Dodaj do ulubionych

Autobus w Nowych Grocholicach

01.11.14, 05:57
Widziałam przystanek autobusowy na Waryńskiego! Szok! Dowozi mieszkańców (chyba?) na placyk do gry w szachy!

Brak rozkładu, brak trasy, autobus widmo, ale wybory za pasem.
Szczerze mówiąc zastanowiłabym się na miejscu mieszkańców tej ulicy czy chcą radnego z sąsiedztwa. A co jak następny zafunduje Wam lotnisko?

Bo kardynalnym problemem Nowych Grocholic jest Trakt Grocholicki. Brak przebicia, ale też i niechęć do niego ze strony władz. Dlaczego przystanek stanął na wąskiej uliczce a nie na szerokim trakcie?

I jak tam się będzie wkrótce żyło, wśród zaparkowanych na pół ulicy samochodów, autobusów, turniei szachowych i innych atrakcji?

A może wkrótce wszystko będzie wyglądać jak tablica informacyjna sołectwa, od lat obszarpana i zaniedbana?
Obserwuj wątek
    • zawsze-malinowy Re: Autobus w Nowych Grocholicach 01.11.14, 07:32
      ja i moja rodzina zagłosujemy na p agnieszkę jeśli:
      -przebije trakt do godebskiego;
      -przebije partyzantów do traktu;
      -przebije waryńskiego do zacisza
      -zrobi robotniczą;
      -uliczka przez łąki (wąska)
      -zrobi piękną nawierzchnię na stawowej
      -chodniki
      -świetlica środowiskowa (ale gdzie?)
      -zlikwidować tę altanę z waryńskiego
      • raszyniaczeksmutny Re: Autobus w Nowych Grocholicach 01.11.14, 07:53
        co do przystanku np,Zegarkowej w 100 % popieram!! zawsze pełno tam samochodów przed sklepem i jeszcze przystanek? Trakt Grocholicki taki szeroki to na własne życzenie na Waryńskiego korek robią. i ta altana ??? kwiatów,krzaczków setki a miejsca na rozrywki mało,altana w ogóle nie pasująca ,bo na taki plac stanowczo za mała!!!! i po 3-cie w sklepie słyszałem rozmowę grocholickich Pań- co po klucz aby dostać się na placyk będziemy chodzili do sołtysowej? Po co to ogrodzenie? ile ładniej i przejrzyściej by było bez tej siaty.To tak jakby park nasz ogrodził i do gminy po klucz chodzić.
        • opozycjonista14 Re: Autobus w Nowych Grocholicach 01.11.14, 08:03
          O absurdzie w postaci tego ogródka pisałam jak tylko powstawał. Ale jak się na coś chce pieniądze wydać to się takie durnostojki tworzy- T.Liżewska
        • raszyniaczeksmutny Re: Autobus w Nowych Grocholicach 09.11.14, 09:09
          Grocholica jesteś moją kandydatką ,tylko za mało o Tobie u nas wiedzą!! Więcej przed wyborami spotkań i rozmów z mieszkańcami. Twoja rywalka jest za bardzo w kumuterstwie z obecnymi rządzącymi a my już mamy dosyć ich .Nawet w programie nie ma przebicia Traktu Grocholickiego do Krakowskiej a o remoncie ulic już nie wspomnę.
      • opozycjonista14 Re: Autobus w Nowych Grocholicach 01.11.14, 08:36
        HO ho ho! Agnieszko ale wyzwaniewink musisz mieć dobrą ekipę żeby tyle ulic przebićwink a obietnica wyborcza rzecz święta. P.Koper obiecała mieszkańcowi ul.Kościelnej chodnik na cmentarz. I Rajkowski to zrobił. Miały być jeszcze ławki i lampy ale i tak sukces ten chodnik przy braku aprobaty (i innych dolegliwościach) ówczesnej opozycji.
        PS. Mój śp. tatuś Stanisław był murarzem to łopat i innych sprzętów budowlanych u mnie dostatek. Włączę się z pomocąsmile T.Liżewska
      • lechujarek69 Re: Autobus w Nowych Grocholicach 01.11.14, 09:28
        altana, chodniki, świetlica, place zabaw - TAK.
        nowe drogi - NIE. bo za dużo kosztowałyby gmine
        • opozycjonista14 Re: Autobus w Nowych Grocholicach 01.11.14, 10:11
          Oj, drogi to takie pospolite! ALTANA to dopiero COŚ!!! a ,że śmieszne- nikogo nie martwi.
          Zdecydowałam się kandydować bo jeśli komuś przeszkadza jakiś radny to tak jak np. jedna z Raszyna jeździ sobie rowerkiem to jej kij w szprychy i spokój (p.Henia mi wybaczy bo nie dalej jak wczoraj jej o tym mówiłamwink). Ale nie. Trzeba ukarać cale osiedle, nic nie robić niech pożałują mieszkańcy ,że taki radny im się nieudolny trafił! Co tam Raszyn Zachodni, co tam Nowe Grocholice. Dziury w jezdniach, niebezpieczne przejścia, brak bezpośredniego dojazdu niech sobie kluczą po wąskich uliczkach bez chodnika. Niech drżą o bezpieczeństwo swoich dzieci. Mają ALTANĘ....
      • ewa-7 Re: Autobus w Nowych Grocholicach 01.11.14, 10:32
        oj wymagania duże, ja osobiście byłabym wdzięczna za ułożenie spowalniaczy na ulicach Waryńskiego Moniuszki, Sikorskiego, szkoda że pieniądze zostały wydane na ten placyk bo chyba nie będzie miał dużego zainteresowania wśród mieszkańców a można było zrobić tam mały placyk parkingowy to chodniki może nie byłyby pozastawiane samochodami a dla mnie osoby która chodzi na spacery z wózkiem ciągłe schodzenie z chodnika aby ominąć samochód jest delikatnie mówiąc wkurzające
        • opozycjonista14 Re: Autobus w Nowych Grocholicach 01.11.14, 11:01
          Ewo-7 właśnie o to chodzi, że nie ma bezpieczeństwa a wydaje się pieniądze na ogródek dla..... no nie wiem kogo? Kto tam przyjdzie grillować ? Każdy ma swój własny ogródek. Gra w szachy? Czy do wiosny te piłkarzyki dotrwają? Może zostaną zabezpieczone przed deszczem, śniegiem.
    • opozycjonista14 Re: Autobus w Nowych Grocholicach 01.11.14, 08:00
      Podobno autobus ma jeździć od dzisiajwink Brak rozkładu jazdy? Przecież tam w ogródku szachowym są ławeczki, piłkarzyki, szachy, można grilować. Oczekiwanie nawet dwugodzinne na autobus przyjemne. Człowiek przed podróżą przysiądzie, wyluzuje się. Kiedyś wszak autobus przyjedzie.
      Czytałam w WPR jaka radość z nareszcie "rozbieranego" budynku przedszkola na Poniatowskiego. Wypowiada się tam p. Mirosław Chmielewski,że może tam górkę do jazdy na sankach usypią? na razie nie wiadomo. Będzie nowa rada, nowy budżet wtedy będzie decyzja. Zgoda górka by się przydała tym bardziej że dzieci miały górkę na Lotniczej a teraz jest przedszkole. Jak to się wszystko ma z tym, że w tym roku w przedszkolach (nawet prywatnych) zabrakło miejsc dla ok. 150 dzieci? Moi znajomi cały czas powtarzają, że tam ma być nowe przedszkole- Wójt obiecywał.
      Cieszymy się Domem Kultury z którego po dwóch dniach otwierania wywożono krzesełka, pianino itp.ale kiedy dzieci umęczone nauką na dwie zmiany będą korzystać z atrakcyjnych zajęć?
      O super Centrum Medycznym nie wspomnę.
      Piszesz Agnieszko o obdrapanej tablicy informacyjnej. Nam w Raszynie Zachodnim dwa lata temu p.Zaręba obiecał co najmniej dwie nowe. Nie doczekaliśmy się, a chcieliśmy je zakupić z funduszy sołeckich. Obiecał tez wymianę piasku w piaskownicy w ogródku na Jesiennej. Czym to się skończyło? W tym roku wywieziono zabawki z ogródka do konserwacji i jak się okazuje po niespełna dwuletnim użytkowaniu zostały zezłomowane. Nie nadawały się do użytku, a zostały zainstalowane na jesieni 2012 roku za ponad 27 tysięcy złotych. Boję się o wasz ogródek . Jesienne słoty, zimowe mrozy, śniegi a piłkarzyki tak na zewnątrz nie osłonięci w trykotach "biegają" .
      Chcąc wypromować swoich radnych robi się nierzadko głupoty innym dokopując ile wlezie pod hasłem -"Musimy się ich pozbyć". O pikniku naszego osiedla nie zająknęła się p. Kajper w KR ani słowem. Nie było takiego wydarzenia . W ubiegłym roku napisano,że to Urząd Gminy i Przedszkole Nr 1 zwarło siły i zorganizowało świetny piknik - nie Osiedle Nr I, Świadczy to tylko o małości ludzi, którym w poprzednich wyborach zaufaliśmy. Dlatego kandyduję do Rady Gminy. A z uwagi na to, że jak Ci Agnieszko mówiłam o moim "nieudacznictwie" w logowaniu,trochę prześmiewczo przyjęłam nick "opozycjonicta14" - Teresa Liżewska.
      • manga70 Re: Autobus w Nowych Grocholicach 01.11.14, 14:29
        To bedzie pewnie metro. Wojt i soltyska pewnie maja w programie wyborczym. Sprawdzcie, nikt wam tyle nie obieca co wojt Zareba i jego kandydatka.
        • grocholica Re: Autobus w Nowych Grocholicach 02.11.14, 21:36
          Ja się nie zgadzam co do tego, że nowe ulice nie - bo np. na Stawowej szerszego chodnika nie stworzymy i żeby nią chodzić bezpiecznie z wózkiem (doskonale pamiętam te czasy) musi być drogą lokalną a nie arterią na którą nawet znaki z krakowskiej prowadzą do Michałowic ( wszystkie pierwszeństwa przejazdu są tak ułożone, żeby szybko przez Grocholice przejechać). Po to potrzebujemy Traktu, bo tylko on może byc szeroki i niezbyt przez ludzi zamieszkały (no nie ma tam takiego nagromadzenia małych działek jak na innych ulicach)
          • kowalskich.jasiek Re: Autobus w Nowych Grocholicach 04.11.14, 18:04
            Na Pruszkowskiej też widziałem wczoraj przystanek autobusowy między przedszkolem a Godebskiego. Czyli ten autobusik będzie chyba jeździł między basenem, U.G., Pruszkowską, Grocholicami do Michałowic. Jak do WKD to byłoby fajnie.
            • manga70 Re: Autobus w Nowych Grocholicach 04.11.14, 22:28
              A co z Godebskiego w Raszynie? Ja chce przystanek kolo figurki!
              • raszyniaczeksmutny Re: Autobus w Nowych Grocholicach 04.11.14, 23:31
                ale Grocholica chciałaby przystanek zapewne przy stawach ? a co tam Sołtys wsi załatwi !
                • grocholica Re: Autobus w Nowych Grocholicach 05.11.14, 08:54
                  no przecież pisałam, że chcę na Trakcie Grocholickim (skorom grocholica); a przy stawach to ja chcę czystości i legalnego dostępusmile
                  • lechujarek69 Re: Autobus w Nowych Grocholicach 06.11.14, 10:31
                    objezdzanie korka ulica godebskiego skonczy sie jak oddadza obwodnice w przyszlym roku.
                    inna sprawa, ze powiatowa sportowa i powiatowa pruszkowska powinny chyba jakos sie laczyc. a jak nie przez godebskiego, to tym kawalkiem aleji krakowskiej miedzy niemi, ino zeby w lewo dali skryncac z pruszkowsko.
                    • manga70 Re: Autobus w Nowych Grocholicach 06.11.14, 11:03
                      Swinte slowa.
            • grocholica Re: Autobus w Nowych Grocholicach 04.11.14, 22:55
              To niech pan walczy, by godebskiego jakoś zamknięto dla ruchu objazdowego z krakowskiej - węższej obwodnicy to ja w życiu nie widziałamsad
              • zawsze-malinowy Re: Autobus w Nowych Grocholicach 06.11.14, 11:55
                widze, ze traktu do godebskiego nie chce przebic tylko soltyska-kandydatka na radna, reszta ma to w swoich planach
                • opozycjonista14 Re: Autobus w Nowych Grocholicach 06.11.14, 12:15
                  Przebicie Traktu ma sens pod kaźdym względem. Komunikacyjnym, bezpieczeństwa (skończy się błądzenie w labiryncie wąskich uliczek). Ja jako mieszkanka ul. Godebskiego róg Zielonej obserwuję ryzykowne "podchody " dorosłych i dzieci do przejscia przez ulicę. Myśle,źe nawet Budomat miałby dogodniejszy wjazd na swój plac.
                • grocholica Re: Autobus w Nowych Grocholicach 06.11.14, 21:44
                  bo pani sołtys nie zamierza budować dla Nowych Grocholic - ona buduje razem z wójtem, a wójta NG nie interesują ( i nie dziwię się, bo jeszcze nie spotkałam tutaj jego zwolennika - a od miesiąca codziennie rozmawiam z ludźmi o ich preferencjach)
                  • lechujarek69 Re: Autobus w Nowych Grocholicach 07.11.14, 08:54
                    Mówimy o Pani Ewie, sołtys NG?
    • xxx_111 Re: Autobus w Nowych Grocholicach 07.11.14, 13:17
      Ludzie wy nic innego nie robicie tylko narzekacie czy z niczym Wam nie jest w stanie dogodzić? Proszę o padnie konkretnych działań co było robione organizowane na NG wcześniej przez poprzednich sołtysów? Ja kiedy mieszkałam na Grocholicach pamiętam co było na Grocholicach jedno wielkie ... NIC dlatego się wyprowadziłam nigdzie nikt nie mówił o Grocholicach nic się nie działo tam po prostu zapomniany odłam gminy Raszyn wtedy Wam było fajnie, wesoło, przyjemnie? Dlaczego nikt z was takich wielce znawców, organizatorów, pomysłowych i dobrego serca ludzi nie umie niczego docenic, pochwalić wspomóc albo podrzucić fajny pomysł. Wykażcie się każdy ma szanse każdy może startować w Wyborach czy na Radnego czy na Sołtysa tylko pamiętajcie że każdego oceniają mieszkańcy i każdy ma ograniczenia finansowe i przepisowe w każdym działaniu jakie chciałby podjąć. Z tego co czytam jest 5 kandydatów na radnych Grocholic a tylko na tym forum "słychać" grocholice z całym szacunkiem życzę Pani powodzenia w Wyborach i sprawnego działania na Grocholicach oby nikt na żadnym forum nie musiał Pani zarzucać tyle co Pani innym. Pozdrawiam i trzymam kciuki.
      • lechujarek69 Re: Autobus w Nowych Grocholicach 08.11.14, 09:13
        racja, zrobiłi plac zabaw i ogródek szachowy. to im trzeba zaliczyć na plus. ng to nie inna wies, to osiedle raszyna.
        • zawsze-malinowy Re: Autobus w Nowych Grocholicach 08.11.14, 10:03
          plac zabaw to zrobił nasz obecny radny bezradny dawno dawno za rajkowskiego
          a te szachy to ni przypioł ni przyłatał zrobił obecny - po co to? szkoda naszych pieniędzy
      • grocholica Re: Autobus w Nowych Grocholicach 08.11.14, 22:36
        Dziękuję
        Ja nie mieszkałam na Grocholicach od stu lat. Ba ja do dzisiaj nie mieszkam na Grocholicach; tylko w Nowych Grocholicach. Dla mnie to różnica - mieszkam tutaj od 10 lat i uważam, że to dość by powiedzieć, że to moje miejsce. Powiem tak jeśli niczego do tej pory nie osiągnęłam to chociaż tyle, że się o Grocholicach mówismile Choćby ten nikk przebrzydły wymawiając.
        Ja startuję między innymi po to, by traktowano nas tak samo jak innych - a nie ciągle opowiadano tę samą bajeczkę, że u was to nawet dróg nie warto remontować bo się ludzie pod koparki na ulice kładą. Otóż nie, ludzie się nie kładą, remontują swe domy, dbają o ogródki, sprzątają chodniki - ja tu takich ludzi o jakich pani pisze nie spotykam. Ja spotykam identycznych jak Rybianie czy z Ład i dlatego nie sądzę by były jakiekolwiek ograniczenia prawne, nakazujące nas traktować inaczej niż tamtych. Tylko i aż tyle. I uważam, że ktoś kto reprezentuje NG jako ktokolwiek powinien przede wszystkim zabiegać o nasze interesy, a nie tłumaczyć, że się nie da. Jeszcze raz powtórzę, w innych częściach jakoś się da
        • grocholica Re: Autobus w Nowych Grocholicach 09.11.14, 07:16
          A i jeszcze jedno - myślę, że nigdy nie krytykowałam tutaj reprezentantów Nowych Grocholic, natomiast władze całej gminy tak - kolejni wójtowie zręcznie wykorzystywali te mity o naszej miejscowości, by zaoszczędzić pieniądze na inne miejsca. Szczerze mówiąc pan Zaręba przed poprzednimi wyborami miał postępować inaczej, ale cóż potem za krótka kołdra spowodowała, że znowu spadliśmy z listy priorytetów. Ja mu naprawdę uwierzyłam, stąd tym większe rozczarowanie.
          Natomiast jedyne czego wymagam od reprezentantów NG to by się sami nie podkładali i nie powtarzali tych historyjek co to mają udowodnić, że nie warto. Bo naprawdę warto - choćby dla wszystkich kolegów i koleżanek moich dzieciaków; Bartka, Patrycji, Julki, Oliwki, Zosi i Szymka smile
          • lechujarek69 Re: Autobus w Nowych Grocholicach 09.11.14, 09:07
            Grocholicom to by się przydał deptak nad stawem. A czemu formalnie nie można?
            • zawsze-malinowy Re: Autobus w Nowych Grocholicach 09.11.14, 09:18
              stawy to raszyn a nie grocholice
              • lechujarek69 Re: Autobus w Nowych Grocholicach 09.11.14, 10:13
                Pani Agnieszko, oto moje propozycje.

1.Uzdrowienie Centrum Medycznego, zapisy przez internet
                2.Żłobek w gminie
                3.Więcej zieleni miejskiej
                4.Krakowska dla ludzi, a nie tranzytu
                5.Karta Raszyniaka wzorem karty Nadarzyniaka
                www.nadarzyn.pl/281,karta-nadarzyniaka.html
                wiadomosci.wpr24.pl/karta-juz-dostepna-dla-mieszka%C5%84cow;21075.html
                • topo-s-1 Re: Autobus w Nowych Grocholicach 09.11.14, 17:43
                  Czy mogę dodać do tego ścieżki rowerowe łączące Nowe Grocholice z Okęciem, centrum Raszyna aż do basenu i parku, gdzie wymarzyłbym sobie siłownię normalną, taką jak w całej Polsce, czyli kilkanaście urządzeń sprawnych, zaznaczam sprawnych! Te nasze (wielu osób) marzenia to nie są fanaberie, ale zwykłe udogodnienia i dla wszystkich, również dla dzieciaków; Bartka, Patrycji, Julki, Oliwki, Zosi i Szymka. Stanowiska nazywane szumnie siłownią, to oprócz przyzwoitych urządzeń solidnych, na wiele lat, przymocowanych na tyle mocno, że wytrzymają różne traktowanie, w tym silnej młodzieży, również widziane w wielu miejscach np. zwyczajne ławki, do których dopięte są kółka do pedałowania nogami jak na rowerze i kółka do kręcenia rękoma jednocześnie. To naprawdę niewiele kosztuje. Chyba nie będą to wyrzucone pieniądze (przypominam - 15 000!!!) t tak jak na ten pioruński zdechły piach na 2 miesiące! Takie rzeczy powinny być karalne, chyba że ktoś funduje to za własne pieniądze - ale wywiezienie tego syfu też kosztuje!
                  • lechujarek69 Re: Autobus w Nowych Grocholicach 10.11.14, 08:51
                    Ścieżka rowerowa do Okęcia? A w którym miejscu, zamiast chodnika przy Krakowskiej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka