Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rowerem po Pomorskim

17.04.11, 12:32
    Kto z Was zna ciekawe trasy w Pomorskim?? Już miałem okazję trochę pojeździć po Kaszubach, ale mam straszny niedosyt i chciałbym się wybrać ponownie. Swoją droga jak coś się Wam przypomni wrzućcie to na mapę na www.nabierzkolorow.pl
    Obserwuj wątek
      • furryfriday Re: Rowerem po Pomorskim 18.04.11, 12:55
        Tak w temacie - czy ktoś z forumowiczów zna trasy zahaczające o Pojezierze Brodnickie? To chyba mniej uczęszczany teren niż Mazury i podobno równie malowniczy, szczególnie jeśli chodzi o lasy, niestety nie wiem, czy tamtejsze ścieżki są przygotowane rowerowo czy to tylko typowe leśne ścieżki?
      • iwona402 Re: Rowerem po Pomorskim 19.04.11, 00:30
        Piękna trasa z Pucka do Helu(45km), ścieżka rowerowa, początek z kostki, dalej kawałek asfaltu, trochę polnej drogi, cudne widoki, trasa prawie cały czas brzegiem Zatoki Puckiej. Dzisiaj po raz pierwszy testowałam gotowy odcinek ścieżki rowerowej ze Swarzewa do Krokowej(17km), czyli odcinek Swarzewo-Łebcz. Cała trasa ma być gotowa w czerwcu, biegnie dawnym nasypem toru kolejowego, z dala od samochodów, malownicze tereny z wiatrakami. Jechało się super, wiaterek wiał w plecy, trochę musiałam uważać na gałęzie i resztki ziemi, gdyż ścieżka nie jest oficjalnie otwarta, ale nie ma tam żywego ducha. W północnej części woj. pomorskiego jest kilka tras rowerowych, tutaj można zajrzeć https://pedaluj.pl/trasy/gdansk/
        • nabierzkolorow Re: Rowerem po Pomorskim 20.04.11, 21:30
          O..o.... zapowiada się interesująca trasa.. Łącznie 90 km - to dobry dystans. A jakieś wybijajace się miejsca pamietasz? Miescowosći? Zabytki? Dzieki za podrzucenie stronki :) No w pomorskim jest gdzie jeździć. A co do pojezierza brodnickiego, to chyba warto zajrzeć na jeskieś artykuły na stronach rowerowych. Może ktoś już opisał trasy :)
          • iwona402 Re: Rowerem po Pomorskim 21.04.11, 11:36
            Opis trasy można znaleźć tu : Tekst linka. Zwiedzanie można zacząć od Gdańska i Gdyni, Do Pucka pojechać pociągiem, większośc składów w sezonie letnim posiada specjalny wagon do przewozu rowerów. W Pucku warto zobaczyc zabytkową farę i urokliwy ryneczek ( w tej chwili strasznie rozkopany, ale może niedługo zakończą remont), port rybacki, pospacerować na molo. Po drodze nie ma zbyt wielu atrakcji, oprócz przecudnych widoków. We Władysławowie można podziwiać panorame mierzeji helskiej z wieży Domu Rybaka, w okolicach Helu do obejrzenia dawne umocnienia i bunkry. W samym Helu jest fokarium i latarnia morska. Z powrotem do Gdyni można dopłynąć stateczkiem. Na jeden dzień to dosyć sporo atrakcji, z dziećmi proponowałabym taką wycieczkę na 2 dni z noclegiem np. w Juracie.
            • nabierzkolorow Re: Rowerem po Pomorskim 03.05.11, 11:42
              iwona402, znakomita trasa. Z jednej strony rekreacyjna, na spokojna jazdę połączona ze zwiedzaniem znakomitych miejsc. Na pewno spodoba się wielu osobom. Jesli masz coś jeszcze ciekawego to koniecznie podrzuć na forum :) Pozdrowienia!
              • stefan4 śmieci na Pomorzu 04.05.11, 18:42
                Właśnie wykonałem trasę 340km po Pomorzu
            • Gość: Irek Re: Rowerem po Pomorskim IP: 81.210.10.* 18.06.11, 15:18
              Ta nowa trasa do Swarzewo Krokowa jest rewelacyjna jechałem nią kilka dni temu z jednej górki można się nieźle rozpędzić ;) bardzo przyjemna z krokowej jechałem jeszcze nad jezioro żarnowieckie. Oby takich nowych ścieżek jak najwięcej. Ktoś nawet mape zrobił Ścieżka do Krokowej. Z nad Jeziora żarnowieckiego też idzie jakaś stara linia kolejowa może ją też kiedyś przerobią :D Pozdrawiam
        • robertrobert1 Re: Rowerem po Pomorskim 20.06.11, 21:30
          iwona402 napisała:

> Piękna trasa z Pucka do Helu(45km)

No właśnie. Jak czlowiek prosi o trase to otrzymuje śmieszne wypierdki na jeden dzień. A człowiek chce pokonać trasę ze Szczecina do Gdańska więc taką 45 km ścieżynką daleko nie ujedzie.

Może zatem jakieś poważne trasy?
          • s-t-x Re: Rowerem po Pomorskim 20.06.11, 22:12
            oto poważna trasa dla poważnych rowerzystów. z Gdańska do Szczecina przez Przemyśl
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka