Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Artykuł w PASSIE (25.08) lekko się wkurzyłem

26.08.05, 11:50
    Przez przypadek wpadł mi wczoraj w ręce taki darmowy tytuł jak PASSA
    (bodajże) nakład ok 50.000. W czym rzecz:
    Przeglądam i widzę artukuł o tytule: "Ścieżki śmierci" a pod nim zajebiście
    wielkie zdjęcie...na którym jestem ja, jadący po ścieżce na rowerze.
    Czytam artykuł, i z niego wynika, że rowerzyści to buraki, chamy i cepy, nie
    wspomne już, że pan autor pisze, że po warszawie grasują grupy rowerzystów
    uzbrojone w kaski, nakolanniki i inne pancerze, jeżdżąc po 50 i 60!!!! km na
    godzinę. (jak długo jeżdże takich band nie widziałem).
    Natomiast sprawa wygląda tak, że ludzie, którzy mnie znają i widzą na tym
    zdjęciu (mimo, że jestem na nim sfotografany od tyłu), czytając ten artykuł
    na pewno odniosą wrażenie, że ja jestem cham burak i prostak rowerowy.
    Generalnie mam w dupie gazete i tego pana autora, ale się zastanawiam czy nie
    przykręcić im śruby - w końcu dlaczego, ktoś ma myśleć, że jestem pirat
    rowerowy, skoro tak nie jest.

Co o tym myślicie? interweniować czy olać?

ps. do zobaczenia o 18.00
    Obserwuj wątek
      • watermelon Re: Artykuł w PASSIE (25.08) lekko się wkurzyłem 26.08.05, 12:19
        trudna sprawa, z prawnikiem trzeba py pogadać.
        Ciekaw też czy jako przedstawionemu na zdjęciu prawo do repliki ci przysługuje
        skoro cie w tekście nie wymienili?
        • take_your_life_back Re: Artykuł w PASSIE (25.08) lekko się wkurzyłem 26.08.05, 12:41
          ale ten tekst jednoznacznie sugeruje/łączy mnie jako właśnie owego buraka
          rowerowego. Nie ma wymienionego mojego imienia, ale czytasz tekst, patrzysz na
          zdjęcie i wniosek jest jeden: typ ze zdjęcia to burak rowerowy!! ....
        • tvtotal2 Re: Artykuł w PASSIE (25.08) lekko się wkurzyłem 26.08.05, 12:42
          przeslalem do redakcji maila. zobaczymy

adresat: passa@passa.waw.pl

temat: znalezione na forum.gazeta.pl >> "Artykuł w PASSIE (25.08) lekko się
          wkurzyłem"

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13129&w=28210148
          proponuję, aby redakcja na forum ustosunkowała się do treści tego posta -
          jak i przepisów prawa autorskiego i wynikających z niego praw do ochrony
          własnego wizerunku.

pozdrawiam

• freaky_mati Re: Artykuł w PASSIE (25.08) lekko się wkurzyłem 26.08.05, 12:41
        > Przeglądam i widzę artukuł o tytule: "Ścieżki śmierci"
        Moze ten artykol przyczyni sie do tego, ze piesi przestana chodzic po sciezkach
        rowerowych. Nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo... ;)
        A jesli autor napisal ten tekst bo o maly wlos nie zostal przejechany przez
        rowerzyste na sciezce rowerowej, to jest to tylko i wylacznie jego wina. :-/

> Czytam artykuł, i z niego wynika, że rowerzyści to buraki, chamy i cepy,
        Ah te uogolnienia. Wszyscy wiemy, ze w kazdym srodowisku istnieja buraki i to
        nie jest zalezne od tego czym ta osoba jezdzi.

>pan autor pisze, że po warszawie grasują grupy rowerzystów
        > uzbrojone w kaski...
        POPIERAM KASKI! ;)

>...nakolanniki i inne pancerze...
        Jesli czujesz sie w tym bezpieczniejszy, to dlaczego nie? :D

>...jeżdżąc po 50 i 60!!!! km na godzinę.
        Jakby wszyscy rowerzysci jezdzili tak szybko po ulicy, to kierowcy by nas
        kochali. ;D

>(jak długo jeżdże takich band nie widziałem)
        W sumie ja widzialem, ale mieli oni siodelka prawie na tylnym kole i jechali 10-
        15 km/h na masie.

> Co o tym myślicie? interweniować czy olać?
        To zalezy tylko i wylacznie od Ciebie czy masz interweniowac czy olac. Tylko
        zanim tam pojdziesz to dokladnie sie zastanow za co chcesz ich skarcic. Moze
        dopytaj sie jakiegos prawnika co o tym sadzi. Rzeczy ktore powinienes sprawdzic
        to na przyklad:

- Czy w tekscie jest cos, to moznaby bylo uznac za pomowienie. Czy jestes
        wymieniony z imienia i/lub nazwiska. Czy artykul gdzies zawiera tekst, ze
        jednym z takich burakow rowerowych co jezdza te 60 km/h jest osoba na zdjeciu.
        - Takze dowiedz sie jak wyglada prawo polskie dotyczace robienia zdjec osoba
        bez ich zgody i publikowania ich w gazetach. Zakladam, ze zrobil je jakis
        fotograf ktory nie prosil Cie o zgode.

Pozdrawiam rowerowo,
        Mati

P.S.1. Napisz co wyniklo z tej sytuacji. (Jesli oczywiscie cos z tej sprawie
        zrobisz.)
        P.S.2. Czy ta fotografia, to ona ladna jest chociaz? :D
        P.S.3. Przywies ten artykol ze soba na Mase. Chetnie sie posmieje z wypocin
        tego autora. :'D
        • take_your_life_back Re: Artykuł w PASSIE (25.08) lekko się wkurzyłem 26.08.05, 12:55
          tvtotal2 - dzięki. zobaczymy co odpiszą.

> P.S.1. Napisz co wyniklo z tej sytuacji. (Jesli oczywiscie cos z tej sprawie
          > zrobisz.)
          > P.S.2. Czy ta fotografia, to ona ladna jest chociaz? :D
          > P.S.3. Przywies ten artykol ze soba na Mase. Chetnie sie posmieje z wypocin
          > tego autora. :'D

ps.1 - zobaczymy co redakcja odpisze
          ps.2 - fotografia cudo - widac wszystko, tylko zdjecie bylo zrobione od tyłu.
          mimo to, jestem na tyle charakterystyczny (ubiór, rower itd), że nie można się
          pomylić.
          ps.3 - zostawilem gazete w domu, a na mase jade prosto z roboty :)
          • freaky_mati Re: Artykuł w PASSIE (25.08) lekko się wkurzyłem 26.08.05, 15:48
            take_your_life_back napisał:
            > ps.3 - zostawilem gazete w domu, a na mase jade prosto z roboty :)

Eee... Szkoda. :-/
            • take_your_life_back Re: Artykuł w PASSIE (25.08) lekko się wkurzyłem 26.08.05, 16:25
              freaky_mati napisał:

> take_your_life_back napisał:
              > > ps.3 - zostawilem gazete w domu, a na mase jade prosto z roboty :)
              >
              > Eee... Szkoda. :-/

ale zrobię skan i wrzucę na serwer i linka zapodam :)
              • tvtotal2 link do artykułu on-line 28.08.05, 02:14
                wkleili na stronce tinyurl.com/8vluw << niestety "brak możliwości
                komentowania pod artykułem". IMO materiał niezwykle tendencyjny. Ścieżka w KEN
                faktycznie jest ścieżką śmierci, ale każdy patrzący na zagadnienie z perspekty
                siodełka wie, że autor z jazdą na rowerze ma wspólnego tyle - żeby w kapciach z
                browarkiem usiąśc do relacji z TdF.. :p
                • tvtotal2 Re: link do artykułu on-line >> errata 28.08.05, 02:18
                  wichtig!! :) w kolumnie po prawej stronie jest możliwość wystawienia opinii
                  dot. artykułu <jupi> :D mozna wlepiac od jednej do 5 gwiazdek.

ozna rowniez komentarze wysylac na adres redakcji passa@passa.waw.pl
                • take_your_life_back Re: link do artykułu on-line 28.08.05, 14:00
                  o! i nawet dali moje zdjęcie :)

i jak myślicie? nie mam racji, ze ktoś czytając ten ARTYKUŁ pomyśli sobie, że
                  tym burakiem rowerowym jestem ja, bo akurat mnie zfotografowano?

czy gazeta PASSA odpowiedziała? bo mi na razie nie.

ps. jak kogoś interesuje mam też zdjęcia od przodu hahhahaha
                  • cosmit Re: link do artykułu on-line 29.08.05, 20:16
                    Po pierwsze przeczytaj cały artykuł, i postaraj sie zwrócić uwagę na dalszy
                    ciąg, który w gruncie rzeczy można wykorzystać pozytywnie, dla nas rowerzystów.
                    Po drugie poprosiłem troje znajomych by przeczytali ten artykuł i żadne z nich
                    nieskojarzyło zdjęcia z rowerzystą wskazanym przez Ciebie (czyli ubranego w
                    zbroję), dlatego też uważam, że jesteś przewrażliwiony.
                    Powinniśmy go wykorzystać jako poparcie przy naprawie (poprawie) istniejących
                    ścieżek na Ursynowie.

Cosmit
                    gg2923475
                    • take_your_life_back Re: link do artykułu on-line 30.08.05, 09:31

>>Po pierwsze przeczytaj cały artykuł, i postaraj sie zwrócić uwagę na dalszy
                      ciąg, który w gruncie rzeczy można wykorzystać pozytywnie, dla nas rowerzystów.

Przeczytałem, drogi kolego, cały artykuł, do samego końca. I dla mnie autor na
                      końcu próbuje się ratować, żeby nie wyjść na totalnego przeciwnikia rowerów -
                      czyli dla mnie osobiści (ty nie musisz się z tym zgadzać) mydlenie oczu.

>>>Po drugie poprosiłem troje znajomych by przeczytali ten artykuł i żadne z
                      nich nieskojarzyło zdjęcia z rowerzystą wskazanym przez Ciebie (czyli ubranego
                      w zbroję), dlatego też uważam, że jesteś przewrażliwiony.

Wybacz,mój drogi kolego, ale pozwole sobie mieć inne zdanie. Zakładając ten
                      temat kierowałem się nie tylko własnym zdaniem, ale właśnie odczuciem moich
                      znajomych. Jak widać znajomi znajomym nie równi.

>>>Powinniśmy go wykorzystać jako poparcie przy naprawie (poprawie)
                      istniejących ścieżek na Ursynowie.

nie sądzę aby ten artykuł miał temu służyć. Został źle napisan i tyle. Gdyby
                      komuś zależało na naprawie (poprawie) ścieżek rowerowych na ursynowie to
                      zjechałby naszą dzielnicę i dokładnie opisał co i jak. A tak to ten
                      artykuł...wybacz za mało górnolotne stwierdzenie, ale jest z dupy.

pozdro Cosmo.
                • olecky Re: link do artykułu on-line 28.08.05, 14:07
                  Sorry, Comments are not available for this article.
                  Average Score: 1. Votes: 31.
                  Way to go, Passa ;-)

pozdrawiam, olek
      • skeler Re: Artykuł w PASSIE (25.08) lekko się wkurzyłem 27.08.05, 01:30
        proponuje nie darowac tego passie i zadac od nich jakiegos zadoscuczyniewnia,
        chociazby z tego powodu, ze jest to nieliczna z lokjalnych gazet nieprzyjaznych
        Masie - nic sie o masie na ursynowie nie zajakneli, chociaz byli o tym
        informowani; kiedys tez mili sie zajac pewnym problemem rowerowym na ursynowie
        czego nie zrobili - a ogolnopolska prasa lapie podobne tematy bardzo
        chetnie... - dziwna to gazeta (pewnie jakbym zaplacil, to by artykul dali taki
        jaki chce ;->
        • roberttak Re: I JAK JEST ?? 29.08.05, 16:25
          czy ktos sprawdzil jak to wyglada prawnie ?
          teraz pojawilo sie pare moich zdjec w gazecie, ktora zjechala legionowska mase
          i jestem ciekaw czy moge im cos zrobic ?
          --
          JeżU
          www.masalegionowo.prv.pl
      • tvtotal2 [dePRESS] Idioten von Passa 23.09.05, 12:28
        w najnowszym numerze 38(271) tinyurl.com/bz2ad tego lokalnego tytulu
        ukazala sie odpowiedz red.Jacka Chudzika na list przeslany do redakcji
        przez "anonimowego" czytelnika_rowerzystę.

"Ścieżki śmierci cd."

Uważam, że artykuł Jacka Chudzika pt. „Ścieżki śmierci” (nr 35/ 268 PASSY) jest
        skandaliczny.

Mimo iż autor zawarł w nim trafne uwagi co do sposobu prowadzenia ścieżek
        rowerowych, wystawia bezzasadnie i rozpowszechnia złą opinię o rowerzystach.
        Pragnę ustosunkować się do paru fragmentów artykułu.
        „Często zdarza się, że pieszy musi przejść przez ścieżkę, nie tylko w miejscach
        gdzie znajdują się zaznaczone przejścia dla pieszych i wtedy występuje
        możliwość kolizji. Otóż rozpędzeni rowerzyści uważają, że nie muszą hamować
        (sam jako pieszy znalazłem się w takiej sytuacji). Dzwonią więc, pokrzykują”.
        A jeśli pieszy potrzebuje przejść przez jezdnię, bo akurat potrzebuje to może
        robić to w dowolnym miejscu? Chyba nie, a ścieżka też jest wydzielonym pasem
        ruchu. Rowerzyści dzwonią i pokrzykują na ludzi chodzących po ścieżkach
        rowerowych i na tych co nagle na nie wchodzą, tak samo jak kierowcy trąbią w
        takich sytuacjach na jezdniach.

Odpowiedź Jacka Chudzika:
        Istnieje określenie „przejście przez jezdnię” i „wtargnięcie na jezdnię” przez
        pieszego.
        „Oto kilka dni temu wjeżdżałem w osiedlową uliczkę z al. KEN między budynkami
        103 i 105. Przed moim pojazdem zatrzymał się inny, który próbował zaparkować.
        Mnie wypadło, z konieczności, zatrzymać się tak, że „tarasowałem” ścieżkę
        rowerową.”
        Tu autor artykułu chwali się, że wjechał na skrzyżowanie nie mając możliwości
        zjazdu z niego i zatrzymał się na ścieżce rowerowej. Za to normalnie należy się
        ładny mandacik.
        Jacek Chudzik:
        Radzę jeszcze raz przeczytać mój tekst i powiedzieć gdzie, w którym miejscu
        piszę, że wjechałem na skrzyżowanie, a następnie pofatygować się na uliczkę
        osiedlową między budynkami 103 a 105 al. KEN. Nadal istnieje różnica pomiędzy
        skrzyżowaniem, a wjazdem w uliczkę osiedlową...
        „Każdy pieszy, który porusza się w pobliżu ścieżek rowerowych widzi często w
        pełni „uzbrojonych” (doskonałe rowery, kaski, ochrony na łokciach i kolanach)
        rowerzystów pędzących pięćdziesiątką, często w grupach.”
        Ten fragment mnie rozbroił, bo jak żyję i jeżdżę to takiego cuda nie widziałem!
        W ochraniaczach na nogi i ręce jeżdżą rowerzyści uprawiający
        dyscypliny „grawitacyjne” – zjazdowe i na ich rowerach nie da się po płaskim
        szybko jechać, a w ogóle rozwinięcie prędkości 50 km/h na warszawskich
        ścieżkach (szczególnie tych ursynowskich – krętych i z kostki) zakrawa na cud.
        Jacek Chudzik
        No właśnie...i stąd nie powinno się jeździć z taką szybkością!
        „Przepisy są jedne, tylko kierowca pojazdu zdaje z ich znajomości egzamin,
        natomiast rowerzysta, nie!”.
        W wieku lat 12 zdawałem teoretyczny jak i praktyczny egzamin na kartę rowerową.
        A może mi się zdawało?!
        Jacek Chudzik:
        Nie wiem ile lat upłynęło od dnia pańskiego egzaminu, natomiast zgodzę się, że
        w tym wieku otrzymał pan kartę rowerową. Podobnie jest dzisiaj, kartę rowerową
        musi posiadać jedynie niepełnoletni rowerzysta. Szkolenia przeprowadzają
        niektóre szkoły. Natomiast pełnoletni obywatel zakupuje rower i hulaj dusza.
        Nie musi zdawać egzaminu z przepisów ruchu drogowego, jak jego kolega
        zmotoryzowany posiadający prawo jazdy.

<< to tyle bedzie jesli chodzi o "pro_rowerową" politykę redakcji. Ale czegoż
        można sie spodziewać po red.Jacku Chudziku, skoro jego przyjaciel i
        współtworzący tygodnik "Passa" Roman W. w dn.29.XII.2003 jadąc swoim nissanem z
        nadmierną prędkością ul.Strjeńskich, potrącił śmiertelnie przechodzącego
        prawidłowo przez pasy w gronie przyjaciół, 24letniego śp.Mikołaja Domaszewicza..
        Roman W. nie trzymał się na miejscu wypadku i uciekł. Na szęście inny kierowca
        po krótkim pościgu pochwycił przyjaciela red.Jacka Chudzika.

Pan Chudzik, jak i grono redakcyjne uważają: zabił bo jechał za szybko. Ale co
        do faktu ucieczki z miejsca wypadku: "Nie zatrzymał się, bo myślał, że kamień
        uderzył w szybę" są nieybwale ostrożni. Wiadomo - kwalifikacja jako ucieczka z
        miejsca wypadku itd.

Zgodnie z tym co powyzsze, IMO red.jacek Chudzik jest jedną z ostatnich osób,
        które powinny moralizować społeczeństwo w zakresie bezpieczeństwa na drodze,
        bezpieczeństwa pieszych i rowerzystów.
        • light_trance Re: [dePRESS] Idioten von Passa 23.09.05, 13:19

> „Każdy pieszy, który porusza się w pobliżu ścieżek rowerowych widzi częst
          > o w
          > pełni „uzbrojonych” (doskonałe rowery, kaski, ochrony na łokciach i
          > kolanach)
          > rowerzystów pędzących pięćdziesiątką, często w grupach.”
          > Ten fragment mnie rozbroił, bo jak żyję i jeżdżę to takiego cuda nie
          widziałem!
          >
          > W ochraniaczach na nogi i ręce jeżdżą rowerzyści uprawiający
          > dyscypliny „grawitacyjne” – zjazdowe i na ich rowerach nie da
          > się po płaskim
          > szybko jechać, a w ogóle rozwinięcie prędkości 50 km/h na warszawskich
          > ścieżkach (szczególnie tych ursynowskich – krętych i z kostki) zakrawa na
          > cud.
          > Jacek Chudzik
          > No właśnie...i stąd nie powinno się jeździć z taką szybkością!
          > „Przepisy są jedne, tylko kierowca pojazdu zdaje z ich znajomości egzamin
          > ,
          > natomiast rowerzysta, nie!”.

ROTFL, pogratulować temu dziennikarzowi samoośmieszenia!
        • qbamo Re: [dePRESS] Idioten von Passa 23.09.05, 17:16
          tvtotal2 napisał:

> w najnowszym numerze 38(271) tinyurl.com/bz2ad tego lokalnego tytulu
          > ukazala sie odpowiedz red.Jacka Chudzika na list przeslany do redakcji
          > przez "anonimowego" czytelnika_rowerzystę.

Wypraszam sobie anonimowego, o ile pamiętam to się pod tym podpisałem.
          • tvtotal2 Re: [dePRESS] Idioten von Passa 23.09.05, 20:20
            qbamo napisał:

> tvtotal2 napisał:
            >
            > > w najnowszym numerze 38(271) tinyurl.com/bz2ad tego lokalnego tytulu
            > > ukazala sie odpowiedz red.Jacka Chudzika na list przeslany do redakcji
            > > przez "anonimowego" czytelnika_rowerzystę.
            >
            > Wypraszam sobie anonimowego, o ile pamiętam to się pod tym podpisałem.

To łzy, żal i pretensje do redakcji, która w wydaniu on-line nie zamieściła
            nagłówka, który brzmi:

"Uważam, ze artykuł Jacka
            Chudzika pt. "Ścieżki
            śmierci" (nr 35/ 268 PASSY)
            jest skandaliczny -
            napisał nasz Czytelnik,
            który woli zachowaæ
            anonimowość".
      • harry49 Re: Artykuł w PASSIE (25.08) lekko się wkurzyłem 24.09.05, 15:33
        Z tego co wiem, nie można bez zgody osoby zfotografowanej zamieścić zdjęcia w
        gazecie. Mozesz ewentualnie zaskażyc redakcję do sądu. a z tego co wiem masz
        sprawe wygrana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka