweirdzeniem, że człowiek jest
          taki sam jak zwierzęta, ponieważ tak jak i one nie posiada duszy?"... no i nie
          wiedzialam, co napisac... bo moim zdaniem, czlowiek jest taki sam, jak
          zwierzeta, ale wlasnie dlatego, ze jedni i drudzy posiadaja dusze :) a takiej
          odpopwiedzi nie było :(
          • Gość: misiu Re: wegetarianin studiujący weterynarię??? IP: *.chello.pl 12.11.03, 22:17
            Pisz za siebie. Ja tam nie uważam, że człowiek jest taki sam jak zwierzęta.
            Dziwny jest pogląd przeciwny, wyrażany przez kogoś, kto siedzi przy komputerze
            stworzonym wcale nie przez krowę i korzysta z internetu, którego nie wymyśliła
            świnia.

• ziemniakk Re: wegetarianin studiujący weterynarię??? 14.11.03, 22:05
              Gość portalu: misiu napisał(a):

> Pisz za siebie. Ja tam nie uważam, że człowiek jest taki sam jak zwierzęta.

taki sam jak zwierzeta - ale tu chodzilo o dusze :) a nie o rozum i umiejetnosc
              jego wykorzystywania :)
            • Gość: boza krowka Misiu, ciut logiki! IP: *.dip.t-dialin.net 26.11.03, 18:30
              Przeciez Ziemniakk na wychowawczej nie pisala ani w Twoim imieniu ani w imieniu
              calego swiata, a jedynie w swoim wlasnym. Nie wszyscy, Misiu, kiedy cos mowia
              lub pisza, robia to w Twoim imieniu. Skad ten zarzut, ze Ziemniakk pisze w
              Twoim imieniu? Misi, o az taki brak logiki Cie nie podejrzawlam, choc i o tym
              dyskutowalismy niemalo.
              pozdrawia szczerze rozbawiona
              boza krowka
    • Gość: Alispo Re: wegetarianin studiujący weterynarię??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.11.03, 14:34
      zwierzeta na prosektorium na 1 i 2 roku nie sa w tmy celu specjalnie
      zabijane..sa to zwierzeta,ktore i tak juz zostaly z jakis tam przyczyn
      uspione,nie specjalnie dla studentow..jeszcze by tego brakowalo.wiecej napisze
      jak bede miec wiecej czasu.Idz koniecznie na weterynarie,bo tacy jak Ty sa tam
      potrzebni,bo niestety wielu jest niewrazliwcow,ktorzy nie wiem czemu tam sie
      znalezli ale na pewno nie z milosci do zwierzat.Dltego namawiam.wiecej jak
      sprawy wygladaja napisze pzoneij,bo mam malo czasu.pozdrawiam
    • Gość: ppp Re: wegetarianin studiujący weterynarię??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 21:18
      rozumiem ze skoro studiuje medycyne to nie etyczne by bylo gdybym byl
      ludozerca?
      • ziemniakk Re: wegetarianin studiujący weterynarię??? 04.12.03, 22:35
        to, ze bylbys ludozerca byloby nieetyczne w ogole :D

chodzilo mi o to, ze skoro nie chce zabijac zwierzat, wiec ich nie jem, bez
        sensu by bylo zabijac je po to, zeby sie czegos nauczyc :]
        • Gość: Thunia Re: wegetarianin studiujący weterynarię??? IP: *.protonet.pl 05.12.03, 15:32
          Uważam, że czlowiek posiada duszę, ale zwierzę - nie. I to jest podstawowa
          roznica... jest jeszcze kupe innych.
          PS:Jeżeli uwazasz siebie za równą zwierzęciu to widze ze masz bardzo niską
          samoocene.
          • ziemniakk Re: wegetarianin studiujący weterynarię??? 08.12.03, 00:35
            Gość portalu: Thunia napisał(a):
            > PS:Jeżeli uwazasz siebie za równą zwierzęciu to widze ze masz bardzo niską
            > samoocene.

nie. ja mam bardzo wysoka ocene zwierzat :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka