magjol 18.02.06, 00:20 W tym roku zamierzamy przeprowadzić się do domku w okolicach ul. Mochtyńskiej. Jesteśmy na etapie wyboru firmy ochroniarskiej. Chętnie wysłuchamy Waszych opinii. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
compet_pl Solid 20.02.06, 14:56 Przy wyborze firmy ochroniarskiej zrobiłem sobie kilka poniższych założeń. To musiała być jedna z firm, z której usług korzystają okoliczni sąsiedzi. Wydawało mi się, że jeżeli nawet znajdziemy firmę z super ofertą ale najbliższe skupisko domów, który "chronią", będzie się znajdowało kilka kilometrów od nas, to można być przekonanym o tym, że również najbliższy patrol będzie stacjonował daleeeeeko od nas. Co na koniec daje dłuższy czas dojazdu. To nie mogła być firma "krzak", która będzie miała wielki problem w przypadku, gdy na przykład zepsuje się im jeden (czyli jedyny w okolicy) z samochodów patrolowych. Instalację alarmową miała wykonać ta sama firma, z którą podpiszemy umowę na monitoring domu. Dlaczego? Nie chciałem mieć sytuacji, gdy system szwankuje i nie wiadomo gdzie jest przyczyna. Ci, co instalowali alarm będą mówić, że problem jest z systemem monitoringu. Ci, od monitoringu stwierdzą, że to system alarmowy nie działa dobrze. I... okazało się, że chyba miałem rację. Swego czasu był problem z systemem. Ale nie obchodziło mnie gdzie jest błąd. Za całość odpowiada jedna firma. Minusem znów jest to, że instalacja niestety kosztowała trochę więcej. No więc rozejrzałem się wokół (mając na uwadze powyższe założenia). Do finałowej walki stanął Solid i Juventus. Wygrał Solid. Dawał krótsze "czasy dojazdów" i do tego zaoferował niższą cenę. O ile mi wiadomo baza Solidu jest przy Carefour. Dodam też, że trzeba i warto z nimi negocjować. Ostateczne warunki umowy znacząco różniły się od tych z początku rozmów. P.S. Chyba za powyższe Solid powinien mi dać jakąś zniżkę... Odpowiedz Link
magjol Re: Solid 20.02.06, 20:10 Dziękuję, Handlowiec z Solidu poinformował nas, że miejsce stacjonowania patrolu znajduje się przy pętli autobusowej przy ul. Ostródzkiej. Rzeczywiście oferta jest dość wysoka. Czy warto montować alarm zewnetrzny? Odpowiedz Link
magjol Re: Solid 19.03.06, 01:26 > Dodam też, że trzeba i warto z nimi negocjować. Ostateczne warunki umowy > znacząco różniły się od tych z początku rozmów. > > > P.S. > Chyba za powyższe Solid powinien mi dać jakąś zniżkę... > Podpisaliśmy umowę z Solidem (alarm wewnętrzny i zewnętrzny)- dał zniżkę Bardzo dziękuję za wszelkie informacje przez Państwo zaqmieszczone Odpowiedz Link
compet_pl Czy "czujki" alarmu na zewnątrz budynku? 21.02.06, 12:31 magjol napisała: > Czy warto montować alarm zewnetrzny? Moim zdaniem ZDECYDOWANIE TAK. Dlaczego? Załóżmy, że zamontujesz super okna z okuciami antywłamaniowymi i szybami klasy P4 oraz drzwi klasy C, ale masz wyłącznie "czujki" wewnętrzne. Aby wejść do Twojego domu, złodziej będzie musiał się napracować i straci na to trochę czasu. No więc w końcu wyłamał okno i wchodzi do środka. I DOPIERO WTEDY alarm zaczyna wyć. Złodziej wie, że ma 2 lub 3 minuty czasu do przyjazdu patrolu. Rozgląda się szybko i bierze telewizor, "wieżę" i notebooka. Gdy przybywa patrol, nikogo już nie ma. Okno jest rozwalone, akurat pada deszcz a Ty jesteś właśnie na wakacjach w Egipcie. Co wtedy zrobisz? Okno zniszczono i skradziono Twój dobytek. Co Ci dał ten alarm? Gdy masz "czujki" zewnętrzne, to instalacja alarmowa zauważy złodzieja, gdy ten tylko zbliży się do Twojego okna. Jak zwykle problem w tym, że "czujki" zewnętrzne są duuuużo droższe niż te wewnętrzne. Jeżeli nie macie na to teraz kasy, to warto przynajmniej zróbić odpowiednie okablowanie i wyprowadzić na zewnątrz przewody w zaplanowanych miejscach. Odpowiedz Link
magjol Re: Czy "czujki" alarmu na zewnątrz budynku? 21.02.06, 19:50 Rzeczywiście alarm zewn + wewn jest dwa razy droższy niż sam wewnętrzny Ale chyba się na to skusimy Odpowiedz Link
protaras Re: Czy "czujki" alarmu na zewnątrz budynku? 08.03.06, 19:45 Też jestem zdania, ze zewnętrzne czujki się przydają. Tym bardziej, ze znam przypadki kradziezy samochodu, z posesji, stojącego na zewnątrz (tzn. poza garażem). Czujki zewnętrzne w dużym stopniu mogą zabezpieczyć przed taką sytuacją. Należy jednak pamiętać, że trudno jest pogodzić posiadanie psa (dużego) i czujek zewnętrznych. Ustawienie czujek przy psie na zewnątrz jest b. trudne. Odpowiedz Link
zetka59 Re: Firma ochroniarska 26.02.06, 20:36 Polecam Firmę SPEKTRA, prezes mieszka na Ostródzkiej i cały czas stoi tutaj patrol. Odpowiedz Link
next_door Re: Firma ochroniarska 29.03.06, 15:26 To prawda, że Solid obsługuje naczną większość domów w okolicach Ostródzkiej. Monitorują mój budynek od 5 lat i raczej nie było nigdy większych kłopotów. Do tego są skłonni negocjować (szczególnie jeśli np zakładacie alarm w kilku budynkach). Płacę miesięczny abonament 80 PLN neto i chyba niżej już się nie da. Alarm zewnętrzny czy wewnętrzny ? Bez wątpienia i jedno i drugie. Czujki zewnętrzne są niestety dużo droższe, ale chyba nie warto oszczędzać na swoim bezpieczeństwie. Kilka lat temu pojawiła się seria włamań do kilkunastu domów w tej samej okolicy. Co prawda nic się nie stało, ale tylko dom, w którym był alarm zewnętrzny pozostał nietknięty. W innych niestety trzeba było naprawiać zawiasy w oknach, wstawiać szyby no i kosztwało to też sporo nerwów. Okablowanie do alarmu zewnętrznego można pociągnąć pod podbitjką dachową, jeśli oczywiście centrala znajduje się blisko zewnętrznej ściany. Jeśli jest całkowicie wewnątrz budynku, niestety pozostaje (żeby nie ryć w tynku) wyłącznie system bezprzewodowy (droższy i do tego trzeba pamiętać o akumulatorach). Nowe czujki całkiem łatwo dają sobie radę z psami, sam mam całkiem sporego i nie ma kłopotów (załączył się może raz czy dwa w ciągu dwóch lat od założenia systemu zewnętrznego). Odpowiedz Link
lailaraa Re: Firma ochroniarska 05.10.15, 16:45 www.k2gps.pl/9,oferta.html - mogę polecić tę firmę. Sama korzystałam 2 lata temu przy przeprowadzce do nowego domu i jestem bardzo zadowolona. Oferują monitoring ale prócz tego ochronę pojazdów i obiektów stałych. Teraz czuję się bezpiecznie, wszystko w porządku, działa , mam kontrolę nad moją flotą samochodową i nie musze się o nic martwić Odpowiedz Link
7leho Re: Firma ochroniarska 06.10.15, 17:49 Najpierw miałem Securitas, teraz Juwentus i nie mam problemów. Jak jakaś firma oferowała lepszą cenę zawsze kontaktowałem się z handlowcem i dostawałem to samo tak że ok. Polecam. A jestem z Kobiałki. Odpowiedz Link