Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

porządny rower miejski potrzebny

01.10.16, 23:44
    Szukam roweru damskiego, który uwiezie około 110kg (ja +dziecko na bagażniku+ zakupy)
    jeżdżę drogą rowerową, chodnikiem, oraz codziennie około 700m drogą polną (ubity piach+ kamienie), wszędzie z dzieckiem...

Mam teraz rower giant, który miał już dwa razy centrowane tylne koło, raz wymienianą szprychę bo była pęknięta i teraz znowu (zaledwie po dwóch dniach) koło jest krzywe, ósemkuje, ociera o hamulec i jest do centrowania. Ten rower to mój jedyny środek lokomocji, do przemieszczania się na trasie dom-przedszkole-zakupy-dom, to taki mój samochód ;) i nie mam już siły, żeby ciągle oddawać go do naprawy :( a sami pewnie wiecie, jak wkurzające jest ocieranie hamulca o krzywe koło i ile trzeba się niepotrzebnie napedałować z takim oporem i takim ciężarem jak ja wożę

pilnie potrzebny mi rower jak najmniej awaryjny !

Chciałabym kupić inny rower, koło 28" i musi mieć porządny bagaznik (nie taki badziewny z cienkich drucików). Na mój "głupi rozum" pomyślałam o jakimś batavusie lub gazelle lub innym rowerze produkcji holenderskiej, bo one jednak wytrzymałe są i nieraz widziałam w NL jak się tam młodzież wozi ;) po 2-3 osoby jadą jednym rowerem i nic się nie dzieje :)

no i teraz napiszcie mi proszę, na co zwrócić uwagę żeby to tylne koło było wytrzymałe? nie mam pojęcia z czego ono się składa, o co pytać sprzedawców, lub na co zwracać uwagę w specyfikacji ?
    Obserwuj wątek
      • stefan4 Re: porządny rower miejski potrzebny 02.10.16, 13:24
        rocccky:
        > Mam teraz rower giant, który miał już dwa razy centrowane tylne koło, raz
        > wymienianą szprychę bo była pęknięta i teraz znowu (zaledwie po dwóch
        > dniach) koło jest krzywe, ósemkuje, ociera o hamulec i jest do centrowania.

Jeśli po dwóch dniach, to masz prawo do reklamacji. Tylko może Ci się nie chcieć, bo nie wiadomo, czy majster potrafi cokolwiek poprawić w starym kole... Ale niech chociaż odda pieniądze, skoro dwa dni temu nie uprzedził Cię, że taka naprawa to na nic.

Moim zdaniem pękanie szprych i ósemkowanie koła to nie są jeszcze wskazania do wymiany całego roweru, raczej do wymiany samego koła. Potrzebujesz mocniejszej obręczy i mocnych silnie naciąganych szprych
      • zbyfauch Re: porządny rower miejski potrzebny 02.10.16, 19:53
        www.canyon.com/en-pl/urban/urban/urban-4-0-sl.html
        • zbyfauch Re: porządny rower miejski potrzebny 02.10.16, 19:54
          "Maximum load including rider and luggage must not exceed 120 kg."
      • azm2 Re: porządny rower miejski potrzebny 10.10.16, 12:06
        Granica wytrzymałości typowego roweru wynosi 120 kg. Dziecko rośnie, więc obciążenie będzie coraz większe, za rok - dwa lata przekroczy 120 kg. Nawet najbardziej porządny rower nie wytrzyma. Może lepiej dokupić przyczepkę bagażową, na przykład:

jednokołowa: www.twojpasaz.pl/pl_PL/p/produkt/149200?gclid=CJrikej7z88CFYTNcgodT2sOow ,

dwukołowa www.vidaxl.pl/p/90022/przyczepa-rowerowa-kolor-czarny?gclid=CKHul5X9z88CFUsGcwodIzgBUw .
        • stefan4 Re: porządny rower miejski potrzebny 10.10.16, 13:46
          azm2:
          > Dziecko rośnie, więc obciążenie będzie coraz większe

Dziecko rośnie, wiec coraz lepiej nadaje sie do samodzielnej jazdy na własnym rowerku...

- Stefan
          • zbyfauch Mamusia się z kolei starzeje ... ;) 10.10.16, 13:52
            https://3.bp.blogspot.com/-WRiekq9R8Ms/TrKS2hWsEeI/AAAAAAAAAag/H0w_2fLQVsY/s1600/balkonik-meyra-czterokolowy.jpg
          • azm2 Re: porządny rower miejski potrzebny 10.10.16, 14:55
            Jak wynika z paska pod wpisem, najmłodsze dziecko dopiero skończyło jeden rok, więc własny rowerek za trzy lata, może później, ale raczej nie wcześniej.
            • rocccky Re: porządny rower miejski potrzebny 20.10.16, 09:02
              Pasek po postem jest nieaktualny :) zatrzymał się na roczku ;) dziecko ma lat 4 i nie jest w stanie dojechać samodzielnie (szczególnie rano) do przedszkola na własnym rowerze, a na dwóch kołach jeździ od około 3-4 miesięcy. Planujemy kupić ten doczepiany rower (pół roweru) ale to dopiero latem na wycieczki, teraz póki co, wożę go w foteliku 22-35kg (polisport junior).

Do korzystania z chodzika mam nadzieję, że mi daleko ;) to chyba miało być śmieszne, ale nie wyszło... całkiem niedawno zmarła nam bliska osoba chora na nowotwór, wcale nie stara, która korzystała z takiego chodzika, tak więc dużo zdrowia życzę panu który to zaproponował... :(
              • azm2 Re: porządny rower miejski potrzebny 20.10.16, 10:58
                "dziecko ma lat 4 i nie jest w stanie dojechać samodzielnie (szczególnie rano) do przedszkola na własnym rowerze, a na dwóch kołach jeździ od około 3-4 miesięcy. Planujemy kupić ten doczepiany rower (pół roweru) ale to dopiero latem na wycieczki, teraz póki co, wożę go w foteliku 22-35kg (polisport junior)."

Jeżeli fotelik jest zamocowany z tyłu, a zakupy wozisz w sakwach, to z podanych 110 kG na tylne koło może przypadać jakieś 80 kG, może nawet więcej. W takiej sytuacji uważam, że najlepszym rozwiązaniem będzie wożenie zakupów w dwukołowej przyczepce przymocowanej do sztycy siodełka, np. i91.twenga.com/sport/przyczepka-do-roweru/lekka-przyczepa-rowerowa-dwukolowa-tp_8392114528787257410f.jpg. To jest najprostsze rozwiązanie odciążające rower: ciężar zakupów i samej przyczepki jest prawie w całości przenoszony przez koła przyczepki. Wada jest taka, że wzrośnie masa całości, więc będziesz miała mniejsze przyspieszenie i wolniejsze hamowanie.

Dodatkowo można zamocować fotelik z przodu: www.polisport.com/en/bicycle/products/baby-seats/temp/JPG_3a6134a10d662c9db5c7a18f61836301.jpg , co zmniejszy obciążenie tylnego koła, zwiększy przedniego - ale nie wiem, czy model fotelika, który masz, nie jest za duży do takiego zamocowania.

Przypuszczam, że taki rower osobowo-towarowy www.zm.org.pl/img/img.127/kopenhaga-128-dzieci04.jpg nie interesuje cię.
                • gom1 Re: porządny rower miejski potrzebny 21.10.16, 08:38
                  azm2 napisał:
                  > Dodatkowo można zamocować fotelik z przodu (...) co zmniejszy obciążenie tylnego koła,
                  > zwiększy przedniego - ale nie wiem, czy model fotelika, który masz, nie jest za duży
                  > do takiego zamocowania.

Dżizas, przecież z tym nie da się w ogóle jechać. Projektował to ktoś, kto rower widział po raz ostatni na swojej komunii?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka