biuro.mennica 27.09.07, 11:16 Szanowni Państwo! Informujemy, że od dnia 27 września, kancelaria będzie pobierała taksę wg nowych zasad, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Sprawiedliwości. Mennica Polska SA Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sevq Re: Koszty notarialne 28.09.07, 22:19 Ta Mi osobiscie tez sie podoba heheee.... Ciekawe ile SzP. S..... zarabia na naszych aktach notarialnych.... No cóż trzeba być Człowiekiem a nie ...... Odpowiedz Link
ochzorro Re: Koszty notarialne 28.09.07, 22:24 No więc 1400 jawnej taksy i niecały 1000 ukryty!! A tacy nieszczęśliwi po wejściu nowej ustawy beda kancelarie zamykac. Odpowiedz Link
ochzorro Re: Koszty notarialne 28.09.07, 22:21 To nie prawda. Obniżyli taksę którą bierze notariusz niby dla naszego dobra........ to odbili sobie na zastosowaniu pozostałych opłat na maxa. Podsumowując nie wierzcie w rzadne upusty poprostu ich nie ma. Zapłacimy tyle co w każdej innej kancelarii w mieście stołecznym (sprawdzone). Ps. Koszty przy podpisywaniu aktu notarialnego są duże i będą mieszkańcy R.J. doskonale zdają sobie z tego sprawę więc prosimy o jedno! proszę nie wciskać nam "bajek o dobrym wujaszku". Odpowiedz Link
lucyferek2000 Re: Koszty notarialne 29.09.07, 07:59 Moj przedmowca dosc trafnie wszystko ujal. Ja podpisalem akt wczoraj, podpisalem tylko dlatego, ze bank juz sie za mnie dosc powaznie bral i nie mialem niestety czasu, zeby jeszcze troche poczekac. Godzine przed umowiona godzina w kancelarii notarialnej bylem w biurze sprzedazy RJ, gdzie uslyszalem, jakie to super rabaty mamy jako mieszkancy osiedla, i ze nie zaplace wiecej niz 2800-2900 (metraz i koszt zakupu mieszkania na razie pomijam, bo tu moga powstac niejasnosci). Jade wiec na Grzybowska, gdzie uslyszalem, ze mam do zaplaty 3150 zl. I nie chodzi mi tutaj o roznice 250-300 zl, bo to jest do przelkniecia, ile o samo potraktowanie przez Pania notariusz i osobe upowazniona ze strony Mennicy (zostalem nawet poproszony, zeby nie uzywac nazwisk na forum, ale i tak wszyscy wiedza, o kogo chodzi). Wiec najpierw Pani notariusz powiedziala, ze my jako mieszkancy NAKRECAMY sie na forum, zupelnie sie na tym nie znajac. Powiedziala nawet, choc nie bezposrednio do mnie, ze niektorzy to mysla, ze ten rabat 50% to jest od calosci (jesli bylo wczesniej do zaplaty 4 tys., to teraz bedzie 2 tys. - tu miala racje). Uczepilem sie wprowadzania w blad w biurze sprzedazy co do kwoty, na co uslyszalem, ze Pan X pracuje z Panem Y juz 2 lata i cos takiego na pewno nie mialo miejsca, po dluzszej dyskusji pan Y stwierdzil, ze widocznie pan X musial sie pomylic i ze to wyjasni. ZOstalem nawet przeproszony za wprowadzenie w blad, ale za chwile rozbawil mnie tekst, kiedy stwierdzilem, ze co jesli ktos wezmie tyle gotowki ile w biurze sprzedazy uslyszy i braknie na akt, pan X obrocil sie i palcem pokazal przez okno, ze TAM JEST BANKOMAT. Szczyt chamstwa jak dla mnie, a niby kulturalny czlowiek. A teraz konkretnie jak wygladaja oplaty. Sa na to dwa spojrzenia - wedlug stawek przed wejsciem ustawy o obnizeniu oplaty notarialnej mamy faktycznie 50% znizki. Z tym ze WSZYSTKIE pozostale oplaty sa policzone z maksymalnym pulapem widelek, mamy np. 7 (SIEDEM!!!!) kopii umowy notarialnej, kazda po 19 stron i placimy 6 zl netto za kazda strone. 2 kopie ida ponoc do wojta i gminy, jako ze Mennica tylko dzierzawi drogi i gmina ma prawo pierwokupu. Osadowi szanownych mieszkancow pozostawiam juz, czy za to placic powinnismy my, czy tez nie. A jesli spojrzymy na koszta z drugiej strony, a wiec z wyprzedzeniem czasu o 2-3 tygodnie (kiedy ustawa wejdzie konkretnie w zycie), to zaplacilismy najwyzsza z mozliwych stawek, a wiec maksymalna oplate dla notariusza plus maksymalne oplaty za kazda strone itd. Reasumujac jesli kogos nie pali, ze musi miec ten akt juz, to mozna poczekac, pozniej isc do pierwszego lepszego notariusza i NA PEWNO nie zaplacimy wiecej (kontrargumentem Pani notariusz byla odpowiedz, ze przeciez nie wiadomo, kiedy ta ustawa wejdzie i czy w ogole wejdzie w zycie, hehe). Nie wierzcie w te rabaty, napisalbym cos jeszcze, ale na to nie mam dowodow, wiec przemilcze. Ktos przede mna juz zreszta o tym wspomnial, cos musi byc na rzeczy i zapewne ktos ma interes w tym wszystkim. Ktos, ale nie mieszkancy.... Pozdrawiam Odpowiedz Link
babkajaga Re: Koszty notarialne 29.09.07, 14:56 Korzystając z okazji, że przedstawiciel Mennicy odezwał się w sprawie aktów notarialnych mam następujące pytania: 1. Dlaczego przy sprzedaży nikt nie powiadomił nas, że gmina ma prawo pierwokupu do dzierżawionych dróg, za które mieszkańcy zapłacili przy umowie przedwstępnej? 2. Dlaczego Mennica powiadomiła nas, że przy aktach notarialnych będzie 30% zniżki skoro dotyczy to tylko samej taksy? Dla informacji powiem, że dzwoniłam do Ministerstwa Sprawiedliwości i dowiedziałam się, że nowe rozporządzenie lada dzień zostanie skierowane do publikacji, więc jest to kwestia dwóch, trzech tygodni żeby weszło w życie. Rozumiem więc, że 30% zniżka będzie dalej aktualna? Jeśli nie to proszę powiedzieć dlaczego? Skoro to zaprzyjaźniony notariusz to może teraz będzie miał okazję pokazania swojej wielkiej dobroci? 3. Dlaczego Mennica wybrała notariusza, który pod pozorem obniżenia taksy rąbie mieszkańców na innych opłatach? Gdzie tu logika skoro powiedziane było, ze notariusz robi hurtowo dużą ilość aktów i dlatego robi obniżkę. Trzeba było może znaleźć innego „zaprzyjaźnionego” notariusza, bo z tego co wiem to można zapłacić mniej. 3. Dlaczego przedstawiciel Mennicy wprowadza mieszkańców w błąd stosując nieprawdziwe wyliczenia? Skoro Pan z Mennicy ma kartę do bankomatu, to mu gratuluje, ale nie każdy ma taki obowiązek. 4. Czy płacenie za wszystkie odpisy leży po stronie mieszkańców? Dlaczego mam płacić np. za odpis dla wójta i gminy skoro to Mennica ma powiadomić o sprzedaży i prawie pierwokupu? Jest wiele niejasności. Sposób w jaki Mennica zareagowała na wieść o przekładaniu terminów aktu notarialnego był zastanawiający. Skąd to wielkie zaangażowanie? Radzę również o większą uprzejmość w stosunku do klientów, bo bezczelność z jaką zachowuje się Pan z Mennicy uczestniczący w podpisywaniu aktów dyskwalifikuje go jako przedstawiciela wielkiej firmy. Przypominam Panu, że nikt nie ma obowiązku tego znosić. Być może czuje się Pan zbyt pewnie w swojej roli? Jesli tak, to proszę się zastanowić, czy nie minął sie Pan z powołaniem. Odpowiedz Link
biale.jest.czarne Re: Koszty notarialne 30.09.07, 12:45 I kolejny układ zdemaskowany. Brawo IV RP!!! Odpowiedz Link
sevq Re: Koszty notarialne 01.10.07, 21:09 No cóż jutro moja kolej na podpisanie aktu, a tak swoją droga dzwoniłem dzisiaj do notariusza i usłyszałem najniższą cenę jak do tej pory...? czyli tak jak by już 3 mniejsza cenę...? Ciekawe czy nie będę musiał korzystać z bankomatu hehehehe Odpowiedz Link
marayek Re: Koszty notarialne 01.10.07, 23:05 Znalazłem kalkulator opłat w necie. Po wprowadzeniu nowych stawek zaoszczędzimy jakieś 200zł tylko i wyłącznie na taxie notarialnej i na niczym innym. Koszt wychodzi w standardzie około 3500zł więc jeśli to jest zaprzyjaźniony notariusz to powinniśmy płacić max 3000zł. Odpowiedz Link
kempes79 Re: Koszty notarialne 10.10.07, 19:20 Mam do was pytanie, jakimi wyliczeniami kieruje się kancelaria za wartość mieszkania ok. 250 000 PLN.Otrzymałem wstępne rozliczenia Mennicy i nie zgadza się to z moimi obliczeniami, zarówno po jak i przed obniżką. Osoby, które podpisały już akt proszę o kontakt... Odpowiedz Link
sevq Re: Koszty notarialne 11.10.07, 16:06 Prawdopodobnie do swoich wyliczeń musisz sobie doliczyć kwote ok 600 zł za udział w drogach i ewentualne miejsce parkingowe ja sobie wyliczałem ok 2800 a zapłaciłem 3300 <lol> Pozdro Odpowiedz Link
albi73 Re: Koszty notarialne 11.10.07, 20:33 Witam. Czy mógłby mi ktoś podać adres gdzie podpisujemy akty notarialne tzn wiem że ulica Grzybowska ale nie pamiętam numeru. Z góry dziękuje Odpowiedz Link
hosearmando Re: Koszty notarialne 11.10.07, 22:15 adres Grzybowska 2 lokal 33 ( p II) 00-131 Warszawa .....moja kolej w przyszłym tygodniu Odpowiedz Link
anathea78 Re: Koszty notarialne 15.10.07, 08:11 Właśnie podpisałam akt notarialny i chciałam zapytać o osoby wpisane na hipotekę gruntów( strona 6 i 8)Czy ktoś wie czemu figurują tam te osoby oraz czy macie wypisane te same (pan Piotr, pani Wioletta, jakieś małżeństwo i ktoś tam jeszcze) Odpowiedz Link
rajska-jablon Re: Koszty notarialne 17.10.07, 00:27 Za przeproszeniem....GÓWNO PRAWDA... podpisywalem akt 4.10 i niestety cena byla jak wczesniej a nie nizsza.pitu pitu.Gdyby ze sie spieszylem to bym przelozyl podpisywanie na inny termin po nowych taxach.I TAKIE IFORMACJE TO PROSZE DO KIESZENI SCHOWAC. a moze biuro zwroci mi roznice ? Odpowiedz Link
rajska-jablon Re: Koszty notarialne 17.10.07, 00:28 Za przeproszeniem....GÓWNO PRAWDA... podpisywalem akt 4.10 i niestety cena byla jak wczesniej a nie nizsza.pitu pitu.Gdyby ze sie spieszylem to bym przelozyl podpisywanie na inny termin po nowych taxach.I TAKIE IFORMACJE TO PROSZE DO KIESZENI SCHOWAC. a moze biuro zwroci mi roznice ? Odpowiedz Link
sevq Re: Koszty notarialne 17.10.07, 08:11 Ja podpisywałem 2.10 i cena była zniższa o ok 400 Pozdro Odpowiedz Link