Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ubranie na deszcz

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.05, 13:46
    Proszę doświadczonych rowerzystów o praktyczne porady dotyczące długotrwałej jazdy w deszczu. Mam niby kurtkę od deszczu, ale na rowerze nie sprawdza w ogóle – nie przepuszcza powietrza i człowiek i tak jest cały mokry. Od razu zaznaczam że nie interesują mnie kurtki za 600-1000 zł, bo mnie nie stać, ale może macie jakieś sprawdzone praktyczne sposoby. Wybieram się w te wakacje na dłuższa wyprawę rowerową i w razie deszczu nie chcę się kryć, ale jechać dalej. Dzięki z góry
    Obserwuj wątek
      • uruk-hai Re: Ubranie na deszcz 08.06.05, 14:05
        na wyprawie rowerowej miałem takiego alpinusowego hydrotexa (niby na rower -
        taki dłuższy na plecach) którego przecenili z sześciuset złociszy na
        dwieściepieśćdzieśiąt dlatego kupiłem ....

para jednak nie jest skutecznie odprowadzana na zewnątrz niemniej nie lało się
        ze mnie tak jak to było wcześniej z kurtką przeciwdeszczową kupioną na targu
        ale spodziewałem się wiekszego komfortu ....

w zasadzie jechaliśmy kilka razy w deszczu przez cały dzień (ale nie padało non-
        stop)i nie było mi w tym zimno i kurtka nie przeciekała - jednak gdyby było
        cieplej to nie jestem pewien czy ta para wytworzona wewnątrz zostałaby
        należycie odprowadzenia

mam jednak taką kurtkę i na lepszą na razie mnie stać więc w tym będę jeździł :)

kupiliśmy też z żoną takie peleryny przciwdeszczowe alpinusa, mniej więcej za
        dziewięć dych sztuka (firma teraz inaczej się nazywa) skuteczne na mały
        deszcz ....
      • Gość: KA Re: Ubranie na deszcz IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 08.06.05, 14:35
        Na letnie wypady pelerynka kolarska, super gdy jest z materiału oddychającego,
        całe boki oraz wewnetrzna strona rękawa to siateczka pozwalająca ciału
        oddychać, spodnie też z materiałów oddychajacych ale tu akurat trzeba by
        poszukać, Spodnie Campusa są za grube na lato, spodnie Berknera są mi nie znane
        jedne obcisłe z materiału powlekanego teflonem, drugie luźne. Pelerynka to max
        130zł, spodnie max 250zł, do tego buty. Kurtka nawet Goretexowa pełna przy
        deszczu nie wiele da bo przy tak dużej wilgotności membrana i tak nie działa na
        tyle skutecznie byś się nie był mokry od potu. W ciepłe dni spodnie możesz
        sobie darować byle pelerynka miała na tyle długi tył by zasłonić tyłek. Możesz
        pokombinować też i w jakiś ortalion wszyś po bokach siatkę podobnie ze
        spodniami Tylko po wewnętrznej stronie uda pasek max dwu centymetrowy, koszt
        niewielki bo jedno i drugie możesz kupić za grosze na ciuchach a wszyć może ci
        dziewczyna lub mama.
        KA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka