Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    10.06.02, 09:43
    Mam pytanie natury prawnej: w ubiegłym tygodniu kupiliśmy rowery - panowie w
    sklepie wypieścili je przed oddaniem, podokręcali, napompowali, wyczyścili co
    trzeba, sprawdzili hamulce, oświetlenie, itp... Rowery sprawują się idealnie,
    jesteśmy bardzo zadowoleni. Jest jednak jeden problem: w karcie gwarancyjnej
    jest zapis, mówiący o konieczności wykonania przeglądu w terminie do 30 dni od
    daty zakupu roweru. W przeciwnym wypadku gwarancja będzie nieaktualna. Do tego
    zapisu nie mam zastrzeżeń - zgadzam się jak najbardziej. Zapieniłam się jednak,
    gdy doczytałam w warunkach gwarancji, że ten obowiązkowy przegląd mam wykonać
    na koszt własny. W ten sposób koszty obu rowerów wzrastają o ok. 200 zł,
    prawda? Bardzo proszę o opinię w tej sprawie, bo wydaje mi się, że firma KROSS
    tym zapisem ukrywa rzeczywiste koszty sprzętu.
    Obserwuj wątek
      • pawel.szewczyk Re: gwarancja 10.06.02, 23:56
        Uważam, że pobieranie opłaty za obowiązkowy przegląd gwarancyjny nie jest zbyt
        eleganckie. Niestety sprzedawca ma prawo do takiego sformułowania gwarancji i o
        ile poinformował o tym koszcie przy sprzedaży roweru to nie naruszył przpisów
        (należy pamiętać o tym aby czytać uważnie wszystkie podpisywane dokumenty).
        Koszt 100 zł za przegląd gwarancyjny roweru to moim zdaniem duża kwota i
        dlatego warto skontaktować się z producentem i zapytać czy można dokonąć
        takiego przeglądu w innym serwisie. W ostateczności można również zrezygnować z
        gwarancji - pozostaje przecież roczna rękojmia.
        • radwan Re: gwarancja 18.06.02, 01:37
          Gwarancja ma charakter zastrzezenia umownego. Przedstawione postanowienia
          gwarancji sa czescia wzorca umownego. Wzorzec umowny to pewien "formularz",
          ktory staje sie czescia umowy a na ktorego tresc klient (konsument) nie ma
          rzeczywistego wplywu. Brak wplywu oznacza takze niemoznosc zawarcia umowy z
          pominieciem klauzuli (sprzedawca sie nie wyraza gotowosci negocjowania
          poszczegolnych klauzul, sa one narzucone).
          Zastosowanie znajduje tutaj zatem art 385'1 kodeksu cywilnego.
          Ponizej przytaczam brzmienie tego przepisu:
          Art. 385'1. § 1. Postanowienia umowy zawieranej z konsumentem nie uzgodnione
          indywidualnie nie wi¹¿¹ go, je¿eli kszta³tuj¹ jego prawa i obowi¹zki w sposób
          sprzeczny z dobrymi obyczajami, ra¿¹co naruszaj¹c jego interesy (niedozwolone
          postanowienia umowne). Nie dotyczy to postanowieñ okreœlaj¹cych g³ówne
          œwiadczenia stron, w tym cenê lub wynagrodzenie, je¿eli zosta³y sformu³owane w
          sposób jednoznaczny.
          § 2. Je¿eli postanowienie umowy zgodnie z § 1 nie wi¹¿e konsumenta, strony s¹
          zwi¹zane umow¹ w pozosta³ym zakresie.
          § 3. Nie uzgodnione indywidualnie s¹ te postanowienia umowy, na których treœæ
          konsument nie mia³ rzeczywistego wp³ywu. W szczególnoœci odnosi siê to do
          postanowieñ umowy przejêtych z wzorca umowy zaproponowanego konsumentowi przez
          kontrahenta.

W przedstawionym stanie faktycznym umowa pozostaje wazna takze w kwestii
          gwarancji. Przedstawiona klauzula jest abuzywna i nie wywoluje skutkow
          prawnych. Usprawiedliwione moga byc tylko faktycznie poniesione koszty,ktore
          przekladaja sie na zysk kupujacego, tj. wymiana jakiegos (zuzywalnego!!!)
          elementu. W pozostalym zakresie przeglad powinien byc wykonany bezplatnie,
          wzglednie po adekwatnych,tj.niskich kosztach.Trudno mi oszacowac jakie koszty
          uznac jeszcze mozna za niskie,ale bedzie to z pewnoscia najwyzej kilka zlotych.
          Przeglad nie moze byc zrodlem dodatkowego zysku, w przeciwnym wypadku klauzula
          taka bylaby sprzeczna z dobrymi obyczajami i razaco narazala interes klienta.
          Proponuje zglosic sie do przegladu i zaproponowac jego wykonanie na
          przedstawionych powyzej warunkach. Odmowa a w konsekwencji brak przegladu nie
          spowoduje wygasniecia gwarancji. Pomijam tutaj kwestie kauzalnosci
          przegladu,gdyz domyslam sie,ze dluzsza niz roczna gwarancja obowiazuje tylko na
          rame. Tutaj przeglad niewiele daje, gdyz trudno mowic o odpowiedniej
          konserwacji. Oprocz gwarancji istnieje jeszcze roczna rekojmia. Rekojmia wynika
          bezposrednio z ustawy i nie moze byc wylaczona ani ograniczona przez sprzedawce.
          Pozdrawiam serdecznie i prosze walczyc o swoje !

• jagula Re: gwarancja 18.06.02, 13:04
            Bardzo dziękuję za pomoc :-) Nad tymi klauzulami niedozwolonymi sama się
            zastanawiałam. Pracuję na umowach na usługi i tępię klauzule abuzywne o
            usługodawców, nie byłam jednak pewna jak to jest w umowach sprzedaży, a tym
            bardziej gwarancjach. Wielkie dzięki :-)))
      • jagula Re: gwarancja 28.06.02, 11:11
        Uprzejmie donoszę, że już jestem po przeglądzie. Darmowym :-) Pan w serwisie
        Krossa przyjął do wiadomości nasze argumenty i zaprosił na bezpłatny przegląd.
        Zostawiliśmy sprzęt, następnego dnia odebraliśmy: rowerki mają wyregulowane
        przerzutki, a co najważniejsze - mamy zaktualizowaną gwarancję. Bardzo wam,
        forumowicze, dziękuję i pozdrawiam :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka