Dodaj do ulubionych

Pytanie o drogi w NG

02.10.13, 22:35
zwidokiemnapalac.blox.pl/2013/10/Drogi-lokalne-w-Nowych-Grocholicach.html
przeczytałam KR i nie wiem co myśleć - może jakiś drogowiec rozwieje moje wątpliwości - szczegółowiej opisane na moim blogu (bo tam mam więcej miejscasmile
Obserwuj wątek
    • jacek-wisniewski Re: Pytanie o drogi w NG 03.10.13, 06:38
      Te "drogi lokalne w Nowych Grocholicach" to jedno połączenie wzdłuż S8 tuż za domami, które miało by się łączyć na skrzyżowaniu wyniesionym na 1,8 m nad poziom gruntu na wiadukcie z ul. Pruszkowską. To jest to uper rozwiązanie proponowane przez nasz urząd gminy. A bardziej niż radni uwalili je mieszkańcy i właściciele gruntów, którzy byli na spotkaniu w urzędzie z GDDKiA. Radny Sł. Haczkur chce od kilku juz lat zrobić jedyną drogę, która ma sens dla mieszkańców Nowych Grocholicm tj. przebicie Traktu Grocholickiego do Al. Krakowskiej. I tu coś dziwnego, bo na idiotyczne pomysły drogowe, czyli drogę wzdłuż S8, gmina miałaby środki, a na Trakt Grocholicki ich nie ma.
      Ja osobiscie jestem za jak największą iloscią dróg lokalnych budowanych przez GDDKiA przy realizacji dróg krajowych. Ta projektowana miałaby tez sens, gdyby nie była kosztem wału chroniącego przed hałasem i gdyby nie miała zastąpić docelowo jedyne logiczne połaczenie NG z resztą gminy, tj. Traktu Grocholickiego.
      A radny i radni z klubu radnych mają jeszcze pomysł na zmuszenie GDDKiA do budowy przejazdu samochodami do 3,5 tony pomiędzy Traktem Grocholickim a ul. Poniatowskiego w Michałowicach Wsi. Ten pomysł z uwagi na dobre drogi dojazdowe u sąsiadów też by mieszkańcom NG pomógł. Ale urząd nasz jakoś zafiksował się na pomyśle skrzyżowania na wiadukcie. A jak ktoś się zafiksuje, to......
      • grocholica Re: Pytanie o drogi w NG 03.10.13, 18:18
        To proszę o wytłumaczenie, którędy z Nowych Grocholic dojadę do wkd Michałowice?

Bo to wygląda na skandal stulecia! i pewnie w gminie będą organizować pilne konsultacje z mieszkancami na wzór tych na temat hałasu z obwodnicy; w miesiąc po jej otwarciu!

Super!
        • b.czysty_motocykl Re: Pytanie o drogi w NG 03.10.13, 20:31
          Wiaduktem z Pruszkowskiej. W zasadzie tak jak teraz. Na stronie siskom.pl jest zakładka - drogi ekspresowe i dalej - S8 - tam jest dokładny przebieg drogi.
          A do p. Wiśniewskiego mam pytanie: czy to prawda, jak kiedyś pisali w kurierze, że za działkę pod Trakt Grocholicki trzeba zapłacić ok. 5 mln zł? Pisze Pan, że zna się na cenach gruntów, pewnie będzie zatem wiedział jaka jest wartość ok. ha działki (425 m długości x 20 szerokości) w centrum Raszyna, która jest, jeśli się nie mylę, w planie pod budownictwo wielorodzinne.
          Myślę, że to co uzyskali radni to tzw. pyrrusowe zwycięstwo. Traktu Grocholickiego szybko nie udrożnią, bo w projekcie trasy go nie ma, a gminy raczej nie stać na taką inwestycję, a brak serwisówki utrudni ruch po Nowych Grocholicach. Oj, chyba się ktoś nie zastanowił.
          • jacek-wisniewski Re: Pytanie o drogi w NG 03.10.13, 21:26
            Co do wartości gruntu, to:
            1. Działka na nieuregulowany stan prawny ( postępowanie spadkowe) więc można budować tylko decyzją zrid,
            2. Po zrid będzie wyłącznie odszkodowanie za grunty przejmowane pod drogi.
            3. Droga jest gminna więc 1 m2 będzie kosztowal pomiędzy 150 a 180 zł. Treść planu nie ma tu większego znaczenia. Oczywiście nie da się ustalić ceny poniżej 100 zł.
            4. Brak strony nie pozowli na odwołanie sie od wartości odszkodowania.
            5. Do czasu zakończenia postępowania nie trzeba spłacać całości. Tylko nalezy wpłacić 10% na konto sądu.
            Czyli kalkulator i ... wychodzi 180 000 zł. Oczywiście to duże uproszczenie, ale.... Kiedyś będzie trzeba zapewne dopłacić resztę. Ale .... Ostąpienie od tej inwestycji teraz to działanie na szkode gminy. Nic więcej nie powinno się o tym pisać.
            • b.czysty_motocykl Re: Pytanie o drogi w NG 04.10.13, 10:05
              Myślałem, że Pan Wiśniewski jest rzeczywiście znawcą tematu. A tu ot, w prawie każdym zdaniu błąd. Pogrzebałem trochę w przepisach, zasugerowany zresztą artykułem w ostatnim Kurierze. I co wyszło:
              ad. 1 - prawda, tylko decyzja zrid pozwoli na szybkie, albo w ogóle, przejęcie działki.
              ad.2 - nowelizacja specustawy i ustawy o gospodarce nieruchomościami - podstawą operatu szacunkowego jest przeznaczenie gruntu w planie zagospodarowania, które może być podniesione o nie więcej niż 50%, jeżeli wycena zgodnie z planem byłaby niższa niż wycena pod drogi. Tu mamy budownictwo wielorodzinne - najdroższe z możliwych.
              ad. 3 Przy zrid'ie wartość ustala rzeczoznawca w oparciu o ceny transakcyjne nieruchomości podobnych. Gmina nie ma tu nic do tego, ponieważ dla jej inwestycji zrid robi starostwo. Jesli rzeczywiście ceny gruntu w centrum Raszyna pod budownictwo wielorodzinne wynosiłyby 150 - 180 zł, to Pańskie wyliczenie byłoby słuszne. Warto tylko zwrócić uwagę na to, że te 180 000 zł, to tak naprawdę 1,8 mln.
              ad 4. W przypadku zridu odwołanie od wartości odszkodowania to tylko podważenie operatu. Tak czy tak podstawą wyceny jest operat szacunkowy, a nie cena, którą sobie gmina odgórnie ustali.
              ad 5. Wydanie zridu trwa do 90 dni. nawet jeśli na początku należałoby wpłacić 10%, to już po trzech miesiącach - resztę. W stosunku do budżetu gminy, ustalanego na rok nie ma to żadnego znaczenia.
              I tym sposobem proponuję ponownie wziąć do reki kalkulator i ..... wychodzi, przy założeniu, że za m2 działki trzeba będzie zapłacić min. 600 zł, a kupić trzeba ok. 1 ha - to wychodzi jeszcze więcej niz pisałem w poprzednim mailu.
              Te 180 000 zł - to zaprawdę duże uproszczenie.
              • grocholica Re: Pytanie o drogi w NG 04.10.13, 10:56
                OK, dyskutujecie sobie panowie o tym co kto kiedy powiedział, ale na moje pytanie pan czysty motocykl odpowiedział "specyficznie".
                Tzn. w pierwszym zdaniu jest, że w sumie mam się nie martwić, bo przejazd będzie taki jak dotychczas. W następnym, że jednak brak serwisówki znacznie utrudni nam życie.

Rozmawiałam dzisiaj z rodzicami pierwszoklasistów, którzy chodzili do przedszkola na Pruszkowską i bardzo wiele dzieci z tego przedszkola poszło do szkoły w Michałowicach.

Kiedyś w KR był artykuł o tym, że ludzie z NG nie chodzą na plac zabaw na Partyzantów, bo wolą ładniejszy w Michałowicach.

Ponadto bardzo wielu chorych mieszkańców całej naszej raszyńskiej gminy jedyną szansę na rehabilitację ma w przychodni w Michałowicach.

Czy wszyscy ci ludzie wiedzą, że zostaną odcięci od tych możliwości? Czy naprawdę właśnie władze gminne nie powinny się zainteresować odbiorem społecznym takiego rozwiązania? Czy nie po to istnieje instytucja konultacji społecznych?

Wydaje się być pan osobą znającą i prawo samorządowe i lokalne realia. czy zatem może pan nam mieszkańcom doradzić w jaki sposób uniknąć tych niedogodności i jak zmotywować władze gminne do podjęcia tej kwestii już teraz, a nie post faktum?
                dziękuję za pana zaangażowanie
                • b.czysty_motocykl Re: Pytanie o drogi w NG 04.10.13, 18:37
                  Pani Grocholico. Z tego co wynika z mapy S8, to obecny przejazd Pruszkowską do Michałowic pozostanie bez zmian. Jedynie zamiast płaskiej drogi będzie wiodła przez wiadukt. Ci, którzy korzystają z tej drogi - nadal będą mogli nią jeźdźić. Nie będzie natomiast obecnej drogi Trakt Grocholicki - Poniatowskiego w Michałowicach. Do ul. Poniatowskiego będzie można dojechać serwisówką po stronie Michałowic, która odchodzi od Pruszkowskiej.
                  Starania o serwisówkę od strony Nowych Grocholic miały dotyczyć, z tego co zrozumiałem, przekierowania ruchu z wąskich uliczek N. Grocholic na drogę wzdłuz trasy, tak jak to jest w Michałowicach.
                  Nie mam bardzo wiem, jak można wpłynąć na władze gminy. Jestem zwykłym mieszkańcem, który czyta ze zrozumieniem. A z tego co zrozumiałem, czytając z uwagą różne publikacje, starali się ułatwić życie mieszkańcom namawiając GDDKiA, żeby u nas, tak jak w Michałowicach, wybudowała serwisówki. Rozumiem też, że przeciwko temu wystąpiła część mieszkańców Nowych Grocholic z radnym, sądząc zapewne, że zablokowanie tego rozwiązania wymusi na Generalnej wybudowanie wiaduktu na osi Traktu Grocholickiego. A teraz nie ma szans, ani na jedno, ani na drugie.
              • jacek-wisniewski Re: Pytanie o drogi w NG 04.10.13, 15:21
                Ja tam bym się Kurierem nie sugerował. Nawet trochę smile. Od niedawna redaktorki wprowadziły nowa kategorię ludzi, "p.o.".
                Wiedza to ważna rzecz.
                1. To chyba zdanie bez błędu smile.
                2. W planie grunt przejmowany jest.... drogą. Nie mieszkaniówką wielorodzinną. smile.
                3. Ceny w Raszynie za wielorodzinne są od 650 do 800. Ale pod drogi gminne 150 - 180. Pod powiatowe 240 - 260. Gmina jako strona ma obowiązek uczestniczyć w postępowaniu i rozprawie administracyjnej. Właścicieli nikt nie może reprezentować.
                4, ???
                5. 10% nie wynika ze zrid, ale z tego, ze nie ma właściciela. Wtedy po decyzji odszkodowawczej trzeba wpłacić kasę do sądu. I przez 10 lat leży do czasu zakończenia postępowania spadkowego. Jak nie zakończy się to przepada kasa na rzecz skarbu państwa. Gmina może nie wpłacać całości tylko 10%.
                I tym sposobem biorę do ręki kalkulator, i liczę.... 180 000 zł. Z dużym uproszczeniem smile. Może dojść do 1800000 zł po zakończeniu postępowania spadkowego. Ale nie 6000000.
                Droga serwisowa wzdłuż S8 też nie miała być za darmo. A za partycypację 50%. Czyli 1200 m x 10 m = 12 000 m2 x 300 zł = 3600000 zł x 1/2 = 1800000 zł. W dużym uproszczeniu smile.
                Znawcą tematu nie muszę być, ale ja tam swoje wiem smile
                • b.czysty_motocykl Re: Pytanie o drogi w NG 04.10.13, 19:58
                  Ma Pan rację, że w planie ten grunt jest drogą.
                  ad 3 - ta cena to chyba z księżyca. Przedtem pisałeś Pan, że w Wolicy - działka pod S8 za 920 zł, a raptem w Raszynie za 150-180. Rzeczoznawca w operacie odwołuje się do cen transakcyjnych podobnych nieruchomości. A te w Jaworowej za rolny były po 220 zł. A pod drogi jest wyższy. Skąd ta cena w Raszynie? Oj, chyba punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia!
                  ad. 5. A toś Pan znów wymyslił. Sprawdziłem w orzeczeniach SN - wypłata odszkodowania, w przypadku niemożności ustalenia własciciela wpłacana jest do depozytu sądowego na 10 lat (ar. 118a i 130 uogn). I nie ma mowy o 10%. Całość kwoty!!!
                  Nie wiem natomiast ile by gmina płaciła za serwisówki, wiadomo natomiast, że GDDKiA stanowczo odmówiła budowy wiaduktu przy Trakcie Grocholickim, tłumacząc ponoc, że jest to niemożliwe z uwagi na Michałowice. Czyli nasza gmina miałaby zapłacić kupę forsy po to, zeby zrobić ślepą ulicę. To bezsens. Daj już sobie Pan z tym spokój, to się zupełnie nie broni.
                  Widać, że nie jesteś Pan znawcą tematu.
                  • jacek-wisniewski Re: Pytanie o drogi w NG 04.10.13, 23:15
                    Ad,3 Cena w Wolicy była nie za grunt drogowy, ale za grunt inwestycyjny. Za gminną drogę w Rasynie znam jedynie takie ceny ustalane przez starostwo. Co innego wojewoda.
                    Ja nie bronię wiaduktu. Ma on połączenie z drogami w Michałowicach o szerokości podobnej do Traktu. ja bronię wykonania połączenia ze Sportową.
                    Jakoś coś tam jednak wiem smile
                    • b.czysty_motocykl Re: Pytanie o drogi w NG 05.10.13, 08:54
                      W tym problem - gdyby na S8 miał być wiadukt pomiędzy Traktem Grocholickim a Michałowicami, to, gmina powinna rozważyć sprawę i o połączeniu z Krakowską realnie mysleć. Wprawdzie byłoby to zamiast czegoś - np. kanalizacji w kolejnych miejscach, ale co tam, wtedy droga miałaby jakieś uzasadnienie. A tak, to jest mocno wątpliwa. Warto może spytać mieszkańców Nowych Grocholic - czy zamiast remontów innych ulic, czy np. budowy choć niewielkiej świetlicy, bo słyszałem, że bardzo by im sie przydała, chcieliby wydać min. 5 mln na budowę Traktu Grocholickiego.
                      A co do kwoty. Nawet jeśli uznamy, że za grunt gmina zapłaciłaby 1,8 mln, to budowa drogi, zgodnie z Pańskim cennikiem (serwisówka - 300 zł/m2) wyniosłaby najmniej 3 mln zł. Razem - 4,8 mln. Za tyle Skanska buduje teraz kanalizację w Dawidach. Tak czy siak - sporo forsy.
                      • jacek-wisniewski Re: Pytanie o drogi w NG 05.10.13, 09:16
                        Z dojazdami mieszkańców Nowych Grocholic gdziekolwiek jest taki problem, ze de facto poza uliczkami osiedlowymi takiego dojazdu jest brak. Część tych uliczek nawet nie ma chodników. A chodzą z NG dzieci do szkół gminnych. Gdyby torfowiska kiedyś zajęłyby się dużym ogniem, to nawet po wybudowaniu obwodnicy będzie problem z ciężkimi wozami bojowymi straży pożarnej.
                        Oczywiście w interesie gminy byłoby wybudowanie np. ul. Gródzi przy której będą lokowane usługi na 200 ha. czyli nowe podatki do kasy gminnej. Ale NG sa zamieszkałe przez naszych mieszkańców. Czyli ludzi. To, że w Radzie Gminy mają jednego radnego nie zwalnia innych radnych i wójtów do myślenia w kategoriach służenia również i Nowym Grocholicom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka