Dodaj do ulubionych

czystka w Agorze.

28.09.12, 14:29
Firma Agora SA zwolniła następujących pracowników:

Wojciecha Jachima (szefa dodatku GW w Szczecinie),
Macieja Krzyślaka (szefa dodatku GW w Zielonej Górze),
Jerzego Sawkę (szefa dodatku GW we Wrocławiu),
Małgorzatę Bielecką-Hołdę (szefową dodatku GW w Lublinie),
a ponadto Piotra Pacewicza, Michała Ogórka, Dorotę Jarecką, Wojciecha Krzyżaniaka, Przemysława Poznańskiego i Rafała Zasunia.

Według "onetu" pracę straci 250 z 2380 etatowych pracowników firmy.
( podaję za biznes.onet.pl/zwolnienia-w-agorze-pacewicz-i-ogorek-stracili-eta,18562,5262393,1,news-detal )

Zdziesiątkowanie własnych zasobów HR (w dobie globalizacji pracownik został już dawno odczłowieczony) wynika zapewne z katastrofalnych i ciągle pogarszających się wyników sprzedaży sztandarowego produktu firmy.
Obserwuj wątek
    • poloeschatolo Re: czystka w Agorze. 28.09.12, 15:02
      map4 napisał:

> Zdziesiątkowanie własnych zasobów HR (w dobie globalizacji pracownik został już
      > dawno odczłowieczony) wynika zapewne z katastrofalnych i ciągle pogarszających
      > się wyników sprzedaży sztandarowego produktu firmy.

od maja o tym mówiły osoby związane z agorą.

tną w mediach papierowych by podtrzymywać obecność w radio i necie, i jednocześnie z żarliwością godną lepszej sprawy tapetować zużytą platformę.

ciekawe w którą stronę będzie ewoluował kosher zeitung.
      coś mi podpowiada że będzie to miks pudelka z gadomskim, kuczyńskim, kublik, czechem i jego eminencją adamem pierwszym nieprzekupnym jąkajłą

p.s.
      ciekawe kiedy padną pod ramię z piano
    • napoj.chmielowy Re: czystka w Agorze. 28.09.12, 15:26
      Zajrzałem na stronę:
      www.stockwatch.pl/gpw/AGORA,akcjonariat,wyniki.aspx
      i zobaczyłem
      Cytat
      Zysk netto kwartalny 0,73 mln zł, spadek o 96,6% kw/kw
      Wskaźnik ogólnego zadłużenia 31% , wzrost o 2,72 pkt.
      Zysk netto z 12 miesięcy 15 mln zł, spadek o 58,4% kw/kw
      • wubecja Re: czystka w Agorze. 28.09.12, 21:47
        napo
        > Zysk netto kwartalny 0,73 mln zł, spadek o 96,6% kw/kw
        > Wskaźnik ogólnego zadłużenia 31% , wzrost o 2,72 pkt.
        > Zysk netto z 12 miesięcy 15 mln zł, spadek o

co sie dzieje? WBC tez zlikwidują?
        • map4 Re: czystka w Agorze. 29.09.12, 09:27
          wubecja napisała:

> co sie dzieje? WBC tez zlikwidują?

całkiem możliwe.
    • poloeschatolo nowa miotła 01.10.12, 12:05
      gorsza niż stara.
      z misją specjalną przybywa do nas gość co niczego nie schrzani, funfel baby-donalda, co dobrze wie komu i jak wazelinić.

oto ostatnie próbki tfurczości tego politfunkcjonariusza:
      1. nad danzigiem wstaje mgła
      2. golden scifi

i jeszcze obywatelsko-lokalne podsumowanie truj-miejskich działań nowego najwyższego:

CytatNa pożegnanie chciałoby się powiedzieć coś miłego. Ale trudno cenić dziennikarstwo redaktora Mikołaja Chrzana. Pisał teksty o wielkiej rozbudowie, rozwoju Gdańska - zachwycony mitem urbanizacyjno - przemysłowym, który w krajach Unii Europejskiej skończył się ponad dwie dekady temu. Paradygmat: "budować za wszelką cenę!" zamieniono w ideę miasta zrównoważonego rozwoju. Zapisano to w ustawach europejskich, np. Karcie Lipskiej. Do świadomości Mikołaja Chrzana jednak nie dotarło, ze najpierw trzeba zapytać: dla kogo budujemy i po co?, w myśl jakiej wizji rozwojowej miasta?
      Może na miejsce red. Chrzana przyjdzie do Gdańska jakiś bardziej nowoczesny umysł, który spojrzy krytycznie na propagandowy zachwyt nad mega inwestycjami za unijne pieniądze? I nie będzie taką życzliwą tuba propagandową urzędującego prezydenta miasta?
      A może też zada pytania: po co nam samotny stadion w Letnicy, skoro nie otaczają go nowoczesne biurowce i nowe miasto biznesu i rozrywki? Po co nam w XXI wieku Trasa Słowackiego, tylko dla samochodów, bez połączenia ulicy Słowackiego z Al. Rzeczypospolitej tramwajem, bez nowocześnie zaprojektowanych dróg rowerowych i połączeń pieszych (ludzie będą przemykać się pod drogą w tunelach)? Po co buduje się nowy gmach dla Europejskiego Centrum Solidarności, zamiast umieścić muzeum i sale konferencyjne w odnowionych historycznych halach stoczniowych?
      Dużo tu pozostaje pytań, może teraz przebiją się w lokalnej Wyborczej?

czyżby kosher zeitung przerzucił nowe siły do obrony południowo-zachodniej rubieży, dowodzonej przez feldmarszałka dupkiewicza?
      • map4 Re: nowa miotła 01.10.12, 13:25
        poloeschatolo napisała:

> gorsza niż stara.

to się jeszcze okaże.

> z misją specjalną przybywa do nas gość co niczego nie schrzani, funfel baby-don
        > alda, co dobrze wie komu i jak wazelinić.

Dajżeż mu się proszę najpierw zaaklimatyzować. Nie wiadomo, z jakim zleceniem przybywa do Wrocławia. Może właśnie jako nieumoczony w realny dynamizm dostał zadanie zmiany kursu lokalnej redakcji ?
        Chociaż z drugiej strony najnowszy tekst przodownika pracy Wojciecha Szymańskiego o solidarnej winie każdego wrocławianina za burdel na stadionie
        ( wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,12583251,Nasz_stadion_miejski_jest_wazniejszy_niz_polityczny.html )
        zdaje się przeczyć tej tezie. Chyba, że Szymański w najbliższych dniach zostanie zwolniony.

Poczekamy, zobaczymy. Ująłbym to tak: nie spodziewam się po rednaczu Chrzanie zbyt wiele. Dajmy mu tak na próbę 100 dni. Zobaczymy, co napisze po pierwszej audiencji u Najjaśniejszego Pana, zobaczymy, co powie po pierwszej pielgrzymce do gabinetu Goebbelsa Dynamizmu.
        • napoj.chmielowy Re: nowa miotła 01.10.12, 14:10
          map4 napisał:

> Dajżeż mu się proszę najpierw zaaklimatyzować. Nie wiadomo, z jakim zleceniem p
          > rzybywa do Wrocławia. Może właśnie jako nieumoczony w realny dynamizm dostał za
          > danie zmiany kursu lokalnej redakcji ?

Mapie, wiadomo, wiadomo. Będą ostro zwalniać z roboty. Tak było gdy Baśka Piegdoń poszła do Łodzi, a Sawka przybył ze Szczecina. Chodzi o to by zwalniający miał jak najmniejsze związki emocjonalne z zespołem. Polityka, Dudkiewicz to drugi plan, najważniejsze są cięcia kadrowe i zmuszenie pozostałych do zwiększenia wydajności.
          • poloeschatolo Re: nowa miotła 01.10.12, 14:57
            napoj.chmielowy napisał:

> Mapie, wiadomo, wiadomo. Będą ostro zwalniać z roboty. Tak było gdy Baśka Piegdoń
            > poszła do Łodzi, a Sawka przybył ze Szczecina. Chodzi o to by zwalniający miał
            > jak najmniejsze związki emocjonalne z zespołem. Polityka, Dudkiewicz to drugi plan,
            > najważniejsze są cięcia kadrowe i zmuszenie pozostałych do zwiększenia wydajności.

przy okazji jeszcze jedna refleksja.

wydawało mi się, że w mediach ważny jest zespół, pewien duch współpracy.
            wydawało mi się, że kosher zeitung jest (roz)nosicielką etosu solidarnościowego.
            wydawało mi się.

jest spółka akcyjna notowana na d. gmachu kc pzpr, z malejącymi przychodami i zyskiem.
            ciekawe czy zaiwestowałby nią waren buffet?
        • poloeschatolo Re: nowa miotła 01.10.12, 14:45
          map4 napisał:

> Dajżeż mu się proszę najpierw zaaklimatyzować. Nie wiadomo, z jakim zleceniem
          > przybywa do Wrocławia.

jak to z jakim - utrzymać sprzedaż reklam, a te przede wszystkim zapewnia miasto

> Może właśnie jako nieumoczony w realny dynamizm dostał zadanie zmiany kursu
          > lokalnej redakcji ?
          > Chociaż z drugiej strony najnowszy tekst przodownika pracy Wojciecha Szymańskiego
          > o solidarnej winie każdego wrocławianina za burdel na stadionie zdaje się przeczyć
          > tej tezie.

kurwami rzucałem czytając tą wypocinę, bo kurwa kto jest za ten stan odpowiedzialny niby ja, chmielowy czy skoonk. z góry było wiadomo, że ta inwestycja nie ma sensu ekonomicznego a jedynie wymiar propagandowy. tu akurat platfusy i dupkiewicz podawali sobie ręce. platforma będąca ofiarą wrodzonej choroby polit-genetycznej i drogiego hobby donalda (jego ulubiona gra: pilkarzyki rozstawiane na orliku). dupkiewicz megalomanii i besserwiserstwa. pierwsi i drugi w podobnym stopniu ograniczeni i butni (gdyby ich poprzebierać w brunatne mundury mogli by zagrać w remaku bunkra). a media dawno już przestały wrzucać obywatelom informacje i łamigłówki bo swoją misję publiczną sprowadziły do roli psa łańcuchowego władzy.

> Chyba, że Szymański w najbliższych dniach zostanie zwolniony.

nie sądzę. pretorianin produkujący tak karkołomne konstrukcje intelektualne będzie w najbliższym czasie nieoceniony

> Poczekamy, zobaczymy. Ująłbym to tak: nie spodziewam się po rednaczu Chrzanie
          > zbyt wiele. Dajmy mu tak na próbę 100 dni.

100 dni pierdolę. z kilku powodów. źle mi się to kojarzy, chociażby z jaruzelem pacyfikującym nastroje społeczne w okresie rewolucyjnym solidarności. z kolei do 21 grudnia 2012 jest niecałych dni 90.

nie, nie będę się wkręcał w żadne okresy ochronne czy próbne. chrzan nie jest w stanie nic zmienić bo jest pasem transmisyjnym między czerską a pl. solnym, i nawet gdyby się starał nie wyskoczy ze swojej roli. ma do spłacenia spory kredyt mieszkaniowy.
          • map4 Re: nowa miotła 01.10.12, 16:45
            poloeschatolo napisała:

> kurwami rzucałem czytając tą wypocinę, bo kurwa kto jest za ten stan odpowiedzi
            > alny niby ja, chmielowy czy skoonk.

a ja się tam nieźle uśmiałem. Faktem jest, że w sumie to bardzo niewiele płacę podatków we Wrocławiu, więc akurat śmiać się mogę. Stałym mieszkańcom Wrocławia do śmiechu nie jest i rozumiem to. Ale tym tekstem pismak przekroczył wszelkie granice wesołości, bo sam dobrze pamiętam, jak wściekły Dutkiewicz opierdolił podczas konferencji prasowej pismaków tekstem "do budowy stadionu nikt mi się wtrącać nie będzie".

> a media dawno już przestały wrzucać obywatelom informa
            > cje i łamigłówki bo swoją misję publiczną sprowadziły do roli psa łańcuchowego
            > władzy.

Papierowe media, uściślę. Coraz więcej wiedzy czerpię z internetu. Właściwie to ośmielę się sformułować tezę, że wszystkie media koncesjonowane lub zarejestrowane są mediami reżymowymi. Ostatnią ostoją wolności dziennikarskiej pozostał dzisiaj internet z jego nielimitowanymi, niekoncesjonowanymi i nierejestrowanymi stronami.

> z kolei
            > do 21 grudnia 2012 jest niecałych dni 90.

no ale jeszcze się przecież nawet żadna poważna wojna nie zaczęła. Nie, żebym wywoływał wilka z lasu, ale koniec świata to poważne wydarzenie, wymagające gruntownego przygotowania.

> Ma do spłacenia spory kredyt mieszkaniowy.

To zabrzmiało tak, jakby bank był skuteczniejszą instytucją pilnowania prawomyślności obywateli niż kiedyś towarzysze z ulicy Mysiej. Kurna, co za czasy ...
          • map4 Re: nowa miotła 02.10.12, 14:18
            poloeschatolo napisała:

> map4 napisał:
            >
            > > Dajżeż mu się proszę najpierw zaaklimatyzować. Nie wiadomo, z jakim zlece
            > niem
            > > przybywa do Wrocławia.
            >
            > jak to z jakim - utrzymać sprzedaż reklam, a te przede wszystkim zapewnia miast
            > o

Jeszcze jedna refleksja: aby sprzedawać reklamy trzeba mieć czytelników. Spadająca ilość sprzedanych egzemplarzy gazety wyborczej oznacza, że reklama trafia do coraz mniejszego grona czytelników. Zarówno ceny ogłoszeń w GW jak i ich ilość logicznym wnioskiem będzie nadal spadać.

Jednoczesna wymiana wielu redaktorów naczelnych "w terenie" może również oznaczać, że zarząd Agory postanowił zregionalizować swój produkt. Podobnie jak kiedyś McDonald's. który w Polsce do swojego portfolio wprowadził placki ziemniaczane.

Następna dywagacja: rotacja na stanowiskach redaktorów naczelnych w terenie nie zdarzyła się Agorze SA po raz pierwszy. Całkiem możlwe, że jest to przygrywka do czystki w zespołach redakcyjnych. A poziom t.z.w. dziennikarstwa uprawianego na Solnym już od dawna uzasadnia potrzebę przewietrzenia wrocławskiej redakcji.

Istnieje wiele możliwych powodów, dla których wymieniono Jerzego Sawkę. Aby nie kopać leżącego nie wymienię powodów merytorycznych, które są imho wystarczające aby go zwolnić.

Po owocach pracy poznamy Chrzana.
            • poloeschatolo Re: nowa miotła 02.10.12, 16:14
              map4 napisał:

> Istnieje wiele możliwych powodów, dla których wymieniono Jerzego Sawkę. Aby nie
              > kopać leżącego nie wymienię powodów merytorycznych, które są imho wystarczające
              > aby go zwolnić.
              >
              > Po owocach pracy poznamy Chrzana.

właśnie przed nim pierwszy crash-test

p.s.

ciekawe jak podejdzie do rozliczenia 14 mlnpln wkładu miasta w m.in. koncert queenu (poniżej gruszki w polewie ze strusia)

https://d.polskatimes.pl/k/r/5/71/75/506ae0e0119f4_p.jpg?1349186775
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka