28.06.12, 11:35
"Nasz los w nadchodzących latach nie pozostawia wątpliwości - jeżeli chcemy utrzymać i wzmocnić pozycję Europy w świecie, musimy przekształcić unię gospodarczo - walutową w silną europejską federację polityczną, która będzie obejmowała unię walutową, fiskalną i bankową. Będzie rozciągała się conajmniej na o bszar strefy euro, a przy tym będzie otwarta na wszystkie pragnace do niej przystapić państwa unii, takie jak Polska. Odpowiedź na ten kryzys brzmi zatem: więcej Europy. Przyszedł czas, aby europejscy przywódcy pokazali, że i euro i unia europejska są jak diamenty - wieczne. Że przetrwają burze, a przy tym ulegną wzmocnieniu. przyszedł czas aby stworzyć Federację Europejską." - Vivian Reding Komisarz ds. sprawiedliwości, wymiaru sprawiedliwości i obywatelstwa.
Obserwuj wątek
    • kolejar Re: Eursoc 28.06.12, 17:23
      skoonk zacytowała: [...]

Zacytowany polityk ma poniekąd 100% racji, całkowicie się z nim zgadzam i podpisuję się pod tym.
      Napisałem, że to "poniekąd" racja, bo przecież niektórzy woleliby Chińczyków... Ja jednak jestem stronniczy, jeśli chodzi o Europę, bo jakoś nie pasują mi osobiście-życiowo inne kultury. Niech sobie będą, ale niech sobie europejska w Europie zostanie. A nie ma żadnych szans oprócz integracji europejskiej na przetrwanie. Naprawdę, nie ma innej sensownej wizji oprócz upadku i wyniszczenia. Mam nadzieję, że przynajmniej większość polityków europejskich to rozumie - że nie ma już miejsca na zaborczą rywalizację państw europejskich, wojny, izolację wzajemną i takie tam szaleństwa. B. Jugosławii jeszcze mało???
      • skoonk Re: Eursoc 29.06.12, 07:42
        kolejar napisał:
        Naprawdę, nie ma innej sensownej wizji oprócz upadku i wyniszczenia. Mam
        > nadzieję, że przynajmniej większość polityków europejskich to rozumie - że nie
        > ma już miejsca na zaborczą rywalizację państw europejskich, wojny, izolację wza
        > jemną i takie tam szaleństwa. B. Jugosławii jeszcze mało???

Dziwne tu kojarzenie opisujesz. Mi wystarczała EWG. Zresztą do czegoś takiego wstępowaliśmy w 2004. Ponadto razi mnie blask diamentów i demagogia o ich wieczności i wzmocnieniu:
        "Przyszedł czas, aby europejscy przywódcy pokazali, że i euro i unia europejska są jak diamenty - wieczne. Że przetrwają burze, a przy tym ulegną wzmocnieniu. Przyszedł czas aby stworzyć Federację Europejską."
        Chyba, że to ironia lub odwołanie do powieści Iana Fleminga o przygodach agenta 007 - Jamesa Bonda "Diamenty są wieczne". Może ktoś wyjaśni, co widzą oczy naszych dalekowzrocznych przywódców?

• kolejar Re: Eursoc 01.07.12, 00:46
          skoonk napisała:
          > Dziwne tu kojarzenie opisujesz. Mi wystarczała EWG. Zresztą do czegoś takiego wstępowaliśmy w 2004.

Przede wszystkim nieprawdę piszesz, bo w 2004 była UE, a nie EWG.
          Co do reszty, to "poetycką" retorykę Komisarza zostawiłbym w spokoju. Chodzi o myśl.
          Kiedyś Europie wystarczała Wspólnota Węgla i Stali, potem EWG, dziś już dotychczasowa UE to za mało. Za mało, żeby ambitne "mocarstwa" europejskie mogły cokolwiek zachować ze swojego image'u. Kolonie im poupadały, a gospodarki zdominowała ogólna globalizacja. Bez względu na ambicje osobno ex-mocarstwom się nie da. Pomniejsze kraje muszą szanować, bo jest szantaż. Jak np. Grecja, czy kto tam pofika i im wszystko rozp...li, to wylądują "z ręką w nocniku". Przyjdzie Chińczyk lub jakiś inny i zrobi swój porządek. USA mogą już nie pomóc...
          Europa jest bardzo zagrożona jako Europa i musi coś z tym zrobić.
          Oczywiście, że w imię "a my tu najważniejsi!" można zatopić okręt. Ale tym samym płyniemy. Rozgrywki między państwami UE oczywiście będą jak między Księstwem Dolnośląskim a Lubelskim itp. Ale jak np. ktoś zdradza interesy całości, to już jet sabotaż na rzecz jakiegoś innego mocarstwa. Ja nie chcę żyć na prowincji upadającej Wszechrosji, ani na dalekiej prowincji Chin. W Proroka Mahometa też nie chcę przymusowo wierzyć, a tym bardziej przyjmować Szariatu jako prawo.
          Wyjaśniłem?
          • skoonk Re: Eursoc 01.07.12, 18:20
            kolejar napisał:
            > Przede wszystkim nieprawdę piszesz, bo w 2004 była UE, a nie EWG.
            > Co do reszty, to "poetycką" retorykę Komisarza zostawiłbym w spokoju. Chodzi o
            > myśl.
            > Europa jest bardzo zagrożona jako Europa i musi coś z tym zrobić.
            > Wyjaśniłem?

Możliwe, ale ja nie rozumiem. A czy muszę?
            Główne cele EWG to: równomierny rozwój gospodarczy państw członkowskich, spójność ekonomiczna, wzrost stopy życiowej oraz zacieśnianie stosunków między krajami EWG. Cele te realizowane są dzięki: znoszeniu w stosunkach handlowych między członkami ograniczeń celnych, ograniczeń ilościowych oraz innych opłat i barier o podobnych skutkach; ustanowieniu wspólnej zewnętrznej taryfy celnej; swobodnemu przepływowi ludzi, towarów, usług i kapitału; wspólnej polityce w zakresie handlu, rolnictwa, transportu, ochrony środowiska, energetycznej i kulturalnej; wspieraniu badań; ujednoliceniu wolnego rynku i ustawodawstwa państw członkowskich; stowarzyszeniu i szerokiej współpracy z krajami trzecimi (EWG w stosunkach gospodarczych występowała jako jednolity podmiot).

Zrealizowany został jeden z najważniejszych celów pierwotnych EWG, czyli doprowadzenie do wspólnego rynku oraz unii gospodarek i walut. Organy EWG, będącej obecnie częścią składową I filaru UE, to zarazem organy obecnej Unii. Pierwotne instytucje EWG, takie jak Rada Ministrów czy Komisja, są obecnie wspólnymi instytucjami Unii Europejskiej (Parlament Europejski, Rada UE, Komisja Europejska, Trybunał Sprawiedliwości Wspólnot Europejskich, Trybunał Obrachunkowy i Komitet Ekonomiczno-Społeczny).

www.naszdziennik.pl/ekonomia-finanse/2635,kredyt-na-zime.html
            • kolejar Re: Eursoc 02.07.12, 01:18
              skoonk napisała:
              > Możliwe, ale ja nie rozumiem. A czy muszę?
              i dalej:
              > Główne cele EWG to: równomierny rozwój gospodarczy państw członkowskich, spójność ekonomiczna, wzrost stopy życiowej oraz zacieśnianie stosunków między krajami EWG.
              i jeszcze dalej:
              > Zrealizowany został jeden z najważniejszych celów pierwotnych EWG, czyli
              > doprowadzenie do wspólnego rynku oraz unii gospodarek i walut.

No to się rozumiemy?
              A jak nie, to jest problem wobec ewolucji Świata. Bo tamto wystarczało super w czasie Zimnej Wojny - ta konsolidacja gospodarek wolnych krajów przeciwko Związkowi Sowieckiemu. Jasne, że to mi się bardzo podobało i bardzo chciałem być po tamtej stronie, starałem się, a też wierzyłem, że tamto przyjdzie tu. No i przyszło! Tylko, że nie tamto, a coś zupełnie innego, a zaskakującego wszystkie strony. A jak?
              Otóż widzimy, jak wraca nam rozumowanie "nacjonalistyczne", "mocarstwowe" - coś jakby powrót do XIX wieku. I sporo w tym prawdy. Tylko przestrzeń globalnie się zmieniła.
              Synonimem powrotu do polityki XIX wiecznej jest myśl Kaczyńskich. Ciekawa jest w tym świetle "operacja Gruzja" śp. Lecha. To dowodzi, że On jednak myślał globalnie. Niestety, tego o Jarku powiedzieć nie potrafię dotąd sad
              Na zakończenie - bo mi zara "sesja wygaśnie" znów - dawne idee EWG już nie sprawdzają się wobec wyzwań Świata - Chińczycy itp. Europa musi zaistnieć politycznie, żeby uratować słabnącą pozycję gospodarczą. Dlatego projekt UE. Oczywiście, że Lady Catherine Ashton jest nędzną protezą czegoś, co być musi wreszcie. A ma przyjść Chińczyk, czy Sowiet???
              • kolejar Re: Eursoc 02.07.12, 01:31
                To dodam, że chodzi też o sferę militarną. Ta prześwietna kiedyś, mocarstwowa Europa jest teraz "wasalem" USA - że zacytuję Jarka K., co w innym kontekście durno bredzi. Ten proces zaczął się w czasie 1. ww, kiedy wygrana bez zaangażowania USA byłaby niemożliwa jednak? 2. ww dowiodła już dramatycznie, że alianci bez wsparcia USA nie wygraliby i już! No i tak się zaczęła dominacja USA w Świecie Zachodnim versus Świat Wschodni - Związku Sowieckiego, a wprost Wszechrosji. Dzisiaj wchodzą już ostro Chiny. Indie też coraz bardziej się liczą. Brazylii proponuję nie olewać....
                Dość rozważań tu... Proponuję każdemu bardzo poważnie pomedytować nad tzw. globalną sytuacją strategiczną.
                Ostatnio przestudiowałem stan Royal Navy - "Mocarstwo" - ha, ha, hi, hi... Oczywiście niszczyciele "Class 45", typ "D" są super, ale to się ma bardzo nijak do US Navy, a nawet już do marynarki chińskiej, rosyjskiej wiadomo...
                PS: Teraz mi się śni, że służę już na HMS "Dragon", a nie HMS "Gloucester" - jak dotąd srałem w gacie, że spłonę w komputerowni przy pierwszym starciu...
                • kolejar Re: Eursoc 02.07.12, 02:19
                  To jeszcze to:
                  wiadomosci.onet.pl/swiat/cameron-da-brytyjczykom-wybor-w-sprawie-ue,1,5176865,wiadomosc.html
                  Royal Navy jest NAJ na świecie, bo pojedynczy niszczyciel typu "D' jest w stanie zmieść całe lotnictwo każdego państwa na świecie oprócz USA, Rosji i Chin. Całą Amerykę Płd. jeden HMS "Dauntless" jest w stanie zmieść! A co??? Jeden okręcik ledwie 8000 BRT i TAAAKI! Oprócz tego jest jeszcze parę - jak "Dragon" itp. - wszystkie na "D" - zgodnie z tradycją RN. A HMS "Dauntless" teraz operuje koło Falklandów wraz naj atomowym okrętem podwodnym typu "Astute". Książę William też tam jako pilot helikoptera. Nikt nie podskoczy Mocarstwu!!! Salut dla bandery Św. Jerzego!!!
                  A poważnie, to RN już nie ma ni jednego lotniskowca, ale coś kombinują względem F-35 "JSF", bo "Sea-Harriery" wycofali i ostatni typu "Invicible" - HMS "Illoustrious" - jest teraz teraz helikopterowcem. Ale "skie-jump" ma wciąż na pokładzie! wink
              • skoonk Re: Eursoc 03.07.12, 10:54
                kolejar napisał:
                > No to się rozumiemy?

Nie. Bo to nie jest unia, tylko organizacja przestępcza.
                Merkel psuje ideę i finanse. W dodatku robi to z premedytacją. Powinna się leczyć w odosobnieniu. Ale leczenie przyczyn może wywołać głębszy wstrząs, jeśli szybko nie ujawni prawdy. Interesy muszą być jak arytmetyka.
    • map4 Re: Eursoc 29.06.12, 07:57
      skoonk napisała:

> Vivian Reding Komisar
      > z ds. sprawiedliwości, wymiaru sprawiedliwości i obywatelstwa.

Najpierw porozmawiajmy o demokracji. Jak wygląda procedura do odwołania komisarz Reding z zajmowanego przez nią stanowiska ? Kto ją odwołuje ?

Zanim zaczniemy budować federalne superpaństwo wypadałoby wprowadzić demokratyczną kontrolę poczynań komisji europejskiej, łącznie z procedurą odwoływania komisarzy za pieprzenie pierdół.
    • wubecja Re: Eursoc 29.06.12, 13:40
      skoonk napisała:
      Przyszedł czas, aby europejscy przywódcy pokazali, że i euro i unia europe
      > jska są jak diamenty - wieczne.

"Diamonds are forever" to slogan De Beers, a Forevermark to mikro-grawerka na każdym diamencie. Ogólnie to kartel monopolowy m.in. Rotschildów. Taki też styl ma ewropejska federacja. Pośpiech zdradza panikę do przejęcia władzy przez populistów, bez reform, tylko dla ucieczki przed odpowiedzialnością. Kapitalizm EWG zamienia się w komunizm, a komunizm w Chinach się kapitalizuje. Wolny rynek przegrał z monopolami. Deregulacja wszystkiego. Czyli wkrótce buchnie REWOLUCJA !!!
      • napoj.chmielowy Re: Eursoc 29.06.12, 18:11
        wubecja napisała:

> Czyli wkrótce buchnie REWOLUCJA !
        > !!

Róża Luksemburg: “Strajk masowy, tak jak go nam ukazuje rewolucja rosyjska, jest zjawiskiem zmiennym, odzwierciedlającym wszystkie fazy walki politycznej i ekonomicznej, wszystkie stadia i momenty rewolucji. Możność zastosowania go, siła jego oddziaływania, momenty jego wybuchu wciąż się zmieniają. Otwiera on nagle nowe dalekie perspektywy rewolucji, wówczas gdy się wydaje, że znalazła się ona w ślepym zaułku, a zawodzi tam, gdzie – wydawałoby się – można liczyć nań z całą pewnością. To rozlewa się szeroką falą po całym kraju, to znów zamienia się w olbrzymią sieć wąskich strumieni; to wytryskuje z podglebia jako świeże źródło, to znów bez śladu wsiąka w ziemię. Strajki polityczne i ekonomiczne, masowe i częściowe, demonstracyjne i strajki ofensywne, strajki powszechne w poszczególnych gałęziach przemysłu i w poszczególnych miastach, spokojnie przebiegające walki ekonomiczne i bitwy uliczne oraz walki na barykadach – wszystko to miesza się ze sobą nawzajem, odbywa się równocześnie obok siebie, krzyżuje się ze sobą, przechodzi jedno w drugie; jest to wiecznie ruchome, zmienne morze zjawisk. I prawo ruchu tych zjawisk staje się jasne: tkwi ono nie w samym strajku masowym, nie w jego technicznej specyfice, lecz we wzajemnym politycznym i społecznym układzie sił rewolucyjnych. Strajk masowy jest tylko formą walki rewolucyjnej i każde przesunięcie w układzie sił walczących, w rozwoju partii oraz podziale klasowym, w pozycji kontrrewolucji – wszystko to tysiącami niewidocznych, zaledwie dających się skontrolować dróg wywiera natychmiast wpływ na akcję strajkową. Ale sama akcja strajkowa nie ustaje przy tym ani na chwilę. Zmienia ona jedynie swe formy, zasięg oraz działanie. Jest ona żywym tętnem rewolucji i jednocześnie jej potężną siłą napędową. Słowem strajk masowy, jak pokazała rewolucja rosyjska, to nie jest chytry wybieg, wykoncypowany w celu wzmocnienia wpływu walki proletariackiej, lecz forma ruchu mas proletariackich, forma przejawiania się walki proletariatu podczas rewolucji.“
        • zbyleon Re: Eursoc 29.06.12, 19:37
          Napisała Róża ,zeszła na dól do jadalni.
          Zadzwoniła na pokojówkę i poprosiła o pieczywko.
          Berlin 1912.
          • napoj.chmielowy Re: Eursoc 29.06.12, 20:49
            zbyleon napisał:

> Napisała Róża ,zeszła na dól do jadalni.
            > Zadzwoniła na pokojówkę i poprosiła o pieczywko.
            > Berlin 1912.

Nie wiem jak z tym pieczywkiem i pokojówką było, ale napisała również "Akumulację kapitału", w której to książce opisała mechanizm tego co u twojego ulubionego Chińczyka S.H. jawi się jako spisek.
    • poloeschatolo Re: Eursoc 02.07.12, 09:38
      gejom w nejwi jest co raz lepiej

https://bi.gazeta.pl/im/8c/d2/b7/z12046988X.jpg

to jest dopiero task fors
      • zbyleon Re: Eursoc 02.07.12, 22:40
        Niemcy nie rządzą już Unią ???
        Cytat
        Nie da się jednak ukryć bolesnego dla Angeli Merkel faktu, że na ostatnim szczycie został definitywnie zezłomowany niemiecko-francuski "silnik Unii".
        Dopiero teraz widać, ile dla Merkel znaczył Nicolas Sarkozy i jak bardzo Francja pod jego rządami była mentalnie uzależniona od Niemiec.
        Jego odejście nadwerężyło pozycję pani kanclerz w Brukseli.
        Francois Hollande gra teraz w jednej drużynie z Włochami i Hiszpanią, dzięki czemu w ubiegły piątek śródziemnomorskie trio mocno poturbowało niemiecką potęgę.
        Wyświechtane sformułowanie "Niemcy rządzą Unią" może już wkrótce przejść do lamusa.

całość:
        www.rp.pl/artykul/9157,907343-Niemcy-nie-rzadza-juz-Unia.html?p=1
      • poloeschatolo Re: Eursoc 11.07.12, 11:24
        sytuacja lbgt nie jest jednak tak optymistyczna.
        w naszej ojczyźnie

https://bi.gazeta.pl/im/ef/a1/b8/z12100079X.jpg
        • skoonk Re: Eursoc 11.07.12, 13:35
          poloeschatolo napisała:

> sytuacja lbgt nie jest jednak tak optymistyczna.
          > w naszej ojczyźnie

Według Konwencji, płeć to "społecznie skonstruowane role, zachowania, działania i cechy, które dane społeczeństwo uznaje za właściwe dla kobiet i mężczyzn". Taka definicja wymusza instytucjonalizację tzw. nowych form rodzinnych, tj. związków homoseksualnych, i zrównanie ich z małżeństwami, także w kwestii prawa do adopcji dzieci. Niesie to ogromne zagrożenie dla więzi rodzinnych i małżeńskich, chronionych przecież przez art. 18 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.
          www.naszdziennik.pl/polska-kraj/3612,apel-polskiej-federacji-ruchow-obrony-zycia.html
          Google zamierza w najbliższy weekend forsować tę ideologię w krajach, które uznało za wyjątkowo nieprzyjazne związkom jednopłciowym. Na pierwszy ogień idą więc... Polska i Singapur.
          www.naszdziennik.pl/swiat/3605,atak-google-na-polske.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka