Dodaj do ulubionych

do jacka1F - zathar??? tak???

29.10.09, 12:29
szukam i szukam, bo smak tego ... nie daje mi spokoju. Mniam!!!!
Muszę to mieć, ale nie widzę szans w moim mieście, więc może w
jakimś internetowym sklepie mogłabym zakupić
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gacek95 to może tu? 29.10.09, 13:11
      www.delikatesy-orientalne.pl/index.php?products=product&prod_id=355
      • jacek1f tak tak , to to co Gacek podsunał:-) 29.10.09, 13:25
        Moze jeszcze zapytaj w jakims "tureckim" z kebabami, albo "arabskim" w klimacie.

Ja kupuje osobiscie tu:
        www.samirashop.pl/index.php?US=4f55d94135ac93a8bad66a9f68d8d8dc
        ale mozesz tez zamowic.... od siebie, jestem pewiensmile

pozdrawiam!
        • ewa.mila Re: tak tak , to to co Gacek podsunał:-) 29.10.09, 13:34
          Wielkie dzięki!!!!!
          kupuję
          • jacek1f kupione? zjedzone? jedzone? :-) n/t 18.11.09, 17:15
            • ewa.mila Re: kupione? zjedzone? jedzone? :-) n/t 23.11.09, 09:16
              Oczywiście!!!!!!!!!!! odebrałam z poczty w ostatnim momencie ...
              pycha!!! taki sam zachwyt!! tylko za mało kupiłam hehe, bo już
              znajomych obczęstowałam. Kupiłam jeszcze jedną dziwną /nową/
              przyprawę - KOZIERODKA - czy coś takiego i ... nie pamiętam do
              czego można jej używać, więc jak macie doświadczenia to ja chętnie
              posłucham.
              Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi.
              • jacek1f do marynat, sosów "wschodnich", możesz czasem 27.11.09, 07:45
                do sałatek. Uważaj, bo zwieksza wydzielanie testorenusmile dlatego uzywana do pakowania na siłowni i wzrostu mięsni - jako przyspieszaczsmile))
                • ewa.mila Re: do marynat, sosów "wschodnich", możesz czasem 27.11.09, 08:27
                  Dziękuję za wskazówki!
                  Może trochę mięśni mi się przyda, hehe.
                  Jacku jeśli chciałbyś mi podpowiedzieć jeszcze coś ciekawego smakowo
                  co można dosypać, dodać itd. to będę niezmiernie wdzięczna. Jeśli
                  nie tu to powiedz gdzie mam szukać, albo daj znać na maila.
                  Pozdrawiam
                  • jacek1f :-) mogę podpowiedzieć, z przyjemnością, ale 27.11.09, 10:17
                    ogarnijmy obszar zainteresowaniasmile))

Do czego chcesz dodsypywać? Żeby było tylko smaczniej - to nie da rady, bo smak jest indywidualny... czy żeby w jakimś "stylu" kuchennym , smakowym było?

?
                    • gacek95 tylko nie chowajcie się po kątach bo nie jestem... 27.11.09, 12:52
                      może mistrzem kuchni (a nawet wprost przeciwnie) ale lubię wiedzieć na wszelki
                      wypadek.

" nigdy nie poganiaj dobrego czasu "
                      • ewa.mila trudne pytanie 01.12.09, 22:51
                        O kurcze, Jacku ... nie mam pojęcia o moich kulinarnych zainteresowaniach! Wiem co lubie ... to mało? warzywa, pieczywo, zapiekanki, ryż, makaron, sery ... mięso mniej ... i to co lubie chętnie mieszam hehe. Styl "smakowy"? chyba trochę orientalny a i trochę śródziemnomorski ...
                        pozdrawiam
                        • jacek1f troche orientalnu i śródziemie - no to polecam 02.12.09, 12:38
                          bardzo popróbować kminu rzymskiego, czyli kumino.
                          I cynamonu.
                          Oreganao - wiadomo - rządzi.

I tak do mięs duszonych, szaszłyków, no i mielonych kuleczek, czyli keftedesów różniastych wymiaró właśnie kmin i cynamon. Pierwszego duuużo, drugiego malutko.

Wszedzie tam gdzie dajesz też i uzywasz pomidoró, passaty/przecieru czy koncentratu - tez kumino i cynamon sie nada roztaczajac nutke wlasnie nito orientu nito kreteńską...

Imbi pasuje do tego wszytskiego tez.
                          • jacek1f także skórka z cytryny jest super przyprawa... 02.12.09, 13:30
                            U mnie od lat zester (takie ustrojstwo co pieknie samo żółte skrobie z cytryn) jest w codziennym uzyciu.
                            Od ryb, przez miesa i warzywa pieczone smazone, sosy do sałat itd - troche drobno skrojonej skórki pozwala zmniejszac ilosc soli znacznie, dodajac specjalny smak wszystkiemu.
                            Sok, wiadomo, pogłebia i wzmacnia smaki, ale skórka - nawet w małych ilościach dziala rewelacyjnie.
                            • ewa.mila kumin znam 02.12.09, 14:03
                              i mam jeszcze kreteński! ale nie łączyłam z cynamonem
                              Dziękuję więc za kolejne podpowiedzi. Cytrynowy dodatek też popróbuję
                              • bebicka kumin...? 02.12.09, 21:00
                                Nie chce wyjsc na trabe...epwnie wyjdesmile Ale czy kumin ma cos wspolnego z
                                kminkiem???? Pewnie nie, ale tego drugiego NIENAWIDZE z wszelkich sil, wiec
                                gdyby mialoby byc blisko nawet to ja wole z dalekasmile

Skorke z cytryny tez uwielbiam, chcoiaz rzadko dadaje, brak miaanwykusmile
                                A watek bardzo fajny, tylko ostatnio nie mam czasu na szperanie w necie, anwet
                                po ulubionych watkachsmile

pozdrawiam
                                Maraska
                                • jacek1f nieeeeeeeeeee. Nic zupelnie! Kmni rzymski, czy też 02.12.09, 21:07
                                  indyjski, po angielsku cumin, stad mozna spotkac "kumino".
                                  Nawet nie wie o kminku polskimsmile

Tym straszniejsze sa w przepisach bledy, gdzie kminek zajmuje miejsce KMINU, np w keftedes, mussakas czy innych wschodnich potrawach. I potem ludzie pisza, ze wyszlo jakos dziwnie itd..... Straszne!

• bebicka Re: nieeeeeeeeeee. Nic zupelnie! Kmni rzymski, cz 03.12.09, 17:43
                                    No tak podejrzewalam, ze to zupelnie inna bajka i ze wyjde na trabesmile co to w
                                    kuchni nic nie potrafismile. Slubny wszystkim w koncu obwieszcza ze ja nic w
                                    kuchni nie robie, tylko obiadki od tesciowej podgrzewam a dzisiaj musial nawet
                                    sam nalesniki smazyc.....wink traaagedia normalniesmile
                                    Musze sie skusic na ten kumin, chcoiaz sama nazwa mnie z lekka wzdraga,
                                    nienawidze kminku.... a tu taka podobna nazwasmile
                                    dobra pozdrawiam
                                    Maraska
                                    • jacek1f jadlas kuleczki keftedes nad morzem - tam kumin 03.12.09, 21:56
                                      byl wlasnie.

I prawie w kazdym indyjskim daniu.
                                      • bebicka Re: jadlas kuleczki keftedes nad morzem - tam kum 04.12.09, 17:36
                                        za indyjska kuchnia nie rpzepadamsmile
                                        Ale keftades mi samkowaly wybornie....smile tylko czy to zasluga kuminu wlasniewink

Maraska
                                        • jacek1f kuminu - też! ;-) n.t 04.12.09, 19:16
                                          • tonle Re: Kumin - na żołądek, i czarnuszka - na katar :) 04.12.09, 20:21
                                            znalazłam taki artykuł, może się przyda smile
                                            www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53667,2347879.html
                                            moje wspomnienia z kuminem są takie: lata temu w Maroku, kiedy część
                                            osób miało problemy żołądkowe, przewodniczka Berberyjka ratowała
                                            łyżką właśnie kuminu, popitego wodą. Przyznam się, że już nie
                                            pamiętam jego smaku, ale w taaakiej ilości jakoś nie podpadał, i nie
                                            pamiętam, czy na żołądek pomogła sama przyprawa, czy raczej niechęć
                                            kolejnej dawki tego specyfiku, w ilościach łyżkowych smile)

z zapamiętanych przeze mnie przypraw, była jeszcze czarnuszka, ale
                                            to bardziej pokazano nam jak wciągać przez chusteczkę..na katar! smile
                                            czarne nasiona czarnuszki po roztarciu wydzielają silne olejki
                                            eteryczne! Mam jeszcze całe pudełko bo nie sposób tego zużyć, ale
                                            faktycznie daje po nosie, coś w stylu aptecznego Olbasu.
                                            chyba również ma zastosowania kulinarne .

• tonle czarnuszka - czarny kminek! :))) 04.12.09, 20:34
                                              dobre sobie - była mowa o kminku, o kuminie....a przypadkowo
                                              zupełnie dopisałam jeszcze Czarny Kminek!!! bo tak bywa również
                                              nazywana owa czarnuszka smile zwana również "złotem faraonów", za
                                              wielorakie zastosowania - leczniczo-pielęgnacyjne....tak więc już
                                              mamy kminki 3 !!!, haha
                                              (ja eliminuje ten najzwyklejszy, bo po prostu nie lubię wyjątkowo
                                              bardzo).

www.czarnykminek.com.pl/
                                              polecam zakładkę - Poznaj Nigella Sativa (resztę odpuszczam, bo to
                                              jakiś producent farmac. ale opis mają dobry) i zakładka "Znana od
                                              starożytności" - > wątek grecki smile

w Polsce - stosowana np. do wypieków, mięs, zapipekanek..i
                                              faktycznie! jest taka "piekarnia" przy Media-Markt, Al.Krakowska,
                                              gdzie mają taki różny chleb, m.in. z czarnuszką smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka