Dodaj do ulubionych

Nasz darczyńca Piotr Iwicki

29.04.14, 21:04
Czy to prawda, że nasz czołowy muzyk i dziennikarz, tudzież najlepszy wójt wszechkadencji funduje mieszkańcom gminy koncert światowej sławy muzyka, wylansowanego przez laty przez tegoż Piotra Iwickiego? Ponoć Pani Starosta daje 2500 zł, Gmina chyba nic, bo, jak pisze nasz gminny celebryta, obcięto GOK-owi dotację. Nie sądzę, żeby słynny Włodzimierz Pawlik wystąpił za 2500 zł, czyli resztę honorarium, jak mniemam płaci ze swojej własnej kasy p. Iwicki. Panie Piotrze, dziękujemy!!!
Jedno mnie tylko zastanawia! Przecież Pan Iwicki i wychwalana przez niego szefowa (patrz blog) organizują koncert, jak pisze p. Iwicki, jako pracownicy GOK-u. Czyżby miejsce miało partnerstwo gminno-prywatne? Panie Piotrze, bardzo proszę o wyjaśnienie, bo już nic z tego nie rozumiem. Jeżeli jest to impreza finansowana przez Starostę, to patronat Starosty Elżbiety Smolińskiej, jest konieczny i oczywisty. Jeżeli finansowana przez GOK, to oczywisty jest patronat Wójta Gminy Raszyn, ale gdzie jest Pański patronat, skoro to Pan finansuje koncert? Znów Pana pominęli?
A może chodzi o to, że Pan jako pracownik GOK-u bierze swoje zasługi w formie pensji
Obserwuj wątek
    • patrzacy.z.boku Re: Nasz darczyńca Piotr Iwicki 29.04.14, 21:30
      czysty motocyklu,czy sugerujesz,ze wszystkie "patronaty" wojtowe ida z jego pensji?moze przypomnisz jego pobory. czyz nie podobne do premierowskiej czy prezydenckiej pensjiwink?tylko ze Raszyn mniejszy jest niz Polska cala...jak wszystkie gminne patronaty ida z jego pensji to ja jestem za podwyzka dla niego i to od najblizszej sesji.przeciez nie moze chlop pracowac za friko...bo wedlug prawa za prace nalezy sie placa.
    • jacek-wisniewski Re: Nasz darczyńca Piotr Iwicki 30.04.14, 06:22
      Tak. Ten wpis jest dowodem na to, że naszej władzy z PiS w d.. się poprzewracało. A co u licha niby "finansuje Pan Andrzej Zaręba" w tym koncercie czy jakimkolwiek innym? W czasach królów i książąt to i owszem taki mecenas mógł coś sponsorować. A wójt może jedynie rozdysponować podatki płacone przez mieszkańców. Czyli nie on jest sponsorem a mieszkańcy. Dlatego jak już pisać o sponsorowaniu czy patronacie, to właściwą formą byłoby pisać "samorząd". Wójt Andrzej Zaręba niech się tam wpisuje, gdzie wykłada swoją kasę prywatną. Z pensji urzędniczej lub z innej. Ten "wójtowy lansik" na każdej imprezie przyszedł do naszej gminy razem z jednym pracownikiem o bolszewickich zachowaniach w tej kadencji. I mam nadzieję, że razem z nim odejdzie. Bo to w języku młodzieży "wsiowy obciach" taki "raszynfaszyn" naszej lokalnej polityki.
      • grocholica Re: Nasz darczyńca Piotr Iwicki 30.04.14, 08:15
        też tak sobie pomyślałam, że idąc tokiem rozumowania "zwykłego mieszkańca" należałoby uznać, że wszystko odbywa się pod patronatem wójta gminy.
        Ale czy jest podobną praktyką, by w stołecznych teatrach pisać przedstawienie np. "Tygryski" pod patronatem prezydent GW, albo wystawa Starych Drezyn itp.
        Czasami zdarza mi się widzieć informację, że jest to organizowane, finansowane przez miejską instytucję kultury.
        Generalnie wystarczyłby dopisek na dole, że Organizator to Gok i Starostwo Powiatowe.
        A z drugiej strony to jeśli wójt umieszcza swoj patronat pod wszystkim co finansuje to znaczy, że bardzo mało jest u nas tych finansowanych przez niego imprez.
        Zastanawiam się czy "zwykli mieszkańcy" muszą aż tak się denerwować działaniem innych zwykłych mieszkańców, po co...
        --
        Zapraszam na mój blog
        • konradzubko Re: Nasz darczyńca Piotr Iwicki 05.05.14, 12:12
          W dniach 1-4 maja zwiedzałem z rodziną Jurę Krakowsko-Częstochowską. W jednej z gmin dowiedziałem się, że orkiestrę, która gra na rynku założył włodarz gminy.
          Pytam się, czy on taki muzykalny, czy z nimi ćwiczył?
          Nie, on jest przecież włodarzem, więc on ją założył - odpowiada lekko zdziwiony moim pytaniem mieszkaniec.

Mieszkańcy płacą podatki, Rada uchwala budżet, włodarz go realizuje,
          ale podpisu
          "tą imprezę sponsoruje Samorząd poprzez Ośrodek Kultury" raczej się nie uświadczy.
      • b.czysty_motocykl Re: Nasz darczyńca Piotr Iwicki 30.04.14, 14:27
        Oj, oj, oj!. Chyba nerwy Panu puszczają? Cóż, nie dziwię się, tyle kłopotów Pan ostatnio ma, że nie ma co się dziwić, że pomroczność jasna Pana chyba dopadła. Dziwi mnie tylko, że jak na wieloletniego samorządowca (jak się sam Pan przedstawia) tak mało Pan wie o patronacie honorowym. Cóż, to pewnie dlatego, że nie był Pan w stanie skonsumować swoich starań o zajmowanie samorządowych stołków. Jakby Pan był, toby wiedział, że patronat honorowy to zwyczajowa forma podnoszenia rangi imprez. I dotyczy nie konkretnej osoby pełniącej funkcję wójta, ale wójta jako stanowiska w samorządzie gminnym. Podejrzewam, że Pan Iwicki, jako były wójt zapewne to wie. Cóż, frustracja, to potężna siła.
        • jacek-wisniewski Re: Nasz darczyńca Piotr Iwicki 30.04.14, 14:39
          Oj, oj, oj. Kłopoty? Jakie kłopoty? Dzięki zwolnieniu z obowiązków w spółce wodnej właśnie się ich pozbyłem, co do jednego. Teraz jak widać mam czas nawet na pisanie.
          Patronat "wójta" to jest patronat, który może być uznany za substytut "samorządowego". Ale "patronat wójta Andrzeja Zaręby" to prymitywny lansik za gminne pieniądze. I to jest ta różnica, którą z daleka widać, słychać i czuć smile.
          • b.czysty_motocykl Re: Nasz darczyńca Piotr Iwicki 30.04.14, 15:26
            A patronat Wójta Piotra Iwickiego, Wójta Janusza Rajkowskiego - też. Oj, oj Panie Wiśniewski, ten kij ma dwa, albo trzy końce.
            A pisząc o kłopotach, miałem na myśli to co ptaszki ćwierkają, że prokuratura się Panem mocno interesuje. Jeśli to nieprawda, to niech Pan uciszy te ptaszyska - kiedyś miał Pan na nie duży wpływ.
            • jacek-wisniewski Re: Nasz darczyńca Piotr Iwicki 30.04.14, 15:47
              Uuuu. A z tą prokuraturą to prawda? To się cieszę, bo mam kilka spraw do powiedzenia smile. Kij to panie BCPOM ma wyłącznie końce dwa. No chyba, że to "kij samobij pisowskiego aparatczyka". Ale ja bym tu proponował bicz zwany "kotem o pięciu ogonach". Pątnicy z bardzo dużymi grzechami w średniowieczu szli w procesji pokutników z okładali się po plecach takim biczem z metalowymi obciążnikami. Nawet ci z pleckami garbatymi. Proponuję datę takiej pokutnej procesji. 2 grudnia 2014 roku smile. Ale po 12.00. Wcześniej jestem zapisany do obecnego wójta. Taka tradycja u nasz w gminie, że Wiśniewski spotyka się na prywatnej rozmowie z przegranym wójtem dzień po 2 turze wyborów smile. A tradycji trzeba przestrzegać smile.
              • b.czysty_motocykl Re: Nasz darczyńca Piotr Iwicki 30.04.14, 17:23
                Marzenia, marzenia i trzeci raz marzenia, jak ten kij!
                • jacek-wisniewski Re: Nasz darczyńca Piotr Iwicki 30.04.14, 21:52
                  Właśnie skończyłem ciekawą rozmowę z jedną znajomą urzędniczką z naszego Urzędu Gminy. Śmiała się, że teksty, które pisze niejaki "czysty" wcześniej na korytarzach wypowiada prawie takimi samymi słowami niejaki "o mało co sekretarz" smile. No cóż, widocznie kolejny numer super miesięcznika Kurier Rodzinny już jest złożony z tradycyjną ilością błędów i przekłamań, plakaty z "patronatem wójta Andrzeja" gotowe, a "Tak Ważny Urzędnik" nic więcej do roboty nie ma, to i głupoty gada smile.
                  • mieszkaniec.raszyna Re: Nasz darczyńca Piotr Iwicki 01.05.14, 08:13
                    Sprytne, prawie sekretarz opowiada w korytarzach urzędu a prawie wójt podsłuchuje i pisze na forum. To już taka jego tradycja, podpuścić na siebie dwie strony a potem ugrać dla siebie stołek na kolejne 4 lata. Tyle, że tym razem będzie trudno zebrać ekipkę klakierów których jeszcze nie oszukał. Zostaje więc powiat. Tylko z jakiej listy. Początkowo ponoć miał być PiS. Ale ponoć polityczny wpadł na pomysł, żeby ulokować prawie wójta na "jedynce" u konkurencji, czyli tego co pozostało po przejęciu Wspólnoty Samorządowej przez Iwickiego a co w Raszynie tworzy Jacek Gromek. Gromkowi na mandacie nie zależy, jak zwykle chce ugrać coś dla siebie czyimiś rękoma, czytaj w podziękowaniu, więc na 2 wytypował Szweda. Cała ta maskarada ponoć jest po to, żeby kolejny twór poparł Zarębę jako kandydata na wójta. Powstał jednak problem. W wielu innych gminach tworzy go PSL, a ta partia ostatnio mocno się uaktywniła w Raszynie. Jeśli plotki o wystawieniu przez nią własnego kandydata na wójta i kandydatów na radnych we wszystkich okręgach potwierdzą się, raczej nie pozwolą na pominięcie ich w Raszynie. Trudno podejrzewać, aby pozwolili na firmowanie listy z takimi nazwiskami jak Szwed czy Chmielewski. Czyli co? Nasz wieczny Wice zostanie na lodzie? A może jednak uda mu się zorganizować własną ekipę i wystartować na wójta? Jedno jest pewne, będzie się działo.
                    • grocholica Re: Nasz darczyńca Piotr Iwicki 01.05.14, 09:41
                      Dzień dobry panowie!
                      jesteśmy tu, naprawdę zwykli, bo niepotrzebni nawet na forum internetowym mieszkańcy.
                      A dodatkowo zadziwię panów i powiem, że to jest forum internetowe prywatnesmile
                      I jeszcze, że jeśli ktoś chce porozmawiać z drugą osobą to może:
                      a) zrobić to tet a tet - ale podobno widzieliście się tylko na zdjęciach
                      b) kliknąć u góry poczta i wysłać maila do odpowiedniego użytkownika (możecie napisać w wątku wysłałem maila na priva)
                      c) kliknąć załóż forum i założyć forum dla kilku tylko ważnych osób
                      d)rozmawiać ze wszystkimi a nie tylko ze sobą nawzajem

A co do koncertu to w sumie szkoda, że nie jest biletowany, myślę, że przynajmniej miałby przyjemność grania dla tych, którzy go docenią.
                      Ciekawe kto będzie bił brawa po jakiś bardziej udanych solówkach jak na koncert jazzowy przystałosmile
                      • jacek-wisniewski Re: Nasz darczyńca Piotr Iwicki 03.05.14, 11:18
                        Agnieszko, ja jestem za rozmową tet a tet smile. Ale jakoś ci, którzy mnie atakują wybierają anonimowość. Gdyby Tobie się udało któregoś namówić na moją z nim rozmowę, to bym był wdzięczny, ponieważ na ogół odnoszę wrażenie, że nie rozumieją tego o czym piszą. I faktycznie szczegóły takie jak np. czy pieczątka był w kolorze zielonym czy czerwonym są z punktu widzenia osób niezainteresowanych bzdetami.
                        Ale dopóki na czyimkolwiek prywatnym forum ktoś nieprywatnie będzie pisywał na mój temat bzdury, to nawet gdybym nie chciał to muszę odpowiedzieć.
                  • b.czysty_motocykl Re: Nasz darczyńca Piotr Iwicki 01.05.14, 18:57
                    Skucha!
                    • patrzacy.z.boku Re: Nasz darczyńca Piotr Iwicki 10.05.14, 01:19
                      to jak to wreszcie jest z tym patronatem?z prywatnej pensji wojta idzie czy z podatkow mieszkancow?wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka