benek.z.gw 26.07.12, 11:11 Macie jakieś doświadczenia lub linki do dyskusji o oponach antyprzebiciowych ? Ostatnio sporo systemów zaistniało i nie wiadomo, który skuteczniejszy. Co sądzicie o opaskach antyprzebiciowych, nie tną dętek ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
scept89 Re: Opony antyprzebiciowe 26.07.12, 14:02 benek.z.gw napisał: > Macie jakieś doświadczenia lub linki do dyskusji o oponach antyprzebiciowych ? Ja po kilku kapciach (szklo, gwozdzie) wymienilem kiedys swoje opony na Armadillo. Zero przebic w miescie, ale sztywnosc taka ze bez pomocy sklepu rowerowego sam bym ich nie zalozyl. A test masz tutaj: www.youtube.com/watch?v=sKCSGbWbPyE Link Zgłoś
uruk-hai Re: Opony antyprzebiciowe 29.07.12, 20:38 Od lat obserwuję ze zdumieniem że góralu szanownej małżonki opony Schwalbe Hurricane są nie do zaj .. to nieprawdopodobne ale gumiora złapała dwa razy, w tym czasie podróżując moim bajkiem miałem mnóstwo awarii Zauważyłem że opona posiada pewien pas zgrubienia w miejscu gdzie pracuje z nawierzchnią Nie jest za ciężka, super na asflat/las/pola - słabo sobie radzi na mokrych nawierzchniach ... trochę błotka i maskara, ale raczej się w takie cos nie pakujemy Link Zgłoś
robertrobert1 Re: Opony antyprzebiciowe 30.07.12, 09:27 Od 10 lat jeżdże na oponie Michellin Transworld City. Mam ją zarówno na przodzie jak i na tyle i ta oponka nigdy nie złapała kapcia. Użytkowałem ją w mieście. Niestety z racji tego, że opona została już wycofana z produkcji to nie będę ja polecać. Kolejna opona, która nie przebiła się to Schwalbe Maraton XR. Użytkuję ja w trekingu na dalekich wyprawach. I ta oponka także została wycofana z produkcji. Żona od 4-5 lat użytkuje Schwalbe Maraton ...także bez kapcia a jeżdzi nim zarówno po mieście jak i na wyprawy. Dopiero tą opon mogę polecić bo ona jeszcze jest w sprzedaży. Link Zgłoś
tomekwesolek Re: Opony antyprzebiciowe 31.07.12, 14:21 dzięki za temat. przyda się przy upgradzie Link Zgłoś
warm_and_fuzzy_logic Re: Opony antyprzebiciowe 07.08.12, 03:46 tez duzo dobrego slyszalem o Shwalbe Marathon. Sam uzywam Vittoria Randonneur 28mm i 35mm - na razie bez kapcia, ale za maly przebieg zeby sie wypowiadac. Link Zgłoś
pini111 Opona Schwalbe Marathon 10.08.12, 23:42 W zeszłym przejechałem na niej Polskę dookoła i sprawiła się bez zarzutu. Opona jest dość ciężka, więc założyłem ją tylko na tylne koło. Rewelacja! Link Zgłoś
Gość: benek Re: Opony antyprzebiciowe IP: *.e-wro.net.pl 18.08.12, 13:17 > Żona od 4-5 lat użytkuje Schwalbe Maraton ...także bez kapcia a jeżdzi nim zaró > wno po mieście jak i na wyprawy. Dopiero tą opon mogę polecić bo ona jeszcze je > st w sprzedaży. przymierzałem sie do niej rok temu. Ceny wahały sie od 130080 zł wiec nie wiem czy to dalej ta sama opona. Jeszcze sprawdzę czy jest w wersji 28 cali. Schwalbe zaczął robić cienkie opony antyprzebiciowe w cenie ok 40 zł ale nie spotkałem się jeszcze z opiniami czy one są antyprzebiciowe tylko w nazwie. maratony słyneły ze wolno sie scierjaa wiec możę taka inwestycja jest godna poleceniu osobom które nie chcą za dużo inwestować szczególnie jak dużo jeżdżą po mieście i muszą co 2-3 lata opony zmieniać. Do przyczepki rowerowej wsadzę chyba opaski antyprzebiciowe ZEFAL w cenie ok 46 zł za 2 m bo na małe kółka i tak antyprzebicówki nie dostanę. Będzie okazja przetestować co taka taśma jest warta i czy nie przeciera dętki. Opaska wydaje mi się skuteczniejsza bo cofa się pod gwoździem czy szkłem . Zgrubienie w oponie zabezpiecza przed małymi kolcami i drobnymi szkiełkami. Za to opaska może służyć 10 lat i być przekładana do nowych opon. Pytanie tylko czy się nie przesuwa , marszczy i pęka przy niskim ciśnieniu. Link Zgłoś
robertrobert1 Re: Opony antyprzebiciowe 18.08.12, 13:27 Gość portalu: benek napisał(a): > Ceny wahały sie od 130080 zł Czy aby na pewno... > Schwalbe zaczął robić cienkie opony antyprzebiciowe w cenie ok 40 zł ale nie sp > otkałem się jeszcze z opiniami czy one są antyprzebiciowe tylko w nazwie. To byłaby rewelacja bo w tej cenie są chińczyki. > Do przyczepki rowerowej wsadzę chyba opaski antyprzebiciowe ZEFAL w cenie ok 46 > zł za 2 m bo na małe kółka i tak antyprzebicówki nie dostanę. Schwallbe ma także oponki w wersji 20 i 24 cali. Oczywiście nie wszystkie modele ale warto zajrzeć do katalogu. > Będzie okazja przetestować co taka taśma jest warta i czy nie przeciera dętki. > Opaska wydaje mi się skuteczniejsza bo cofa się pod gwoździem czy szkłem . > Zgrubienie w oponie zabezpiecza przed małymi kolcami i drobnymi szkiełkami. > Za to opaska może służyć 10 lat i być przekładana do nowych opon. > Pytanie tylko czy się nie przesuwa , marszczy i pęka przy niskim ciśnieniu. Sądzę, ze najpierw taśmę musisz przykleić do opony od strony wewnętrznej a dopiero póżniej zakładać dętkę. Dopóki klej będzie trzymać dopóty taśma będzie na miejscu. Jeżeli oponka będzie napompowana do 90 czy nawet 120 PSi w przypadku opon trekingowych czy szosowych to taśma nie podda się nawet na na 0,1 mm. Zbyt duże ciśnienie... Link Zgłoś
kurcze77 Re: Opony antyprzebiciowe 13.08.12, 13:36 a ja zadam pytanie, które mnie nurtuje, jako, że kwestia dziury braku powietrza w oponie boli mnie mocno finansowo gdzie w mieście można przebić oponę? jeżdżę miejskim rowerem (Gazella Furore) z biegami w piastach 17 km dziennie i (podobno) antyprzebiciowymi oponami (Schwelbe), i odkąd nim jeżdże raz na sezon coś takiego mi się przytrafia kiedy miałam "chińczyka" (5lat go miałam) przytrafiło mi się tylko raz, a przecież jeżdżę tą samą trasą i tak samo często? na ścieżkach rowerowych, chodnikach i jezdniach, przynajmniej w Warszawie, jest mnóstwo rozbitego szkła, bo nikt tego nie sprząta, jeżdżę też po krawężnikach (nikt przecież nie dba o to żeby porobić podjazdy dla wózków i rowerów w centrum) może to też ma znaczenie? Link Zgłoś
robertrobert1 Re: Opony antyprzebiciowe 13.08.12, 14:35 kurcze77 napisała: > a ja zadam pytanie, które mnie nurtuje, jako, że kwestia dziury braku powietrza > w oponie boli mnie mocno finansowo > gdzie w mieście można przebić oponę? Pytanie jest żle sformułowane ... zamiast słowa gdzie powinno paść słowo na czym i wówczas pytanie byłoby bardziej sensowne. Więc odpowiadając na pytanie Na czym można w mieście przebić oponę odpowiadam... na wszystkim co jest małe i ostre. Można śmiało przejechać po wielkich kawałkach rozbitego szkła butelkowego i nic się nie stanie a mała drobina wielkości obciętego paznokcia wejdzie w opnena sztorc i tak długo będzie ci przebijac kolejne opony dopuki ją calkowicie nie usuniesz. W opone także wchodzą pojedyncze twarde druty z opon samochodowych. Zauważenie ich na drodze jest kompletnie nie możliwe. W młodości także wyciągałem pineski z opony ale teraz taki towar jest unikatowy. Link Zgłoś
freeedy Re: Opony antyprzebiciowe 20.08.12, 10:44 Ostatnio zdarzyło mi się złapać kapcia dwa razy w krótkich odstępach czasu i też zacząłem myśleć o jakichś oponach antyprzebiciowych. Z tego co widzę wybór jest spory i każdy radzi co innego. No cóż, pozostaje samemu przetestować. Link Zgłoś
gentile1 Re: Opony antyprzebiciowe 20.08.12, 14:00 Jak traficie na solidnego gwoździa, wkręta, w odpowiedniej konfiguracji kątowej to opon antyprzebiciowych NIE MA. Ja od lat użytkuję opony Conti Race King (góral) i Conti Ultra Sport (szosa) i nie odnotowałem żadnego przebicia, a wielokrotnie pokonywałem rejony usiane tłuczonym szkłem, miejsca piwnych biesiad. Link Zgłoś
hetmantomeh Re: Opony antyprzebiciowe 05.01.14, 09:36 Jak jest dobra opona nawet zwykła toteż się nie przebije, tylko musi być z dobrej mieszanki i tak samo dętka. Link Zgłoś
sanna-ho Re: Opony antyprzebiciowe 21.08.12, 03:27 Schwalbe Marathon. Trzeci rok po mieście z nimi jeżdżę, a kupiłam [razem z rowerem] używane już ze 3 lata. Czyli w sumie 6 lat bez wpadek. Link Zgłoś