Dodaj do ulubionych

Turniej miast

05.09.08, 14:35
www.polskatimes.pl/stronaglowna/42295,ranking-polski-w-katowicach-zyje-sie-najlepiej,id,t.html
Przejrzyjcie szczególnie notowania w różnych kategoriach. Dziwi mnie sposób
oceniania.
Obserwuj wątek
    • kolejar Re: Turniej miast 05.09.08, 16:22
      sztuk6mistrz napisał:
      > Przejrzyjcie szczególnie notowania w różnych kategoriach. Dziwi mnie sposób
      oceniania

Ja to znam. Dość w miarę dogłębnie znam i oczywiście, że ten ranking jest mało
      obiektywny. Po kolei, więc zacznę oczywiście od koleiwink:
      1. najlepsze połączenia kolejowe wynikają z położenia geograficznego na
      skrzyżowaniu E65 i E30. Dziś E65 to gierkowski odcinek CMK Zawiercie - Grodzisk
      Maz. do 220 km/h (wciąż Vmax = 160 km/h tylko), co zapewnia polsko-REWELACYJNE
      połączenie z Wawą - 300 km w 1H35 najszybszymi EC i IC. A E30 "w robocie" -
      Węgliniec - Opole zrobione, prace w toku na reszcie do Mista Lviv! Wawa - Gdynia
      w robocie. Katowice - Petrovice u Karvine nie najgorsze (120 km/h), a robią...
      2. Sieć drogowa jest NAJ! NAJ! w Polsce! To generalnie zbudowano za Gierka.
      Teraz doszła A4. Jakość dróg nie jest specjalnie gorsza niż w w RFN - znaczy w
      Ruhrlandzie oczywiście - co chwilę "Achtung! Schachtschaden!" - "Uwaga! Szkody
      górnicze!". Jeździłem troszkę autem po Ruhrlandzie i naprawdę byłem oszołomiony
      stanem tamtejszych Autobahnów i dróg ekspresowych - minimalnie, tylko minimalnie
      lepiej niż na Górnym Śląsku, a czasem wręcz gorzej? W tle reszty RFN KATASTROFA.
      3. Kultura. Tu potynga! Bo chodzi o teren zamieszkały przez mniejszość narodową
      - Śląską. Lud uciskany (przez Czechów, Niemców, Polaków) MUSI mieć silną
      kulturę, żeby przetrwać. Stąd tyle tych domów kultury i bibliotek. I świetny
      jazz grają. Mój braciszek kochany - Maciek - jest przez to tak świetnym
      gitarzystą? A wujek Olek wspaniałym pianistą (też jazzowym - głównie - taki
      gliwicki, niezrealizowany Duke Ellington). No i w Katowicach jest jedyny w
      Polsce Wydział Jazzowy AM - znam stamtąd studentkę klasy trąby - Olę G.
      4. Mieszkania tanie, bo... A kto by chciał mieszkać na tych "Schachtschaden" +
      wiele innych upierdliwości?
      5. I tu już się zaczyna... Woda najdroższa... A i tak syfiata! Najlepsza z
      dużych miast jest... we Wr!!! Fakt, że sztucznie-technologicznie najlepsza, ale
      obecnie każdy syf (także z rzeki Oławki) można tak uzdatnić, że będzie idealna
      wg UE norm i gdyby nie prastara sieć rur, ta nasza byłaby klasy światowej. A
      wszystko przez Potop 97 i późniejszą światowo-EU rescue action.
      6. Dalej powietrze. W Katowicach jest tak rewelacyjne, że średnia długość życia
      mieszkańców jest o ok. 15 lat KRÓTSZA niż w innych miastach. To kto chce tam
      żyć??? I tu "pies pogrzebany"! A właściwie mieszkaniec z góry pogrzebany. Tego w
      rankingu w ogóle NIE WZIĘLI POD UWAGĘ. A wystarczy tam rodzinę mieć, żeby
      wiedzieć... Zresztą też o ten alkoholizm (wóda wszechobecna kulturowo!) chodzi.
      Mój braciszek już na wykończeniu... Wujek się cudem trzyma, bo jednak z Mista
      Lviv...
      To na razie tyle.
      • sztuk6mistrz Re: Turniej miast 08.09.08, 08:53
        Rozbawiły mnie dwie kategorie.
        1) Ilość połączeń kolejowych międzynarodowych gdzie okazało się, że Szczecin ma
        ich najwięcej, czyli jest najlepiej, należałoby sądzić, skomunikowanym miastem z
        Europą (przy czym większość to połączenia przygraniczne z Niemcami, reszta to
        jedno z Pragą - zweryfikuj to kolejar). Ciekawe jak to było oceniane?
        2) Koszt parkowania w centrum to zaleta czy wada? Z punktu widzenia współczesnej
        urbanistyki to zaleta a jak oceniali "badacze"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka