Gość: Marks IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.09.05, 19:04 Czy sruby suporty (tzn chodzi o te pierwsze srubki do mocowania korby z pedalami) powinny byc skrecone jak najmocniej, czy moze wymagane jest bardziej "profesjonalne" podejscie do tej sprawy? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: bxumm Re: Skręcanie suportu IP: *.tarman.pl / 217.117.128.* 01.09.05, 19:16 ja zawsze dopiepszam jak sie da, oczywiście pamiętając o możliwości przekręcenia gwintu i urwania śruby Link Zgłoś
dr.krisk Re: Skręcanie suportu 01.09.05, 19:24 Jak najmocniej - poluznione polaczenie grozi wyrobieniem sie powierzchni styku a co z tym idzie zniszczeniem korb. Moja rada - przed dokrecaniem obficie nasmaruj os i korbe, a takze srube mocujaca. Tylko dobrze nasmarowane polaczenia srubowe dobrze trzymaja! Link Zgłoś
Gość: cykloza Re: Skręcanie suportu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 19:41 jak chodzi o profesjonalne podejście do sprawy to oczywiście używa się klucza dynamometrycznego z odpowiednią siłą. Po resztę odsyłam do literatury i zasobów sieci. Mnie natomiast nurtuje pytanie jak odkręcić starą miskę suportu która nijak nie chce się odkręcić. może ktos to już robił. Nie wiem czy to zapieczone?Zardzewiałe (rama cromo). już ręce opadają a chciałbym to wyjac w miarę bezinwazyjnie bo szkoda ramy na młotek i przecinak Link Zgłoś
Gość: ALonzo Re: Skręcanie suportu IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 20:42 Kluczem do suportu i np.francuzem z przedłużką,może być pełna improwizacja byleby nie posługiwać się młotkiem.Też się z tym męczyłem,ręce poobcierałem do krwi lecz udało się jak najdelikatniej w moim mniemaniu. POzdrawiam Alonzo Link Zgłoś
uruk-hai Re: Skręcanie suportu 01.09.05, 22:47 ... miałem podobny kłopot - z odkręceniem pakietu, pomógł kolega który stanął na kluczu(taki w formie tulei)+francuz i swoim słusznym ciężarem dociskał klucz do suportu by się nie ześlizgiwał z gniazda - a ja kręciłem tym zestawem głośno motywując się przekleństwami do akcji P.S. nie radzę wcześniej spożywać fasolki po bretońsku, bigosu oraz innych dań zawierających kapustę :)) ... Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: Skręcanie suportu IP: *.icpnet.pl 01.09.05, 23:02 Tu można znaleźć bardziej ludzkie podejście do wykręcania zapieczonego pakietu parktool.com/repair/readhowto.asp?id=94 Ważne żeby przed wykręcaniem porządnie zalać wszystko penetrującym czymś (np WD 40 itp) bo można zerwać gwint! Sposób dociskania klucza pokazany w tym linku również wydaje mi się bardziej rozsądny. No i przy zakładaniu nie żałować smaru na gwinty... Link Zgłoś
Gość: Alonzo Re: Skręcanie suportu IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 23:32 Oho Uruku,co inektyw motywujących przy konstruowaniu roweru-najwięcej było przy wyjmowaniu widełek z zalepionych i zaklinowanych sterów by ich nie zniszczyć przy okazji.Cała ku..ka litania została odmówiona przy potrzasaniu maszyną by klin puścił po dobroci. Link Zgłoś
uruk-hai Re: Skręcanie suportu 02.09.05, 20:38 tia..., podobnież na moim podwórcu stało onegdaj przy mojej robocie z rumakiem wujowym, w miejscu zwanym "stery" - odpuścilim i w serwisantowe rączyny oddalim, słowa już nie stało na zaklęcia akuratne :) Link Zgłoś
Gość: cykloza Re: Skręcanie suportu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 07:58 he he... to ja myslałem zey tak tylko u mnie... Wczoraj klucze latały po całym podwórku razem z k..ami. To cholernie wkurzające sytuacje, ale cóż - takie życie Link Zgłoś