Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rower jak traktor:(

02.06.02, 22:16
    mam problem: mimo tego ze przeczyszczalam lancuch, smarowalam oliwka moj rower
    podczas jazdy wydaje takie dzwieki ze az mnie glowa boli:( skrzypi
    piszczy ...podejrzewam ze jest to piasek zalegajacy w lacuchu...jak dokladnie
    wyczyscic lancuch, zebatki? prosze o pomoc- lamerka
    Obserwuj wątek
      • pawel.szewczyk Re: rower jak traktor:( 03.06.02, 01:25
        Obawiam się, że piski i hałasy mogą być spowodowane brudem, który zaległ
        wewnątrz piasty lub środka suportowego. Jeśli okaże się, że po wyczyszczeniu
        zębatek i łańcucha hałasy nie ustąpią trzeba będzie skorzystać z pomocy
        serwisu. Ale od początku. Najpierw czyszczenie łańcucha. Istnieją dwie metody-
        jedna z rozpinaniem łańcucha, druga umożliwia czyszczenie na rowerze.
        Aby rozpiąć łańcuch należy użyć specjalnego imadełka (o ile łańcuch nie jest
        wyposażony w zapinkę), a następnie łańcuch umieścić w pojemniku z benzyną.
        Używanie benzyny jest niebezpieczne i nieprzyjemne zwłaszcza w pomieszczeniach
        zamkniętych dlatego dobrym rozwiązaniem może być też płukanie w roztworze
        detergentu z wodą. Do wydobywania drobin piasku z ogniw łańcucha bardzo dobra
        jest szczoteczka do zębów. Można nią również czyścić zębatki przednie i tylne a
        trudno dostępne szczeliny w wielotrybie można czyścić sznurowadłem. Metodą nie
        wymagającą rozkuwania łańcucha jest użycie specjalnego przyrządu dostępnego w
        sklepach rowerowych, który nakłada się bezpośrednio na łańcuch i wtedy
        wystarczy tylko pokręcić przez chwilę korbami. Wadą takiej maszynki jest często
        jej cena a także konieczność czyszczenia jej samej. W sklepach rowerowych można
        też kupić odtłuszczacze w płynie lub w spreju świetnie wspomagające mycie
        łańcucha. Można też zastosować smar w spreju np. GT 85.
      • stratoos Re: rower jak traktor:( 03.06.02, 02:13
        temat czyszczenia lancucha wraca wszedzie jak bumerang... oki, ja mam w takim
        razie do Ciebie Pawle rowniez jedno pytanie. Mianowicie o smar. Od zawsze
        uzywalem latem czerwonego Finnish Line'a opartego na teflonie. Jednak teraz mam
        wrazenie, ze zuzywa sie on wybitnie szybko. Po dluzszym jednodniowym wypadzie w
        terenie lancuch jest strasznie suchy. Zaczalem wiec uzywac zielonego Finnish
        Line'a, ktorego zawsze uzywalem jesienia i zima. Od razu sie poprawilo, naped
        pracuje idealnie cicho. Jednak wiadomo, do niego ciagnie niesamowicie brud i
        kurz. Juz mnie troche irytuje ciagle czyszczenie tego lancucha. Zastanawiam sie
        teraz nad wyprobowaniem White Lighting'a ? Co sadzisz o tym smarze. Czy warto
        wogole zmieniac smar czy po prostu sie przyzwyczic i czesciej czyscic naped,

pozdrawiam, stratoos
      • miliarder Re: rower jak traktor:( 03.06.02, 15:37
        w moim był pisk i pisk
        i w koncu zdecydowalem sie nawet na mechanika
        i chcial rozkrecac piaste (przebieg roweru ok 500km)
        a koniec konca okazalo sie ze piszczaly te dwa male
        kółeczka prowadzące w księżycu przezutki tylnej
        • stratoos Re: rower jak traktor:( 04.06.02, 02:08
          > i chcial rozkrecac piaste (przebieg roweru ok 500km)
          > a koniec konca okazalo sie ze piszczaly te dwa male
          > kółeczka prowadzące w księżycu przezutki tylnej

500km ??? co to za przerzutka ? gdzie to sprzedali ? Zabij sprzedawce, jego
          obowiazkiem jest poprawne przygotowanie roweru do jazdy ;-)

s.
      • randori Re: rower jak traktor:( 20.09.02, 17:00
        konef napisał(a):

> mam problem: mimo tego ze przeczyszczalam lancuch, smarowalam oliwka moj
        rower
        > podczas jazdy wydaje takie dzwieki ze az mnie glowa boli:( skrzypi
        > piszczy ...podejrzewam ze jest to piasek zalegajacy w lacuchu...jak dokladnie
        > wyczyscic lancuch, zebatki? prosze o pomoc- lamerka

Przejdz sie na myjnie reczna i popros by ci umyli pod duzym cisnieniem caly
        rower. Wysusz go i wytrzyj dokladnie wszystkie czesci ruchome. Nasmaruj
        wazelina techniczna.
        Polecam takie mycie po intensywnej jezdzie po piachah i wertepach, lub co jakis
        czas.
        Ja tak zawsze robie ze swoim rowerem po jezdzie w terenie. Rower jedzie cicho i
        bez wycia.
        Co do oliwek i innych sposobow smarowania w spraju to tego typu wynalazkow nie
        uzywam.
        pozdrawiam
      • vuyu Re: rower jak traktor:( 26.09.02, 09:26
        polecam zamknąć się w odosobnionym pomieszczeniu na trzy godziny, zaopatrzyć
        się w wd40, szczoteczkę do zębów, dwa piwa. po upływie tego czasu wszystko jest
        czyste jak ze sklepu-

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka