Dodaj do ulubionych

2 ty po Cykladach-co polecacie?

29.09.06, 22:42
Witam wszystkich serdecznie,

za tydz ląduje w Atenach i... Mam 2 dni. Co polecacie oprócz miejsc standardowych typu Akropol?

I pytanie głowne: płyniemy jachtem na Cyklady. mamy 2 tyg wiec jak dobrze zawiej to i na Kretę i Santorinii dopłyniemy. Czy ktoś moze szczególnie polecić jakąś wyspę?
A jeśli ktoś zna sie na geologii (jestem geologiem) - to moze pod względem "skałek" ktoś coś poleci?

Pozdrawiam serdecznie i czekam na opinie i sugestie smile

Ann

PS
To mój pierwszy wyjazd do Grecji więc wszelkie wskazówki mile widziane.
Obserwuj wątek
    • amigo50 Re: 2 ty po Cykladach-co polecacie? 02.10.06, 22:11
      O Atenach nie będę się wymądrzał, bo mam swoje miejsca gdzie chętnie zaglądam
      mimo tego, że często jest to ...nasty raz.
      Chętnie więc zaglądam na Syntagmę aby po raz kolejny zobaczyć zmianę wart.
      Wcześniej jednak, ze względów sentymentalnych wysiadam z tramwajuz już przy
      starym stadionie olimpijskim. Później spacerek do świątyni Zeusa Olimpijskiego,
      Łuku Hadriana i Zappeionu. Stąd na Syntagmę a dalej?
      Dalej to zależy od natchnienia. Wzgórze Lykavitos, muzeum archeologiczne, Plaka
      i wieża wiatrów wraz z agorą, Akropol z tamtejszym muzeum, rzymska agora ze
      świątynią Hefajstosa i też muzeum archeologiczne, Odeon Herodota Atticusa,
      amfiteatr.
      ...i tak mogę następnym razem też. Że mało oryginalne? Nie szkodzi, ale te
      miejsca lubię.

A Cyklady?
      2 tygodnie to bardzo niewiele. Ja mam tam już wypływanych dwadzieścia kilka
      rejsów i w dalszym ciągu wiele miejsc, w których jeszcze nie byłem. Prawdą
      jednak jest, że są miejsca, do których zaglądam w każdym rejsie (np. Delos).

Kreta i Santorini?
      Owszem, płynąłem już kiedyś na dwutygodniowym rejsie trasę Ateny - Siros -
      Mykonos - Delos - Naxos - Santorini - Iraklion - Rethimnion - Chania -
      Monemvwazja - Milos - Kithnos - Idhra - Methana - Ateny.
      Przyjęliśmy wtedy jednak generalnie zasadę, że w nocy pływamy w dzień
      zwiedzamy. Było to możliwe jednak tylko dlatego, że na pokładzie były dwie
      osoby, które samodzielnie mogły prowadzić jacht i trzecia osoba, która mogła to
      robić pod jakimś niewielkim nadzorem. Były kolejne trzy osoby, które miały
      trochę praktyki żeglarskiej. Można było więc w bardzo sensowny sposób ustawić
      trzy pełnowartościowe wachty. Jest to istotne, bo w niektórych miejscach Cyklad
      jest aż gęsto od różnych podwodnych kamieni, łacha przed Vlichadą na Santorini
      jest oświetlona nie zawsze i nie zawsze kompletnie, w połowie długości kanału
      wejściowego do Vlichady jest mielizna. W miejscach wypłyceń trafiają się często
      nad ranem nieoświetleni rybacy. Są w końcu miejsca (trafiało mi się to kilka
      razy w tych samych miejscach), że "wyłączają" satelity i nagle Twój GPS staje
      się bezużytecznym gadżetem. itp itd.
      Taka obsada zdarza się jednak niezmiernie rzadko - to raz. Dwa - taka trasa to
      gonitwa po morzu. Trochę bez sensu.

Geologiem nie jestem i trudno mi się wypowiadać, która z tych wysp jest
      najciekawsza pod tym względem.
      Napewno ciekawą byłaby Nissiros (ze względu na wulkan i różne ciekawe skały
      wokół niego występujące) - ale to Dodekanez. Odpowiednik takiej wyspy na
      Cykladach, choć dużo mniejszy, to Nea Kamneni w kalderze Santorini.
      Wydaje mi się jednak, że z geologicznego punktu widzenia najciekawszą jest
      chyba Milos. Niewiele jest tam do oglądania wewnątrz wyspy, ale linia brzegowa,
      zatoki i skały są fantastyczne a do tego jeszcze gorące źródła bijące wprost z
      morza albo na plaży. No i to fantastyczne Kleftiko...
    • tomaszkozlowski1 Re: 2 ty po Cykladach-co polecacie? 02.10.06, 23:33
      Droga Anno, odnośnie geologii Grecji, wysłałem Ci na priva pewien kontakt do
      kogoś,kto jest w tej dziedzinie prawdziwym specem smile
      Pięknej podróży!
    • toskania8 właśnie wróciłam 06.10.06, 22:35
      właśnie wróciłam z dwutygodniowego rejsu po Cykladach i chętnie przesłałabym Ci
      dziennik podróży, ale sądząc po dacie, już wyjechałaś. Gdyby jednak, a może
      masz dostęp do kompa stamtąd, to daj znać,zaraz wyślę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka