Dodaj do ulubionych

miejsca znane tylko wtajemniczonym..?

01.06.12, 19:28
witam wszystkich milosnikow Grecji!

poniewaz rok temu dopadl nasza czworke "grecki wirus"wink to kierunek tych wakacji jest oczywisty.

Bedac w Nafplio odwiedzilismy opisywana na forum (chyba tym, ale pewna juz nie jestem) restauracje tylko dla tambylcow "O'pseiras". Wyszlismy oczarowani jedzeniem, wlascicielem, jego kotami i klimatem....Rowniez opisywana tu wyspa Elafonissos nie zawiodla nas! smile
Bylo wiele takich miejsc, ktore zobaczylismy dzieki Wam- dziekuje!

W tym roku (juz za miesiac- hurra!) bedziemy wloczyc sie po Chalkidiki, odwiedzimy Meteory i jeziora Prespa. No i chcialam Was prosic o podzielenie sie takimi niekomercyjnymi miejscami- do zwiedzenia, pojedzenia, podziwiania..smile Wiekszosc z Was to stali bywalcy i na pewno odkryliscie juz wiele...my dopiero zaczynamy nasza przygode z Grecja, a dzieki takim "poufnym" informacjom wloczega nabiera innych kolorow!

Podrozujemy kamperem wiec mamy mozliwosc w czasie jednego wyjazdu sporo zobaczyc, a to niezmiernie cieszy nasze dwie corki, ktore z zeszlego wyjazdu do Hellady najczesciej wspominaja zdobycie na wlasnych (szescio i osmio letnich ) nogach twierdzy Palamidi!smile
Obserwuj wątek
    • sebask1 Re: miejsca znane tylko wtajemniczonym..? 01.06.12, 20:56
      Gratuluję pomysłu wycieczki nad Prespę....smile
      Po drodze z Chalkidików warto zajrzeć np. tutaj :
      greckieklimaty.blogspot.com/2012/01/aridaia-przystanek-dla-wtajemniczonych.html
      Warto zajrzeć oczywićcie do Verii i Edessy. Osobiście bardzo lubię Nimfeo - w zeszłym roku pisałem coś w tym temaie na forum:
      forum.gazeta.pl/forum/w,37196,127296928,127316657,Re_Sebastian_pozdrawia_nas_z_Grecji.html
      Po drodze Edess-Kastoria przed Nimfeo jest mała wioseczka Valtonara (za Amindeao) . Jakby wasze córy miały jakąś gumkę do ołówków na zbyciu to podrzućcie ją Dymitrze Koutsouridou - Dymitra jest niewidoma, zbiera do rekordu Guinessa , napewno się ucieszy smile
      www.youtube.com/watch?v=DdpulB2XtdA - po grecku ale myślę, że nie trzeba dużo tłumaczyć
      Ma już rekord Guinessa w liczbie zebranych strugaczek do ołówków z całego świata:
      www.guinnessworldrecords.com/records-2000/largest-collection-of-pencil-sharpeners/
      Trasa Edessa-Amindeo-Kastoria jest bardzo malownicza (podobnie jak Florina-Prespa smile ), warto wstąpić do klasztoru w Klisourze: www.panoramio.com/photo/49925628
      No i na jej końcu jest oczywiście Kastoria smile
      Nad samą Prespą oprócz pelikanów, ośrodków edukacyjnych Parku Narodowego, Psarades z rybakami wracającymi z porannego połowu i innych zjawisk i miejsc wymienionych w publikacjach jest jeszcze nieco wyżej położone Agios Germanos z przepięknym wnętrzem kościoła. Wszędzie w wymienionych zakątkach spotkacie "restauracje tylko dla tambylców", w okolicy Prespy z obowiązkową fasolą i jeziornymi rybkami.
      Po drodze do Meteorów warto - między innymi - odwiedzić Siatistę. No i oczywiście zboczyć do Metsowa smile
      Miłych wrażeń. A jak byście się wybierali do Nimfeo to dajcie znać....
      Sebastian
      • marika_i_chris Re: miejsca znane tylko wtajemniczonym..? 01.06.12, 21:54
        No i dzieki Tobie sebask1 zmieniamy trase powrotnasmile Chcielismy wracac przez Bitole, ale po przeczytaniu o Loutra Aridaias (i zobaczeniu zdjec!) bedziemy jechac przez Gevgelijesmile Mam tylko nadzieje, ze dojedziemy to tych cudnych wodospadow 8 metrowym kamperem?

Wzruszyla mnie Dymitra- lubie ludzi z pasja! Jesli tylko bedziemy w Valtonara to podarujemy jej gumki- dziewczynki sie uciesza mogac ja obdarowac. Ach, jaka szkoda, ze nie znamy greckiegosad Po angielsku pewnie sie nie dogadamysad Mozesz mi napisac jaka droga prowadzi z Kastorii do Nimfeo? Czy dojedziemy tam bez problemu duzym i ciezkim autem?

W Kastorii mamy juz zaplanowany postojsmile Bedziemy tez na pewno w Psarades, Mikrolimni i Agios Germanos.

Dziekuje z tak fantastyczne miejsca! smile
        • sebask1 Re: miejsca znane tylko wtajemniczonym..? 02.06.12, 16:20
          Dojedziecie, dojedziecie, podjeżdżają tam zarówno kampery jak i autokary z wycieczkami do uzdrowiska. Trasa Kastoria-Amindeo (i odbicie do Nimfeo) jest też przejezdna dla autobusów tyle, że miejscami bardzo kręta.
          Dogadacie się wszędzie po angielsku, nawet jak nie będą znać to zaraz kogoś zawołają kto zna smile
          Veria ma sporo ciekawych tradycyjnych domów "archondika" , ładnie położonych szczególnie w dzielnicy żydowskiej Barbouta nad rzeczką Tripotamos, ołtarz św.Pawła i mnóstwo bizantyjskich kościołów. Ale jeszcze więcej jest oczywiście w Kastorii.
          Vergina oczywiście swoja drogą, chociaż nie jestem wielkim fanem starożytności to Vergina zrobiła na mnie wielkie wrażenie.
          Smocza Jaskinia w Kastorii ma swoją stronę: www.spilaiodrakoukast.gr/ .
      • bachula_gr Re: miejsca znane tylko wtajemniczonym..? 01.06.12, 22:09
        > Warto zajrzeć oczywićcie do Verii i Edessy.

Sebastian, kope lat wink
        Co tez ciekawego jest w Verii?! Pytam powaznie, no chyba, ze chodzilo Ci o Vergine?

Edessa- tak, park z wodospadami w centrum miasta tylko czy camperem sie uda? Moze byc ciezko ale skoro autokary docieraja to czemu nie?

Do Nimfeo (i www.arcturos.gr/el/main.php nie tylko do niedzwiadkow ale i wilkow warto) prowadzi kilka serpentyn, ale to dwupasmowka asfaltowka i duze parkingi wiec raczej nie powinno byc problemu. Bylam wielkim autokarem, wiec camper tez sie przedrze spokojnie.

> Po drodze do Meteorów warto - między innymi - odwiedzić Siatistę. No i oczywiśc
        > ie zboczyć do Metsowa smile

Zapraszam, zapraszam, mam na stanie polskojezyczne 7 i 10-latke gdyby malym podrozniczkom stesknilo sie wink Tylko ostrzegam, camper trzeba zostawic na parkingu dla TIRow bo do wsi wjazdu takim sprzetem nie ma. Szkoda kasy na mandat.

A Kastoria koniecznie, warto zobaczyc z gory a i jaskinia tez ponoc fajna.
        • marika_i_chris Re: miejsca znane tylko wtajemniczonym..? 01.06.12, 22:33
          bachula_gr napisała:

> Do Nimfeo (i www.arcturos.gr/el/main.php nie tylko do niedzwiadkow ale i wilkow warto) prowadzi kilka serpentyn, ale to dwupasmowka asfaltowka i duze parkingi wiec raczej nie powinno byc problemu. Bylam wielkim autokarem, wiec camper tez sie przedrze spokojnie.
          >

Jesli autokar przejechal to i my damy radesmile
          Dopytuje sie tak o drogi, poniewaz w zeszlym roku maz zawiozl mnie do Kiparisii i przezylam chwile grozysmile

> > Po drodze do Meteorów warto - między innymi - odwiedzić Siatistę. No i oc
          > zywiśc
          > > ie zboczyć do Metsowa smile
          >
          > Zapraszam, zapraszam, mam na stanie polskojezyczne 7 i 10-latke gdyby malym pod
          > rozniczkom stesknilo sie wink Tylko ostrzegam, camper trzeba zostawic na parking
          > u dla TIRow bo do wsi wjazdu takim sprzetem nie ma. Szkoda kasy na mandat.
          >
          Dziekuje za zaproszenie! Dziewczynki bardzo lubia towarzystwo, a w dlugiej podrozy to wielka atrakcja dla nichsmile Jesli nie bylby to wielki klopot to chetnie wpadlibysmy na kawesmile Wyjezdzamy z Polski 29 czerwca i w drugiej polowie lub pod koniec lipca bedziemy w okolicach Meteorow.

> A Kastoria koniecznie, warto zobaczyc z gory a i jaskinia tez ponoc fajna.

O, a o jaskini nic nie wiemysad
          • bachula_gr Re: miejsca znane tylko wtajemniczonym..? 01.06.12, 22:52
            taka fotke znalazlam na zachete- JASKINIA SMOCZA w Kastoria
            troche tekstu po angielsku

A druga polowa lipca...fatalna na kawe- my wtedy mam nadzieje bedziemy, mam nadzieje, bardzo daleko od Grecji, Pod Wawelem. Kurcze...
            • bachula_gr Re: miejsca znane tylko wtajemniczonym..? 01.06.12, 22:54
              a tutaj namiary teleadresowe i cenowe - tylko na ile aktualne to nie wiem....
            • marika_i_chris Re: miejsca znane tylko wtajemniczonym..? 01.06.12, 22:59
              bachula_gr napisała:

> taka fotke znalazlam na
              > zachete- JASKINIA SMOCZA w Kastoria

> troche tekstu po angi
              > elsku

dzieki za link! wyglada bardzo obiecujaco. Nazwa z pewnoscia spodoba sie i poruszy wyobraznie dziewczyneksmile

> A druga polowa lipca...fatalna na kawe- my wtedy mam nadzieje bedziemy, mam nad
              > zieje, bardzo daleko od Grecji, Pod Wawelem. Kurcze...

sad szkoda. Jesli jednak takie jest Wasze marzenie to zycze spelnieniasmile My bylismy w Krakowie w tym roku wiosna- fantastyczne wspomnienia mamy! Domyslam sie, ze w Twoje rodzinne strony jedziecie- tym bardziej rozumiemsmile

Tak czy siak dziekuje za zaproszenie! Moze innym razem bedzie nam dane.
              • bachula_gr Re: miejsca znane tylko wtajemniczonym..? 01.06.12, 23:05
                Wystosowalam @ na gazetowy.
                • marika_i_chris Re: miejsca znane tylko wtajemniczonym..? 01.06.12, 23:11
                  bachula_gr napisała:

> Wystosowalam @ na gazetowy.

na: marika@affa.pl ? bo inny nie zadzialasmile
    • tomaszkozlowski1 Re: miejsca znane tylko wtajemniczonym..? 02.06.12, 18:16
      O jak mi się fantastycznie ten wątek poczytało smile Sebastian, piękny materiał o Aridei.
      Jeśli mi się uda dotrzeć wkrótce w tamte epirsko-macedońskie strony- na co mam nadzieję smile - to planuję wypad do Nimfeo smile - przede wszystkim ze względu na ośrodek Arkturosa ale sama miejscowość też przyciąga mnie historią i architekturą.
      • marika_i_chris Re: miejsca znane tylko wtajemniczonym..? 03.08.12, 09:24
        witam!

wczoraj wrocilismy z naszej wyprawy do Grecji. Chcialam bardzo serdecznie podziekowac tym, ktorzy udzielili sie w watku nowicjuszki i podpowiedzieli to i owowink Wyjazd byl bogaty we wrazenia, widzielismy roznorodna Grecje, nasza milosc do tej krainy jeszcze wieksza...

Tym razem otworzylismy sie bardziej na ludzi...i nie zalujemy! Trzeba tylko oprocz angielskiego choc troche nauczyc sie greckiego- na wyspie Evia przydalby nam sie, oj jak bardzowink

Juz planujemy przyszly roksmile

Dla zainteresowanych- na blogu nasza podroz dzien po dniu...ciagle sie piszesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka