jotka272 19.06.06, 16:14 Mam małe pytanie - jakie potrawy warto spróbować w Grecji, a czego lepiej unikać? Wybieram się na Thassos we wrześniu i chętnie popróbowałabym różnych lokalnych potraw, a nie chciałabym się nadziać na jakieś "jaja baranie" Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agniecha313 Re: Jedzenie!!! 19.06.06, 18:01 Tyle razy juz bylam w Grecji ale na "jaja baranie"jakos nie natrafilam.W Grecji mozesz probowac wszystkiego nie ma chyba czegos "niezjadliwegoo".Poczawszy od ryb i owocow morza a skonczywszy na miesach. Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Jedzenie!!! 19.06.06, 21:44 No ja bym jednak uwazala na takie "kokoretsi" np. Niby nie jaja baranie ale wnetrznosci i owszem, co z tego, ze grillowane. Fuj... Odpowiedz Link
bebiak Re: Jedzenie!!! 19.06.06, 23:14 bachula_gr napisała: > No ja bym jednak uwazala na takie "kokoretsi" np. Joj... Bachulo droga, uwielbiam kokoretsi - wakacje bez nich to jak nie greckie wakacje Uściski. B. Odpowiedz Link
chilu Re: Jedzenie!!! 20.06.06, 12:31 Kurcze, a ja uwielbiam kokoretsi, takie dobre do poszczypania, jak to mówią Grecy. Odpowiedz Link
aska2000 Re: Jedzenie!!! 19.06.06, 23:17 Dziewczyny, o pozytywach piszcie, nie straszcie ! Ja tam za taką musakę czy pasticcio (wiem, wiem, są różne szkoły pisania nazwy tej potrawy - najważniejsze,że pyyyyszna jest, prawda? to bym się pokroić dała... A jakby jeszcze konsumować w jakiejś uroczej knajpce na plaży, 'house wine'm zapijając to...ehhh- słów brak, po prostu ) Rozmarzyłam się, daję słowo...! (..pewnie nie bez związku z otrzymanym dziś właśnie sms-em z... Santorini z nieco przedwczesnymi 'happy birthday'owymi' gratulacjami - niektórym to się powodzi, czyż nie? ..) Odpowiedz Link
jacek1f tu: 19.06.06, 23:21 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37196&w=37170047&a=37208419 • i troszke o kreteńskim: jacek1f 21.02.06, 12:00 + odpowiedz i troche o jedzeniu kreteńskim w ogóle: jacek1f 10.08.05, 14:57 + odpowiedz Kretenskie jedzenie jest proste przez co doskonale, z dobrych produktow wyrastajacych pod najpiekniejszym sloncem. 1 czesc. Same mezedes (przekaski) moga zrobic uczte: dolma (golabeczki z lisci winogron z ryzem i dodatkami, nadziewane kwiaty cukini, nadziewane pomidory, papryki, cukinie i baklazany...Oliwki i sery - klasyka, tzatziki do kazdego posilku, w kazdej tavernie troche inaczej doprawione, taramasalata, fava, czyli dipowe rzeczy do cieplego pieczywka, keftedes - male kuleczki z mielonego miesa kuminem pachnace i czasem cynamonem, mnostwo malenkich i srednich rybek prosto z patelni Osmiornica z grilla lub z wina, mmm. kalamaraki - pierscionki z kalamarow panierowane... Keftedes w sosie pomidorowym, zapiekane potrawy pod feta - od krewetek po karczochy... Sałaty oczywiscie - no bo z takich pomidorow i ogorkow i cebuli, to zawse pyszne, a polane ichnią oliwa domowa i ich octem winnym...No i saganaki - ser feta lub kefalotiri (grawiera ich) smazona w panierce. Do wszystkiego duzo cytryn do skrapiania. Przerwa po przystawkach. Nie ku[puje sie rozlewanej raki w sklepikach, jak sie nie zna czlowieka. Najlepiej po 2-3 wizytach zaprzyjażnic sie z wlascicielm taverny i z nim gadac o zakupie roznych domowych rzeczy do Polski. Drogie zdecydowanie, ale ryby warto zamawiac najprostsze - swieza dorada tylko z grilla z sosem cytrynowo-oliwnym rozpływa sie w ustach zawsze i moze byc smialo posilkiem dla dwoch osob. Mozna, a nawet nalezy, poprosic wlasciciela taverny, zeby pokazal nam ryby i samemu wybrac odpowiednia - zaprowadzi wtedy na zaplecze (jesli nie ma gabloty) i bedzie zadowolony. Jezeli w karcie figuruja krewetki świeze, to tez warto obejrzec. Przewaznie jednak sa juz na morzu gleboko mrozone - i jest bezpiecznie. Kretenczycy nie maja wysokiej "kultury mięsa", bo zawsze to byl luksus... wiec ze smutkiem spogladam zawsze na Niemcow, ktorzy koniecznie zamawiaja sznycle Podobnie z gyros i suvlakami - nie nalezy spodziewac sie najwyzszej rozkoszy... Ale juz potrawy z krolika - w sosie cytrynowym, lub pomdorowo-cynamonowym - mmmm. Jagniecina - tylko polecam kotleciki, im mniejsze tym pewniej ze z jagniecia, a nie z baranka Ale jak jest w karcie kozina - zawsze mloda! - to koniecznie trzeba sprobowac. Grecy specjalnie przemierzaja wyspa do wioski Archanes (okreg Iraklio) na mloda koze i sluynne "czarne" wino z Archanes do niej! Stifado - cielece kawalki w aromatycznym sosie - zawsze bezpieczne i zawsze smaczne. Jest tez przesmaczna wersja makaronowa - makaron "grizo" podany z tymże. Kurczak cytrynowy - wart grzechu, szczegolnie gdy podaja z ziemniakami zrobionymi razem z nim w tym sosie. Musaka - rzeczywiscie - tylko wtedy, gdy widzimy, ze jest podawana zapieczona w glinianych miseczkach, a nie w blaszkach lub luzem na talerzu. Do wszystkiego dostaniemy zawsze ziemniaki - "greckie frytki", robione od wiekow tak jak u nas dawniej domowe sie robilo - duze kawalki dobrze podsmazone.. Warto sprobowac miejscowej pizzy - ktoraa wg Grekow jest ich wynalazkiem i tocza odwieczne spory z Wlochami) zawsze w karcie jest po angielsku tez Keftedes - małe pachnące z mielonego; pastitsio czyli zapiekanka makaronowa arni me giaourti/ - jagniecina w jogucie kurczak cytrynowy - kotopulo lemonato Baklazany serowe = Melitzana me tiri Gardides saganaki – zapiekane krewetki Melitzanosalata – pasta z bakłażanów Spinakopita – szpinak w ciescie zapiekany maschori stifado – stifado cielęce Saganaki – smażony, panierowany ser Choriatiki – salatka grecka... koza - katziki tzatziki - tzatziki patates - ziemniaki - zawsze w takiej formie "frytkowej" desery warte sprobowania: kadaifi baklava giourti me meli - jogurt z miodem kafedes - kawa (warta grzechu): skieto - bez cukru metrio - lekko slodka gliko - bardzo slodka • jeszcze tu o greckim jedzeniu czesc: jacek1f 21.02.06, 11:59 + odpowiedz forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18403970&a=32239463 Odpowiedz Link
matheos2 Re: Jedzenie!!! 20.06.06, 14:12 Ha, szcerze mówiąc nie jadłem w Grecji rzeczy, która by mi nie smakowała. Ponieważ jestem Kretofilem uwielbiam wszystko co kreteńskie. Dakos albo jak inni nazywają kukuvaja w tawernie "Kali Kardia" na zakręcie w miejscowości Kournas, które rozpływa się w ustach, albo zwyczajne surowe pomidory u mojego przyjaciela Janisa pod Rethymno, kotleciki jagnięce paidakia, kaftedi, dalmadesy, albo małe rybki w resaturacji Tamam w Chani...i już 2.08. tam będę i to wszystko znowu zjem... Odpowiedz Link
antidotumm Re: ha, ja bede wczesniej, ale zostawie troche ry 22.06.06, 00:28 Na Thassos przyjezdzaja glownie Grecy, wiec jedzenie jest typowo greckie i oblednie dobre! Polecam tawerne "Vasilis" w centrum Limenas. Odpowiedz Link
jotka272 Re: Jedzenie!!! 23.06.06, 15:37 strasznie Wam dziękuję za podpowiedzi - muszę przyznać, że już się nie mogę doczekać wyjazdu )) I na pewno spróbuję potrawy, które polecacie (nawet wydrukowałam sobie cały wątek ) ). Jeszcze raz bardzo dziękuję! Odpowiedz Link