Dodaj do ulubionych

Cos dla Hurysy:

23.03.06, 02:38
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3229297.html
Obserwuj wątek
    • hurysa1 Re: Cos dla Hurysy: 23.03.06, 09:31
      Jeśli chodzi o dziwaczne obyczaje i prawa tu jest coś łagodniejszego i
      bliższego kulturowo
      www.wroczynski.pl/agaluk/singapur/filipiny.html----
      Salonik
      • hurysa1 Errata 23.03.06, 09:33

Jeśli chodzi o dziwaczne obyczaje i prawa tu jest coś łagodniejszego i
        bliższego kulturowo

www.wroczynski.pl/agaluk/singapur/filipiny.html
        • tomek854 Re: Errata 23.03.06, 11:41
          "a u was biją murzynów", co? smile

Jakoś nie widze, zeby to muzułman krzyżowali tam na Filipinach, tylko jakichś zwyrodniałych ochotników wink
          • hurysa1 Re: Errata 23.03.06, 12:03
            tomek854 napisał:

> "a u was biją murzynów", co? smile
            >
            > Jakoś nie widze, zeby to muzułman krzyżowali tam na Filipinach, tylko jakichś
            z
            > wyrodniałych ochotników wink
            >

Przeczytaj sobie "Diune" Herberta to może coś zrozumiesz z mentalności
            afgańczyków. Obejrzyj sobie "Mondo Cane" (zwłaszcza część II). I przestań się
            czepiać mojej religii.
            Ps
            Acha jak będziesz w Turcji wstąp do jakiegoś meczetu.
            • tomek854 Re: Errata 24.03.06, 01:24
              Jak kali prowokować (w wątku o satanistach) to dobrze, ale jak Kalego prowokować, to źle, co? smile

Diune czytałem kiedyś, nie podobała mi się za bardzo.

A poza tym nie czepiam się , tylko podałem przykład, jaka to miłosierna religia, która morduje ludzi, którzy w nią nie wierzą.

A co do meczetu, to może całkiem poważnie udzieliłabyś paru rad jak się zachowac, jeżeli chce się zwiedzić meczet? Żeby tam jakiejś gafy nie strzelić czy coś.
              • hurysa1 Re: Errata 24.03.06, 03:01
                Przeczytaj sobie diune jeszcze raz (pod etnograficznym kątem). Co do meczetu nie
                musisz się niczego obawiać - wystarczy zapytać (kobiety mają gorzej, ale to jest
                patrialchalna religia).
                • tomek854 Re: Errata 24.03.06, 10:22
                  Ja się głównie w świetle koleżanek pytałem. Ja tam jestem raczej zwiedzaczem przyrody, a one są chętne na zabytki. Ale głupio by było, żeby nam którąś ukamieniowali smile

Btw: dowiedziałem się w konsulacie Bułgarskim, że jak kobieta je na ulicy, to znaczy, że jest prostytutką big_grin
                  • hurysa1 Re: Errata 24.03.06, 15:19
                    tomek854 napisał:

> Ja się głównie w świetle koleżanek pytałem. Ja tam jestem raczej zwiedzaczem pr
                    > zyrody, a one są chętne na zabytki. Ale głupio by było, żeby nam którąś ukamien
                    > iowali smile
                    >
                    > Btw: dowiedziałem się w konsulacie Bułgarskim, że jak kobieta je na ulicy, to z
                    > naczy, że jest prostytutką big_grin
                    >

Różne na świecie są obyczaje. W niektórych meczetach w Turcji kobiety obowiązuje
                    nakrycie głowy. W miejscowościach turystycznych zwykle turystka dostaje coś w
                    rodzaju szlafroka (nie powinna mieć gołych ramion i ud). Na prawdę warto
                    wcześniej zapytać.
                    Tu taki mały sznurek:
                    faber.com.pl/turcja/czesc2.htm
                    • tomek854 Re: Errata 25.03.06, 01:38
                      Dzieki, juz chyba nie zdaze przeczytac - wlasnie skonczylem przygotowywac samochod, zjem tylko kolacje i sie pakuje - mialem dzisiaj jeszcze smutne zdarzenia w rodzinie sad sad
                      • hurysa1 Re: Errata 25.03.06, 03:37

Traymaj się.
              • map4 Re: Errata 24.03.06, 08:36
                tomek854 napisał:

> A co do meczetu, to może całkiem poważnie udzieliłabyś paru rad jak się
                > zachowac, jeżeli chce się zwiedzić meczet? Żeby tam jakiejś gafy nie strzelić
                > czy coś.

Wchodząc zdejmujesz buty. Istnieją zawsze dwa wejścia - dla kobiet i osobno dla
                mężczyzn. Radzę się nie pomylić smile

Zanim zaczniesz robić zdjęcia zapytaj się o pozwolenie. Nie traktuj meczetu jak
                muzeum, to znaczy nie spaceruj sobie i nie komentuj "o, jakie ładne krzaczki"
                (znaczy się wersety z Koranu)

Zapomnij o wejściu w trakcie trwania modlitw. Jeśli koniecznie chcesz ich
                podczas gimnastyki pooglądać, musisz 1. uzyskać zgodę, 2. wejść przed
                rozpoczęciem modlitwy, 3. nie rzucać się w oczy.

Strój: wejście do meczetu w hawajskiej koszuli, szortach i klapkach to nie jest
                dobry pomysł. Wystarczy pożyczyć prześcieradło z hotelu i już nie będziesz
                rzucał się w oczy.
                • tomek854 Re: Errata 05.04.06, 23:34
                  Przereklamowany ten błękitny meczet. Nic ciekawego i pusto w środku. To widać rzeczywiście miejsce do modlenia a nie do zwiedzania tongue_out

Za to taki jeden monastyr w Bułgarii odwiedziliśmy - jak tam było pięknie, to się w pale nie mieści...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka