Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Skręcanie suportu

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.09.05, 19:04
    Czy sruby suporty (tzn chodzi o te pierwsze srubki do mocowania korby z
    pedalami) powinny byc skrecone jak najmocniej, czy moze wymagane jest
    bardziej "profesjonalne" podejscie do tej sprawy?
    Obserwuj wątek
      • Gość: bxumm Re: Skręcanie suportu IP: *.tarman.pl / 217.117.128.* 01.09.05, 19:16
        ja zawsze dopiepszam jak sie da, oczywiście pamiętając o możliwości
        przekręcenia gwintu i urwania śruby
      • dr.krisk Re: Skręcanie suportu 01.09.05, 19:24
        Jak najmocniej - poluznione polaczenie grozi wyrobieniem sie powierzchni styku
        a co z tym idzie zniszczeniem korb.
        Moja rada - przed dokrecaniem obficie nasmaruj os i korbe, a takze srube
        mocujaca. Tylko dobrze nasmarowane polaczenia srubowe dobrze trzymaja!
        • Gość: cykloza Re: Skręcanie suportu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 19:41
          jak chodzi o profesjonalne podejście do sprawy to oczywiście używa się klucza
          dynamometrycznego z odpowiednią siłą. Po resztę odsyłam do literatury i zasobów
          sieci. Mnie natomiast nurtuje pytanie jak odkręcić starą miskę suportu która
          nijak nie chce się odkręcić. może ktos to już robił. Nie wiem czy to
          zapieczone?Zardzewiałe (rama cromo). już ręce opadają a chciałbym to wyjac w
          miarę bezinwazyjnie bo szkoda ramy na młotek i przecinak
          • Gość: ALonzo Re: Skręcanie suportu IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 20:42
            Kluczem do suportu i np.francuzem z przedłużką,może być pełna improwizacja
            byleby nie posługiwać się młotkiem.Też się z tym męczyłem,ręce poobcierałem do
            krwi lecz udało się jak najdelikatniej w moim mniemaniu.
            POzdrawiam
            Alonzo
            • uruk-hai Re: Skręcanie suportu 01.09.05, 22:47
              ... miałem podobny kłopot - z odkręceniem pakietu, pomógł kolega który stanął
              na kluczu(taki w formie tulei)+francuz i swoim słusznym ciężarem dociskał klucz
              do suportu by się nie ześlizgiwał z gniazda - a ja kręciłem tym zestawem głośno
              motywując się przekleństwami do akcji

P.S.
              nie radzę wcześniej spożywać fasolki po bretońsku, bigosu oraz innych dań
              zawierających kapustę :)) ...
              • Gość: Jacu Re: Skręcanie suportu IP: *.icpnet.pl 01.09.05, 23:02
                Tu można znaleźć bardziej ludzkie podejście do wykręcania zapieczonego pakietu

parktool.com/repair/readhowto.asp?id=94
                Ważne żeby przed wykręcaniem porządnie zalać wszystko penetrującym czymś
                (np WD 40 itp) bo można zerwać gwint! Sposób dociskania klucza pokazany w tym linku również wydaje mi się bardziej rozsądny.

No i przy zakładaniu nie żałować smaru na gwinty...
              • Gość: Alonzo Re: Skręcanie suportu IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 23:32
                Oho Uruku,co inektyw motywujących przy konstruowaniu roweru-najwięcej było przy
                wyjmowaniu widełek z zalepionych i zaklinowanych sterów by ich nie zniszczyć
                przy okazji.Cała ku..ka litania została odmówiona przy potrzasaniu maszyną by
                klin puścił po dobroci.
                • uruk-hai Re: Skręcanie suportu 02.09.05, 20:38
                  tia..., podobnież na moim podwórcu stało onegdaj przy mojej robocie z rumakiem
                  wujowym, w miejscu zwanym "stery" - odpuścilim i w serwisantowe rączyny
                  oddalim, słowa już nie stało na zaklęcia akuratne :)
                  • Gość: cykloza Re: Skręcanie suportu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 07:58
                    he he... to ja myslałem zey tak tylko u mnie... Wczoraj klucze latały po całym
                    podwórku razem z k..ami. To cholernie wkurzające sytuacje, ale cóż - takie życie
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka