Dodaj do ulubionych

skatepark - ankieta

09.07.07, 12:49
w ostatnim kr pojawiła się ankieta dla mieszkańców, w której mogą
wypowiedzieć się czy są za budową skateparku czy boiska wielofunkcyjnego,
choć tak naprawdę nic nie wiadomo na temat lokalizacji obiektów, ich
wielkości oraz jakie atrakcje zapewniałyby ich użytkownikom np. czy ze
skateparku mogliby korzystać jedynie jeżdżący na deskach czy oprócz nich
znajdą tam miejsce dzieci i młodzież na rolkach i rowerach typu bmx - takiego
miejsca w naszej gminie nie ma, a moda na te sporty staje się wśród młodych
coraz bardziej powszechna i na razie dzieciaki korzystaja głównie z
raszyńskich ulic, schodów i krawężników - jeśli chodzi o boisko to pewnie,że
przyda się kolejne, choć i w tej chwili jest kilka miejsc do kopania w piłkę
(np boiska szkolne) do kosza (koło gimnazjum) i dzieci z nich korzystają -
choc dobrze żeby takich miejsc było jak najwięcej dobrze też żeby oferta była
nieco bardziej zróżnicowana i obok nowoczesnych boisk znalazł się skatepark.
w kr nie podano również terminu zakończenia ankiety - więc rozumiem, że nasi
decydenci poczekają do września do powrotu młodzieży z wakacji i zapytają o
opinię tych najbardziej zainteresowanych ( którzy w większości kr nie czytują)
oraz ich rodziców po rozpoczęciu roku szkolnego - oczywiście prezentując
zarys projektów oraz lokalizacje/ę dla nich co ma ogromne znaczenie dla
mieszkających obok ze względu na hałas.
Obserwuj wątek
    • hauptmannad Re: skatepark - ankieta 09.07.07, 20:38
      Jak ty MUSZKO z takim idealistycznym pojmowaniem świata nie zapłątałaś się
      jeszcze w pajęczą sieć?

Ankieta bez uwarunkowań jet po to by uwarunkowania dopisać gdzy się skończy. a
      skończy się gdzy będzie to wygodne. To taki chwyt, że się niby współdecyduje o
      losach.
      Jak za przeproszeniem w Kraju Rad
      "gdje tak wolno dyszajet czjeławiek".
      Ten cytat z wiersza czytany bez znajomości języków wschodniosłowiańskich lepiej
      oddaje tego o co chodzi z tą ankieta, niż po tłumaczeniu.
      • janek_raszyn Re: skatepark - ankieta 09.07.07, 22:32
        Nie kraj Rad, tylko Radek. Albo może Radosław.

I nie wygodne, tylko to zależy od jego rzetelności.
        W sumie ciekawe, kurier, 2 artykuły na krzyż. Jeden Radka. Jeden Mirka.
        Na Mirka był konkrus. Na Radka nawet nie było.
      • muszka61 Re: skatepark - ankieta 09.07.07, 23:28
        skoro decydenci bawią sie z mieszkańcami prosząc ich o "opinię" to ją
        wyraziłam, uważam, że to właśnie twoje aczkolwiek słuszne słowa w niczym nie
        pomogą.
        • hauptmannad Re: skatepark - ankieta 10.07.07, 17:01
          Ja bym się też z chęcią wyraził, ale bez znajomości uwarunkowań to coś mnie
          powstrzymuje. W budzetach publicznych istnieją pieniądze okragłe, kwadradowe,
          trójkątne, ... . Niby te same złotówki, ale jedne można wydać tylko na pensje,
          drugie tylko na materiały, trzecie tylko na ... .

Czy w przypadku alternatywy skatepark-boisko zachodzi wymienność funduszy?
          Czy cały teren gminy w zakresie sportu i rekreacji jest równomiernie
          dofinansowany?
          Takie rzeczy chciałbyw wiedzieć zanim podnisę rękę i nacisnę klawisz.
          • muszka61 Re: skatepark - ankieta 17.07.07, 17:27
            a co z pomysłem na budowę "superośrodka" pod euro2012 dla reprezentacji np
            bułgarii (jak to sie miał wyrazić świadomy własnych ograniczeń kubaczyk z gos)-
            czy wielofunkcyjne boisko o sztucznej nawierzchni miałoby stać się częścią tej
            wyimaginowanej infrastruktury? czy w raszynie jesteśmy ograniczeni tylko do
            piłki, bo budujemy jedynie boiska? czy skatepark powstanie dopiero wtedy gdy
            gimnazjaliści i licealiści dorosną i zasiądą w samorządzie tak jak to było w
            przypadku basenu obiecywanego uczniom raszyńskich szkół od początku lat
            osiemdziesiątych, a uruchomionego dopiero dla ich dzieci po dwóch dekadach?
            • dorota022 Re: skatepark - ankieta 17.07.07, 19:15
              coś mi się wydaje,że nie będzie sateparku, ani boiska ze sztuczną nawierzchnią
              a budowa superośrodka pod Euro 2012 pozostanie "snem szalonego ogrodnika" a
              powód? taki jak zawsze BRAK KASY
              • raszynianka2 Re: skatepark - ankieta 18.07.07, 08:53
                Muszko,a pamiętasz pomysł domu kultury z lat 70-80-tych? Teraz Ci uczniowie
                zasiadają w samorządzie i co? Dom kultury niepotrzebny?Zapomnieliście panowie o
                swoich marzeniach?Jeśli nie waszym dzieciom ,to może waszym wnukom służyłby dom
                kultury?
                • hauptmannad Re: skatepark - ankieta 18.07.07, 20:44
                  A po co dom kultury?

Trzeba będzie:
                  robić przetargi na budowę, wyposażenie, remont,
                  konkursy na stanowiska,
                  ogłaszać o organizowanych imprezach, ...

A tak cisza, spokój i mozna proekologicznie wykazać, że nie zuzywa się papieru
                  i energii na utrzymanie DK w ruchu.
                  • janek_raszyn Re: skatepark - ankieta 18.07.07, 20:58
                    Masz 100%.

Tyle że na drugiej stronie medalu mamy:
                    -karetkę (miejsce postoju)
                    -dach w budynku komunalnym
                    -budowę budynu przy ul. Godebskiego (sąsiadującego z przedszkolem)

Stać Gminę na Dom Kultury gdy będzie musiała wyposażyć Eko Raszyn sp z o o?
                    Cóż, kultura jest drugorzędnym celem gdy Auseria niszczeje i (podobno) nei można
                    zgodnie z prawem budować sieci wod-kan.

Imprezy w Raszynie to co roku: festyn, pół-kolonie, pół-ferie.
                    Z kultury mamy otwartą bibliotekę. Z rozrywki czasem promocja na basenie.
                    Czasem basen zamknięty. Częściej otwarty i brudny (czyt: pusty, nie przynoszący
                    dochodu).

BTW: podłoga w domu kultury nadaje się na salę kinową, na galerię już mniej.
                    Myślę że najlepiej byłoby to po prostu komuś na 10 lat oddać w wynajem za
                    przyzwoitą kasę, zrobi lepszą podłogę, wykończy etc...
                    • 1ania12 Re: skatepark - ankieta 19.07.07, 14:52
                      czcze gadanie, budowa skateparku potrwa tyle co budowa parku, czyli poczekamy
                      sobie jeszcze, sprawa została poruszona podobnie jak sprawa boiska żebyśmy
                      widzieli że coś się dzieje, nie ma co się łudzić....
                      • muszka61 Re: skatepark - ankieta 21.07.07, 13:35
                        według pulsu ankieta ma zakończyć się w lipcu - tyle tylko, że najbardziej
                        zainteresowana młodzież w większości na wakacjach, nie czytuje kuriera - jak
                        można w tak bezczelny sposób zabierać pieniądze na obiecaną inwestycję - panie
                        chmielewski niech się pan bierze do pracy i postara się pozyskać lub
                        wygospodarować fundusze na boisko wielofunkcyjne z innego źródła, a - jeśli
                        chodzi o protesty sąsiadów to lokalizacja przy sp w raszynie od strony al.
                        krak. powinna ten problem rozwiązać.
                        • halibutt Re: skatepark - ankieta 22.07.07, 23:56
                          A wiecie co? Byłem ostatnio w Michałowicach, na tym ich nowym boisku. Jedno
                          zdjęcie było w ostatnim Pulsie, jeśli kto ciekawy - mogę zamieścić więcej. I
                          wiecie co? Rewelacja, pełno młodych, tłumy grają w nogę, w kosza, w siatkówkę,
                          bawią się albo po prostu siedzą na ławeczkach i gadają. I, co ciekawe, było też
                          pełno dziewczyn. Dla porównania skoczyłem też do skateparku w Warszawie, tego
                          przy Wilanowskiej. Lokalizacja doskonała, zaraz obok stacji metra... i nic.
                          Ewolucje na deskach (robiły wrażenie, nie powiem) wyczyniało trzech chłopaków.
                          Słownie trzech.

Ja wiem, że i skateparki są potrzebne, i salony z grami elektronicznymi, i
                          boiska, i kluby modelarskie, wioślarskie, kółka strzeleckie i szachowe... Każda
                          aktywność jest dobra. Tyle że bywają typy infrastruktury, które służą wszystkim,
                          i takie, z których korzysta mniejszość. Mam wrażenie, że skatepark to jednak
                          taki właśnie pomysł dla mniejszości, ale mogę się mylić.
                          Pozdr.
                          • hauptmannad Re: skatepark - ankieta 23.07.07, 11:13
                            Ja już na desce nie pofruwam, ale też korzystam z mniejszościowego przybytku
                            dofinansowywanego publicznie - z FILHARMONII.
                            Trzeba by jawnie i rzeczowo podać jakie są koszty i zyski (nie tylko w złotych
                            polskich) żeby rozmawiać o wyborach.

Psze Państwa, którzy będziecie podpisywać się pod decyzją - to apel do Was!
                            Powiedzcie co wiecie, nie bójcie się.
                          • muszka61 Re: skatepark - ankieta 24.07.07, 12:37
                            być może z boiska korzystałoby więcej osób... ale nie tylko o to chodzi, że
                            obecnie jest to sport i rozrywka mniej popularna tylko o to, że decyzja o
                            budowie skateparku została podjęta wcześniej, przeznaczono na jej realizację
                            pieniądze w budżecie (patrz bip), a teraz vice ch. opowiada, że przychodzą do
                            niego jakieś dziewczyny...(wg pulsu)i mówią, że wolą boisko - to śmieszne i
                            kompromitujące, żeby zabierać zarezerwowane na inny cel - 230 tys. i
                            przeznaczać na boisko - przecież sprawna władza w tak bogatej gminie znajdzie w
                            przyszłych budżetach pieniądze na realizację tego typu projektów, mam nadzieję,
                            bo jeśli nas na to nie stać i skoro mamy się licytować co jest bardziej
                            potrzebne - to może już lepiej wyremontujmy ośrodek zdrowia.
                            • dorota022 Re: skatepark - ankieta 24.07.07, 13:41
                              muszko a jak poprzednia władza zarezerwowane w budżecie pieniądze z wodociągu
                              zabierała na budowę jeszcze dobrej ulicy/Poniatowskiego/ to nie protestowałaś?
                              Ośrodek wymaga remontu ale nie jest własnością gminy
                              • hauptmannad Re: skatepark - ankieta 24.07.07, 20:45
                                A jakby tak DZIEWCZYNY przekonały kogo trzeba to może byśmy za te pieniądze
                                własny ośrodek zdrowia postawili?

Do uznania forumowiczów pozostwiam czy:
                                - jestem świnia,
                                - znam przysłowia.
                              • muszka61 Re: skatepark - ankieta 24.07.07, 21:51
                                wtedy gdy remontowano poniatowskiego nie interesowałam się skąd władze brały na
                                to pieniądze, a pewnie kilka boisk i skate parków można by za te pieniążki
                                wybudować... - ale inwestowano wówczas też w kanalizację i in. - może nie na
                                terenie całej gminy i za to rachunek wystawili im mieszkańcy okolicznych
                                miejscowości - w raszynie i. wybory wygrał.
                                • dorota022 Re: skatepark - ankieta 24.07.07, 23:28
                                  władze,czy poprzednia czy ta pieniadze biorą z naszych podatków, bo jak do tej
                                  porynie udało się tamtym czy tym pozyskać funduszy unijnych.A zamiast
                                  remontować dobrą ulicę należało zrobić boisko z prawdziwego zdarzenia/a za
                                  pieniądze utopione w "wyborczą Poniatowskiego" można było zrobić ekstra boisko i
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka