Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

stuki przy hamowaniu

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.09.12, 20:59
    Witam. W moim rowerze zupełnie przykadkowo odkryłem dziwne stukanie wręcz strzelanie. Mianowicie podczas oczekiwania na zmianęświatła trzymałem zaciśnięty tylni hamulec (tarczówki hydrauliczne). będąc oparcym o słupek ruszyłem w przód i tył i pojawiał się dziwny stuk-trzask.
    W serwisie powiedzieli mi ze to jakieś stuki od sztycy i że to nic takiego. Jednak męczyło mnie to i podokręczłem wszystkie możliwe śrubki, wyjąłem sztycę i nadal problem jest. Czy możliwe, że to wina źle dokręconej tarczy ?
    Stuk ten roznosi się po ramie ale macając ją najmocniej czuć ów stuk na tylnych widelcach.
    Obserwuj wątek
      • robertrobert1 Re: stuki przy hamowaniu 13.09.12, 09:15
        Ów odgłos to nic innego jak odpuszczanie klocków hamulcowych. Jeśli puścisz klamki hamulcowe zanim naciśniesz na pedały to owego stuku nie będzie.
        • Gość: Marcin Re: stuki przy hamowaniu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.09.12, 23:29
          Sprawdziłem przy mocniej i lżej zaciśniętej manetce. Faktycznie przy leżej naciśniętym hamulcu stuki występowały natomiast przy zaciśniętym bardzo mocno nic nie strzelało.
          Dzięki
      • Gość: zonkii Re: stuki przy hamowaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.12, 16:22
        mnie nie tak dawno przednia tarcza zaczęła "śpiewać", odkręciłam i przykręciłam koło, umyłam rower i przeszło, podejrzewam że coś tam może wpadło, jakiś żwir.. nie wiem,
        • kindofmagic Re: stuki przy hamowaniu 05.07.13, 10:26
          Hamulec piszczy jak jest zatłuszczony. Można kupić preparat do hamulców tarczowych - np. izopropanol na stacji benzynowej i tym przeczyścić jak piszczy. Często wystarczy przetrzeć tarcze, a czasami również trzeba zdjąć i odtłuścić klocki.

• Gość: Strzelanie Re: stuki przy hamowaniu IP: *.lukman.pl 04.07.13, 18:05
        Witam
        Zakupiłem rower kross hexagon x6 i także pojawiły się te dziwne stuki w tylnej części roweru
        Czy rozwiązałeś już może swój problem ???
        • kindofmagic Re: stuki przy hamowaniu 05.07.13, 10:29
          Przyczyn może być 100. Siodełko, źle osadzona sztyca, niedokręcone pedały, korba, źle wyregulowany hamulec, piasta, szprychy. Najczęściej pedały lub siodełko jeśli piasta nie padła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka