Dodaj do ulubionych

Katherina "Athina" :)

04.09.11, 06:31
Kochani, dobra dusza latem założyła wątek w moim koncertowym temacie, a ja poprosiłam by go usunąć!
Przepraszam!!! Nie byłam wówczas zupełnie przygotowana na otwarcie się przed Wami. Czy dziś już jestem!?... Zdecydowanie bardziej niż kilka miesięcy temu! smile

W linku poniżej przedstawiam się Wam ponownie i tłumaczę dlaczego stałam się katheriną(-athiną):
forum.gazeta.pl/forum/w,37196,52670434,128539102,Kochani_witam_ponownie_.html
W tym wątku chętnie posłucham Waszych opinii n/t mojej płyty, tu również będę informowała Was o moich koncertach promujących "Athinę".

Tymczasem słów parę o tym co dzieje się aktualnie:
W studiu Odeon w Atenach trwa mix instrumentalny płyty (tam nagrywałam większość utworów) a ja w Polsce dogrywam ostatnie vocale. Zostało już naprawdę niewiele. Pracujemy również wspólnie z grafikami i fotografami nad okładką płyty i książeczką. Znajdzie się w niej m. in. grecka poezja i jej polskie przekłady.
Na początek grudnia planowana jest koncertowa premiera płyty w Atenach. Dokładna data nie jest jeszcze znana, wiadomo natomiast, że zaśpiewam w samym sercu stolicy - na Place smile

Kochani moi proszę, trzymajcie kciuki! smile Pozdrawiam Was ciepło! smile
Katherina
www.myspace.com/katherina-athina
Obserwuj wątek
    • barbelek Re: Katherina "Athina" :) 04.09.11, 19:06
      Wiesz Kasiu, że Barbelki będą trzymać mocno, bardzo mocnosmile. Cieszę się, że zdecydowałaś się na ten wątek. Pozdrawiamy J, B, K.
      • katherina-athina Re: Katherina "Athina" :) 06.09.11, 01:05
        > Wiesz Kasiu, że Barbelki będą trzymać mocno, bardzo mocnosmile.
        Wiem! i bardzo dziękuję!! smile Jesteście kochani, ale to już Wam mówiłam! wink
        Ach, dziękuję również za piękne zdjęcia! Dzięki Wam mam cudowną pamiątkę! smile
        Przyznaj no się gdzież to mnie podglądaliście... wink

> Cieszę się, że zdecydowałaś się na ten wątek. Pozdrawiamy J, B, K.
        Jeśli tak, to też się cieszę! Choć przyznam, że decyzja do łatwych nie należała! Ściskam Was kochani! smile K.

• tomaszkozlowski1 Re: Katherina "Athina" :) 11.09.11, 21:17
          Kasiu, i ja bardzo się cieszę, że postanowiłaś założyć ten wątek! Ja już nie mogę się doczekać, kiedy płyta się ukaże i kiedy będę mógł wziąć ją do rąk i odsłuchać- a to nasze forum jest przecież jednym z najbardziej naturalnych miejsc, by taką płytę zaprezentować smile To w dodatku jeden z historycznych momentów naszego forum- jesteśmy jednym z "partnerów medialnych" płyty! I zdaje się, że mamy prestiżową przyjemność być jednymi z pierwszych, którzy o tej płycie mówią! smile
          Trzymam bardzo mocno kciuki za koncówkę przygotowań "Athiny" smile (tak jak obiecywałem, będąc w Helladzie porozumiałem się z greckimi bogami aby pamiętali, że mają pomagać wink smile ). Pozdrawiam!
          • katherina-athina Re: Katherina "Athina" :) 12.09.11, 06:01
            Tomku, dziękuję pięknie i Tobie za ciepłe słowa i wsparcie, które są mi - nie ukrywam - tak bardzo potrzebne. smile Pierwsza płyta - pierwsze dziecko!, ja rzucona na międzynarodowe wody, pragnąca nie zawieść siebie i tych wszystkich, którzy na tę płytę tak bardzo czekają. A poprzeczkę zawiesiłam bardzo wysoko. Właściwie cały materiał miałam już nagrany w ateńskim Odeonie [prócz wokalizy do Intro], kiedy to po odsłuchaniu postanowiłam poprawić niedoskonałości! zwłaszcza utwór, który nagrałam jako pierwszy w 2008 roku, kiedy to moja wymowa była delikatnie mówiąc niegrecka [zwłaszcza "Γ"] wink
            Podsumowując czas studyjny przyznaję, że zdecydowanie wolę śpiewanie koncertów. Brak publiczności i tej niepowtarzalnej koncertowej atmosfery sprawia, że dużo trudniej wyrazić emocje, zinterpretować utwór. Nie mówiąc już o śpiewaniu w słuchawkach! - strasznie mi przeszkadzają!
            Dlatego bardzo czekam już na koncerty promujące "Athinę" - te w PL i te w GR smile

Tomku, nie wiem co powiedziałeś/obiecałeś greckim bogom, ale starają się jak mogą! wink Co chwilę z Grecji docierają do mnie piękniejsze wiadomości. Dziś podzielę się z Wami najnowszą: na płycie zagra największy buzukista Ellady, współpracujący z czołówką greckich gwiazd [m. in. z Alexiou i Mitropanosem], wielki muzyk Manolis Karantinis. Tu fragment greckiego programu muzycznego, posłuchajcie proszę mistrza bouzouki smile
            www.youtube.com/watch?v=T0R-aVwqjXs&feature=related
            Pozdrawiam Tomku i raz jeszcze dziękuję! smile Miło mi, że ekipa trzymająca... kciuki wink się powiększa! smile
            Katherina
            ---
            • tomaszkozlowski1 Re: Katherina "Athina" :) 17.09.11, 15:12
              Kasiu, ogromnie się cieszę i gratuluję udziału słynnego mistrza buzuki Manolisa Karandinisa na Twojej płycie! smile
              • amigo50 Re: Katherina "Athina" :) 17.09.11, 15:41
                Kasiu! Nawet tutaj gdzie jestem dochodza odglosy tego co sie zapowiada.
                Gratuluje i trzymam kciuki! smile
                O tym, ze nie mam polskiej czcionki, to chyba nie musze pisac? ,-)
                • katherina-athina Re: Katherina "Athina" :) 16.10.11, 17:55
                  Dzięki Tomku, dzięki Amigo!! smile
    • katherina-athina Re: Katherina "Athina" :) 16.09.11, 22:50
      Jutro po raz ostatni wchodzę do studia i... niech się dzieje wola nieba! wink

---
      • barbelek Re: Katherina "Athina" :) 16.09.11, 23:05
        .. z nią się zawsze zgadzać trzebasmile Będzie wspanialesmile
        • katherina-athina Re: Katherina "Athina" :) 16.10.11, 18:03
          Dziękuję Barbelku! smile

A ze studia wyszłam już na dobre! smile tzn. do czasu pracy nad następną płytą wink
    • katherina-athina Patronat Ambasady Polskiej w Atenach :) 16.10.11, 18:14
      Chciałabym podzielić się z Wami moją radością ostatnich dni:

Płyta "Athina" została objęta patronatem Ambasady Polskiej w Atenach!! smile

...............
    • katherina-athina "Sto perigiali" - utwór promujący płytę "Athina" 30.11.11, 03:38
      Zapraszam do wysłuchania utworu smile Mam nadzieję, że choć ciut ciut Wam się spodoba... wink

www.youtube.com/watch?v=39WJnB5Q6Dc
      Zapraszam również na koncerty promujące płytę, szczegóły na mojej stronie myspace:
      • dorasia1 Re: "Sto perigiali" - utwór promujący płytę "Athi 30.11.11, 09:08
        Zatkało mnie... piękna muzyka, piękny głos, piękna wokalistka... no i widoczki w tle też piękne.
        Serdecznie gratuluję.
      • barbelek "Sto perigiali" - utwór promujący płytę "Athi 30.11.11, 11:47
        Brawosmilesmilesmile
        • tomaszkozlowski1 Re: "Sto perigiali" - utwór promujący płytę "Athi 04.12.11, 09:47
          I czekamy niecierpliwie na całą płytę! smile
          Wykonanie pieśni Theodorakisa jest zachwycające, aranżacja także wspaniała. Filmik pełen artyzmu i ślicznych zdjęć! Brawo! smile
    • katherina-athina 14.02.2012 - Premiera płyty "ATHINA" :))) 14.02.12, 02:47
      Z miłości do Grecji, z miłości do muzyki greckiej i z pięknej współpracy z greckim kompozytorem, aranżerem - Odysseasem Konstantinopoulosem! zrodziła się dzisiaj - długo wyczekiwana, moja pierworodna - "Athina" smile smile smile Radość wielka!!!
      Kochani, zapraszam na moją stronę internetową - tam więcej w temacie płyty i koncertów:
      www.katherina.pl......................................
      Zapraszam Was bardzo serdecznie na zbliżające się koncerty promujące to wydawnictwo smile Będą utwory z płyty "Athina", będą także zupełnie nowe kompozycje. Zaśpiewam m. in. utwory Jorgosa Motsiosa - po raz pierwszy, w duetach z autorem. To zapowiedź mojego udziału na jego greckiej płycie. Jorgos Motsios, przyleci na koncerty z Aten.
      www.myspace.com/jorgos.motsios
      • katherina-athina adres strony www raz jeszcze ;) 14.02.12, 02:50
        ...bez kropek na końcu oczywiście!
        www.katherina.pl
      • tomaszkozlowski1 Re: 14.02.2012 - Premiera płyty "ATHINA" :))) 16.02.12, 23:14
        To dostałaś najpiękniejszy prezent walentynkowy smile - Athinę! smile
        Trzymam kciuki za pierwsze koncerty i do zobaczenia na jednym z nich smile
    • greeks Re: Katherina "Athina" :) 17.02.12, 08:27
      A ja się wybieram na koncert do Chorzowa i liczę na piękne doznaniasmile
      • amigo50 Re: Katherina "Athina" :) 17.02.12, 21:13
        A ona tam teraz śpiewa.......
        Obiecałem, że będę ciepło myślał - no to myślę, nawet bardzo ciepło....
        ... ale bardzo trudno się pisze trzymając zaciśnięte kciuki smile
      • bebiak Re: Katherina "Athina" :) 17.02.12, 23:30
        greeks napisał:

> A ja się wybieram na koncert do Chorzowa i liczę na piękne doznaniasmile

Coś Ty! Naprawdę się wybierasz?
        Odbierz maila z Gazety, OK?
        Ścisk. B.
      • goska52 Re: Katherina "Athina" :) 21.02.12, 07:17
        Dziękuję, dziękuję za koncert. To było piękne. Magiczna muzyka, wspaniałe pieśni w cudownym wykonaniu przeniosły nas w to paskudne niedzielne popołudnie w inny świat.
        Tak, Grecy to ludzie mądrzy, mądrzy bo zachowali tożsamość, godność, szanują tradycję, rodzinę.
        Ale płyta dla mnie nie jest smutna, słucham sobie jej cichutko w pracy i przenoszę się ponownie myślami na koncert.
        Jeszcze raz bardzo dziękuję

Goska
    • bebiak Re: Katherina "Athina" :) 21.02.12, 09:13
      A ja już dziś za dziesięć godzin zasiądę tam, by wysłuchać koncertu, by się przenieść w ten inny świat, w który przeniosłaś się Ty w niedzielęsmile
      Strasznie się cieszę, że udało mi się zorganizować wyjazd - Chorzów i Katherina już czekająwink
      Pozdrawiam. B.
      • goska52 Re: Katherina "Athina" :) 21.02.12, 10:15
        Oj, zazdroszczę i życzę wspaniałych wrażeń.
        Płyta cudna i wydaje mi się że słucha się jej jakby "głębiej", gdy się przymknie oczy i przeniesie znowu na koncert.

pozdrowienia

Gośka
    • tomaszkozlowski1 Re: Katherina "Athina":)- po chorzowskim koncercie 22.02.12, 22:16
      Wczoraj co najmniej dwie osoby z naszego Forum (tj. Bebiak i ja)- zasiedliśmy w pięknej sali Chorzowskiego Centrum Kultury aby cieszyć się wydaniem płyty naszej Katheriny! smile
      Jeśli ktoś jeszcze był a się nie zdradził, to niech się przyzna chociaż teraz smile

Koncert był PRZEPIĘKNY !!! Pełen artyzmu, ślicznie zaaranżowany. Niespodzianką był gościnny występ zaprzyjaźnionego z Kasią greckiego pieśniarza Jorgosa Motsiosa. W trzech duetach spotkały się niezwykłe głosy Katheriny i Jorgosa smile Należy podkreślić tez udział wybitnych polskich instrumentalistów, którzy zostali nam przedstawieni podczas wieczoru (mnie szczególnie urzekł ten niesamowity akordeon!...). Po koncercie artyści z uśmiechem podpisywali nam wszystkim licznie zgromadzonym świeżutką, nowiutką płytę smile

Takie cudowne greckie muzyczne chwile to wciąż wielka rzadkość w Polsce. Kasiu, po tak wspaniałym początku czekamy na następne koncerty smile I życzymy aby sława płyty "Athina" niosła się szeroooko po Polsce i po Grecji smile

Uściski, Tomek smile
      • amigo50 Porozmawiajmy o płycie 28.03.12, 23:23
        Już ponad miesiąc minął od czasu trzech koncertów i od czasu jak stała się dostępną płyta Katheriny. A co o płycie sądzicie? Jakie są Wasze wrażenia?
        Ja oczywiście mam swój pogląd, ale nie wiem, w którym momencie powinienem go przedstawić. Czy powinno to być na początku, jako wstęp i prowokacja do dyskusji? A może raczej powinno to być przynajmniej po kilku, czy może kilkunastu głosach?
        Ciekaw jestem co Katherina napisze o tych głosach, bo tak sobie myślę, że pewnie ją to trochę interesuje (chyba, że ma Wasze głosy otrzymane bezpośrednią pocztą a tylko ja nic nie wiem - ale to dlatego, że do nas, na wieś, to tak wszystko jakby później docierawink?
        ... a chciałbym jeszcze wszystkim przypomnieć, że tak jakoś w październiku ubiegłego roku Katherina nadała tekst, z którego wynika, że chodiła Jej już wtedy po głowie druga płyta wink
        • amigo50 Re: Porozmawiajmy o płycie 01.04.12, 17:38
          Zmowa milczenia ???
          • barbelek Re: Porozmawiajmy o płycie 02.04.12, 17:02
            Amigo- ja na ten przykład z przyjemnością bym porozmawiał, ale w temacie zawartości płyty niestety nie wypowiem się. Mam pierwszy stopień umuzykalnienia (czyli rozróżniam kiedy grają, a kiedy nie). Mnie się więc tylko coś może podobać, albo nie podobać. Nie mam niestety jeszcze płyty Katheriny, z racji odległości na koncercie nie byłem, ale te utwory, które udało mi się usłyszeć za serce chwyciły, więc... rozróżniłem że ładnie grają i śpiewają (a raczej taka Pani bardzo ładnie śpiewa).
            • tomaszkozlowski1 Re: Porozmawiajmy o płycie 02.04.12, 19:59
              Piszę trochę w biegu (i trochę spóźniony sad ), bo niestety przedwiośnie mam niesamowicie zabiegane.
              Ale o płycie dorzucę swoje "pięć groszy" z największą przyjemnością smile

Mnie na płycie urzekła zarówno przepiękna strona wokalna- śpiew Katheriny, liryzm tak bardzo pasujący do wybranych utworów, jak i znakomite aranże Odysa oraz jego kompozycja- przewspaniała "Odos Ermou intro", którą zaczął się też koncert w Chorzowie. Ulica Ermou w Atenach to miejsce ukochane przez ulicznych grajków, wnoszących magię w zabiegany uliczny zgiełk... To właśnie ci muzyczni wagabundzi wprowadzają nas także w klimat płyty "Athina" - czyż nie jest to wzruszająca symbolika?

Bardzo mi odpowiada, że na płycie Katherina śpiewa także utwory troszkę mniej znane a przepiękne i warte pokochania przez filhellenów- takie jak "Oniro kapnos" czy "Tin porta anigo to vradi" (ten ostatni utwór zalicza się do moich najukochańszych greckich piosenek smile ). Bodaj mój najulubieńszy aranż to z kolei "Prosfigia", brawo za "Tipota den pai chameno" - historyczną pieśń duetu Loizos/Rasulis o głębokim wymiarze społecznym. Wart podkreślenia jest też piękny duet z Jorgosem Motsiosem - "Ta trena pu figan". Głos Jorgosa ma niezwykłą barwę, jego wykonania kierują od razu myśli ku pieśniom Kostasa Chadzisa, które bez wątpienia stanowiły dla niego piękną inspirację.

Jest to płyta, do której słuchania potrzebna jest chwila skupienia. Zawiera pieśni w większości dość refleksyjne, choć z pewnego rodzaju zadumy wyprowadza słuchacza np.radosna "Athina". Co ważne, zawiera repertuar bardzo dobrze "zgrany między sobą"- utwory należą do określonego muzycznego stylu, zwanego w Grecji endechno laiko - nie ma więc dysonansu dość często spotykanego na zagranicznych płytach z materiałem greckim, gdy obok siebie znajdują się nagle piosenki z zupełnie innych muzycznych światów (np.współczesne przeboje obok rembetiko).

Płyta "Athina" - bez wątpienia ofiarowująca nam greckie światło (nota bene piękny koncept okładki płyty!) przekazane ekspresywnym klasycznym głosem Katheriny, pasuje swą muzyczną aurą do stylu reprezentowanego dziś w Grecji przez tak wspaniałych artystów, jak Marija Faranduri, Nena Venetsanu, Marios Frangulis, Sonia Theodoridu, Tasis Christojanopulos a po części także Charis Aleksiju, Vasilis Lekas, Nana Muschuri czy Jorgos Dalaras.

Życzę Kasi aby na swojej muzycznej drodze mogła wystąpić z niejednym z tych artystów! smile

A tym, którzy nie mieli jeszcze okazji nabyć płyty, serdecznie ją polecam smile
              • goska52 Re: Porozmawiajmy o płycie 03.04.12, 08:54
                Muszę przyznać ze podobnie jak barbelek rozróżniam głównie czy grają czy nie i te niuanse o których napisał Tomasz słabo zauważam.
                Ale takim laikom jak ja bardzo pomógł koncert w odczuciu klimatu płyty. Scenografia, artyści, słowo, choreografia dały obraz i odczucie całości. Jest to jedna z moich płyt której się cudnie słucha w skupieniu, przy lampce wina i świetle świec. Aura sprzyja teraz takim klimatom i muszę powiedzieć że za każdym słuchaniem odkrywam coś nowego.

Bardzo, bardzo chciałabym posłuchać Katheriny w greckiej scenerii, jakichś ruin i to najlepiej o zachodzie słońca.

pozdrowienia

Gośka
        • katherina-athina Dziękuję!!! :) 27.06.12, 03:00
          Kochani moi, dziękuję Wam pięknie za tak ciepłe recenzje!!! Dziękuję z całego serca!!! To tak ogromnie ważne dla mnie i radosne doświadczenie i jednocześnie cenna bardzo wskazówka. Jeśli ktoś jeszcze zechciałaby podzielić się swoimi przemyśleniami i wrażeniami - będzie mi bardzo miło i z góry za nie gorąco dziękuję! Ponadto dziękuję wszystkim, którzy od początku wspierają mnie podczas koncertów - zarówno duchową jak i fizyczną obecnością! Dziękuję także za każdą zakupioną płytę - nie ukrywam, że to szczególna dla mnie radość i wsparcie zarazem! Cieszyć się będę nadal ogromnie, widząc Was kochani na moich koncertach. smile A na najbliższy zapraszam do Grecji pod Olimp do miejscowości Litochoro. Koncert odbędzie się 6 lipca o godz. 21.00 Zapraszam naprawdę bardzo bardzo serdecznie! Tym razem zaśpiewam głównie duety z Jorgosem Motsiosem [wszystkie utwory są jego autorstwa] z planowanej płyty, która ukaże się w Grecji. Więcej o koncercie w letnim greckim wątku koncertowym założonym przez Tomka smile
          Pozdrawiam Was kochani! smile
          Katherina
          www.katherina.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka