Dodaj do ulubionych

Gdzie szukać pomocy ........?

02.06.08, 16:43
...........jak nie na tym forum. Zawsze marzyłam o Krecie i stało się, dzisiaj
udało mi się wykupić tydzień na wyspie, miejscowość Agia Pelagia. Marzył mi
się wschód (podróżować "śladami Barbelka"), no ale jest jak jest - i tak
bardzo się cieszę.

Bardzo często czytam to forum i oczami wyobraźni układałam sobie swoją trasę,
no a teraz ....... nic pustka w głowie. Pomóżcie w zaplanowaniu wycieczek.
Oczywiście wynajmiemy samochód na 7 dni, ale od czego zacząć, co zobaczyć-żeby
nie żałować, że coś się ominęło.

Wyjazd już 11.06. Dodam, że ten wyjazd to dla mnie ogromne zaskoczenie, nie
spodziewałam się, że w ogóle gdzieś w czerwcu wyjadę.

Chciałabym jakoś fajnie to zaplanować, zrobić taką miłą niespodziankę mężowi,
pomożecie?
Obserwuj wątek
    • ada-992 Re: Gdzie szukać pomocy ........? 02.06.08, 19:04
      P.S.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że zobaczę tylko maleńki wycinek wyspy.
      Chciałabym pojechać do Rethimnon, Chanii, Knossos.
      Wszystkie wycieczki muszą być połączone z kąpielami morskimi (jedziemy z dziećmi
      9 i 14 lat) dlatego muszą być też plaże.

Jak daleko jest z AP na Balos (to największe moje marzenie, ale czy do spełnienia?).

Wiem, że były tu na forum już takie opisy wspaniałych tras, czy ktoś może
      podrzucić link. Tak mało czasu zostało, a ja mam mętlik w głowie i nic
      rozsądnego nie przychodzi mi do głowy.
      Pozdrawiam gorąco
      • barbelek Skoro zostałem wywołany... 02.06.08, 23:09
        Najpierw Balos. Z Agi Pelagi do Chani- tak na spokojnie 2 godziny(nawet mniej),
        potem godzinka do asfaltu prowadzącego na Balos i dalej z 30 do 40 min naprawdę
        spokojnej jazdy- parking i 20 min spacerkiem w dół po drodze rozkoszując się
        widokiem. A na dole- ile chcesz, aby do po 16-tj, gdy promy odpływają- dasz radę
        spokojnie.
        Z Agi do Knossos to rzut beretem- więc bez problemu. Ja też w tym roku na
        tydzień w Agii i jeden z moich planów to- najpierw, lekko na zachód;przed
        Rethymnonem z National Road skręcic na Perama, tam odbić do Margerites, potem
        Anogia i w dół na południe; po drodze obserwatorium na Skinakas, potem dalej w
        dół do Zaros, potem jeszcze dalej na południe- Gortyna koniecznie i ....potem
        się zastanawiam albo np. Matala, albo jeszcze dalej w dół do Lendas. To jedna z
        planowanych tras z Agii. Druga to Agios Nikolaos-Sitia -Vai (na chwilę a potem w
        górę, bo tam podobno urokliwiej) potem w dół na Palekastro, potem Zakros z
        Wąwozem Umarłych, jak się da to Xerokambos.
        Poza tym dzień, albo popołudnie koniecznie w Anopoli bodajże w Aquaparku- do dla
        dzieci. A reszta to już zobaczy się na miejscu- w każdym razie albo w bok od
        National Road. Poza tym- napewno będziesz miała niedosyt, napewno wiele miejsc
        ominiesz- to nieuniknione. Aha Ierapetra- też musi być, bo Żonkę muszę
        przekonać, że to naprawdę urokliwe miasto jest (a po drodze z bliska Cha
        Canion).Pozdrawiam i zapewniam, że przepiękne to będą wakacje.
        • ada-992 Re: Skoro zostałem wywołany... 02.06.08, 23:35
          Dzięki, dzięki, wielkie dzięki Barbelku. Mówisz, że dam radę na Balos smile)?!.
          W wakacje to ja wożę męża samochodem, on wypoczywa, mi to sprawia niesamowitą przyjemność. Dam radę!!! (chyba?). W ubiegłym roku objechałam Rodos, ale wiem, że tu będzie trudniej.

Właśnie o taką konkretną poradę mi chodziło, bo ja jakoś nie mogę zebrać myśli. Czytam te przewodniki i czytam , no i to by się chciało i to, a czasu mało.

Gdzieś wydrukowałam Twoją powieść i jak tylko ją odnajdę to jeszcze przejrzę i może coś dla siebie znajdę. Dziękuję
          • barbelek Re: Skoro zostałem wywołany... 07.06.08, 20:47
            Ada- na gazetowego Ci maila wysłałem.
            • ada-992 Re: Skoro zostałem wywołany... 07.06.08, 21:18
              odebrałam - odpisałam, dzięki
        • wojtek33 Re: Skoro zostałem wywołany... 08.06.08, 13:36
          barbelek napisał:

> tydzień w Agii i jeden z moich planów to- najpierw, lekko na zachód;przed
          > Rethymnonem z National Road skręcic na Perama, tam odbić do Margerites, potem
          > Anogia i w dół na południe; po drodze obserwatorium na Skinakas, potem dalej w
          > dół do Zaros, potem jeszcze dalej na południe- Gortyna koniecznie i ....potem
          > się zastanawiam albo np. Matala, albo jeszcze dalej w dół do Lendas.

Do Matali to na 15 min. na szybką kąpiel a czas oszczędzić na Phajstos, IMO nie
          gorsze niż Knosos a żelbetonu nie widać wink

To jedna z
          > planowanych tras z Agii. Druga to Agios Nikolaos-Sitia -Vai (na chwilę a potem
          > w
          > górę, bo tam podobno urokliwiej) potem w dół na Palekastro, potem Zakros z
          > Wąwozem Umarłych, jak się da to Xerokambos.

Może być mało czasu, 4 lata temu z Vai pojechaliśmy tylko do Ieapetry a i tak od
          Agios Nicolaos do AP jechaliśmy po ciemku.

A nasze trasy z AP to były:
          1) Rethymon i Chania
          2) tereny na południe od Rethymonu z uwzględnieniem Nidy, jaskiń, klasztorów i
          kapitalnych wiosek (nazwy są w każdym przewodniku, nie chcę kaleczyć)
          3) na południe od Heraklionu, Messara, Gortyna, Phajstos, Matala
          4) Lasithi i trochę ciekawych rzeczy po drodze
          5) Agios Nicolaos, Sitia, Vai, Ierapetra
          Tyle samochodem, Iraklion i Knosos opędziliśmy autobusem.
          • wojtek33 Re: PS 08.06.08, 13:38
            Dłuższy czas nie śledziłem forum i przegapiłem II relację Barbelka a teraz nie
            mogę znaleźć tą cholerną gazetową wyszukiwarką, podrzucicie linkę?
            • ada-992 Re: PS 08.06.08, 13:50
              II-ga relacja Barbelka dopiero się ukaże, on jeszcze nie wyjechał wink.

Dzięki za propozycje (oczywiście wezmę pod uwagę).
              • wojtek33 Re: PS 11.06.08, 09:37
                ada-992 napisała:

> II-ga relacja Barbelka dopiero się ukaże, on jeszcze nie
                wyjechał wink.

No to przepraszam wyszukiwarkę wink a wzięło się to m.in. stąd, że w
                pierwszym poście chciałaś jechać na wschód śladami barbelka, a ja
                pamiętałem, że był na zachodzie wyspy wink
                • ada-992 Wróciłam 20.06.08, 18:47
                  Nieplanowany urlop na Krecie

Moje wielkie greckie marzenie spełniło się. Między 11 a 18 czerwca spędziłam
                  wraz z dziećmi i mężem cudowny tydzień na wyspie.

Na tym forum czytałam wiele wspaniałych opisów wyspy, jedne były opisywane
                  słowami inne zdjęciami, a każdy z tych opisów utwierdzał mnie, że właśnie tam
                  chcę pojechać na urlop.
                  Do tej pory udało nam się zobaczyć Rodos – raz króciótko, a raz dłużej. Teraz
                  przyszedł czas na tydzień na Krecie.
                  Piękne zeszłoroczne opisy Barbelka oraz innych bywalców forum pozwoliły poznać
                  mi wyspę jeszcze tu w Warszawie, poczuć jej klimat inny od tych opisywanych w
                  przewodnikach.

Dodam jeszcze, że wyjazd był naprawdę niespodziewany i nieplanowany
                  (zarezerwowany na tydzień przed). Udało nam się zrobić wielką niespodziankę
                  naszym dziewczynom i utrzymać wyjazd w tajemnicy praktycznie do ostatniej
                  chwili, o wyjeździe dowiedziały się rano – 3,5 godziny przed wylotem samolotu
                  do Iraklionu. Radość była wielka, bo musicie wiedzieć, że obie są wielkimi
                  miłośniczkami mitologii, Grecjii, no i starożytności w w każdym wydaniu. Starsza
                  przeczytała chyba wszystkie książki o mitologii jakie do tej pory zostały
                  wydane, więc taki wyjazd to jest COŚ.

Chciałabym podziękować wszystkim, którzy udzielają się na tym forum i tak
                  pięknie zarażają swoją „grecką chorobą“, na szczęście nieuleczalną.
                  Dziękuję też firmie Autoway za sprawną organizację i nadmienię tylko, że
                  samochód dostaliśmy lepszy jak zamawialiśmy smile)))).

Wszystkim wielke EFCHARISTO

• ada-992 Re: Wróciłam 20.06.08, 18:49
                    Krótki opis naszych wycieczek:
                    I.dzień – przylot, objazd okolic Agia Pelagia i samo miasteczko
                    II.dzień – Lasithi, Psichro, jaskinia – miejsce w którym wychował się Zeus,
                    okoliczne monastyry, Agios Nikolaos, plaża, mecz
                    III.dzień – Balos samochodem, Chania
                    IV.dzień – leniwy dzień, Iraklion, Knossos (nie rozumiem rozczarowania wielu
                    odwiedzających to miejsce, nam się bardzo podobało).
                    V.dzień – przepiękna wycieczka na Santorini (7,5 godz na wyspie, oczywiście
                    mało, ale wystarczająco, żeby się zakochać i chcieć tu wrócić na dłużej).
                    VI.dzień – południe wyspy, Matala i okolice, obowiązkowo mecz
                    VII.dzień – przedpołudniowy wypoczynek po meczu plus basen, popołudnie w Rethimno
                    VIII.powrót

Wnioski:
                    1.Było piękniej jak mogłam sobie wyobrazić
                    2.Krótko, ale wystarczająco, żeby chcieć tu wracać
                    3.Rozczarowania – zdecydowany brak!!! No, chyba, że mecz (ale w tych
                    okolicznościach to i ból trochę mniejszy.
                    4.Pogada – najpiękniejsza. 25-27 C i lekki wiaterek.
                    5.Drogi – cudowne. Życzmy sobie takich
                    6.Ludzie – wspaniali, brak słów.

Reasumując: 1000 km samochodem plus „ileś tam“ mil morskich na Santorinii, 1200
                    zdjęć, opalenizna i niezapomniane wrażenia.

• eridan Re: Wróciłam 20.06.08, 20:47
                      Knosso nie każdemu się spodoba ale to naprawdę bardzo ciekawe
                      miejsce, choć bez dobrego przewodnika lub wcześniejszej wizyty w
                      muzeum archeo w Iraklionie można się faktycznie pogubić i niewiele
                      zrozumieć. Gratuluję udanego pobytu i naprawdę intensywnego
                      zwiedzania.
                      Pzdr,
                      Jacek
                      --
                      "Najczystsze wino leją nam politycy. Bez domieszki prawdy."
                      • barbelek Ada- bardzo, bardzi się cieszę, że jesteście 20.06.08, 22:16
                        tak zadowoleni (choć przecież nie mogło być inaczej). Ja jeszcze niestety nie
                        jestem pewien swojego wyjazdu (być może ja będę musiał zostać, a Jagoda z
                        chłopakami pojadą)- wtedy będę bardzo nieszczęśliwy. Bo najgorsze jest to, że ja
                        tam już byłem i wiem co stracę nie mogąc być. Kreta jest piękna i tego ukryć się
                        nie da. Bardzo fajnie, że tak Wam się podobało.
                        • ada-992 Trzymam kciuki 20.06.08, 22:56
                          Naprawdę, bardzo mocno - dobrze by było żeby się udało.

Dzięki wielkie za pomoc. Niestety nie mogłam skorzystać ze wszystkich Twoich propozycji (zdecydowanie za mało czasu), ale mam nadzieję, że następnym razem się uda, mocno w to wierzę.

Cieszę się również, że udało mi się przekazać troszkę wiedzy, którą nabyłam dzięki temu forum oraz kilku przeczytanym lekturom innym, którzy przyjechali na wyspę bez żadnego przygotowania.
                          Naprawdę (w co aż trudno uwierzyć) po dwóch tygodniach ludzie oprócz basenu i kilku sklepów nic nie widzieli. Nawet przykro o tym pisać.

• ada-992 Zdjęcia 22.06.08, 11:37
                    fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,75529622.html
                    Dołączyłam parę zdjęć z Santorinii, następne wkrótce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka