Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Strój na rower

IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.11, 01:18
    Siemka wszystkim kolarzom, mam pytanko apropo kasku, ponoć trzeba zmieniać go za każdym razem gdy jest nawet nieduże pęknięcie. Czy to prawda ? Chociażby na tej stronce tak napisali eska.pl/adrenalina/news/29843/stroj_na_rower/1044 .
    Obserwuj wątek
      • user0001 Re: Strój na rower 09.06.11, 07:56
        Tak to prawda.
        Styropianowy kask to jednorazówka. Uszkodzisz, uderzysz i wymieniasz.
      • Gość: xyz Re: Strój na rower IP: *.saint-gobain.com 09.06.11, 09:37
        No to jest takie trochę oczywiste, ale na pocieszenie mogę powiedzieć że na codzień nie rozbija się kasków, więc wystarczają zwykle na bardzo długo. A uszkodzony nie będzie spełnial roli jaką ma spełnić. Mam w okół siebie wystarczajćo dużo przykładów włącznie z samym sobą że tę 100 czy 150 zł warto poświęcić dla swojej glowy bez względu na to jak mądra czy nie.
      • Gość: Bimota Re: Strój na rower IP: *.icpnet.pl 09.06.11, 11:26
        Glupie te porady...
      • Gość: xyz Re: Strój na rower IP: *.saint-gobain.com 09.06.11, 13:59
        Twoje porady są za to bezcenne, a propos porad jak tam twój rower dalej ściąga na lewą strone , a moze masz problemy z błędnikiem..
        • bimota Re: Strój na rower 10.06.11, 13:49
          Pisalem,z e moj, i ze na lewa... ? Ciekawe czy w innych sprawach tez jestes taki(a) bystry(a)...
        • Gość: passionplace Re: Strój na rower IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.11, 11:28
          Strój na rower to głównie obcisłe spodenki jak i podkoszulek.

Wszystko z poliestru, dry-fit.

---
          OmniBusSimulator.pl | dekoracje wnętrz | Agencja Reklamowa - creativy - Projektowanie Graficzne! | wakacyjna wymiana domów | baza noclegowa | odzież | kocioł acv | Drogeria Raan | www.alfamedio.pl
          • klimas.patrycja Re: Strój na rower 13.03.14, 09:38
            Popieram. Ja ostatnio kupiłam taką podkoszulkę: pricelessgift.org/index.php?route=product/product&path=72&product_id=92. Polecam;) super jakość. I dowiedziałam się, że zysk ze sprzedaży tych koszulek przekazywany jest na cele charytatywne.
      • Gość: eventhorizon Re: Strój na rower IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.11, 07:25
        Z linka:
        "Kupując okulary, pamiętajmy o filtrze polaryzacyjnym, zapewniającym ochronę przed promieniami UV"

co to jest za bełkot?
      • robertrobert1 Re: Strój na rower 18.06.11, 20:15
        Dokładnie tak jest więc jak już pęknie to ... do śmieci go i jeżdzij dalej bez kasku. W kasku jeżdziłem przez pierwsze 3 lata i na polskich wsiach, we skandynawskich miastach i na włoskich drogach czułem się jak UFO-ludek. Teraz, czyli od 10 lat, jeżdżę już tylko bez kasku i ... skutków ubocznych nie doświadczyłem.
        • jan-w Re: Strój na rower 18.06.11, 22:05
          A ja od wielu lat jeżdżę samochodem z poduszkami powietrznymi i jeszcze nigdy ich nie użyłem. Rezygnuję z tego zbędnego wydatku.
          • jureek Re: Strój na rower 19.06.11, 00:01
            jan-w napisał:

> A ja od wielu lat jeżdżę samochodem z poduszkami powietrznymi i jeszcze nigdy i
            > ch nie użyłem. Rezygnuję z tego zbędnego wydatku.

Można jeszcze kupić samochód bez poduszek powietrznych i zapłacić mniej dzięki temu? Jaka to marka?
            Jura
            • jan-w Re: Strój na rower 19.06.11, 10:09
              Np Tata. Ale nie o to chodzi, a o pokazanie jak absurdalna jest argumentacja: nie miałem dotychczas wypadku w którym użyłbym danego zabezpieczenia, więc jest ono zbędne.
              Zdjęcia ludzi którzy zostali trwale oszpeceni albo inwalidami w wyniku wypadku bez kasku są łatwo dostępne w internecie.
              • jureek Re: Strój na rower 19.06.11, 17:18
                Nie sądzisz, że wiele zależy od tego, jak korzysta się z roweru?
                Ja sam mam z kaskiem złe doświadczenia. Szczególnie na zjazdach kask powodował straszne gwizdanie wiatru, tak że w ogóle nie słyszałem, co się wokół mnie dzieje. Poza tym ograniczał mi pole widzenia. Myślę, że dla moich potrzeb, dużo większy wpływ na bezpieczeństwo ma lusterko wsteczne niż kask.
                Jura
                • jan-w Re: Strój na rower 19.06.11, 19:02
                  Jeżeli kask ci gwizdał i ograniczał pole widzenia, to znaczy że miałeś źle dobrany i wadliwy kask. Zarówno ja, jak wszyscy z którymi jeżdżę mamy kaski i nic nam nie gwiżdże ani nie ogranicza pola widzenia.
                • Gość: Sławek Rz. Re: Strój na rower IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.11, 19:16
                  > Ja sam mam z kaskiem złe doświadczenia. Szczególnie na zjazdach kask powodował
                  > straszne gwizdanie wiatru, tak że w ogóle nie słyszałem, co się wokół mnie dzieje.
                  > Poza tym ograniczał mi pole widzenia.

To znaczy, że miałeś źle dobrany kask. Mój jakoś mi nie przeszkadza nawet przy 70km/godz.
                  Zakładam go i zapominam o nim. Po prostu...

Żeby była jasność - tu nikt nikogo nie zmusza do jeżdżenia w kasku. Jak ktoś nie chce - jego sprawa.
                  Natomiast uważam, że nie powinno się zniechęcać innych do jego używania, jeśli mają na to ochotę.
                  • jureek Re: Strój na rower 19.06.11, 19:32
                    Gość portalu: Sławek Rz. napisał(a):

> To znaczy, że miałeś źle dobrany kask. Mój jakoś mi nie przeszkadza nawet przy
                    > 70km/godz.
                    > Zakładam go i zapominam o nim. Po prostu...

Wydaje mi się, że to gwizdanie spowodowane było takim żebrowanym kształtem, zapewniającym wentylację. Chyba wszystkie kaski mają taką konstrukcję, nie?
                    A jak można to sprawdzić? Przychodzę do sklepu i zanim kupię, chcę się najpierw w tym kasku przejechać? I to z odpowiednio wysoką prędkością (chociaż nie 70 km/h, bo takich prędkości to ja nie rozwijam).

> Żeby była jasność - tu nikt nikogo nie zmusza do jeżdżenia w kasku. Jak ktoś ni
                    > e chce - jego sprawa.
                    > Natomiast uważam, że nie powinno się zniechęcać innych do jego używania, jeśli
                    > mają na to ochotę.

Jestem tego samego zdania.
                    Jura
                    • stefan4 Re: Strój na rower 16.07.11, 18:00
                      jureek:
                      > Wydaje mi się, że to gwizdanie spowodowane było takim żebrowanym
                      > kształtem, zapewniającym wentylację. Chyba wszystkie kaski mają taką
                      > konstrukcję, nie? A jak można to sprawdzić? Przychodzę do sklepu i zanim
                      > kupię, chcę się najpierw w tym kasku przejechać? I to z odpowiednio wysoką
                      > prędkością

To już prościej byłoby w sklepie zamontować wielką dmuchawę lub tunel aerodynamiczny...

- Stefan
        • Gość: Sławek Rz. Re: Strój na rower IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.11, 10:08
          > ... do śmieci go i jeżdzij dalej bez kasku.

Powiedz to rodzinie tego człowieka:

tinyurl.com/6xd3bfe

> ... jeżdżę już tylko bez kasku i ... skutków ubocznych nie doświadczyłem

Twoja głowa - twój wybór.
          Ale nie namawiaj innych, by jeździli bez kasku. :/
          • jan-w Re: Strój na rower 19.06.11, 10:11
            Jak widać nie tylko o inwalidztwo lub trwałe oszpecenie tutaj chodzi.
            • jureek Re: Strój na rower 19.06.11, 17:23
              jan-w napisał:

> Jak widać nie tylko o inwalidztwo lub trwałe oszpecenie tutaj chodzi.

Potrącony przez samochód pieszy też może uderzyć głową w asfalt. Co roku w Polsce setki, jeśli nie tysiące pieszych potrącanych jest przez samochody. Czy wynika z tego, że powinniśmy chodzić w kaskach?
              Jura
              • jan-w Re: Strój na rower 19.06.11, 19:00
                Piesi zwykle nie poruszają się jezdnią jak rowerzyści a chodnikami. To znacznie zmniejsza ryzyko. Nie ma reguł uniwersalnych, ale należy uzależniać środki zabezpieczające od wielkości ryzyka.
                • jureek Re: Strój na rower 19.06.11, 19:26
                  jan-w napisał:

> Piesi zwykle nie poruszają się jezdnią jak rowerzyści a chodnikami. To znacznie
                  > zmniejsza ryzyko.

Bardzo wiele wypadków z pieszymi ma miejsce na przejściach dla pieszych.

> Nie ma reguł uniwersalnych, ale należy uzależniać środki zab
                  > ezpieczające od wielkości ryzyka.

Otóż to! Czyli także od tego, jak kto korzysta z roweru.
                  Jura
      • Gość: fuzzy_logic Re: Strój na rower IP: 142.204.20.* 15.07.11, 20:32
        Tak, kazde uderzenie i do wymiany. Co gorsza co 5 lat a najlepiej co 3 trzeba i tak wymienic, bo styropian robi sie kruchy.

Co jak co, ale trzeba swoj melon szanowac, wymiennego nie przewidziano....

co ciekawe jakies tam kiedys badanie naukowe ktorego szczegolow nie pamietam dowiodlo ze kierowcy przejezdzaja blizej rowerzystow ktorzy maja kaski. W Polsce to robione na pewno nie bylo, ale nie pamietam gdzie. Raczej bym tego nie traktowal jako wymowke na brak kasku.
      • nola10359 [...] 17.07.11, 22:32
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • dar61 czytać tu i ... na rower 16.02.14, 23:02
        forum.gazeta.pl/forum/w,309,149573097,149573097,Reklama_na_forach.html
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka