Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

opłaca się kupić?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 11:16
    witam zamierzam kupić gianta model
    Boulder
    Rower na ramie aluminiowej z 21-biegowym napędem i amortyzatorem.
    www.bikeman.pl/product_info.php/products_id/62lub
    GSR AluxX F/S
    www.bikeman.pl/product_info.php/cPath/21_23/products_id/64
    Lekka aluminiowa rama.
    21-biegowy napęd Shimano.
    Widelec amortyzowany RST.
    czy to dobry wybór do 1000 złotych?
    albo jakie możecie polecić?
    czy te przerzutki są dobre i ta ich konfiguracja, jest pewnośc ze rower
    wytrzyma lekką jazdę rekreacyjną zanzcy leśne wędrówki czy wypady nad Zegrze
    (30kilosow)
    w moim poprzednim rowerez miałem przerzutki Sisa, które się rozleciały czy
    te w tych rowerach są lepsze, lepsze np od altusa?

Obserwuj wątek
      • mag.da Re: opłaca się kupić? 22.06.04, 11:27
        ja bym sie powaznie zastanowila, czy Giant to dobry wybor... w tym przedziale
        cenowym ma kiepskie ramy, pekaja potwornie.
        wiem, ze ski-team ma teraz wyprzedaz i przecenione mocno garry fishery (ponizej
        1000zl).
        www.skiteam.pl/wyp04/
        do obejrzenia tu, choc jeszcze ze starymi cenami:
        www.skiteam.pl/products_s.php?mod=2622
        www.skiteam.pl/products_s.php?mod=2621
        www.skiteam.pl/products_s.php?mod=2623
        ja polecam tez meride kalahari 530 sx comfort (999 zl, rama alu, amortyzatory
        przednie i na sztycy, regulowany mostek). sprawuje sie swietnie i jestem bardzo
        zadowolona.
        www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?gr=2&id=53
        pozdrawiam,
        m.

• Gość: greg Re: opłaca się kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 13:11
          tylko ze na gianta mam 20 % znizki a to juz wiele
          • mag.da Re: opłaca się kupić? 22.06.04, 16:21
            hm, chyba że tak...
            ale uważaj na rower i nie szalej ze skokami, bo ramy gianta slynal z lamliwosci
            (przynajmniej te w tanszych modelach)
            • Gość: greg Re: opłaca się kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 22:35
              ale tak okiem specjalisty, osprzęt na tych rowerach może być?
              • mag.da Re: opłaca się kupić? 22.06.04, 23:06
                o chryste, nie jestem specjalistką! :-)
                gdy kupowalam swoj rower, mialam podbne dylematy aż doszłam w koncu do bardzo
                prostego i prawdziwego wniosku:
                giant, merida, kelly's, mongoose, garry fisher, wheeler, scott itd. wszystkie
                te firmy istnieja od lat i są dobre. jasne, ze ich sprzet sie rozni od siebie,
                podobnie jak modele rowerow. ale na moim jezdzenia poziomie i przy moich
                wymaganiach (sprzet do 1000-1500 zl), nie odczuje tych subtelnych roznic. wiec
                po co zawracac sobie glowe tymi duperelami? kupilam rower ktory po najnizszej
                cenie dawal mi to, co chcialam (rame alu, amortyzatory, serwis blisko domu
                itd). i basta. jestem zadowolona :-)
                • Gość: greg Re: opłaca się kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 23:49
                  dla mnie ten tysiak to sporo kasy i nie chcem kupic jakiegos parcha,
                  bo jak mówisz że giant ma łamliwe ramy to sie przestraszyłem, sam waze 85 kg i
                  przy wzroscie 182 gdy zjade z chodnika to jeszcze sie polamie ten rowerek:)
                  pokrece sie po sklepach i powypytam sie o wszystko az do znudzenia
                  a wiesz dlaczego aluminiowa rama jest lepsza od stalowej?
                  jest mocniejsza czy odwrotnie?
                  • mag.da Re: opłaca się kupić? 23.06.04, 00:45
                    jest przede wszystkim lżejsza, co dla kobitki mojej wagi (48 kg) ma dosc duze
                    znaczenie :-)
                    a jej wytrzymalosc z duzym stopniu zalezy od tego, jaki to jest rodzaj ramy
                    aluminiowej. o szczegoly spytaj prawdziwych znawców ;-)
                  • Gość: grigoriszcz Re: opłaca się kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 09:00
                    Aluminiowa rama wcale nie musi być lepsza od stalowej!!!
                    Dobra rama stalowa (Cr-Mo, z pełnym cieniowaniem) jest lepsza (choć mniej
                    sztywna) od aluminiowej, która po wielu latach się połamie (Dlaczego się
                    zmienia kierownice aluminiowe po kilku latach??). Dlaczego BMX mają ramy
                    stalowe? Taka dobra rama stalowa oznacza podobną wagę do aluminiowej!
                    Nie jestem specjalistą, ale bałbym się taniej ramy aluminiowej - i tu może być
                    przykładem właśnie łamiąca się rama Giant'a.
                    • Gość: greg Re: opłaca się kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 10:15
                      dzięki
                      ale nadal nie wiem co kupić:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka