Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

obwod opony

02.03.06, 21:22
    wlasnie kalibrowalem licznik i musze ustawic jak wielkie mam obwod kola
    problem w tym ze mam opone 1,90 i mierzylem i wyszlo mi 205cm/206cm... czy to
    poprawny pomiar? w liczniku niestety nie moge polowki ustawic:)

a tak na marginesie jakie zapiecia do rowerow sa najlepsze? jaka firma i
    jakies inf na temat prduktu:)
    Obserwuj wątek
      • Gość: m22 Re: obwod opony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 22:31
        Poczytaj na temat ustawiania
        forumrowerowe.jgc.pl/obwod-kola-ustawienie-wartosci-WS-dla-licznikow-rowerowych-t5545.html
      • Gość: 205 Re: obwod opony IP: *.man.bydgoszcz.pl 03.03.06, 00:27
        Trzeba jeszcze uwzględnić, iż koło - opony - się "ugniata", więć z "Pi" nie da
        nam poprawnych wyników.

Moje doświadczenia sa takie:
        2,0 - 208 cm (51 mm)
        1,95 - 206-207 cm (50 mm)
        1,9 - 205 cm (49 mm)

pzdr
        tapety.tapety.glt.pl
      • skuter70 Re: obwod opony 03.03.06, 11:54

> a tak na marginesie jakie zapiecia do rowerow sa najlepsze? jaka firma i
        > jakies inf na temat prduktu:)

jest prosta zasada
        zapiecie powinno byc drozsze niz rower:)

zerknij sobie na archiwum grupy pl.rec.rowery masz mase watkow o zapieciach

albo tu
        www.rowery.org.pl/rowery.htm
        w dziale rowerowe porady
        • Gość: dzoner Re: obwod opony IP: 212.106.169.* 03.03.06, 17:05
          Nie wiem jaki masz licznik ale w większości liczników obwód koła ustawia się w
          milimetrach, a nie w centymetrach jak napisałeś. Po aptekarsku robi się to tak:
          na prostym odcinku drogi robisz kredą kreskę, koło wentylem ustawiasz na tej
          linii, wsiadasz na rower ruszasz i robisz np. 10 obrotów kołem starając się
          jechać w linii prostej, w miejscu gdzie koło zrobiło dziesiąty obrót (wentyl na
          dole) robisz drugą kreskę, następnie mierzysz bardzo dokładnie przejechany
          odcinek, najlepiej taśmą mierniczą, otrzymany wynik dzielisz, w tym wypadku
          przez 10 i masz dokładny obwód koła. Wynik przeliczasz na milimetry.Zaletą tej
          metody jest bardzo dokładny i rzeczywisty pomiar, wadą obciach na jaki się
          możesz narazić. Z moich wielokrotnych pomiarów dla koła 1,9 należy wpisać
          2000mm lub 200cm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka