Dodaj do ulubionych

Mafija - mafia

22.09.10, 08:29
Będąc w tym roku na Krecie, Grecy pokazywali moje dziecko palcem innym Grekom i mówili "mafija". Czy ktoś wie o co chodzi. Wiem że mafija to mafia, ale tak do dziecka?
Obserwuj wątek
    • morita11 Re: Mafija - mafia 22.09.10, 14:41
      A moze synek ruchliwy i wszedzie wlezie i wiecznie cos narobi????
      • jarekp21 Re: Mafija - mafia 22.09.10, 16:01
        Tak rzeczywiście nie usiedzi na miejscu chwili.
      • jarekp21 Re: Mafija - mafia 22.09.10, 16:06
        Rzeczywiście nie usiedzi chwili w jednym miejscu.
    • zo_h Re: Mafija - mafia 22.09.10, 18:00
      A może dziecko było ubrane na czarno?

Pozdrawiam
      • jarekp21 Re: Mafija - mafia 22.09.10, 20:08
        Ubranie nie miało znaczenia, krutkie spodenki i koszulka, jasne, kolorowe. 3letni blondyn o niebieskich oczach. Na twarzach Greków pojawiał się uśmiech, jak go widzieli i powtarzali mafija, mafija.
        • eridan Re: Mafija - mafia 24.09.10, 22:13
          Może mieli na myśli jego niebieskie oczy - raczej rzadziej spotykane w Grecji. Oczy po grecku w liczbie mnogiej to "μάτια" (wymowa: matja z naciskiem na pogrubone tutaj a).
          μαφία z wymową "mafija" oznacza mafię. W grę wchodziłoby jeszcze słówko "Μαθιά", ale może ktoś to lepiej wyjaśni. Tak jak w polskim, grecki ma wyrazy bardzo podobne, czasem o zrozumieniu decyduje kontekst zdania.
          pzdr
          Jacek
          • jarekp21 Re: Mafija - mafia 28.09.10, 10:54
            Dzięki za odpowiedź, wydaje mi się że chodziło o oczy. Wyrazy faktycznie podobne do siebie. Ciężki ten grecki. Pozdrawiam.
    • i.za.bela Re: Mafija - mafia 25.09.10, 16:54
      Obstawiam - matja-oczy-zdaje sie ze t czasem wymawiane jest z niemym h. Mam dwie niebieskookie corki- blondynki i od brzdąca Grecy zachwycają sie ich niebieskimi oczami i włosami- wołają -ksantula- a moje młode zrobiły sobie z tego -krasulabig_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka