Dodaj do ulubionych

Samoloty nad Dawidami

28.07.14, 20:05
Ostatnio mam wrazenie, ze startujace samoloty, ktore po starcie na wschod kieruja sie na poludnie badz zachod skrecaja zaraz po starcie ostro w prawo przez co nadmiernie halasuja !

"Normalnie" zawracaja nad pulawska a ostatnio regularnie juz nad Starzynskiego prakrycznie juz leca w kierunku poludnia i dalej na zachod - cos mi sie wyddaje ze ktos z dawidow juz raz walczyl o to dosyc skutecznie
Obserwuj wątek
    • travert Re: Samoloty nad Dawidami 28.07.14, 20:10
      Ten LH1351 juz przegial www.flightradar24.com/DLH2XA/3ee0113 - zakrecil praktycznie nad ul. Dluga w Dawidach ....
    • polopot Re: Samoloty nad Dawidami 29.07.14, 13:34
      Tak dokładnie, zaczyna się przegięcie. Była /jest jakaś Pani (sorki nie pamiętam nazwiska) której udało się (chyba jednak tymczasowo sad ) wymóc przestrzeganie korytarzy powietrznych (za co ogromny szacunek) a ministerstwo środowiska miało umieścić mierniki hałasu. Ale chyba nic z tego nie wyszło.. (poprawcie mnie jeśli się mylę).

Do tego oczywiście brak zauważenia takiego problemu przez sołtysa na Dawidybankowe.pl. Standard..
      • j.aranowski Re: Samoloty nad Dawidami 29.07.14, 16:29
        Akurat sołtysowi te samoloty latają dokładnie nad głową. Od kilku lat zauważa ten problem. Prosił o wsparcie wójta, nawet na sesji. Przypominał pisma mieszkańców w tej sprawie. Bez rezultatu. Pisał pisma do PPL.
        Natomiast nasz radny, słynny Tadeusz bardzo zaangażował się w akcję Pani Katarzyny (również szacunek za to co uzyskała), oczywiście jak zorientował się jakie kręgi ta akcja zatacza. Pani Katarzyna jak mniemam ma teraz inne, rodzinne obowiązki, więc może tak skierować te prośby do radnego?

PS
        Nikomu nie zamykam drogi do pisania maili z problemami jakie nurtują go w temacie naszej miejscowości. Przeciwnie, chętnie opublikuję takie wypowiedzi na stronie. Warunek. Podpisane imieniem i nazwiskiem z kontaktem telefonicznym do wiadomości admina (celem sprawdzenia tożsamości).
        • polopot Re: Samoloty nad Dawidami 29.07.14, 23:26
          Witam Panie Sołtysie,
          Czy zatem te mierniki hałasu o których pisał min. Kurier zostały zamontowane? Czy z takim pytaniem również sugeruje się Pan zwrócić do radnego bo Pan nie wie? Czy naprawdę Pan musi otrzymać maila by zauważyć że samoloty po okresie ciszy znów wróciły na Dawidy? I czy naprawdę Pan jako lider lokalnej społeczności nie może podjąć jakichkolwiek proaktywnych działań sam z siebie? Takich które nie skończyłby się "bez rezultatu" i np. przejąć "funkcję" Pani Katarzyny? Dobrze że choć jest ten mityczny radny, bo zamiast rozmawiać o konketach (jak np. Wyniki z mierników hałasu) można sobie popolitykować w piaskownicy.. Sumując: czy ma Pan jakiś plan działań w spawie samoltów poza narzekaniem na radnego?
          Pozdrawiam,
          • babayaga0 Re: Samoloty nad Dawidami 29.07.14, 23:54
            Mała podpowiedź, PAŻP nie będzie rozmawiał z sołtysem wsi. Dla nich stroną jest co najmniej gmina, czyli wójt. A wskazane byłoby, żeby lobbował cały powiat. Do tego nagłośnienie w mediach i rozesłanie pisma mailem do kilku ważnych polityków z regionu oraz decydentów z organów lotniczych, jak PPL, PAŻP, LOT, Ministerstwo Infrastruktury.
            • travert Re: Samoloty nad Dawidami 30.07.14, 07:59
              Tak jak pisze polopot trzeba byloby zaczac od tych miernikow halasu i dopiero z dowodami wszczynac raban !

p.s. dzis od rana "koncert" na calego
              • babayaga0 Re: Samoloty nad Dawidami 30.07.14, 10:35
                niekoniecznie
                wystarczy dowiesc, ze piloci nie stosuja sie do wskazan, zebt latac wyznaczonym dokladnie korytarzem powietrznym. tak samo jest nad grocholicami i michalowicami.
                ale... widzialy galy gdzie dzialke kupowaly i dom budowaly wink
          • bemark76 Re: Samoloty nad Dawidami 30.07.14, 14:26
            Szanowny Panie Polopot (szkoda że anonimowo)
            Pani Katarzyna z tego co jest mi wiadomo prowadzi dalsze działania związane z tą sprawą. Regularnie otrzymuję jej biuletyny na ten temat. Jeśli podeśle mi Pan maila na priv to poproszę ją ażeby włączyła Pana w listę mailingową. To co warto podkreślić to fakt jej ogromnej skuteczności w tym temacie (od 16.10 obowiązują nowe procedury odlotowe samolotów co jest jej zasługą). Niestety przy tej okazji - brzydko mówiąc - wyszedł temat "olania" sprawy przez nasz UG w Raszynie. Sama pisałam pismo w tej sprawie w czerwcu 2011 r. ponieważ samoloty latały nad moim domem. W odpowiedzi otrzymałam informację od Kierownika referatu ochrony srodowiska, że moje pismo zostało przekazane do PPL (bez żadnego dalszego komentarza - tylko jedno zdanie). Do dnia dzisiejszego nie mam informacji z Gminy (ani z PPL) jakie są rozstrzygnięcia w tym temacie, choć już w międzyczasie Pani Katarzyna bardzo skutecznie działała i docierała do osób i instytucji, o których w naszym szanownym UG się nie śniło. Kiedy udało jej się osiągnąc jakiś sukces bardzo szybko pojawił się nasz Wójt z naszym radnym i na potwierdzenie "że działali w interesie i dla dobra mieszkańców" pstrykneli sobie fotki pod PPL i wrzucili je do KR. To było żenujące, że mieszkaniec gminy - w tym wypadku Pani Katarzyna - jest skuteczniejszy od urzędu. Pytania o mierniki hałasu powinien Pan zadać w UG i radnemu - wszak to oni jako "ojcowie" sukcesu powinni śledzić i monitorować tę sprawę i egzekwować to czemu się podobno "przysłużyli" swoją "własną" ciężką pracą. Tym samym duże ukłony dla Pani Katarzyny za jej zaangażowanie. Z tego co wiem temat jest rozwojowy i aktualnie trwają konsultacje społeczne z PPL (z udziałem wielu instytucji, reprezentantów dzielnic, w tym także ministerstwa środowiska), w których bierze ona aktywny udział reprezentując mieszkańców. Na dowód tego jaki ta sprawa ma priorytet w naszym UG - powiem tyle, że mieszkańców Ursynowa (i chyba Ursusa) reprezentują Burmistrzowie tych dzielnic, a z Raszyna z UG jest jedna Pani Kierownik, plus oczywiście Pani Katarzyna. A gdzie jest nasz Radny? ba a gdzie jest nasz Wojt? pozostawiam bez komentarza. Ataki na sołtysa są nieuzasadnione - jest on informaowany o działaniach Pani Katarzyny i na siłę na pewno nie będzie jej "wchodził" w paradę po to tylko ażeby "zaistnieć". Pani Katarzyna z tego co się zdąrzyłam przekonać ma pomysł, chęci i silną motywację do tego ażeby sprawę załatwić. Proszę zatem o cierpliwość a nie eskalowanie konfliktu. Pani Katarzynie podeślę link do forum, z prośbą - jeśli chce - to żeby sama zechciała podzielić się najnowszymi informacjami.
            • polopot Re: Samoloty nad Dawidami 30.07.14, 16:34
              Szanowna Bemark76,
              Bardzo dziękuję za ten wiele wyjaśniający wpis. Szczególnie jak to wyglądało zza kulis, o czym nie wiedziałem. To wiele wyjaśnia, w tym postawę Pana Sołtysa. Moim celem nie było eskalowanie czy atak na Pana Sołtysa a raczej chęć dowiedzenia się od niego czy w tej kwestii są podejmowane jakieś działania.

Ręce opadają, jak się czyta jak podchodzi do tego nasza gmina. Po prostu brak słów. W kwestię "Pana radnego" nie chcę nawet wchodzić....

Dla Pani Katarzyny tak jak wcześniej pisałem ogromne uzanie za skuteczność i jeśli można się gdzieś dopisać do tego newslettera lub jakoś pomóc w osiągnięciu tego wspólnego celu to chętnie się włączę.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję,
    • osiolek31 Re: Samoloty nad Dawidami 31.07.14, 10:55
      Z jednej strony samoloty przeszkadzają, z drugiej wole mieć lotnisko 5km od domu niż grzać 40km do Modlina. I tak jest znośnie, w porównaniu z latami 80-tymi, jak chłopcy nocami przepalali silniki, to jest cicho. Z drugiej Mankament tego lotniska jest znany, są tylko "2" pasy, na budowę kolejnych miejsca brak, a jak na długim są problemy, wszystko kierują na krótki (jak startują w stronę Włoch, to grzmi Warszawa), a jak w stronę Dawid to piszczy tylko jedna Pani. Oczywiście sprawą powinien się zająć Wójt, ale jak wiemy nie radzi sobie z bardziej błahymi sprawami, ale sami go wybraliśmy.....
      • babayaga0 Re: Samoloty nad Dawidami 31.07.14, 11:20
        piszczy? smile
    • katarzynapisarska Re: Samoloty nad Dawidami 07.08.14, 16:20
      Szanowni Państwo,

Pani Beata przekazała mi informacje o odbywającej się na tym forum dyskusji. Bardzo się cieszę że zainteresowanie kwestią łamania przez Porty Lotnicze uchwały Sejmiku Wojewódzkiego z 2011 roku o obszarze O.O.U zwiększa się. Chciałam Państwa zapewnić iż podejmowane od 16 miesięcy działania nie tylko nie zostały zaprzestane, ale uległy od marca ponownie intensyfikacji. Komitet Społeczny Gmin Raszyn i Lesznowola wysłał już wtedy pierwszy protest informujący wszystkie zainteresowane strony iż nowe, wdrożone 16 października 2013 roku procedury nie są w naszej ocenie przestrzegane. 5 dni temu w oficjalnym piśmie również Urząd Marszałkowski (w wyniku protestów naszych i mieszkańców Michałowic) skrytykował Porty za brak wdrożenia przyjętej procedury. Sytuacja jest bardzo dynamiczna i mamy nadzieję iż poważne kroki ze strony województwa zostaną podjęte jeszcze przed wyborami samorządowymi. Wśród nich są również planowane stałe punkty pomiarowe.

Jeśli są Państwo zainteresowani szczegółami proszę o przesłanie swojego e-maila na priv, a dołączę Państwa do newslettera. Równocześnie jeśli ktoś z Państwa chciałby pomóc to dziś najpilniejszą sprawą jest stworzenie jakiejś prostej strony internetowej gdzie moglibyśmy na bieżąco informować wszystkich internautów o naszych działaniach. Kluczowe jest bowiem teraz synergia działań wszystkich gmin i mieszkańców województwa mazowieckiego. Hałas dotyczy około 50,000 osób poza obszarem ograniczonego użytkowania (to nasze szacunki), a brak kooordynacji akcji zmniejsza naszą skuteczność. A masa krytyczna rośnie, proszę mi wierzyć.

Z pozdrowieniami,

Katarzyna Pisarska
      • polopot Re: Samoloty nad Dawidami 11.08.14, 15:44
        Pani Katarzyno,
        Z tym oraz mediami mogę trochę pomóc. Co prawda nie widzę Pani maila ale zaraz postaram się go gdzieś wygrzebać.

Pozdrawiam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka