Gość: kapsel IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.03.06, 09:24 czy da się zapakować na dach samochodu osobowego (Opel Astra) 2 rowery dorosłe i jeden dla dziecka - i dodatkowe pytanie ile kosztują bagażniki rowerowe na dach Link Zgłoś Obserwuj wątek
souls_hunter Re: rowery na dachu samochodu 29.03.06, 10:25 Ja wiozlem nad moze 3 gorale z predkosciami maks 130. Bagaznik thule uchwyt z przodu za widelec, tylne kolo specjalna opaska. Ani drgnely tylko to spalanie hmmmm. O takie cus www.thule.com/frames.asp?id=17725 Link Zgłoś
stefan4 Re: rowery na dachu samochodu 29.03.06, 10:48 souls_hunter: > Ja wiozlem nad moze 3 gorale z predkosciami maks 130. O 40 za dużo. Nie rób tego więcej. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Link Zgłoś
stefan4 Re: rowery na dachu samochodu 29.03.06, 17:06 souls_hunter: > Autostrada byla. I co się z nią potem stało? Bo teraz nie ma. souls_hunter: > Ja wiozlem nad moze 3 gorale z predkosciami maks 130. Aaa, skumałem, to może było Morze Śródziemne a nie nasz polski Bałtyk... - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Link Zgłoś
randolff Re: rowery na dachu samochodu 29.03.06, 12:50 Da się przewieźć nawet 4 dorosłe rowery. Tylko musisz mieć bagażnik o odpowiedniej nośności i szerokości albo odpowiednio lekkie rowery ;) 2 dorosłe i jeden dziecięcy przewieziesz bez problemu. Belki poprzeczne kosztują mniej-więcej od 100 zł (najniższej klasy) do 500 (Thule). Do tego uchwyt rowerowy 1 sztuka od 50 zł do paru setek za najlepsze. Link Zgłoś
Gość: Slav4 Re: rowery na dachu samochodu IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 29.03.06, 16:26 A jak wyglądają rowery po takiej trasie ? Słyszałem że całe w robaczkach :o) Pytam serio - też rozważamy opcję zakupu jako alternatywę do odkręcania przedniego koła i składania tylnej kanapy Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: rowery na dachu samochodu IP: *.icpnet.pl 29.03.06, 16:54 Wygląda jak cmentarz, ale to zależy od pory roku. Lepiej jak jest cały w robaczkach niż w skowronkach ;) Troche lepiej wygląda gdy zamiast na dachu jedzie zamontowany z tyłu samochodu. Jeszcze jest opcja zamontowania sakw i przewozu roweru pod własnym tyłkiem... ...no i Polska Komunikacyjna Porażka (PKP). PKP ma jedną wielką zaletę - nie trzeba jeździć w kółko... ...ale udowodnienie wyższości PKP nad samochodem przerasta moje możliwości. Link Zgłoś
souls_hunter Re: rowery na dachu samochodu 29.03.06, 17:43 ...ale udowodnienie wyższości PKP nad samochodem przerasta moje możliwości. No big deal. Samochod osobowy ma co najwyzej 1.5 m wysokosci, osobowy wagon kolejowy ile z 4 - 5 m? I to jest wlasnie wyzszosc PKP nad sam.os. Aha, w pociagu mozna chodzic podczas jazdy, w samochodzie albo sie chodzi (obok, w kolko lub za jesli nie jedzie), albo sie jedzie. Link Zgłoś
lewocz Re: rowery na dachu samochodu 31.03.06, 22:26 Kolego na astrę bez problemów pakujesz 4 rowery i smigasz gdzie chcesz. Waga rowerów nie ma tak dużego znaczenie jak bezwładność. Znaczy sie jedno ma wpływ na drugie ale oczywiste jest że jadąc ostrożne nie stanie sie nic nawet z 20 kg downhillówką, a świrując możesz nawet kolarkę stracić. Łdując 4 rowery na dach tzreba zwrócić uwagę na zalożenie bagażnika ponieważ nie wejdą ci 4 rowery zwrócone przodem do kierunku jazd. Musisz na zmianę , jeden przód, drugi tył i trzeba odpowiednio uchwyty założyć. Rower po takiej podróży wyglada normlanie, z żadnycmi muchami nie ma kłopotów. Jak pada to jest troche brudny ale z tego co wiem z różnych źródel to jest to lpesza lokalizacja niż z tyłu samochodu. Ja osobiście wiozłem maluche 3 dorosłe rowery ( droga Bochnia-Limanowa ) + 3 doroslych gości oraz VW Passat 1,9 TDI 4 rowery + 4 facetów ( Kraków - Wisła ). W przypadku passta prawie nie czulem że mam takie obciązenia. Niekiedy trzeba pzrekręcić kierownice lub pedały odkręcić. Pamiętaj że pedaly odkręca się zawsze do tyłu roweru :)) Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: rowery na dachu samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 12:11 testowalismy thule'a www.thule.com/frames.asp?id=17725 Rowery przewozone na dachu to downhillowki i nie bylo problemow - na dobrych drogach mozna smigac 90 lub wiecej - na dziurach 40to maks - trzeba uwazac, rowerami ostro buja, lepiej nie przesadzac Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: rowery na dachu samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 12:12 ach ten link mial byc www.thule.com/templates/THULE_ProductPage.asp?id=62027 Link Zgłoś