tomek854 23.03.06, 02:38 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3229297.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hurysa1 Re: Cos dla Hurysy: 23.03.06, 09:31 Jeśli chodzi o dziwaczne obyczaje i prawa tu jest coś łagodniejszego i bliższego kulturowo www.wroczynski.pl/agaluk/singapur/filipiny.html---- Salonik Odpowiedz Link
hurysa1 Errata 23.03.06, 09:33 Jeśli chodzi o dziwaczne obyczaje i prawa tu jest coś łagodniejszego i bliższego kulturowo www.wroczynski.pl/agaluk/singapur/filipiny.html Odpowiedz Link
tomek854 Re: Errata 23.03.06, 11:41 "a u was biją murzynów", co? Jakoś nie widze, zeby to muzułman krzyżowali tam na Filipinach, tylko jakichś zwyrodniałych ochotników Odpowiedz Link
hurysa1 Re: Errata 23.03.06, 12:03 tomek854 napisał: > "a u was biją murzynów", co? > > Jakoś nie widze, zeby to muzułman krzyżowali tam na Filipinach, tylko jakichś z > wyrodniałych ochotników > Przeczytaj sobie "Diune" Herberta to może coś zrozumiesz z mentalności afgańczyków. Obejrzyj sobie "Mondo Cane" (zwłaszcza część II). I przestań się czepiać mojej religii. Ps Acha jak będziesz w Turcji wstąp do jakiegoś meczetu. Odpowiedz Link
tomek854 Re: Errata 24.03.06, 01:24 Jak kali prowokować (w wątku o satanistach) to dobrze, ale jak Kalego prowokować, to źle, co? Diune czytałem kiedyś, nie podobała mi się za bardzo. A poza tym nie czepiam się , tylko podałem przykład, jaka to miłosierna religia, która morduje ludzi, którzy w nią nie wierzą. A co do meczetu, to może całkiem poważnie udzieliłabyś paru rad jak się zachowac, jeżeli chce się zwiedzić meczet? Żeby tam jakiejś gafy nie strzelić czy coś. Odpowiedz Link
hurysa1 Re: Errata 24.03.06, 03:01 Przeczytaj sobie diune jeszcze raz (pod etnograficznym kątem). Co do meczetu nie musisz się niczego obawiać - wystarczy zapytać (kobiety mają gorzej, ale to jest patrialchalna religia). Odpowiedz Link
tomek854 Re: Errata 24.03.06, 10:22 Ja się głównie w świetle koleżanek pytałem. Ja tam jestem raczej zwiedzaczem przyrody, a one są chętne na zabytki. Ale głupio by było, żeby nam którąś ukamieniowali Btw: dowiedziałem się w konsulacie Bułgarskim, że jak kobieta je na ulicy, to znaczy, że jest prostytutką Odpowiedz Link
hurysa1 Re: Errata 24.03.06, 15:19 tomek854 napisał: > Ja się głównie w świetle koleżanek pytałem. Ja tam jestem raczej zwiedzaczem pr > zyrody, a one są chętne na zabytki. Ale głupio by było, żeby nam którąś ukamien > iowali > > Btw: dowiedziałem się w konsulacie Bułgarskim, że jak kobieta je na ulicy, to z > naczy, że jest prostytutką > Różne na świecie są obyczaje. W niektórych meczetach w Turcji kobiety obowiązuje nakrycie głowy. W miejscowościach turystycznych zwykle turystka dostaje coś w rodzaju szlafroka (nie powinna mieć gołych ramion i ud). Na prawdę warto wcześniej zapytać. Tu taki mały sznurek: faber.com.pl/turcja/czesc2.htm Odpowiedz Link
tomek854 Re: Errata 25.03.06, 01:38 Dzieki, juz chyba nie zdaze przeczytac - wlasnie skonczylem przygotowywac samochod, zjem tylko kolacje i sie pakuje - mialem dzisiaj jeszcze smutne zdarzenia w rodzinie Odpowiedz Link
map4 Re: Errata 24.03.06, 08:36 tomek854 napisał: > A co do meczetu, to może całkiem poważnie udzieliłabyś paru rad jak się > zachowac, jeżeli chce się zwiedzić meczet? Żeby tam jakiejś gafy nie strzelić > czy coś. Wchodząc zdejmujesz buty. Istnieją zawsze dwa wejścia - dla kobiet i osobno dla mężczyzn. Radzę się nie pomylić Zanim zaczniesz robić zdjęcia zapytaj się o pozwolenie. Nie traktuj meczetu jak muzeum, to znaczy nie spaceruj sobie i nie komentuj "o, jakie ładne krzaczki" (znaczy się wersety z Koranu) Zapomnij o wejściu w trakcie trwania modlitw. Jeśli koniecznie chcesz ich podczas gimnastyki pooglądać, musisz 1. uzyskać zgodę, 2. wejść przed rozpoczęciem modlitwy, 3. nie rzucać się w oczy. Strój: wejście do meczetu w hawajskiej koszuli, szortach i klapkach to nie jest dobry pomysł. Wystarczy pożyczyć prześcieradło z hotelu i już nie będziesz rzucał się w oczy. Odpowiedz Link
tomek854 Re: Errata 05.04.06, 23:34 Przereklamowany ten błękitny meczet. Nic ciekawego i pusto w środku. To widać rzeczywiście miejsce do modlenia a nie do zwiedzania Za to taki jeden monastyr w Bułgarii odwiedziliśmy - jak tam było pięknie, to się w pale nie mieści... Odpowiedz Link