Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Podgrzewane drogi dla rowerów

23.10.12, 20:33
    www.bbc.co.uk/news/world-europe-20041522
    Towns in the Netherlands are considering a proposal to heat cycle lanes to encourage greater use of bicycles in winter.

The scheme proposes to use geo-thermal energy to prevent ice forming.

Fajnie mają:)
    Obserwuj wątek
      • Gość: zonkii Re: Podgrzewane drogi dla rowerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.12, 20:35
        a u nas zimą to ścieżka rowerowa służy jako miejsce do zwalania śniegu :(
      • printmasta Re: Podgrzewane drogi dla rowerów 26.10.12, 15:23
        Może niech nam oddadzą troche swoich, nawet niepodgrzewane weźmiemy:)
      • m4mrot Re: Podgrzewane drogi dla rowerów 06.11.12, 13:43
        No tak, a my na razie jesteśmy na etapie budowania samych dróg dla rowerów. A w niektórych miastach poniżej tego etapu...
      • magda.mazurkiewicz Re: Podgrzewane drogi dla rowerów 06.11.12, 16:18
        test
      • Gość: KLM Re: Podgrzewane drogi dla rowerów IP: *.91.26.14.static.cdpnetia.pl 07.11.12, 10:54
        Amerykanie chcą budować podgrzewane autostrady, które mają być tańsze niż nasze biodegradowalne drogi, które zaczynają się kruszyć zanim zostaną oddane do użytku. Jesteśmy sto lat za murzynami.
        • stefan4 Re: Podgrzewane drogi dla rowerów 07.11.12, 11:36
          KLM:
          > Amerykanie chcą budować podgrzewane autostrady

A nie oziębiane? USA to kraj raczej upalny, Waszyngton leży mniej więcej na szerokości geograficznej Aten i problemem są upały, a nie mrozy.

- Stefan
          Zwalczaj biurokrację!
          • Gość: KLM Re: Podgrzewane drogi dla rowerów IP: *.91.26.14.static.cdpnetia.pl 07.11.12, 14:23
            O takich jeszcze nie słyszałem ale podejrzewam, że problemem mogą być tam odległości, bo jeśli już ten śnieg spadnie i zasypie od Waszyngtonu (stanu) po np. Iowę to przejechanie pługosolarką podczas jednej szychty może być kłopotliwe. Nie przypuszczam żeby trzeba było dogrzewać coś w Kalifornii lub Nowym Meksyku ale w północnych czy środkowych stanach bywa zimno.
            • stefan4 Re: Podgrzewane drogi dla rowerów 07.11.12, 19:54
              stefan4:
              > A nie oziębiane?

KLM:
              > O takich jeszcze nie słyszałem

Bo ja dopiero dzisiaj na to wpadłem i chyba zgłoszę gdzie trzeba. Od upału nawierzchnia płynie i się odkształca, więc w czasie upałów dobrze by było ją klimatyzować. Można by było polewać wodą, lae nie na to mamy hajtech, żeby stosować sposoby z czasów króla Ćwieczka.

KLM:
              > jeśli już ten śnieg spadnie i zasypie od Waszyngtonu (stanu) po np. Iowę to
              > przejechanie pługosolarką podczas jednej szychty może być kłopotliwe.

Dlaczego jedną pługosolarką? Każda powinna odśnieżać, solić i przyprawiać swój niewielki odcineczek.

- Stefan
              Zwalczaj biurokrację!
              • Gość: KLM Re: Podgrzewane drogi dla rowerów IP: *.91.26.14.static.cdpnetia.pl 08.11.12, 10:39
                Oczywiście sprawę trochę przerysowuję, nie wiem dokładnie jak to funkcjonuje i czy za drogi międzystanowe odpowiada rząd federalny czy każdy stan z osobna, a tym bardziej nie orientuję się ile i gdzie mają pługosolarek. Szczerze mówiąc tą informację zapamiętałem tylko dlatego, że z wyliczeń przedstawionych w gazecie wynikało, że kilometr takiej autostrady będzie tańszy niż kilometr tej nieszczęsnej obwodnicy Warszawy, która zaczęła się kruszyć zanim została oddana do użytku. Niestety ale myślę, że minie jeszcze wiele lat zanim zaczniemy budować porządne drogi, jeszcze więcej zanim zaczniemy je podgrzewać, a na ocieplane ścieżki rowerowe to chyba już się nie doczekamy. Póki co pogoda zaczyna się poprawiać, a ja zaczynam się zastanawiać czy nie za wcześnie zrezygnowałem z roweru w tym sezonie :)
                • stefan4 Re: Podgrzewane drogi dla rowerów 08.11.12, 16:01
                  KLM:
                  > zaczynam się zastanawiać czy nie za wcześnie zrezygnowałem z roweru w tym
                  > sezonie :)

Ja nie zrezygnowałem, ale ze mnie zrezygnowano. Jak tylko przejdzie mi ohydne przeziębienie, to znowu wsiadam, niezależnie od pogody.

- Stefan
                  Zwalczaj biurokrację!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka