babayaga0 12.08.14, 14:51 Zadłużenie w końcu 2012 roku jako procent dochodów budżetowych: Lesznowola 78,04 !!! Nadarzyn 57,08 Jaktorów 45,99 Izabelin 41,07 Raszyn 39,10 www.wspolnota.org.pl/index.php?id=600 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
konradzubko Re: mit zadłużenia 12.08.14, 16:59 A jak będzie wyglądała prognoza wkładu własnego przy potencjalnym finansowaniu ze środków UE w latach 2015 - 2019? Raszyn na poziomie 1%, czy wyżej? Odpowiedz Link
babayaga0 Re: mit zadłużenia 12.08.14, 18:23 Proszę nie zmieniać tematu, nie o tym rozmawiamy. Zadłużenie a wkład własny to dwie kompletnie suwerenne sprawy, na gruncie finansowym i formalnoprawnym. Przedstawione dane i ranking tyczy się wprost relacji długu do budżetu, ot co. I zadaje kłam teorii mitycznych długów lansowanych przez paru krzykaczy na forum, jakoby nasza gmina była nadmiernie zadłużona. OTÓŻ NIE jest mili państwo. Zobaczcie sami, jak zadłużone są okoliczne gminy oraz poczytajcie w necie, jakie są bezpieczne i normalne poziomy. A czasu wieczorami jak widzę macie dużo. Odpowiedz Link
konradzubko Re: mit zadłużenia 13.08.14, 08:52 Pragnę zmienić temat by pokazywać, że sprawy są powiązane ze sobą. Możemy mieć np. największą fontannę w kraju, czynną cały rok. Będzie kosztować, będziemy ją spłacać przez dziesięciolecia. Ten pomnik zapewni nam także pierwsze miejsca w wielu miarodajnych rankingach. Do takich "cudów" prowadzi zachwycanie się wyłącznie kilkoma drobinkami. Odpowiedz Link
babayaga0 Re: mit zadłużenia 13.08.14, 14:54 a jaki jest stan zadłużenia na koniec 2013 roku? zwyczajnie pytam bo nie wiem, ale prosze o wiarygodne dane, a nie wyssane z ... i nei oskarzajcie mnie o wspolprace z gmina ani o prace tamze. to ze popieram nasza wladze nie znaczy zaraz pod nim pracuje. pod nim to akurat pracowal inny forumowicz. do konrada: zly przyklad. fontanna to nie inwestycja infrastrukturalna, ani tez oswiatowa. nie ma wartosci dodanej. to czysta konsumpcja, a nie inwestycja. przedszkola mamy, szkoly mamy, nowoczesne centrum kultury praktycznie tez juz mamy. a zatem kurek z inwestycjami powoli bedzie mozna przykrecac w nastepnych latach ograniczajac sie do kanalizacji i kilku potrzebnych ulic. idzie dobre, mosci panowie a jak poczytacie sobie o roznych polskich gminach, to wiele z nich nawet mala hale sportowa posiada i to nic wielkiego wybudowac takowa za 10-20 mln zl. ale to zadanie raczej dla wojta AD 2018-22. poki co mozna dogadac sie finansowo z lesznowola i tam dzieciaki wysylac na rozne zajecia dodatkowe. Odpowiedz Link
manga70 Re: mit zadłużenia 13.08.14, 09:06 Babayaga nie pisz o rzeczach ktorych nierozumiesz gmina tonie w dlugach, nie dostanie pieniedzy z unii bo nie ma swoich a kredytow juz nie wezmie bo zbliza sie do progu. Caly urzad to wie, ze na wszystko brakuje a skarbnik szuka pieniedzy na codzienne wydatki. Tylko na promocje wojta musi starczyc. Podajesz stare dane jako manipulant teraz zadluzenie jest wieksze i bedzie jeszcze wieksze. Potem gminy bankructwo a wladze za kraty. Odpowiedz Link
b.czysty_motocykl Re: mit zadłużenia 13.08.14, 15:56 I znów muszę powiedzieć Mango, Mango! To Ty nic nie rozumiesz. Powtarzasz jak mantrę jakiś slogan i uważasz, że ci uwierzą. No, może na zasadzie, że jak się kłamstwo powtórzy wiele razy, to będą tacy, co je za prawdę uznają. Ale to nie jest czysta gra, tylko gebelsowska manipulacja. Zadłużeniu gminy do progu daleko. I nie mów, że wiem to z urzędu, bo jasno tłumaczyła to p. skarbnik na sesji, chyba budżetowej (nagranie na raszyn.net.pl). A gmina musi pożyczać, żeby wyjść z wieloletnich zapóźnień, jakie nam zafundował p. Rajkowski przez 16 lat swoich rządów. Pożyczają wszystkie samorządy, które inwestują, szczególnie jeśli dostają dotacje unijne. Czyżbyś mądralo nie wiedział, że najpierw gmina musi wykonać inwestycje z własnych pieniędzy, a potem dopiero może dostać zwrot. Ważne jest, żeby nie przekroczyć progu. Choć, jak to się zdarzyło Lesznowoli (78%), to tez się świat nie zawalił. Nawet wójtowa absolutorium dostała. Nie da się, mądralo, budować w tylu miejscach kanalizacji z dofinansowaniem z unii i robić to z własnego budżetu. Ustal, za czym głosujesz - bez kredytów, czy bez kanalizacji. Ja wolę, żeby brali kredyty w granicach rozsądku i budowali kanalizację. I jedyne co mi się nie podoba, to to, że go u mnie jeszcze nie ma! Ty pewnie masz, więc reszta cię nie obchodzi. Odpowiedz Link
manga70 Re: mit zadłużenia 13.08.14, 16:04 I znów muszę powiedzieć Czysty, czysty! To Ty nic nie rozumiesz. Powtarzasz jak mantrę jakiś slogan i uważasz, że ci uwierzą. No, może na zasadzie, że jak się kłamstwo powtórzy wiele razy, to będą tacy, co je za prawdę uznają. Ale to nie jest czysta gra, tylko gebelsowska manipulacja. Zrozum, Zareby juz nie ma i na nic twoja (wasza) gebelsowska manipulacja. A teraz coś dla analfabety: kanalizacja to rodzaj żeński. Ale na to trzeba mieć skończoną podstawówkę czysty. No tak, ale w Busku kanalizacja to pewnie inaczej. A ty z Buska podobno? Odpowiedz Link