zmijkowata 27.11.05, 10:17 Jak w temacie Jakaś mała społeczna lista mieszkańców??? Które mieszkanka kupujecie? Ja wybrałam mieszkanie nr 9 w 14-ce Pozdrowionka Przyszła żmijkowata sąsiadka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justyna.guzik Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 04.12.05, 22:24 Witam sąsiadko. Pozdrowienia od Justyny i Sławka (blok 14 m.43) czekamy na innych. Odpowiedz Link
zmijkowata Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 05.12.05, 08:35 No w końcu Już się bałam, że tylko ja wykupiłam mieszkanie w tym bloku Ciesze się, że jesteście. Mam nadzieje, że inni też się odezwą i będzie można zorganizować jakiegoś grilla integracyjnego w dzień odbioru kluczy. Co Wy na to? Gorące pozdrowionka. Odpowiedz Link
ewelinaandleszek Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 12.01.06, 21:11 witaj sąsiadko właśnie wykupiliśmy mieszkanie w bloku nr 14 m7.Mamy nadzieje że spotkamy się na tym grilu.Pozdrawiamy dozobaczenia w czerwcu. Odpowiedz Link
zmijkowata Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 10.02.06, 14:10 Ewelinaandleszek witam Was kochani... jak miło, ze się sąsiedzi z naprzeciwka odezwali.... Czyli jak mi sie cukier spończy to do Was??? HEHE Nad grillem będzie trzeba koniecznie pomyśleć... Mam nadzieje, ze chętnych nie zabraknie Buzial Odpowiedz Link
steella Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 14.12.05, 13:41 witam ! wszystkich przyszłych i obecnych mieszkańców Rajskiej Jabłoni. Moje mieszkanko ma numer 6 i znajduje się w 14. Mam nadzieję że będzie się nam super mieszkało :-} Pozdrawiam - wasza sąsiadka Odpowiedz Link
justyna.guzik Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 14.12.05, 22:15 A witamy, witamy. Odpowiedz Link
zmijkowata Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 15.12.05, 21:23 HEHEH. No proszę - sąsiadka z dołu Będziemy miały takie same mieszkanka A w drewniakach będę mogła chodzić po parkiecie? hehe. Żartuję oczywiscie Miło Cię poznać. Sąsiedzkie pozdrowionka No i czekamy oczywiście na następnych. Odpowiedz Link
rrybick Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 04.01.06, 08:52 Witam jestem Robert i jakby to powiedzieć też kupiłem mieszkanie w Rajskiej Jabłoni, ale w przeciwieństwie do was w 13. Pozdrawiam Przyszłych sąsiadów p.s. A kolega z pracy kupił mieszkanko w 14. Odpowiedz Link
zmijkowata Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 05.01.06, 09:11 A witaj, witaj Robercie cieplutko. Super, ze nas przybywa Pozdrów też kolegę z pracy i do zobaczenia w Rajskiej. Odpowiedz Link
wiorol Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 27.01.06, 16:36 Witam sąsiadów. Jestem Wiola i właśnie zakupiłam mieszkanko w bloku 13 numer 6. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link
justyna.guzik Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 28.01.06, 14:34 witamy serdecznie. Justyna gg 3838884 Odpowiedz Link
zmijkowata Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 29.01.06, 11:06 Witamy witamy Ale widze ze mnie już Justynko ubiegłaś.... Odpowiedz Link
anion2 Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 31.01.06, 09:57 A my przedluzamy swoja egzystencje na RAJSKIEJ Od czerwca w powiekszonym skladzie rodzinnym i powiekszonym metrazu ))) Pozdrawiam wszystkich ktorzy "odkryli swoje miesjce na ziemi " Odpowiedz Link
zmijkowata Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 01.02.06, 08:33 No gratulacje gratulacje Im nas więcej tym lepiej... A jak sie do tej pory mieszkało w Raju? Pozdrawiam Żmijkowata Małgośka gg:7400295 Odpowiedz Link
anion2 Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 01.02.06, 09:15 no wlasnie cudnie sie nam mieszkalo dlatego tez po trzech latach przedluzamy sobie RAJ i oby trwal nam jak najdluzej POZDRAWIAM ANIA Odpowiedz Link
steella Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 10.02.06, 21:42 Witam wszystkich bardzo gorąco! dawno nie zaglądałam na nasze forum ale od teraz będzie inaczej widze że nasza rodzinka się powiększa - oby tak dalej!!! Nie dawno moja druga połowa ,( a na imię jej Marcin ), była w naszym mieszkanku. Ze zdjęc jakie tam zrobił mieszkanko wygląda na malutkie ( 44,23), ale mam nadzieję ze to szare nieotynkowane ściany sprawiają optycznie wrażenie przytłoczenia! ...ale.......ciasne ale własne!!! Pozdrawiam wszystkich serdecznie Ps: Droga żmijkowata sasiadko - drewniaki? - jestem na TAK :} a własnie czy ktos z was ma dzieci - ja mam córcię chodzi do 1 kl. szk. podstawowej gg sylwia 2547364 Odpowiedz Link
zmijkowata Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 11.02.06, 16:00 Nie no steella ja z tymi drewniakami żartowałam Aż tak żmijowata nie jestem Ja nie mam dzieci ale mam fretkę Borysa, wiec mysle, ze sie Twoja córka z nim chętnie zaprzyjaźni.... Jak to twój połów był w mieszkanku??? Można tam już wchodzić??? Są już ścianki działowe itp??? Jejku jak ja sie nie moge już doczekać Odpowiedz Link
steella Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 11.02.06, 17:02 żmijkowata sąsiadko wejść na teren budowy i do mieszkanka można ale trzeba się wcześniej z nimi na taką wizytę umówić , jak Marcin ostatnio tam był to nie było jeszcze ścianek działowych ale to było jakieś 2-3 miesiące temu więc może teraz już są.Ja też nie mogę się już doczekać!!!!!!!! A wiesz że my też mieliśmy kupić fretkę , ale wkońcu mamy królika miniaturkę no i psa był jeszcze chomik ale zeszło się biedaczkowi z tego świata - niezły zwierzyniec!!! Ja tobie też życzę miłego weekendu Odpowiedz Link
szwejas Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 12.02.06, 13:23 Witam, Właśnie zakupiłem mieszkanie nr 39 w 14-ce. Pozdrawiam wielce szanowne grono sąsiadek i sąsiadów. Marek. Odpowiedz Link
zmijkowata Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 13.02.06, 15:54 Cześć Marek Miło Cię widzieć w gronie przyszłych rajskich sąsiadów i sąsiadek. Witaj serdecznie Odpowiedz Link
zmijkowata Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 13.02.06, 15:52 Wierz mi, ze Borys jako zwierze wszędobylskie, robi wiecej zamieszania niz niejeden liczny zwierzyniec. Muszę się zakręcić koło tej wizyty w mieszkanku, ale poczekam aż będą ścianki działowe- przynajmniej będzie to przypominało jako tako właściwe mieszkanko A tak na marginesie to zapraszam serdecznie na gg jak bedziecie mieli chwilke Odpowiedz Link
ryba_77 Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 13.03.06, 22:53 Witam wszystkich sasiadow i sasiadki ) Super, ze tyle osob sie odezwalo, zakupilam mieszkanko w bloku 13, kolega z pracy w 14, mysle ze bedzie nam sie tam dobrze mieszkalo, pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie) gg 1338047 Odpowiedz Link
zmijkowata Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 14.03.06, 08:33 A witaj, witaj serdecznie... I do zobaczenia w Raju Odpowiedz Link
ewelinaandleszek Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 22.03.06, 19:00 Witajcie sąsiedzi widze że jest już nas cały komplet i bardzo mnie to cieszy.Niewiem jak Wy ale ja juz niemogę się doczekać. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Ewelina Odpowiedz Link
zmijkowata Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 23.03.06, 08:18 Cześć Kochani Czy rozmawiał ktoś może ostatnio z developerem? Nic nie słychać , zeby były jakieś opóźnienia? Znajomy był w rajskiej 2 tygodnie temu i przywiózł mi zdjęcia - szczerze mówią średnio wygląda na to, że się wyrobia w terminie.... Mam nadzieje, że prace w środku bardziej się posuwają.... Jeżeli ktoś chciałby zdjęcia z budowy to podajcie e-maile - wieczorkiem prześlę. Pozdrawiam Was gorąco Odpowiedz Link
anita2006 Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 23.03.06, 16:04 wczoraj dostałam zawiadomienie o opóźnieniu na 20 albo 22 czerwca. Tak więc trzeba jeszcze poczekać. P.s. witam w gronie Jabłonnej Odpowiedz Link
zmijkowata Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 23.03.06, 17:32 No ja właśnie dostałam dzisiaj list Ciekawe na jakim opóźnieniu się skończy. Dzwoniłam do nich 2 tygodnie temu to mówili, że nie ma opóźnienia, więc zamówiłam na drugi tydzień czerwca ekipe do wykańczania mieszkania. Własnie miałam bardzo nieprzyjemną rozmowę z właścicielem firmy remontowej, który zerwał ze mną umowę, ponieważ oni mają terminy zarezerwowane na parę miesięcy do przodu i nie będą czekali do lipca. Nie jest wcale łatwo o dobrą ekipę, która ma czas wię jestem wściekła jak diabli!!! Teraz się boję rezerwować inną ekipę bo nie lubię wystawiać ludzi do wiatru, a skoro już zaczynają się opóźnienia to obawiam się, ze na tym jednym się nie skończy. Bosko się zaczyna.... Odpowiedz Link
anita2006 Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 24.03.06, 10:32 nie pamiętam dokładnie jak to jest w umowie, a nie mam jej przy sobie, ale jeżeli dobrze pamiętam, to bezkarnie firma może mieć opóźnienie max. o 30 dni. Muszę to dzisiaj sprawdzić. A z ekipą to jest problem, sama nie wiem co robić, Pozdrawiam Odpowiedz Link
zmijkowata Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 24.03.06, 21:59 czesc anita2006 moze coś ci się przyda z tych namiarów - warto poszukac forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=39061672 Odpowiedz Link
szwejas Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 25.03.06, 17:32 Witam, Byłem dzisiaj u developera i dowiedziałem się że na oglądanie mieszkań można się będzie umawiać od 3-4 kwietnia. Możliwe że jest Wam już znana ta informacja ale jeśli nie to informuje. Pozdrawiam, Marek Odpowiedz Link
zmijkowata Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 25.03.06, 17:39 Witaj Marku, dzięki serdeczne, że pomyślałeś o swoich przyszłych sąsiadach Pozdrawiam Odpowiedz Link
anita2006 Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 05.04.06, 10:31 czy ktoś już był oglądac swoje nowe mieszkanie w budynku 13 lub 14? Jakie wrażenia? Czy łatwo umówic sie na oglądanie? Napiszcie. Ja wybieram się dopiero po świętach, więc jestem ciekawa co zobaczyliście na miejscu. Pozdrawiam Odpowiedz Link
ryba_77 Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 11.04.06, 15:50 Wczoraj byłam na budowie, prace wrą, powinni się zmieścić w terminie, umowilam się tydzień wcześniej, jest duzo błota poza tym wygląda ładnie, chociaż miałam wrażenie, że wszystko jest mniejsze, niż na planach, następnym razem jade z miarką wiem że przed tynkowaniem zawsze pomieszczenie sprawia wrażenie mniejszego, ale wole sprawdzić. Miłych odwiedzin, pozdrawiam. Odpowiedz Link
anita2006 Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 14.04.06, 11:50 wszystkim przyszłym sąsiadom życzę wesołych i spokojnych Świąt Wielkanocnych. Odpowiedz Link
malyking Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 18.04.06, 20:36 Witam sadziadow!!! Bylem dwa tygodnie temu na budowie, do klatki wchodzilismy z Zona po drewnianych schodkach Wyglada na to ze opozniony termin powinien byc dotrzymany, przynajmniej mam taka nadzieje A tak wogole to mam oko na budowe bo juz mieszkam na Rajskiej Jabloni tylko teraz powiekszam mieszkanie Kupilismy w 14 nr 34. Pozdrawiam terazniejszych i przyszlych mieszkancow osiedla Odpowiedz Link
artles1 Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 06.05.06, 09:19 Podoba mi się to forum i dopisuję się do listy mieszkańców.Kupiliśmy 24 w 13.Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia wkrótce. Odpowiedz Link
zmijkowata Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 08.05.06, 15:44 Witamy gorąco w gronie przyszłych sąsiadów Rajkiej Jabłoni Myślę, że nasze spotkanie jest już baaaardzo blisko Odpowiedz Link
ewelinaandleszek Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 07.05.06, 21:55 Witajcie sąsiedzi Dzisiaj byłam pozwiedzać okolice naszego osiedla. Muszę przyznać że są cudowne. Oczywiście że odwiedziłam też budowle naszych bloków. Wygląda to jeszcze nieciekawie a co najgorsze wydaje mi się że blok zewnątrz jest malowany na kolor biały. Wygląda na to że już ten kolor tak zostanie.Odróźnia się to od całego osiedla. Prosze was uspokujcie mnie, czy ktoś może wie jaki kolor zewnętrznych ścian będzie. Szczerze mówiąc niebyłabym zadowolona z tych odcieni jakie śą. Prosze o odpowiedź Odpowiedz Link
ewelinaandleszek Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 08.05.06, 13:55 Witajcie No właśnie dziś potwierdziłam że bloki 13 i 14 będą w kolorze białym. Muszę przyznać że nie wiedziałm o tym wcześniej i nikt mnie przy zakupie nie poinformował o tym. Czuje się bardzo zawiedziona. Dlamnie osobiście ma to znaczenie jak wygląda blok zewnątrz, muślę że właśnie taki wizerunek zrobiło na mnie wrażenie. Gdy teraz ja sie dowiaduje że nie będzie tak, to wybaczcie ale czuje się oszukana. Ja rozumie że każdy ma inny gust i nie da się wszystkim dogodzić, ale jeżeli ktoś mi przedstawia taką ofertę no to jasne jest że ja ją taką przyjmuję a nie inną. Niewiem co wy na ten temat sądzicie, proszę napiszcie. Jestem naprawde nie miło zaskoczona nie podba mi się to i już. Tymbardziej to że gdy spytałam się czy jest możliwość aby bloki były podobne do reszty osiedla( oczywiście gdyby większości te kolory nieodpowiadały)pan miło mnie poinformował że mogę zrezygnować!!!!A ja spytałam się czy tylko jest możliwość i nic więcej. No sorry, widzę że ciężko się z nimi dogadać chociaż mógł mi powiedzieć że zobaczy co sie da z tym zrobić.Pozdrawiam i czekam na waszą opinię. Ewelina Odpowiedz Link
zmijkowata Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 08.05.06, 15:36 Cześć Ewelinka, zgodnie ze wczorajszą obietnicą, dzwoniłam dzisiaj do biura Mennicy, między innymi w temacie koloru budynku. Ostatecznie blok ma być jasno-niebieski z ciemno szarymi wykończeniami, czyli dachem i cokołem na dole. Barierki na balkonach mają być stalowe. Jest to faktycznie inny kolor niż był w poprzednich blokach i taki był podobno zamysł architekta, żeby ta część osiedla odznaczała się od poprzednich jako oddzielny sektor. Tyle co mi się udało dowiedzieć. Jeżeli chodzi o termin oddania bloków to na chwilę obecną nie są przewidywane jakiekolwiek opóźnienia. Pozdrawiam Małgośka Odpowiedz Link
ewelinaandleszek Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 08.05.06, 16:21 Witam cię sąsiadko dziękuje za odpowiedź Odpowiedz Link
artles1 Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 09.05.06, 14:12 Prawdę mówiąc nam się podoba takie zestawienie kolorów. Odpowiedz Link
rajskajablon Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 09.05.06, 18:09 W związku z wątpliwościami naszych Klientów dot. kolorystyki budynków 13 i 14 realizowanych w 3 etapie, postanowiliśmy zabrać głos na Państwa forum i wyjaśnić tę kwestię: elewacja budynku będzie miała kolor bardzo jasno błękitny, dachy, klatki schodowe, kondygnacja przyziemia odznaczać będą się ciemniejszą szaro-niebieską barwą. Jedenaście budynków od strony marketu Kaufland (czyli osiem zamieszkanych + trzy w budowie) będzie utrzymanych w kolorach identycznych z już istniejącymi. Pozostałe będą miały barwy analogiczne do bud.13-14. Podział kolorystyczny osiedla jest zabiegiem zamierzonym i ma głównie na celu pomoc w orientacji w przestrzeni (na osiedlu będzie docelowo dziewiętnaście prawie identycznych budynków). Proponujemy poczekać jeszcze 2 miesiące na efekt końcowy z oceną ich estetyki. Biuro Sprzedaży Rajska Jabłoń Odpowiedz Link
assessander Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 12.05.06, 10:01 Wczoraj byłem na osiedlu podpisać umowę (bud 10 obecnie nie istnieje) kolor 13 14 jest super błękitny, fajnie wygląda i daje troche świeżości. Moim zdaniem kolorystyka pierwszych budynków mimo iż estetyczne troszkę traci myszką pzdr Krzysiek Odpowiedz Link
zmijkowata Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 14.05.06, 12:24 Witam Was gorąco. Byłam wczoraj na budowie i oglądałam nasze rajskie osiedle. Nie jest tak źle naprawde z tym kolorem. świeciło wczoraj piękne słońce i dzięki tej kolorystyce powiało świeżością. Napewno jest to szok jak się już człowiek przyzwyczaił do myśli, że blok będzie w innym kolorze, ale idzie się przyzwyczaić. Im dłużej mu się przyglądałam, tym bardziej mi się podobał. Oczywiście to kwestia gustu i nie neguję innych opinii, ale osobiście uważam, że jest nieźle. Najbardziej optymistyczna informacja jest taka, że kierownik budowy potwierdził, że za miesiąc skończą bloki. Faktycznie tak może być bo wiele mieszkań jest już właściwie gotowe do oddania - została tylko lekka kosmetyka Wokół bloku też już się zaczyna przejaśniać, trwają prace nad miejscami parkingowymi itp. Uważam, że z tego powinniśmy się najbardziej cieszyć. Zresztą najważniejsze jest chyba to, jak będzie w każdym mieszkaniu, urządzonym według własnego gustu i to, żebyśmy się tam dobrze czuli. Poza tym odwiedzać mieszkanie byłam z przyszłymi sąsiadami i jeżeli większość będzie taka jak oni to i tak będzie to raj Napewno będzie nam się wszystkim super mieszkało, więc kolor to chyba najmniej istotna sprawa. Pozdrawiam Was wszystkich ciepło sąsiadka Odpowiedz Link
assessander Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 05.06.06, 14:13 Hej Czy wiadomo kiedy macie odebrać mieszkania, jeśli tak to czy było opóźnienie (jakie). Odpowiedz Link
zmijkowata Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 06.06.06, 08:29 Hej z informacji, które otrzymałam od developera, w pierwszej połowie czerwca bedą wysyłane do przyszłych mieszkańców zawiadomienia, że budynek jest gotowy do odbioru, zeby można było złożyć to w banku do wypłaty pozostałej części kredytu, a od 26 czerwca zacznie sie procedura wydawania kluczy. Nie wiadomo jeszcze w jakim systemie będą wydawane, ale najprawdopodobniej klatkami, gdyż nie ma fizycznej możliwości wydania kluczy wszystkim jednego dnia. Opóźnienie było jedno o 3 tygodnie ze względu na wysokie mrozy zimą, ale żadnych podobno ma już nie być. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
assessander Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 07.06.06, 10:58 no to pozytywna wiadomość, pozdrawiam Odpowiedz Link
jacooku Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 19.07.06, 15:53 cześć, kupiłem mieszkanie w 14/ m19, już odebrałem i jestem zdruzgotany fuszerką jaką odstawili. Dołączam sie do listy zażaleń tzn. brak pomieszczenia na wózki, kiepskie wykończenie mieszkań, słabej jakości tynki itp. Najbardziej rozczarowała mnie osobiście łazienka tzn. cała hydraulika na wierzchu bez możliwości wkucia jej w ścianę (są zbyt cienki).W umowie jest jasno podane że kanalizacja ma być zakryta!!!Rozmawiałem o tym z A. Sączkiem który skwitował krótko, "że tylko teoretyczne tak miało być". Totalnie mnie olał! Może wspólnie damy radę wywalczyć realizację warunków umowy, jako sąsiedzi i mieszkańcy osiedla bo w pojedynkę raczej nic nie zdziałamy!!! PS. Pozdrawiam wszystkich sąsiadów razem z moja narzeczona Anią. Do zobaczenia na grilu integracyjnym jacek: gg 5361019 Odpowiedz Link
killerqueen1 Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 21.06.06, 19:19 witajcie szczęśliwi mieszkańcy "jabłoni"-jeszcze rok i do was dołącze) mam pytanie do wszystkich odbierających wkrótce mieszkania-dajcie znać jak uporacie się z odbiorem-czy były jakieś problemy,usterki etc. ddzięki za wszelkie wieści.adam Odpowiedz Link
ryba_77 Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 30.06.06, 17:49 Witam wszystkich sasiadow i nie tylko ) w przyszlym tygodniu odbieram mieszkanie, zastanawia mnie jedna sprawa, na ktora moze wszyscy powinnismy zwrocic uwage, mianowicie wyglada na to, ze na wykonczenie zewnetrzne uzyli tynkow mineralnych, a nie akrylowych jak jest w umowie, co oznacza, ze zaoszczedzili ok.10zl na m2, powinnismy poprosic o wszystkie atesty za materialy, ktorych uzyli, no i moze da sie cos taniej z tego tytulu zalatwic? zreszta tak samo parapety zewnetrzne, mialy miec koncowki pcv, nie wiem jak u was ale wiem ze nie wszedzie sa, przerobka kosztuje, a skoro w umowie sa wpisane takie, to lepiej aby takie byly sa estetyczniejsze. Poza tym mam nadzieje, ze wszystko bedzie w porzadku, no i sie nie moge doczekac. Pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia niedlugo Odpowiedz Link
killerqueen1 odbiór mieszkania 05.07.06, 11:28 witam wszystkich ponownie poproszę o informacje na temat odbioru mieszkań gdyż czeka mnie to w przyszłym roku-dajcie znać jak skończy się sprawa tynków i parapetów o ile ktoś poruszy ten temat z mennicą Odpowiedz Link
malyking Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 08.07.06, 14:42 Czesc, Odbieram mieszkanie w przyszlym tygodniu, czy moglby ktos napisac kto juz odebral czy na cos szczegolnie zwrocic uwage? Co z tym tynkiem i parapetami? pozdrawiam przyszlych mieszkancow Odpowiedz Link
margit.b Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 08.07.06, 18:38 moj brat kupił mieszkanie tydzien temu odebrał w poniedziałek sie wprowadza bo jest pierwszym ktory ma juz prawie wszystko zrobione-prosze uwazc na parapety sa porysowane a sciany nieotynkowane do konca zwłaszcza przy podłodze Odpowiedz Link
malyking Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 10.07.06, 21:13 dzieki za info , poprosze o wiecej uwag jesli takowe sa(miejmy nadzieje ze nie ma) pozdrawiam Odpowiedz Link
ryba_77 Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 11.07.06, 16:39 rozmawialam juz z kilkoma osobami, ktore odebraly, badz nie odebraly z powodu reklamacji, najlepiej pojechac z poziomica i posprawdzac sciany, okazuje sie ze niestety najrowniejsze nie sa, niestety sa juz pekniecia na scianach, rury wystajace, ja odbieram jutro, ale juz sobie obejzalam, nie jest idealne, ale czas goni, trzeba wszystko dokladnie obejzec, wielu sasiadow skarzy sie na to ze kiepskie jest rozwiazanie rur w lazience, ze nie ma spadu, najlepiej na odbior pojechac z kims, kto sie na tym zna, moze z fachowcem, ktory ma robic wykonczenia. Odpowiedz Link
assessander Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 11.07.06, 16:44 no to nieciekawie, napisz kto był wykonawca, lub co dla mnie najważniejsze czy był to JAZ BUD. Odpowiedz Link
malyking Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 11.07.06, 22:16 ryba 77 napisz co po dzisiejszym odbiorze, jakie wady, dziekuje z gory. pozdrawiam Odpowiedz Link
zmijkowata Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 13.07.06, 00:39 Witam Was gorąco. Widzę, że się sporo pytań nazbierało co do odbioru mieszkania. Jako, że zakładając ten pokój na forum wziełam na siebie niejako za niego odpowiedzialność, postaram się na większość z nich odpowiedzieć. Pewnie już do końca zostanę niezbyt mile widzianą i słuchaną klientką developera ze względu na swoją upierdliwość i zadawanie notorycznie, jak się okazuje niewygodnych pytań, ale trudno. Uważam, że należą Wam się odpowiedzi na interesujące Was pytania,a skoro z tamtej strony nikt nie chce się wypowiedzieć, pozostaje mi to uczynić. Postaram się odpowiedzieć jak najbardziej obiektywnie. Z tego też powodu robię to dopiero po 6 dniach od odbioru kluczy, ponieważ nie chciałam mojego rozżalenia przelewać na forum. Jak się zapewne domyślacie jestem już szczęśliwą (?)posiadaczką kluczy do własnego M w Rajskiej. Nie ma co ukrywać - nie jest różowo, ale tragedii wielkiej też nie ma. Najwięcej zastrzeżeń mam chyba do organizacji tak naprawdę. Poprawki się zdażają niestety wszędzie, szczególnie w tzw tanim budownictwie, a do takiego chyba można te bloki zaliczyć i każdy teraz niestety, w przypadku jakichkolwiek zastrzeżeń to podkreśla. Od poniedziałku teoretycznie wykańczam mieszkanie. Teoretycznie, ponieważ dwa dni zeszły mi się na gromadzeniu materiału, a tak naprawdę nie ma się do czego śpieszyć, jeżeli do czwartku (jutro) trzeba czekać na prąd w mieszkaniu. Wbrew wcześniejszym zapewnieniom prądu w gniazdkach brak i podłączany jest średnio po tygodniu od podpisania umowy z energetyką (następuje to na miejscu w dniu odbioru kluczy). Póki co podwórko to jedna wielka pajęczyna kabli, którymi można sobie doprowadzić prąd ze skrzynki, umieszczonej przy balkonach bloku nr 13. Kolejnym sporym utrudnieniem jest niedokończony jeszcze teren zewnętrzny, na którym zalegają stosy śmieci, desek, piachu i generalnie jest totalny bałagan. Polecam zakup w komplecie do mieszkania samochodziku terenowego, ponieważ podjazd pod klatki bądź na miejsca parkingowe, które się właśnie pojawiły, odbywa się po wielkich dziurach i terenie budowy, więc małe miejskie autko może tej próby nie przetrwać Z tego co rozmawiałam z najbliższymi sąsiadami, sporo osób nie odbiera kluczy, ze względu na poprawki, które należy wykonać w mieszkaniu. Niestety wykonawca zastrzega się, ze ma na to miesiąc i nie musi się śpieszyć, więc wybór należy do przyszłych mieszkańców. Albo czekasz miesiąc, albo odbierasz i poprawiasz na własną rękę, ponieważ przy odbiorze podpisujesz protokół, że mieszkanie jest bez ustarek. Generalnie sufit na głowę się nie wali póki co, ściany są jako tako równe (no z małymi wyjątkami), podłogi też, ale otwory drzwiowe pozostawiają bardzo dużo do życzenia. Porysowane parapety, o których wcześniej była mowa to chyba standard. Jeżeli chodzi o ściany to trzeba się liczyć, ze nie są idealnie gładkie i trzeba je będzie miejscami przetrzeć przed pomalowaniem, szczególnie jeżeli ktoś planuje kolor, przy którym dokładnie widać nierówności. U mnie np ściany w dużym pokoju nie są ze sobą połączone w rogach pomieszczeń (od dołu do góry jest szpara), a w sypialni na skos od prawego górnego rogu do lewego dolnego rogu jest pęknięcie - przypuszczalnie efekt osiadania budynku i trzeba się z tym liczyć. Jak już wspomniałam zgłaszanie tego komukolwiek po odbiorze kluczy nie ma sensu, ponieważ odpowiedź jest jednoznaczna. Jeżeli się odebrało to się akceptuje. Co do prób porozumienia się bezpośrednio z wykonawcą bywa różnie, ale są tam na szczęście ludzie, którzy naprawdę mówią ludzkim głosem i za to im wielkie dzięki (nie chcę tu wymieniać nazwisk). Co do ogrodzenia, ochrony, nie mam inforamcji, kiedy się pojawi. Póki co teren jest zupełnie otwarty i swobodnie można się dostać do bloków od strony pól. Dojazd czy dojście natomiast od chronionej części osiedla nawet dla mieszkańców jest niemożliwy. Moja sugestia to wymiana wkładki w drzwiach zanim się zwiezie materaiały. Zamki właściwe będą montowane w późniejszym terminie (kiedy dokładnie - nie wiem). Bardzo miłym i pocieszającym aspektem mieszkania w Rajskiej są sąsiedzi. Naprawdę nie spotkałam jeszcze na budowie żadnego człowieka, który byłby nastawiony jakoś mało pozytywnie do przyszłych sąsiadów. Jeżeli tak zostanie to mieszkanie w tym gronie będzie czystą przyjemnością To chyba najważniejsze sprawy, które mogłyby Was interesować. Gdybyście mieli jakieś pytania to piszcie śmiało lub łapcie mnie na gg. Będę się odzywała wieczorami po ciężkim dniu pracy na budowie Pozdrawiam Was wszystkich gorąco i do zobaczenia w "RAJU" Odpowiedz Link
wiorol Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 13.07.06, 17:32 Witam Ja swojego mieszkania nie odebrałam. Chyba bardziej dla zasady bo usterki nie były takie straszne poza jedną która uniemożliwiłaby mi montaż drzwi w łazience. Jedna rzecz która mnie zaskoczyła podczas odbioru to bardzo nieprzyjemne zachowanie przedstawiciela developera który pospieszał mnie i był faktycznie nie uprzejmy. Nie wiem jak wyglądało to u Was ale ja jestem rozczarowana tym faktem. Miejmy nadzieję że niedługo dołączę do grona mieszkańców Pozdrawiam Wszystkich Odpowiedz Link
temenos Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 14.07.06, 05:23 To że jest to tzw tanie budownictwo to nie znaczy że ściany mogą być krzywe czy parapety porysowane. Jak się ktoś zobowiązuje wybudować coś za wcześniej określoną cenę to według mnie nie ma wytłumaczenia. To zwykła fuszerka. Jak ktoś się do czegoś zobowiązuje to powinien robić to dobrze albo wcale. Proste. To jest trochę tak jak z tym opóźnieniem w odbiorch mieszkań. Były 30 stopniowe mrozy więc odbiór się opóźnił. Jak się układa harmonogram prac to należało by uwzględnić w nim to że zimą mrozy będa i będzie jakieś opóźnienie. Ale kto by pomyślał że zimą będą mrozy ?? Niesamowite ;> Odpowiedz Link
assessander Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 14.07.06, 08:29 trudno mówić iż jest to tanie budownictwo, koszt wybudowania mieszkania w całym kraju jest podobny, a ceny są ca 2 k zł, rozumiem iż działki moga być droższe w wawie i okolicach ale niekt mi nie powie że 3,3 tys zł w Jabłonie to tanio, sorry ale sie nie zgadzam kolesie mają jakieś 30 % zysku na metrze wiec niech robią solidnie. Odpowiedz Link
zmijkowata Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 14.07.06, 09:12 Ech... No tak powinno być i co z tego. Tak jak wspominałam wcześniej, tekst o tanim budownictwie padł kilkakrotnie na budowie, bo przecież trzeba jakoś wyjaśnić fuszerkę. Macie racje, ze powinno być zrobione solidnie ale naprawde nie ma to najmniejszego znaczenia dla nikogo poza przyszłymi mieszkańcami. Dla wykonawcy wszystko jest zgodne z normami - oczywiście jego własnymi bo do budowlanych sporo im brakuje. Co do przedstawiciela developera to faktycznie mało kontaktowy i przyjemny człowiek wychodzący z założenia, że się mieszkańcy czepiają i powinni brać co mają i się z tego cieszyć. Dla odmiany ukłony w strone Pana Adama - kierownika budowy, który uczestniczy również przy odbiorach. Bardzo sympatyczny człowiek i rozumiejący o co chodzi. Da się z nim po ludzku porozmawiać. A to miła odmiana. A tak już humorystycznie bo chyba tylko to mi zostało - wbraw temu co wam mówiłam prąd wczoraj się w moim mieszkaniu nie pojawił. Pan z energetyki stwierdził, że z przyczyn technicznych (cokolwiek to oznacza) prądu do mieszkania nie mogą mi podłączyć i dokonają to dopiero dzisiaj... Pożyjemy, zobaczymy... Ech.... I tak w kółko... Gorące pozdrowienia w ten bosko chłodniejszy dzień. Odpowiedz Link
margit.b Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 14.07.06, 10:13 Tak jak pisałam wczesniej brat kupił w tych blokach mieszkanie ja mieszkam w blokach przy jonatan etap 2 i widze duza roznice w budowaniu sciany przede wszystkim nie sa tak krzywe jak u brata ktory ma problem z połozeniem glazury bo wychodza krzywizny -zaznaczam ze wasze bloki buduje zupełnie inna firma budowlanaPoza tym nie wiem czy Państwo zauważyliscie nie ma podjazdów na wózki a to problem dla młodych malzeństw Odpowiedz Link
aleks99 Re:Podjazdy dla wózków 14.07.06, 12:26 My również zauważyliśmy brak podjazdów dla wózków (dziecięcych, inwalidzkich). Początkowo sądziliśmy, że będą wykonane później, ale niestety tak się nie stało i prawdę mówiąc nie rozumiem dlaczego, bo: "zgodnie z przepisami prawa budowlanego przy: projektowaniu, budowie, odbudowie, rozbudowie, nadbudowie, przebudowie, modernizacji oraz zmianie sposobu użytkowania budynków, które są obiektami użyteczności publicznej lub mieszkalnictwa wielorodzinnego, winny być uwzględnione niezbędne warunki do korzystania z danego obiektu przez osoby niepełnosprawne, w szczególności przez osoby poruszające się na wózkach inwalidzkich. Ustawa prawo budowlane wraz z aktami wykonawczymi precyzyjnie formułuje szereg norm, które muszą być uwzględnione w celu zapewnienia dostępu osobom niepełnosprawnym do obiektu, jego pomieszczeń, urządzeń pomocniczych oraz terenów okalających obiekt. Normy uwzględniające potrzeby osób niepełnosprawnych zawierają również tak zwane przepisy techniczno-budowlane, stanowiące akty wykonawcze do art. 7 ustawy prawo budowlane, dotyczące: dróg publicznych, dworców kolejowych, autostrad, skrzyżowań linii kolejowych z drogami publicznymi. Prawo budowlane dopuszcza odstępstwo od przepisów techniczno - budowlanych (wyłącznie na podstawie wydanego postanowienia o udzieleniu zgody na odstępstwo) jednak nie może ono ograniczyć dostępności osób niepełnosprawnych do: obiektów użyteczności publicznej i mieszkaniowego budownictwa wielorodzinnego. Organami sprawującymi nadzór budowlany są: powiatowy, wojewódzki i Główny Inspektor Nadzoru Budowlanego". Wydaje mi się, że w przyszłości będzie to nasz wspólny problem, związany, po pierwsze z trudnościami w normalnym życiu (dzieci,niepełnosprawni), a po drugie- w przyszłości z kolejnymi wydatkami z naszych kieszeni. Ten post jest oczywiście również PYTANIEM do dewelopera. Stare budynki dostosowuje się do tego typu wymogów, a to jest przecięż NOWY BUDYNEK. Odpowiedz Link
margit.b Re:Podjazdy dla wózków 14.07.06, 12:53 no właśnie podjazdy to teraz norma wszedzie sa w sklepach a tu na osiedlu rodzinnym gdzie napewno sa lub bedzie pełno dzieci nierozumiem Poza tym sprawa internetu na Rajskiej 1 i Rajskiej 2 jest internet osiedlowy dobrze i szybko działajacy miesieczny koszt to 45 zl-na Waszym posiedlu owszem jest propozycja ale z gory narzucona przez mennice a czy korzystniejsza nie wiem -moj brat wolałby miec taka jak my Odpowiedz Link
sitasia Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 14.07.06, 21:23 Witam serdecznie Dzisiaj byliśmy na wyczekiwanym odbiorze i niestety klapa, usterek a raczej poprawek sporo. Komplikuje to nam bardzo sprawe wykonczenia mieszkania bo glazurnika musimy przełozyc juz drugi raz. Pozatym jak było wspomniane przedstawiciel inwestora niemiły, próbujacy wcisnąć ciemnote ale na szczescie wzieliśmy z mężem kolegę, który pracuje w tej branzy i nam sporo podpowiedział. Pan Kierownik budowy bardzo sympatyczny, ludzki gość. Troszkę popsuła sie Mennica bo mamy mieszkanie na starej części i tu odbierałam bez usterek pozatym nie było checek takich z pradem tylko po prostu był w mieszkaniu. Internet działa nam tu bardzo dobrze i tez bysmy chcieli żeby tak było za podobna cenę. Rajska net podobno chciała wejsc ze swoja usługą ale Mennica im kazała kłaść kable. Jakos sie nie dogadali. Dobrze, że Atrium 21 bedzie administrowało, jestesmy zadowoleni z usług i ceny. Jeszcze tylko niech nas ogrodza i posadza zielen, posatwia pachołki na miejscach parkingowych i bedziemy mieli z głowy Mennice. Pozdrawiam K Odpowiedz Link
margit.b Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 15.07.06, 12:25 ja w sprawie inetrnetu zupełnio co innego słyszałam od samego zarzadu -ze mennica wogole znimi nie chciala sie dogadac bo mieli firme zzewnatrz -były rozmowy ale zadnych konkretów Odpowiedz Link
rajskajablon Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 18.07.06, 11:43 Dzień dobry, w związku z pytaniami kierowanymi do Mennicy Polskiej na Państwa forum, zamieszczamy wyjaśnienia dot. nurtujących Państwa tematów: 1.Dostęp do Internetu jest zapewniony przez TPSA lub Net-serwis, dostawcę niezależnego, co daje nadzieję na konkurencyjną ofertę. Obecna na osiedlu Rajska Net wycofała się ze współpracy z powodu społecznego (niekomercyjnego) charakteru stowarzyszenia Rajska Net. 2.Obsługa Mennicy. Osoba przekazująca mieszkania w imieniu Mennicy została poinformowana o opiniach Klientów na swój temat. Zwróciliśmy uwagę naszemu koledze na mankamenty w jego zachowaniu, które zakłócają atmosferę odbioru. Korzystając z okazji przepraszam w jego imieniu za niedociągnięcia. Rozumiemy, że odbiór mieszkania to moment pełen stresu biorąc pod uwagę wartość przedmiotu odbioru. Proszę jednak przyjąć do wiadomości, że chcemy abyście mieli Państwo poczucie zadowolenia z dokonanego wyboru. Zależy nam na waszej opinii. Dlatego między innymi czytamy to forum. 3.Podjazdy dla wózków na schodach zewnętrznych zostaną wykonane ze stali ocynkowanej po zakończeniu robót drogowych. Są zlecone do realizacji. 4.Terminy poprawek powinny być jak najkrótsze - do 7 dni kalendarzowych. Takie zalecenie otrzymali kierownik budowy i przekazujący lokale. Zdarzają się jednak usterki, które wymagają więcej czasu np. wymiana jakiegoś elementu, który musi być dostarczany na zamówienie. 5.Tynki. Jeżeli macie Państwo wątpliwości dot. jakości tynków proszę zażądać odpowiedniego sprzętu (łata o długości 2,0 m) do weryfikacji jakości oraz norm tynkarskich. Łata oraz normy są do wglądu u kierownika budowy. Kierownik budowy z przyjemnością wyjaśni wszelkie szczegóły. 6.Energia elektryczna. Budynek jest zasilony. Montaż liczników lokalowych nastąpi po zawarciu umowy sprzedaży energii elektryczne z ZEWT. 7.Gaz. Nieprecyzyjnie zostałem poinformowany przez przedstawiciela gazowni o warunkach zawarcia umowy sprzedaży gazu przez nabywców lokali. Przy składaniu dokumentów okazało się, że gazownia oczekuje dodatkowych dokumentów od Mennicy niż wynikało to z wcześniejszej rozmowy. Sądzę, że od 26.07. będzie możliwe zawieranie umów na sprzedaż gazu. Przepraszam za nieporozumienie. 8.Tanie budownictwo jako argument na usprawiedliwienie dla usterek jest niedopuszczalny. Podzielam oburzenie klientów. Zwróciłem uwagę osobom uczestniczącym w odbiorze aby unikały takich stwierdzeń. 9.Instalacje sanitarne w bruzdach ściennych zostały wykonane w możliwym zakresie. W przypadku instalacji wod - kan głębokość bruzdy stanowi grubość wyprawy tynkarskiej. Ponieważ docierają do mnie sygnały dot. przeróbek instalacji wod - kan, przypominam, że: „Nie wolno kuć ścian żelbetowych w lokalu na głębokość pozwalającą na schowanie rur wodociągowych lub kanalizacyjnych”. Proszę zapoznać się z instrukcją załączoną do protokołu wydania lokalu. Kierownik Projektu Tomasz Rejewski Odpowiedz Link
malyking Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 19.07.06, 19:36 dziekujemy za zainteresowaie sie ze strony Mennicy sprawami zwiazanymi z odbiorem. Mam jednak jeszcze jdno pytanie do Przedstwiciela Mennicy: Kiedy bedzie teren ogrodzony? Kiedy bedzie zrobiony porzadek wokol blokow(posadzona zielen, plac zabaw). pozdrawiam Odpowiedz Link
zmijkowata Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 19.07.06, 23:39 Witam Panie Tomaszu, dziękuję za wyjaśnienie niektórych wątpliwości. Proszę jednak o wyjaśnienie jeszcze dwóch kwestii. 1. Zgodnie z otrzymaną instrukcją - mieszkania są oddawane mieszkańcom bez prawa zamieszkania. Proszę o wyjaśnienie dlaczego, skoro Mennica dostała całość wpłat za mieszkania i formalnie są one własnością kupujących, nie mają oni prawa w tych mieszkaniach mieszkać od momentu otrzymania kluczy??? Czyżby budynek nie miał odbioru budowlanego i mieszkańcy nie zostali o tym poinformowani??? Czy również dlatego nie jest zrobiony teren zewnętrzny??? Czy nie jest też tak, że z brakiem odbioru jest również związany problem z podpisaniem umowy z gazownią??? Ponadto proszę wyjaśnić jak ma w takim przypadku wyglądać nadzór nad mieszkaniem, skoro w momencie odbioru podpisujemy oświadczenie, że ponosimy odpowiedzialność za mienie pozostawione w mieszkaniu, a nie ma ochrony, która miała być, nie ma porządnych zamków do drzwi i będą wstawiane w bliżej nieokreślonym terminie, a na budowie plącze sie jeszcze pełno osób z ekip budujących bloki. Gdzie mamy szukać winnego, jeżeli coś zginie z mieszkania? 2. Prosze też o wyjaśnienie na jakiej podstawie będzie pobierany od mieszkańców czynsz za miesiąc lipiec, skoro jego składowe to między innymi ogrzewanie (brak - woda zimna) obowiązkowe przeglądy i remonty, UTRZYMANIE CZYSTOśCI I PORZąDKU (a wszędzie totalny bałagan,tak że na każdym kroku człowiek się potyka o walające się na podwórku pozostałości po budowie bloku i sterty piachu). Myślę, że mieszkańcom, którzy zapłacili bardzo duże pieniądze za mieszkania, wyjaśnienia dotyczące statusu prawnego mieszkań jak najbardziej się należą. Czekając na zabranie stanowiska w sprawach, które nurtują wielu mieszkańców Pozdrawiam Żmijkowata Małgośka gg:7400295 Rajska Jabłoń forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35380 Odpowiedz Link
albercik_wawa Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 20.07.06, 16:04 Witam, Jak to bez prawa zamieszkania ? Poprawcie mnie jeśli się myle ale jeśli dostaje wezwanie do odbioru, płacę całą należną kwotę i odbieram mieszkanie to nie mogę w nim jescze zamieszkać ? Odpowiedz Link
zmijkowata Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 20.07.06, 19:03 Dokładnie tak Przeczytaj uważnie instrukcję co do możliwości i godzin wykańczania mieszkania - jest tam określenie - bez prawa do zamieszkania. Poczekajmy na wyjaśnienia - może Mennica raczy sie chociaż na forum do tego ustosunkować, ponieważ nikt na terenie budowy nie zna odpowiedzi na to pytanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
malyking Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 20.07.06, 21:39 Niestety Mennica chyba nie chce do konca odpowiedziec na wszystkie nasze pytania. Mysmy jeszcze nie odebrali mieszkania wiec nie wiem co jest w Instrukcji, ale jesli to prawda ze nie ma prawa zamieszkania lokali to cos tu nie gra...Mennica traci miano dobrego developera... Odpowiedz Link
rajskajablon Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 24.07.06, 15:36 Dzień dobry, w odpowiedzi na Pytania od Państwa: 1.Pozwolenie na użytkowanie a wydawanie lokali. Podjąłem decyzję o przekazywaniu lokali mieszkalnych Klientom z dwóch powodów: -procedura uzyskiwania pozwolenia na użytkowanie trwa minimum 4 tygodnie i jest niezależna od inwestora -mieszkania wymagają wykończenia przez Klientów. Zakładam, że w czasie uzyskiwania pozwolenia na użytkowanie mieszkańcy - właściciele lokali dokonają koniecznych prac wykończeniowych i z chwilą wydania pozwolenia na użytkowanie będą mogli wprowadzić się do mieszkań. Przypominam, że zasiedlanie lokalu bez pozwolenia na użytkowanie jest nieuprawnione. 2.Teren zewnętrzny jest w trakcie realizacji. 3.Umowa sprzedaży gazu może być zawarta przez każdego klienta od 24.07.2006. Dostarczyłem niezbędne dokumenty do gazowni. 4.Klucze do lokali. Vide protokół wydania lokalu. Z chwilą wydania lokalu odpowiedzialność za lokal ponosi posiadacz kluczy - władający lokalem. Przypominam o odpowiedzialności wobec innych mieszkańców i inwestora za szkody poczynione przez właściciela lokalu lub wynajętych pracowników np. zalania. Proszę: pilnować ekip podwykonawców oraz konsultować się z kierownikiem budowy w przypadku jakichkolwiek wątpliwości, a przede wszystkim zapoznać się z instrukcją! Wkładki zostaną wymienione w ciągu najbliższych dni po uprzednim umówieniu się z Klientem przez kierownika budowy. 5.Koszty zarządzania nieruchomością. Rozpoczniemy pobór czynszu od 1 sierpnia br. Wówczas planujemy formalne przekazanie budynków przez generalnego wykonawcę inwestorowi. Kierownik Projektu Tomasz Rejewski Odpowiedz Link
malyking Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 24.07.06, 18:39 nie chec byc upirdliwy, ale odpowiedz Pana z Mennicy mi nie wystarcza 1. Pozwolenie na uzytkowanie lokali: Jak sadze nie pwinien Pan zakladac ze wszyscy mieszkancy beda mieli wykonczone mieszkania do uzuskania przez Panstwa pozwolenia na zasiedlenie zwlaszcza ze nie wszystkie mieszkania sa odebrane. 2.Teren wokol osiedla. Czy teren nie powinien byc juz skonczony razem z oddawaniem mieszkan? Przeciez ludzie placili rowniez za osiedle zamkniete i ogrodzone? A gdzie prakingi za ktore placilismy? 5. A co bedzie jesli ktos do tego czasu czyli 1 sierpnia nie bedzie nmial odebranego mieszkania? I na koniec jeszcze jedna uwaga: Czy Mennica nie moze sie przyznac do tego ze to Ona zawinila i termin oddania mieszkan zostal zle podany, na wyrost? Czy tak trudno przyznac sie do bledow? Pozdrawiam Wszystkich Odpowiedz Link
api-api Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 25.07.06, 20:20 W odpowiedzi na państwa reakcję rozmiem, że w przypadku gdy mieszkanie nie jest odebrane przez przyszłych lokatorów, nie są oni zobowiązani w jakikolwiek sposób do partycypaji w kosztach czynszowych. A odbiór lokalu w połowie miesiąca skutkuje proporcjonalnym obciążeniem. Za szkody poczynione np. na klatkach schodowych bądź za uszkodzenie drzwi wejściowych do klatek przed odbiorem lokali, odpowiedzialność ponosi inwestor zastępczy. I zgodnie z informacjami od kierownika budowy po zakończonych pracach remontowo-wykończeniowych klatki zostaną odnowione/pomalowane po raz kolejny. PS Pan odpowiedzialny za przekazywanie mieszkań chyba raczej do profesjonalistów nie należy. I to on powinien być dla klientów, a nie klienci dla niego. A za czas który przyszli lokatorzy tracą na kolejne odbiory nikt nie zwróci ani urlopu ani tym bardziej pieniędzy. Jeżeli ktoś pracuje, to kolejny dzień urlopu na odbiór mieszkania może być odpowiednikiem ostatniego dnia w pracy, gdyż odbiór techniczny mieszkania nie kończy przekazania lokalu na rzecz lokatrów. i nie skutkuje prawem własności. Odpowiedz Link
zmijkowata Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 25.07.06, 23:13 Witam, w odpowiedzi na Pana wyjaśnienia proszę o kilka sprostowań. 1. Pozwolenie na użytkowanie. Z Pana wypowiedzi wynika, ze oddano klucze w tzw międzyczasie załatwiania procedur uzyskiwania pozwolenia na użytkowanie. Jeżeli nie jestem do końca na bakier z matematyką to dokładnie 26.07 mija termin wspomnianych 4 tygodni od momentu wydania pierwszych kluczy, a więc teoretycznego wykończenia mieszkań w stropniu pozwalającym na oddanie ich mieszkańcom. W takim razie możemy się spodziewać, iż w tym jeszcze tygodniu będziemy mogli PRAWNIE zamieszkać w naszych mieszkaniach. PROSZE O PODANIE KONKRETNEGO TERMINU UZYSKANIA POZWOLENIA NA ZAMIESZKANIE. 2. Teren zewnętrzny. A może termin 4 tygodni będzie liczony od momentu zakończenia terenu zewnętrznego, który jest z tego co mi wiadomo niezbędnym elementem do zgłoszenia budynku do odbioru. A sądząc po tempie wykonywanych prac i niesamowitym zapale z jakim są wykonywane to zastanie nas zima. No chyba, ze stanie przez pół dnia z papierosem w zębach jest dzisiaj normą wśród ekim wykonujących powyższe prace i umknęło to mojej uwadze. Może jakiś przykład??? Koparka stojąca przez dwa dni na podwórku i kopiąca płytki dołek na plac zabaw dla dzieci, następne dwa dni na wyścielenie tej dziury folią i wysypanie jakimś podkładem kamiennym.... dzisiaj jest dzień piąty i nadal nic się nie zmienia... Szczególnie widok panów podpierających krawężniki... Tak ma wyglądać postęp prac nad terenem zewnętrznym? A co z miejscami parkingowymi, za które zapłaciliśmy, a do których albo dojazd jest po dziurach, albo są zastawione PALETAMI Z KOSTKA i nie sądze, zeby były one własnością mieszkańców, którzy w tak orginalny sposób je sobie zabezpieczyć przed zastawieniem...???? Co z dojazdem do osiedla??? Droga polna ma zostać jedyną formą dojazdu do bloków? Z informacji, które były przekazywane w momencie podpisywania umów, dojazd miał się odbywać przez osiedle bloków, które zostały wybudowane pare lat temu i generalnie miało osiedle tworzyć jedną całość. A teraz co??? Tam przejazdu nie ma bo stoi ogrodzenie (przynajmiej jedną stronę mamy ogrodzoną - eureka!!!), przejazd koło pól jest dobry na porządny samochód terenowy, ale nie każdego na to stać.... Może dowiemy się w końcu prawdy, jak się będziemy mogli przeprawiać do naszych bloków, bo z tego co mi wiadomo to inwestor ma obowiązek zapewnić do oddawanych budynków dojazd. Co z ogrodzeniem i ochroną bloków, które zostały kupione jako stojące na osiedlu chronionym??? Nadal może sobie wejść na teren każdy i o każdej porze i nikt się nawet nie zainteresuje kto to jest i co tam robi. Mamy ustalic jakieś nocne warty mieszkańców, żeby mieć pewność, że nie zginie z mieszkań tzw mienie, za które odpowiedzialność podpisaliśmy w momencie odbioru kluczy??? Wydaje mi się, ze jest to kpina z ludzi, którzy wyłożyli na te mieszkania bardzo duże pieniądze. Przykro mi bardzo, że firma o tak dobrej marce i sprawiająca tak dobre wrażenie przy podpisywaniu umów, teraz umywa tak naprawde ręce i nie potrafi konkretnie wypowiedzieć sie w najwazniejszych kwestiach, a co najważniejsze poprzeć tych wypowiedzi sensownymi działaniami. Odpowiedz Link
wiorol Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 25.07.06, 19:43 Czesc Czy ktoś z Was orientuje się może kiedy są planowane kolejne odbiory? Byłabym wdzięczna za wszelkie inforamcje. Pozdrawiam Odpowiedz Link
malyking Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 26.07.06, 20:52 A moze powinnismy "zareklamowac" ta inwestycje Mennicy w TVN w Uwadze? moze to by poskutkowało? pozdrawiam wszystkich mieszkancow Rajskiego Osiedla Odpowiedz Link
albercik_wawa Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 27.07.06, 15:31 Witam, Mam nadzieje że żartujesz sobie ? Po co ? Pomysł bez nietrafiony kompletnie. Robert Odpowiedz Link
malyking Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 03.08.06, 09:11 Witam, Mam pytanie do Przedstawiciela Mennicy: 1. Kiedy bedzie skonczony teren wokol osiedla, prosze podac konkretny termin? 2. Kiedy osiedle bedzie ogrodzone? 3. Czy budynki juz zostały przekazane Panswtu jako inwestorowi(mialy byc przekazane do 1 sierpnia, tak Pan Tomasz Rejewski napisał na tym forum). 4. Czy posidaja juz Państow pozwolenie na uzutkowanie? pozdrawiam Odpowiedz Link
margit.b suszarnie???? 01.08.06, 12:18 Czy ktoś z Pąnstwa słyszal o wykupywaniu suszarni? jaki to jest koszt jeśli to prawda Odpowiedz Link
api-api Re: suszarnie???? 04.08.06, 07:42 a może schody/klatki schodowe też trzeba wykupić????????? a do bloków będziemy latać nad drogą i ogrodzeniem wcześniejszego etapu bo dojazdu nie ma, a zaczęli budowę obwodnicy i mają zabrać tymczasowy dojazd do budowy tak więc czeka nas desant z powietrza Odpowiedz Link
margit.b wentylacja 01.08.06, 12:19 Prosze zwrocic uwage na jeden z blokow nowo wybudowanych na samej gorze brak otworów wentylacyjnych te białe kratki-czy to normalne ze ich brak co w razie pożaru? Odpowiedz Link
sasiedzi7 zmiana w lokalach 12.08.06, 11:37 Witam, mam zaniar nabyć mieszkanko na rajskiej 44m2 (2pok i oddzielna kuchnia.) mam zamiar przenieść kuchnię do salonu. zrobić aneks kuchenny w salonie na 17m2 nie potrzebuję takiego wielkiego salonu! a w kuchni dodatkowy pokuj dziecka. powiedzcie mi czy ktoś już coś takiego robił i czy deweloper wykona instalację wod-kan+ elektryczną w salonie zamiast w kuchni? jeśli zrobię plan na wykonanie takiej przerubki. czy nie będzie problemów? Pozdrawiam przyszły sąsiad Odpowiedz Link
margit.b Re:jaka wspólnota 25.08.06, 10:01 czy Państwo nie wiecie cos o zawiązywaniu wspolnoty czy bedzie nowa czy przyłaczona do starej Odpowiedz Link
malyking Re:jaka wspólnota 26.08.06, 09:18 na razie na temat wspolnoty nic niestety nie slychac,nikt sie tym ni chce zajac. Planuje(jak znajde czas) spotkanie w tej sprawie w nastepnym tygodniu (pod koniec) przy nowych blokach, jeszcze beda rozwieszone na ten temat ogloszenia na klatkach. pozdrawiam Odpowiedz Link
artles1 przychodnia lekarska 05.09.06, 13:28 Mam pytanie, czy ktoś ma jakieś info nt. przychodni zdrowia (specjalności, itp). A może macie opinie o przychodni w Jabłonnie? Czy są inne możliwości korzystania ze służby zdrowia Jabłonnie w ramach NFZ? Odpowiedz Link
zmijkowata Re: przychodnia lekarska 06.09.06, 08:32 Witam, osobiście nie mam niestety jeszcze żadnych informacji na temat służby zdrowia w Jabłonnie. Proponuję wrzucić oddzielny temat na naszym forum, gdyż tu troszkę ginie, a tak może "starzy" mieszkańcy coś nam podpowiedzą Pozdrawiam Odpowiedz Link
sitasia Re: przychodnia lekarska 06.09.06, 09:05 Witam w osrodku zdrowia przyjmuje pediatra i lekarz dla dorosłych dr Jakimiak. Jest tez stomatolog i ginekolog oraz podobno masazystka ale odpłatna. Wiem ze przychodzi również do domu, kożystałam i moge polecić. W przychodni trzeba rano pobrac numerek na wizyyte mozna tel ale zapodziałam numer. Acha trzeba sie zapisac tutaj wczesniej wypisujac ze swojej dawnej przychodni. Mozna sie zapisac podobno tez do Mediq w Legionowie maja specjalistów i umowe z NFZ to jest koło Rossmana. w Legionowie jest również pogotowie i osrodek zdrowia z innymi specjalistami do których mozna uczeszczac. Pozdrawiam K Odpowiedz Link
nesta77 Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 05.09.06, 17:11 Witam sąsiedztwo. Michał 12/32 gg:1992004 Pozdrowionka Odpowiedz Link
zmijkowata Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 06.09.06, 08:30 A witamy, witamy Cieszę, się, że coraz więcej osób się zgłasza z naszych bloków. Mam nadzieje, że uda się jakoś we wrześniu zorganiować ognisko integracyjne, o którym rozmawialiśmy już pare miesięcy temu. Pozdrawiam Odpowiedz Link
nesta77 Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 06.09.06, 09:23 Ognisko obowiązkowo,gorzej będzie z miejscem,gdzie można by takie zrobić)ale pomysł popieram w całej rozciągłości Odpowiedz Link
zmijkowata Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 07.09.06, 08:17 hmmm Myśle, ze możnaby spróbować na tym wyrównanym terenie pod następne bloki za naszym blokiem. Tylko znając życie pewnie musimy się odmeldować w straży pożarnej, ponieważ jej bliskość gwarantuje raczej, że się Panowie zjawią jak zobaczą dym Może za wczasu ich lepiej zaprosić Hmmm będzie trzeba jakoś to wszystko zorganizować i chyba na spokojnie przedyskutować co i jak . Odpowiedz Link
nesta77 Re: Kto będzie mieszkał w budowanych 13 i 14 ? 07.09.06, 13:28 Proponuję zorganizować spotkanie organizacyjne i to w ciągu najbliższych dni,bo niedługo skonczy się wrezesień i pogoda już będzie nie za ciekawa co do organizacja ogniska. Odpowiedz Link