Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Masa w WP.PL

08.01.04, 20:32
    nie dam linka, bo na wp nie ma stałych adresów...
    pzdr, 5.5

Czwartek, 8 stycznia 2004

Rowerzyści kontra policja w sądzie
    PAP 16:40

Dwaj rowerzyści oskarżeni o znieważenie dwóch policjantów podczas
    demonstracji cyklistów w dniu, w którym we Wrocławiu przebywali Aleksander
    Kwaśniewski, Jacques Chirac i Gerhard Schroeder, chcą odpowiadać przed
    sądem. Nie zgodzili się na proponowane warunkowe umorzenie postępowania.

W czwartek w sądzie rejonowym Wrocław-Śródmieście odbyło się niejawne
    posiedzenie w tej sprawie. Oskarżeni nie zgodzili się na umorzenie
    postępowania. "Jesteśmy niewinni i chcemy tego dowieść przed sądem" -
    powiedzieli oskarżeni.

Twierdzą, że to policjanci używali wobec nich nieuzasadnionej siły,
    próbowali ich zepchnąć na pobocze. Na świadków chcą wezwać uczestników
    demonstracji, czyli ponad 100 osób. Obrońca rowerzystów Małgorzata Maćkowska
    powiedziała, że "ta sprawa będzie ilustrować nieporadność policji wobec
    nowych zjawisk życia społecznego".

Oskarżeni: Ziemowit S. i Andrzej L. 9 maja 2003 roku we Wrocławiu
    uczestniczyli w demonstracji zorganizowanej przez rowerzystów. Protest
    nazywany "Masą krytyczną" polegał na jeżdżeniu głównymi ulicami Wrocławia.
    Rowerzyści domagali się w ten sposób m.in. budowy nowych ścieżek rowerowych.
    Demonstracje takie odbywają się w stolicy Dolnego Śląska raz w miesiącu.

Majową demonstrację zabezpieczali policjanci. Na jednym ze skrzyżowań w
    centrum miasta funkcjonariusze próbowali zmusić demonstrantów do zjechania z
    ulicy. Od tego momentu wersje wydarzeń różnią się. Zdaniem prokuratury,
    Andrzej L. "przemocą zmusił policjanta do odstąpienia od czynności
    służbowych, powodując uszkodzenie jego koszuli służbowej". Z kolei - zdaniem
    prokuratury - Ziemowit S. uderzył innego funkcjonariusza łokciem w twarz.
    Obaj rowerzyści znieważyli też policjantów, krzycząc do nich
    m.in. "gestapo".

Wersję oskarżonych potwierdzają natomiast pozostali uczestnicy manifestacji.
    Kilkadziesiąt osób przyszło do wrocławskiego sądu, by wspierać
    kolegów. "Nikt nie atakował policjantów. To nieprawda" - mówili. Jedna z
    rowerzystek powiedziała, że jeden z funkcjonariuszy rzucił rowerem jej
    kolegi o ziemię. "Nie może być tak, że policjanci, by się usprawiedliwić,
    mówią nieprawdę. Powinni zrezygnować ze swoich funkcji" - powiedział Adam,
    uczestnik rowerowej demonstracji.

W dniu manifestacji we Wrocławiu odbywało się spotkanie w ramach Trójkąta
    Weimarskiego. Uczestniczyli w nim prezydenci Polski i Francji Aleksander
    Kwaśniewski i Jacques Chirac oraz kanclerz Niemiec Gerhard Schroeder. (reb)
    Obserwuj wątek
      • kubassik Re: Masa w WP.PL 10.01.04, 09:05
        "Mundur niebieski, orzeł żelazny (ta część nie jest adekwatna do sytuacji)
        polska policja to sk..........yny!!!!!!!"
        Cfaniaki myślą że im wszystko wolno. Z resztą podobnie było u nas w czerwcu
        najpierw prowokowali a potem spisywali. A były takie pogłoski że ktos wtedy sie
        z nimi dogadał i został na Poniatowskim kiedy reszta pojechała na Świetokrzyski!
        • skeler Re: Masa w WP.PL 10.01.04, 19:13
          no prosze jak pogloski pieknie sie rozchodza - jak prezez gluchy telefon ;)
          Na moscie Poniatowskiego zostalem wtedy ja, bo dzwonili do mnie z tvp3 w
          sprawie spotkania w ratuszu na ktorym bylem na poczatku masy i musialem szukac
          w skawie materialow o ktore sie pytali, a masa jechala tak szybko, ze mi
          uciekla. Za to widzialem kolumne radiowozow, ktora jechala w tym samy kierunku
          gdzie pojechala masa, wiec zadzwonilem do kogos z masy i o tym poinformowalem -
          jak widac ciezko jest przekazac taka informacje do tak wielkiego tlumu (juz
          wczesniej policjanci straszyli wezwaniem prewencji co wszyscy olewali) wiec
          wszyscy i ta informacje olali... jak sie to skonczylo - wiadomo (w zasadzie nie
          tak zle, bo skonczylo sie tylko na spisaniu - a biorac pod uwage to jakie
          szkody narobilismy na trasie przejazdu moglo byc znacznie gorzej). Jako, ze
          bylem juz po przejsciach z pingwinem to do policji sie przyzwyczailem i
          pojechalem na most - niestety nie chciano mnie wpuscic do srodka. Po
          skompletowaniu nieduzej grupki pojechalismy na Zamkowy, a z tamtad na kolejna
          mase do Lublina ;)
          • towarzysz_gufii Re: Masa w WP.PL 10.01.04, 22:22
            > Na moscie Poniatowskiego zostalem wtedy ja, bo...

podobno to winny się zawsze tłumaczy...

P.S. (po słowie) czy tak drastyczne potraktowanie poprzedniego (jedynego swoją
            drogą ciekawego od dawien dawna) tematu ma oznaczać że swoją drogą bezczelny
            czajnik został zbanowany??
            • skeler Re: Masa w WP.PL 10.01.04, 23:37
              > podobno to winny się zawsze tłumaczy...

tlumaczy sie, jak chce udowodnic swoja niewinnosc - a ja tu sie sam do
              wszystkiego przyznalem ;)

> P.S. (po słowie) czy tak drastyczne potraktowanie poprzedniego (jedynego
              swoją
              > drogą ciekawego od dawien dawna) tematu ma oznaczać że swoją drogą bezczelny
              > czajnik został zbanowany??

Nie - kilka postow zostalo usunietych hurtowo glownie dzieki twoim (i twoich
              klonow) postom nie nadajacym sie do publikacji na forum masy, ktore jednak
              jakis poziom powinno trzymac... a post czajnika przy okazji zalapal sie do tej
              grupy.
              • jabandziorno Re: Masa w WP.PL 11.01.04, 13:01
                skeler napisał:

> Nie - kilka postow zostalo usunietych hurtowo glownie dzieki twoim (i twoich
                > klonow) postom nie nadajacym sie do publikacji na forum masy, ktore jednak
                > jakis poziom powinno trzymac... a post czajnika przy okazji zalapal sie do
                tej
                > grupy.

Skeler o czym ty gadasz? To chyba przez te święta, (moze za długo wisiałeś na
                choince i dopiero teraz się z niej urwałeś). My doskonale trzymamy
                ten "poziom",a koleżka imbryk74 chyba się zapomniał i odezwał się tak jak robi
                to zazwyczaj (ciężko pozbyć się nawyków, prawda). Więc przestań już gadać o
                tej "jednej osobie" (teoria jednej osoby, wpisujaca się jako siedem różnych)
                przynoszącej chańbę wszystkim "porządnym" rowerzystom i dybiącej na wasze dobre
                imię, bo jest to jakaś bzdura. Posłuchajcie ewentualnie rady czajnika, którą
                ten wysłał do mnie a z której nie skorzystałem, ale może wy to lubicie, bo nie
                wierzę zeby czajnik74 zaproponował mi coś czego sami nie spróbowaliście.

• skeler Re: Masa w WP.PL 12.01.04, 00:20
                  > choince i dopiero teraz się z niej urwałeś). My doskonale trzymamy
                  > ten "poziom",a koleżka imbryk74 chyba się zapomniał i odezwał się...

No wystarczy poczytac wasze wypowiedzi na tym forum, zeby wiedziec jaki maja
                  poziom - a jak wiadomo latwo jest obnizyc ten poziom, i czajnik pewnie myslal,
                  ze jak zrowna sie do waszego poziomu, to bedzie wam latwiej go zrozumiec (i
                  chyba nawet po raz pierwszy udalo sie ci zrozumiec sens napisanego przez niego
                  zdania ;)

> Więc przestań już gadać o
                  > tej "jednej osobie" (teoria jednej osoby, wpisujaca się jako siedem różnych)

Jakos nie moge sie powstrzymac jak te 7 roznych osob po dlugiej przerwie nagle
                  razem pojawia sie na tym forum... ;) No i te powtarzajace sie adresy IP... ;)
                  (tak, wiem - znacie sie dobrze i jeden do drugiego chodzi popisac na
                  komputerze - i nie wiem co tam jeszcze robicie, skoro takie skojarzenia sie wam
                  nasunely po poscie czajnika ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka