Gość: loopi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 08:40 ile moze miec max rama do XC (czasami mocniejszego)?? bo ja planuje kupic cos kolo 2.5kg. nie za duzo? dzięki! Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: calowy 2,5 kg to niemało. A rozmiar ramy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 17:13 Link Zgłoś
majak_m Re: 2,5 kg to niemało. A rozmiar ramy? 07.07.05, 19:17 Tyle to chyba bedzie ważyć ramka Cr-Mo w rozmiarze 21". Właściwie to i tak dużo. Napisz co to dokładnie za ramka. Link Zgłoś
grooszek Re: wasze ciężary ramy 07.07.05, 20:16 moja jest na maksa ciezka, wazy 2,2 kg. ale da sie na niej jezdzic - 5 maratonow juz w tym roku zaliczyla;))). czasem zaluje, ze nie wazy z kg mniej - no ale, nastepny bike spelni moje marzenia ;D Link Zgłoś
Gość: loopi Re: wasze ciężary ramy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 20:56 hmm... zastanawialem sie nad zakupem ramy duncun pitbul, prodigy johnny bravo, zeby moc oprocz zwyklaj jazdy skakac. glownie jezdze ale czasami lubie i mam zamiar sie wkrecic w cos ciezszego (hard xc jakies) tak dumam bo w okolicy 500zl nie widze zadnej wygladajacej na mocna ramke :/ (mowie o klasycznych XC) Link Zgłoś
Gość: loopi Re: wasze ciężary ramy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 20:59 zapomnialem dodac ze rozmiar 16, 16.5 - mam 1.65cm Link Zgłoś
Gość: loopi Re: wasze ciężary ramy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 21:28 tfu NIE PITBULL tylko AMSTAFF - pitbull jest za drogi, sorki wielkie Link Zgłoś
majak_m Re: wasze ciężary ramy 07.07.05, 21:42 No cóż, solidniejsza rama napewno niż ramy XC, ale musisz się chyba zdecydować, w końcu to rama dualowa, więc o XC zapomnij. I co niby rozumiesz pod pojęciem ekstremalne XC (badź Hard XC)? Dla mnie XC to XC. Link Zgłoś
Gość: loopi Re: wasze ciężary ramy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 22:00 hmm ... czyli nie pojeżdze w XC na tych mocniejszych/cięzszych ramkach? znczy chodzi ze nie oplaca sie bo ciezko bedzie :) w sumie dal bym rade bo dlugooo stalowa mialem :) niestety nikt ze znajomych ramy do dualu nie ma, przejechac chyba moge sie tylko w jakims sklepie :) a kiedy odczuwa sie najbardziej cieżar ramy? w jakich warunkach? w czasie jakich czynności? (chce wiedziec czy bede to robił:) Link Zgłoś
grooszek Re: wasze ciężary ramy 07.07.05, 22:02 kazda jazda pod gore;)))) > > a kiedy odczuwa sie najbardziej cieżar ramy? w jakich warunkach? w czasie jakic > h > czynności? (chce wiedziec czy bede to robił:) Link Zgłoś
Gość: loopi Re: wasze ciężary ramy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 22:05 na mazowszu malo gorek :) ;) Link Zgłoś
majak_m Re: wasze ciężary ramy 07.07.05, 22:29 Ale różnica w tej ramie to jednak bardziej geometrii dotyczy niz ciężaru. Link Zgłoś
Gość: joopi Re: wasze ciężary ramy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 00:04 a mozesz mi pnapisac na co dokładnie sie to przekłada? Link Zgłoś
majak_m Re: wasze ciężary ramy 08.07.05, 22:57 Rozumiem, że pytasz teraz o geometrie a nie o ciężar. Otóż w rowerze do streetu siedzisz nisko, pozwala to na szybkie przeniesienie środka ciężkości do tyłu itd. itp. ;) taka konstrukcja ramy z pewnością ułatwia robienie hop, ewolucji czy Bóg wie jeszcze czego. Natomiast do jazdy w crosscountry, gdzie nie ważne są te bajery a jedynie frajda z pokonywanych km w terenie, potrzeba ramy o troszkę większym kącie rury sterowej. Na takim rowerze siedzisz wyżej, sylwetka jest bardziej pochylona do przodu, a z siodła zsiadasz znacznie rzadziej (jeśli wogóle). Na rowerze do streetu nie pokonasz wielu km w terenie, bo poprostu się zmęczysz i ból pleców to też raczej gwarantowany. Tak więc jeszcze raz dokładnie przemyśl gdzie chcesz jeżdzić. Link Zgłoś