Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Trek 7200 (7300) - dobry wybór?

IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.12, 19:39
    Cześć,
    planuję kupić rower crossowy. Teraz mam górski, ale 95% czasu jeżdżę po ścieżkach rowerowych, więc chciałbym zamienić na coś szybszego, wygodniejszego.

Odwiedziłem m.in. sklep Treka i mam wybór pomiędzy:
    www.ssc.pl/trek2012/7200.html
    www.ssc.pl/trek2012/7300.html

Co sądzicie o tych rowerach, może ma ktoś dany model i mógłby podzielić się wrażeniami?

Dlaczego Trek? Odwiedziłem 3 sklepy i w tym czułem się najlepiej - czysto, miła obsługa, profesjonalnie. Jeszcze nie jeździłem na żadnym modelu (miałem akurat niewygodne spodnie, więc sobie darowałem, przyjdę na jazdę próbną jutro lub w przyszłym tygodniu), ale chciałbym poznać wasze opinie na temat ww. rowerów.

Aha - jeżdżę rekreacyjnie, nie znam się na hamulcach, przerzutkach. Szukam roweru wygodnego i bezproblemowego. Mój wzrost: 178 cm, waga: 70 kg.

Będę wdzięczny za każdą opinię na temat ww. rowerów.

Pozdrawiam,
    Paweł
    Obserwuj wątek
      • gom1 Re: Trek 7200 (7300) - dobry wybór? 29.06.12, 20:07
        Trek ma to do siebie, że sporo przepłacasz za markę. Oba modele są ciekawe (droższy oczywiście lepszy), ale za te pieniądze możesz mieć dużo ciekawsze rowery.

Jeśli tylko te dwa rowery wchodzą w grę, weź tańszy - nic nie usprawiedliwia różnicy 500 PLN, mechaniczne tarczowe hamulce to żaden cymes, reszta osprzętu też nie zachwyca.

Gdybyś jednak chciał kupić coś rozsądnego, zerknij na ofertę Mbike:
        www.mbike-rowery.pl/1/92/Trekking
        Sporo taniej, a równie porządnie.
        • Gość: Bimota Re: Trek 7200 (7300) - dobry wybór? IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.12, 21:59

A ty co tak zachwalasz te Mbikei ? Marketing szeptany ? :P

400 zł taniej:

rowerowe.otwarte24.pl/240,ROWER-KROSOWY-CTM-BORA-10-28
          • Gość: zmiany_zmiany Re: Trek 7200 (7300) - dobry wybór? IP: 91.222.125.* 30.06.12, 00:00
            Gość portalu: Bimota napisał(a):

>
            > A ty co tak zachwalasz te Mbikei

Co to za marka? jakaś nowa?
        • Gość: Pawel Re: Trek 7200 (7300) - dobry wybór? IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.12, 09:55
          Raczej te dwa. Zalezy mi na dobrym sklepie i serwisie w okolict, a mbike nie mam blisko. Przejechalem sie juz obydwoma modelami. O dziwo tanszy duzo wygodniejszy.
          • Gość: BIMOTA Re: Trek 7200 (7300) - dobry wybór? IP: *.free.aero2.net.pl 30.06.12, 11:16
            To ty zakladasz, ze ci sie rozkraczy w czasie gwarancji ? :)

Taki rower to co zdolniejszy gimnazjalista naprawi...
            • Gość: pawel Re: Trek 7200 (7300) - dobry wybór? IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.12, 15:46
              Nie zakładam, że się rozkraczy, ale dobry serwis przydaje się także przy corocznej konserwacji, przeglądach. Niby to banał, ale mam już doświadczenie ze źle wyregulowanymi przerzutkami, hamulcami, niedokręconym kołem (!)

Wiem, że w przypadku Treka dopłaca się trochę za markę, ale przekonuje mnie właśnie sklep i serwis. Czysto, profesjonalnie, nie masz wrażenia, że przeszkadzasz sprzedawcy, który akurat zajęty jest wymianą koła w rowerze innego klienta.

Wolę kupić rower w sklepie, który mam na miejscu i wygląda po prostu profesjonalnie (mam nadzieję, że na pozorach się nie skończy), niż zamówić trochę tańszy egzemplarz na allegro i potem szarpać się w razie problemów.
              • Gość: Bimota Re: Trek 7200 (7300) - dobry wybór? IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.12, 21:36
                Pozory jednak myla, a wpadki zdarzaja sie najlepszym... :) Nic tez nie stoi na przeszkodzie bys tam serwisowal rower kupiony gdzie indziej, jeszcze lepiej nauczyc sie tego i owego samemu, ale zrobisz jak zechcesz..
          • gom1 Re: Trek 7200 (7300) - dobry wybór? 30.06.12, 11:36
            Gość portalu: Pawel napisał(a):
            > Zalezy mi na dobrym sklepie i serwisie w okolict

Słusznie :-)

> Przejechalem sie juz obydwoma modelami. O dziwo tanszy duzo wygodniejszy.

Może dlatego, że ma amortyzowaną sztycę? ;-)

Bierz tańszy. Ma taką samą ramę i widelec jak droższy model - a to są elementy, których raczej nie zmienia się zbyt często. Droższy ma ciekawszą korbę, ale jak pisałem wcześniej - nie jest ona warta różnicy w cenie między tymi rowerami.
            • Gość: paweł Re: Trek 7200 (7300) - dobry wybór? IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.12, 15:49
              Dzięki za opinię. Chyba tak zrobię i wezmę tańszy. Pozycja jest bardziej wyprostowana, wygodniejsze siodełko, amortyzowana sztyca - jest po prostu wygodniejszy, co zresztą potwierdza sprzedawca. Mówi, że 7200 to połączenie komfortu z szybkością, 7300 jest natomiast szybszy, bardziej sportowy, jednak mniej wygodny.
      • scept89 Re: Trek 7200 03.07.12, 00:35
        Jezdzilem pozyczona damka Trek 7200. Calkiem OK nawet po wertepach, choc jakis zabojczych dystansow to nie pokonywalem (<70km).
        Jedyny problem, choc prawdopodobnie bardziej ze mna niz z rowerem to wentyle: Presta zdaje sie byc duzo bardziej delikatna i bez wozenia ze soba nakladki nie dopompujesz roweru na stacji.
        • gom1 Re: Trek 7200 03.07.12, 08:31
          scept89 napisał:
          > Jedyny problem, choc prawdopodobnie bardziej ze mna niz z rowerem to wentyle:
          > Presta zdaje sie byc duzo bardziej delikatna i bez wozenia ze soba nakladki nie
          > dopompujesz roweru na stacji.

Porządny rowerzysta zawsze ma ze sobą pompkę ;-)

A na stacji można się przyjemnie zdziwić. Obsługa potrafi mieć odpowiednie przejściówki do różnych wentyli.
          • scept89 re: Presta 03.07.12, 13:02
            gom1 napisał:
            > Porządny rowerzysta zawsze ma ze sobą pompkę ;-)

Niby tak, tzn ja zawsze ja zabieram na wyprawy > 10km. Tyle ze zadna pompka cie nie uratuje jak pod kapturkiem odkryjesz pokrzywiony wentyl Presty. Z moich przyznaje skromnych doswiadczen z rowerami z kilkoma uzytkownikami wynika ze spora czesc Prest meczonych niekoniecznie wlasciwie poskladanymi malymi pompeczkami przypomina luzne zatyczki od granatow: nigdy nie wiesz kiedy cos takiego pieprznie. Nie mowie za sam jestem bez winy bo miewalem zacmienia pompkowe, ale IMHO Preste duzo latwiej skopac niz "samochodowy" wentyl.

> A na stacji można się przyjemnie zdziwić. Obsługa potrafi mieć odpowiednie prze
            > jściówki do różnych wentyli.

A to jest cenne info mimo ze obecnie jezdze prawie wylacznie na "samochodowych" wentylach.
      • Gość: paweł Re: Trek 7200 (7300) - dobry wybór? IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.12, 22:14
        Widzę, że temat jest wysoko w Google, więc po pół roku wracam i napiszę zdanie podsumowania, może komuś się przyda.

Kupiłem Trek 7200, przejechałem na nim już kilkaset kilometrów i jestem bardzo zadowolony; polecam, super rower :)
      • Gość: ja Re: Trek 7200 (7300) - dobry wybór? IP: *.hsd1.il.comcast.net 12.01.13, 05:02
        Trek albo Cannondale tylko te dwie marki licza sie dlamnie w swiecie rowerow MTB osobiscie mam Treka 8500 i polecam kazdemu Treki to wspaniale maszynki
        • Gość: pic Re: Trek 7200 (7300) - dobry wybór? IP: 62.61.58.* 21.03.13, 13:37
          Trek robił dobre rowery kiedy jeszcze produkował je w USA. Obecnie to chińszczyzna z brandem, nic wiecej. Sam mam Treka 930 singletrack, made in US, jeszcze z ramą cro-mo z 1997 roku i jest to sprzet nie do zajechania. Kupiłem go już używanego, po zawodniku jeżdzacym w wyścigach górskich. Od tego czasu wymieniłem tylko korby i kasetę bo po prostu zjadłem zębatki i nie brały już łańcucha, no i łańcuch. Suport, piasty, wszystko jeszcze fabryczne i ZERO usterek. Natomiast kolega kupił dwa lata temu chinśkiego "treka", jeden z topowych modeli za 5,5 tys. Superr wypas...na oko. Ale czesciej jeździ z tym (lub chodzi) do serwisu niż rekreacyjnie. Sypią się tarcze, korby itd, ciągle coś skrzypi stuka, stęka. A mój poczciwy staruszek porusza się bezawaryjnie i bezszelestnie
          • jackk3 Re: Trek 7200 (7300) - dobry wybór? 21.03.13, 17:27
            Trek w dalszym ciagu robi 'topowe' modele w swojej fabryce. Nawet karbon jest tam produkowany. Tylko trzeba dac 'troche' wiecej niz 5.5tys.
            • Gość: Tomek Re: Trek 7200 (7300) - dobry wybór? IP: *.hsd1.il.comcast.net 09.07.13, 04:02
              dokladnie masz racje !!!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka