Dodaj do ulubionych

Materiały na temat BPD

17.11.18, 13:36
Post ten kieruję przede wszystkim do osób, które leczą swoje rany po toksycznym związku i podejrzewają, że ich były partner/partnerka ma zaburzenie borderline lub są obecnie z osobą, którą podejrzewają o to. Oczywiście diagnozę może postawić tylko specjalista, dlatego odradzam samodzielną zabawę w lekarza. Zaburzenie osobowości jako takie, to bardzo poważna sprawa. W praktyce - i tu zgadzam się z osobami od których się o tym dowiedziałem - diagnoza pod tytułem zaburzenie osobowości, powinna być stawiana dopiero wtedy, kiedy wszystkie metody leczenia nie pomagają np. kiedy długotrwała terapia nie pomaga. Niestety czasem taka diagnoza jest stawiana na dzień dobry, i delikwent po pół roku czy roku wychodzi na prostą, a leczący go terapeuta myśli, że wyleczył zaburzoną osobowość, a kiedy to w rzeczywistości udało mu się rozwiązać znacznie mniej poważne problemy. Piszę o tym, aby uświadomić niektórym, jak poważną diagnozą jest diagnoza pod tytułem zaburzenie osobowości - w tym tak ciężka jak borderline. Powinniście się dobrze zastanowić, czy aby sugerowanie byłej/byłemu bpd ma sens, i czy aby czasem nie jest to wytaczanie zbyt ciężkich dział. Warto też dodać, że samo borderline jest trudno zdiagnozować a i jest wiele innych problemów natury psychicznej, które mogą dać podobne efekty.

I tyle wstępem, teraz czas na materiały, które powinny wam pomóc lepiej zrozumieć czym jest BPD.

Etapy w relacji z osobą borderline

www.psychologia.net.pl/artykul.php?level=449
Czym jest osobowość borderline:

www.youtube.com/watch?v=bOfOpVtxxik&t=9s
youtu.be/VKCD7DYt-R4
youtu.be/sdwv2PiA4PQ
www.youtube.com/watch?v=-kE-xX1ZLzo&t=9s
youtu.be/aaqcA12ZEv0
youtu.be/PlHKeyGd4pE
youtu.be/7HbtYSwJkn4
www.youtube.com/watch?v=W7FPSbZ3yKI
Obserwuj wątek